Biserica fortificată din Metiș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica evanghelică fortificată din Metiș, județul Sibiu, foto: ianuarie 2012.
Biserica evanghelică fortificată din Metiș, județul Sibiu, foto: ianuarie 2012.
Singurul turn rămas din vechea fortificație

Biserica evanghelică fortificată din Metiș, județul Sibiu, a fost construită în secolul XIV. Figurează pe lista monumentelor istorice 2010, Cod LMI: SB-II-a-B-12459, cu următoarele obiective:

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Metiș, mai demult Metișdorf, (în germană Martinsdorf, în dialectul săsesc Mättersdorf, Metesdorf, în maghiară Martonfalva, Szászmártonfalva, Mártonfalva) este un sat în comuna Mihăileni din județul Sibiu, Transilvania, România.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Satul a fost întemeiat în 1290 de Contele Nikolaus von Talmesch. Biserica evanghelică din Metiș este pomenită pentru prima oară în 1414, când se menționează și hramul acesteia: Sfânta Cruce. Construcția edificiului a început însă încă din secolul al XIV-lea, dar din vechile construcții nu s-a păstrat decât turnul de vest. Biserica veche a fost demolată în anul 1861, iar noua biserică a fost finalizată doi ani mai târziu. A fost sfințită în 1863 de episcopul Georg Paul Binder. Tot în anul 1863 s-a achiziționat și noul altar, construit la Viena. Tabloul altarului îl reprezintă pe Mântuitor predicând și poartă inscripția: "pictat de Emil Pircher". Orga datează din 1793, fiind construită de Samuel Maetz din Biertan.

În partea de vest a bisericii este atasat turnul-clopotniță, construit tot în secolul al XV-lea, ca și biserica veche, având 3 etaje. Cel superior, cu creneluri, deschizături pentru turnarea smoalei și o galerie, astăzi mult deteriorate, a fost construit la începutul secolului al XVI-lea, în scopuri de apărare.

Din fortificațiile de odinioară, cunoscute din reprezentări grafice din secolul al XIX-lea, s-a păstrat un singur turn, cea mai mare parte a curtinei fiind demolată în anul 1898. În anul 1963 s-au făcut reparații capitale.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]