Károly Kós

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Károly Kós
Kós Károly.jpg
Date personale
Nume la naștereKosch Károly Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Timișoara, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (93 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Cluj-Napoca, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Hajongard din Cluj Modificați la Wikidata
CopiiZsófia Koós[*]
Balázs Kós[*]
András Kós[*]
Károly Kós[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Hungary.svg Ungaria
Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Etnie maghiar Modificați la Wikidata
Ocupațiearhitect
jurnalist
politician Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta  Modificați la Wikidata
Premii Ybl Miklós-díj[*][[Ybl Miklós-díj (architectural prize)|​]] ()

Károly Kós, născut Karl Kosch, (n. 16 decembrie 1883, Timișoara – d. 24 august 1977, Cluj) a fost un arhitect maghiar, scriitor, grafician, etnograf și politician exponent al transilvanismului din Austro-Ungaria și România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Timișoara în 1883, a studiat inițial ingineria, doar mai târziu îndreptându-se spre arhitectură. Încă din timpul studiilor a manifestat un puternic interes pentru arhitectura tradițională țărănească: în acest scop a întreprins diverse călătorii în Ținutul Secuiesc și zona cu folclor de tip Kalotaszeg (pe cursul râului Călata și în jurul localității Rimetea, județul Alba).

În 1914, la începutul Primului Razboi Mondial, Kós s-a mutat la Stana unde și-a construit o casă numită Varjúvár, într-un stil unic. Anul următor a fost încorporat în armată dar la scurt timp a fost eliberat la cererea Ministerului Culturii. Între 1917 și 1918 a fost trimis într-o călătorie de studii la Istanbul. În 1918 i s-a oferit postul de profesor la Facultatea de Arte din Budapesta, însă a refuzat, dorind să se întoarcă în Transilvania. A trăit din comisioane.

Kós își începe practic cariera politică în primăvara anului 1919 când, împreună cu un grup de intelectuali maghiari, a proclamat Republica din Călata, dar a fost respins de Consiliul Dirigent al Transilvaniei[5]. în 1921 fondează, împreună cu Lajos Albrecht și alții, Partidul Popular Transilvănean (ulterior devenit Partidul Popular Ungar). A mai contribuit ca editor și grafician la ziarul politic ilustrat Vasárnap. În 1924, împreună cu câțiva prieteni, fondează editura Erdélyi Szépmíves Céh (în traducere aprox. "Breasla artistică transilvăneană"). Din 1931 este editor la o altă publicație și conducătorul unei asociații de artiști maghiari din România.

În 1944 casa lui Kós din Stana a fost jefuită, iar arhitectul s-a refugiat la Cluj, unde s-a alăturat familiei. Aici devine director al Asociației Economice Ungaro-Transilvănene. Ca politician a fost președintele Uniunii Populare Maghiare (Magyar Népi Szövetség, MNSz) și mai apoi membru în Parlamentul României între 1946-1948.

Kós a predat la Facultatea de Agricultură din Cluj până în 1953, unde a ocupat și postul de decan în anul universitar 1945-1946. A murit pe 24 august 1977 la Cluj.

Traduceri[modificare | modificare sursă]

Kós a tradus din germană în maghiară cartea scriitorului sas Adolf Meschendörfer intitulată Die Stadt im Osten, despre Brașov. Traducerea a fost publicată în anul 1983 la Editura Kriterion sub titlul Corona.

Clădiri proiectate[modificare | modificare sursă]

Varjúvár - casa lui Károly Kós din satul Stana

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Memoria[modificare | modificare sursă]

Statuia lui Károly Kós din Târgu Mureș

În Târgu Mureș, în curtea clădirii întreprinderilor comunale (în maghiară Városi Közüzem), proiectată de Károly Kós în 1903, există o statuie sculptată de Márton Izsák care îl reprezintă pe arhitect.[6]

Opere[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Károly Kós, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b Károly Kos, RKDartists, accesat în  
  4. ^ a b Károly Kós [Kosch], Grove® Dictionary of Art 
  5. ^ Republica Autonomă Călata Krajnik , Monica -Republica Călata - Utopia maghiară
  6. ^ Virtuális Marosvásárhely: Kós Károly mellszobra

Legături externe[modificare | modificare sursă]