Sari la conținut

Biserica reformată din Ciumbrud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ansamblul bisericii reformate
Poziționare
Localitatesat aparținător Ciumbrud; municipiul Aiud
Țara România
AdresaStr. Colinei 20
Edificare
Data finalizăriisec. XIII - înc. sec. XX
Clasificare
Cod LMIAB-II-a-B-00206
Cod RAN1277.04
Cripta Kemény Arpad (monument istoric)

Biserica reformată din Ciumbrud este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului aparținător Ciumbrud, municipiului Aiud.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 1277.04.[2]


Ansamblul este format din următoarele monumente:

Localitatea

Ciumbrud (în maghiară Csombord) este un sat ce aparține municipiului Aiud din județul Alba, Transilvania, România. Menționat pentru prima dată în 1220 sub numele de Chumburd.

Biserica

Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea. Intrarea de vest a fost realizată în secolul XVI, în stil gotic. Populația maghiară medievală a satului a fost convertită la credința reformată în același secol. După devastările produse de invazia tătarilor, biserica a fost reconstruită. De-a lungul secolelor, biserica a fost renovată de mai multe ori. Prin urmare, numai închiderea semicirculară a altarului își păstrează forma inițială. În partea centrală a bolții, stema familiei indică identitatea constructorului: „Ladislau Kemeny de Gyeromonostor 1702”. În anul 1918 biserica a fost renovată cu ajutorul Comitetului pentru conservarea monumentelor, pe baza planurilor arhitectului István Müller, cu ajutorul donațiilor credincioșilor. În timpul acestei renovări, în locul clopotniței de lemn a fost construit un turn de piatră proiectat de Károly Kós[3].

În grădina bisericii se află cripta în formă de piramidă a familiei Kemény, monument istoric.

Note

Vezi și

Imagini din exterior

Imagini din interior

Cripta Kemény

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica reformată din Ciumbrud