Biserica Reformată

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Calvinism)
Sari la navigare Sari la căutare
Calvinism
John Calvin.jpg
Jean Calvin

Baze
Creștinism
Augustin de Hipona
Reforma Protestantă

Specific
Învățătura lui Calvin
Cele cinci Sola
Cele cinci puncte ale calvinismului
Principiul regulator de închinare
Mărturisiri calviniste de credință

Influențe
Théodore Beza
Sinodul din Dort
Puritanism
Jonathan Edwards
Teologii de la Princeton
Karl Barth

Biserici
Reformate
Presbiteriene
Congregaționaliste
Baptiste Reformate

Popoare
Calviniștii afrikaneri
Hughenoții
Strămoșii pelerini
Puritanii

Acest articol este parte a seriei despre
Creștinism
Christos Acheiropoietos.jpg
Isus din Nazaret

Biblia

Biserici creștine


Mărturisiri de credință (crezuri)

Simboluri


Ritualuri creștine


Arta creștină


Sfinții

Biserica Reformată, cunoscută și sub denumirea de Biserică Reformat-Calvină, este o biserică creștină creată în urma Reformei protestante. Doctrina Bisericii Reformate se bazează pe interpretările scrierilor din Noul Testament enunțate de Huldrych Zwingli și Jean Calvin. Dat fiindcă cei doi fondatori au activat în Elveția (Zwingli la Zürich, iar Calvin la Geneva), denumirea latină a învățăturii propagate de ei este Confessio Helvetica ("credința elvețiană"), spre deosebire de Confessio Augustana ("credința de la Augsburg"), adică cea răspândită de Martin Luther.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Mișcarea reformată a început în Elveția în secolul al XVI-lea cu activitatea lui Huldrych Zwingli. În 1529, din cauza divergențelor teologice despre comuniune, predestinare, biserică și sacramente, Biserica Reformată a fost separată de Biserica Luterană. În anii 1530-1540, Jean Calvin a devenit liderul bisericii din Geneva. Susținătorii lui Luther și apropiații acestuia, Zwingli și Melanchthon, erau numiți luterani (care susțineau că sunt evangheliști), iar susținătorii lui Calvin au fost numiți calviniști sau reformatori. Treptat, reformatorii s-au răspândit în întreaga Europă.

Potrivit tratatului de pace Westfalică din 1648, Biserica Reformată a obținut recunoașterea oficială.

Listă de biserici membre[modificare | modificare sursă]

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Reformații, numiți și hughenoți sau calviniști, s-au extins în întreaga lume . Ei sunt majoritari în Scoția, Olanda, nordul Germaniei, Elveția, Ungaria etc ; majoritatea coloniștilor de pe coasta atlantică americană erau reformați, mai ales în New York și Noua Scoție. Religia prin colonii s-a răspândit și pe continentul african, fiind singura religie creștină semnificativă de pe continent, majoritară în Africa de Sud, Camerun, Sierra Leone și în comunitățile afro-americane din SUA.

Idei privind religia[modificare | modificare sursă]

Calvinismul respinge dogma prezenței reale a "trupului și sângelui Domnului" în împărtășanie, invocarea sfinților, instituția episcopatului, închinarea și slujirea la chip cioplit, icoane și statui, și susține nepracticarea semnului crucii, care ar fi o batjocură pentru Dumnezeu, neîmbogățirea clerului etc. Predicatorii sunt aleși de către credincioși și fiecare din bisericile calviniste este condusă spiritual de un consiliu ales. Calvin crede într-o predestinare absolută a aleșilor și celor condamnați la „judecata de apoi”.

Cocoșul de pe turnurile bisericilor reformate amintește scena biblică în care Sf.Petru s-a lepădat de Isus de 3 ori, pȃnă la primul cȃntat al cocoșului. Acest fapt a devenit ulterior simbol al pocăinței și al învierii.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Biserica Ortodoxă în luptă cu protestantismul, în special cu calvinismul în veacul al XVII-lea și cele două sinoade din Moldova contra calvinilor, Melchisedec Ștefănescu, București, 1890

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.ducu.de/rel43.htm
  2. ^ „United Protestant Church of France”. www.oikoumene.org. World Council of Churches. Accesat în . 
  3. ^ „Scotland's Census 2011 - National Census Records of Scotland” (PDF). www.scotlandcensus.gov.uk. Crown Copyright. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]