Matia Corvin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Matia Corvin
Regele Ungariei
Regele Cehiei
Principele Austriei
Matthias Corvinus.jpg
Regele Matia I al Ungariei
(Matia cel Drept)
Domnie 14581490
Încoronare 29 martie 1464
Székesfehérvár (Alba Regală)
Născut 23 februarie 1443
Historical Cluj-Napoca CoA 1377.png Cluj, Comitatul Cluj, Regatul Ungariei
Decedat 6 aprilie 1490 (47 de ani)
Wien 3 Wappen.svg Viena, Principatul Austriei
Predecesor Ladislau Postumul
Succesor Vladislav al II-lea al Ungariei
Căsătorit cu 1) Cătălina de Poděbrad
2) Beatrice de Aragon
Urmași N. Hunyadi (băiat) (1464–1464)
copil din flori: Ioan Corvin
Casa Regală Familia Huniade
Tată Ioan de Hunedoara
Mamă Elisabeta Szilágyi
Frați Ladislau Huniade
Înmormântat Catedrala din Székesfehérvár[*]

Matia Corvin (în maghiară Hunyadi Mátyás, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin; n. 23 februarie 1443, Cluj - d. 6 aprilie 1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș în cronicile Moldovei sau Matei Corvin a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. A fost botezat după Sfântul Matia, apostol, nu după Matei Evanghelistul.[1]

Viața

Matia Corvinul - ilustraţie in pagina unui incunabul slovac al carui autor este Ioannes de Thurocz, adică Thuróczy János

Viitorul rege s-a născut în 1443 la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara (vezi Familia Huniade) în casa lui Jakab Méhffi[2] socrul lui Stefan Kolb[3].[4] Ioan de Hunedoara a fost un renumit conducător militar, descendentul unui cneaz valah (român), pe nume Voicu, [5] sau cuman[6], care a întreprins în calitate de regent al Ungariei o serie de campanii militare reușite împotriva Imperiului Otoman, lăsând fiului său un regat sigur și stabil. Mama lui Matia a fost Erzsébet Szilágyi (Elisabeta), dintr-o familie de nobil maghiar cu foarte mare influență, fiica căpitanului László Szilágyi de Horogszeg (Ladislau) al cetății de la Bradics și sora lui Mihai Szilágyi, voievod transilvănean și regent ungar.[7]

După moartea lui Iancu de Hunedoara, oligarhia maghiară a revenit la putere. „Tânărul rege” (Ladislau Postumul) a fost conducătorul nominal, însă adevărații conducători erau familiile maghiare Garai, Ujlaki și Cillei. Grija lor a fost să combată influența familiei Hunyadi. Astfel, au convins pe tânărul rege Ladislau, să ordone inculparea pentru omucidere și condamnarea la moarte (prin decapitare) a lui László (Ladislau Corvin), fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara. Fiul cel mic al lui Iancu, Matia, încă un copil, a fost și el, datorită intrigilor, curând aruncat în închisoare. Apoi a început războiul civil. Adolescentul rege a fugit în Boemia, luând pe Matia cu el. Erzsébet Szilágyi, văduva lui Ioan de Hunedoara, a organizat armatele fidele soțului său și a reușit să pună capăt războiului civil, învingând armatele marii nobilimi. Regele Ladislau Postumul moare în condiții suspecte în Cetatea din Praga, iar mai mulți dintre cei ce-l determinaseră să-l condamne pe Ladislau de Hunedoara au fost uciși din ordinul Elisabetei sau al lui Mihai Szilágyi. Dieta Națională a fost reunită la Buda să aleagă noul rege. În prezența armatelor lui Hunyadi, cantonate pe Dunărea înghețată, a fost ales rege[3] Matia, în vârstă de 18 ani, care trebuia să fie răscumparat și adus de la Praga.

Matia Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei și domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei. Aristocrația de rang înalt însă nu s-a împăcat cu prezența lui pe tronul Ungariei și a uneltit pentru a-l detrona. Conform legendei, marii nobili ar fi reușit să-și pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soția regelui. Medicul reginei îl trata de reumatism pe regele Matia otrăvindu-l cu plumb; astfel regele Matia Corvin muri încet, de saturnism, înainte să ajungă la vârsta de 50 de ani.

Matia a fost instruit în italiană[necesită citare]. Descoperind realizările Renașterii, a început să promoveze influențele culturale italiene în Ungaria. Buda, Esztergom, Székesfehérvár și Visegrád au fost printre orașele care au beneficiat de stabilirea unui sistem de sănătate publică și educație, precum și a unui nou sistem juridic sub domnia lui Matia Corvin. S-a dovedit a fi un generos mecena al artiștilor din Italia (ex. Galeotto Marcio) și Europa de Vest, care s-au strâns la curtea sa. Biblioteca sa, Bibliotheca Corviniana, era cea mai mare colecție europeană de cronici istorice și lucrări filosofice și științifice din secolul al XV-lea, numărând peste 5.000 de exemplare, fiecare exemplar valorând mai mult de 1.000 florini de aur.

Domnia sa este considerată ca fiind unul dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei Ungariei, marcate prin campanii militare victorioase ale temutei sale Fekete sereg („Armata neagră”). Ungaria a cunoscut în timpul domniei sale cea mai vastă întindere din istoria sa (la vest din sud-estul Germaniei până în Dalmația, iar la est din Polonia, - excluzând Moldova și Țara Românească - până în Bulgaria de astăzi). Matia Corvin a condus în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia și Luzația (Lausitz) (toate trei 1468/1469/1479-1490) și Austria Inferioară (1477/1485-1491). Vorbea maghiara, italiana, croata, latina și mai târziu germana, ceha, slovaca, precum și alte limbi slave. Regele Matia este amintit și astăzi, în multe istorisiri și cântece populare, ca un conducător foarte înțelept și drept.

Însemnele heraldice ale lui Matia Corvin prezentate în manuscrisul german al cronicarului ungur Ioannes de Thurocz (Thuróczy János), datat 1490

Matia Corvin a fost cel care a ordonat întemnițarea domnitorului Munteniei Vlad al III-lea (Țepeș), când acesta, urmărit de armata otomană, i-a cerut ajutorul. Dar tot Matia l-a ajutat pe Vlad să recucerească tronul Țării Românești (Valahiei) de la Laiotă Basarab. Ulterior, după ce Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei a încheiat pacea cu Regele Cazimir al Poloniei, Matia l-a atacat pe Ștefan, dar a fost înfrânt în lupta de la Baia, oastea sa retrăgându-se, urmărită de cea a lui Ștefan, iar Matia a fost rănit în această luptă de trei săgeți și o lovitură de lance.

Arborele genealogic al familiei Huniade[8]

                            Mengu-TimurThocomeriusBasarab I
                               │
                   Cneaz cuman  ∞  ... Basarab
                      │        │ 
                      |─────────┐──────|
                           │
                          Both
                           │
                     ┌───────────┴──────────┐
                    Csorba/Sorb(∞Édua)    Rados
                     │           
   ┌──────────────┬────────────────────|─────────────────────────────────┐            
  Rados     Magos        Vajk/Voicu(∞Erzsébet Morzsinai) Candachia  
                     │
               ┌───────────|─────——────────────────┐─────────┐──────——──┐─────——──┐─────——──┐
              János    Iancu de Hunedoara(∞Erzsébet Szilágyi)Iván   Vajk   Erzsébet  Klára   Mária
             1395-1400  1400-1456
               ┌───────────┴─────────┐
              László        Matia Corvin (Matei Corvin) (o-o Borbála Edelpeck)
             1431-1457       1443-1490
               ++           │
                       Ion Corvin (Corvin János) (∞Frangepán Beatrix)
                        1473-1504
                          │
                    ┌───────────┴─────────┐
                 Erzsébet Corvin    Kristóf Corvin
                  1496-1508       1499-1504
                   ++           ++

Numele

A fost botezat în Biserica Sfântul Mihail din Cluj, primind numele de Matia ca născut în ajunul zilei de 24 februarie, zi în care calendarul roman îl comemora[9] pe Sfântul Matia (trecut în calendarul răsăritean pe 9 august).

Din cauza frecvenței reduse a numelui Matia în spațiul românesc transilvănean, prenumele regelui a fost și este pronunțat de români, Matei sau Mateiaș. Aceasta poate fi și o urmare a asemănării numelui apostolului Matia cu cel al evanghelistului Matei (sărbătorit la 21 septembrie în calendarul roman universal, respectiv la 16 noiembrie în cel creștin ortodox). Mai mult, în Moldova s-a încetățenit numele Mateiaș, de la numele maghiar al regelui, Mátyas (Mattia). De aici, istoricii din Muntenia l-au preluat ca Matei, considerând numele Mateiaș ca fiind un diminutiv [10]. Însă numele corect, care rezultă din documente, este Matia/Mattia/Mathias. Epitetul Corvinus provine de la stema familiei, ce conținea un corb (corvus în latină).

Vezi și

Note

 1. ^ http://ziuadecj.realitatea.net/cultura/matei-corvin-alungat-din-centrul-clujului--35794.html
 2. ^ http://www.ftr.ro/mici-istorii-clujene-x-matia-corvinul-regele-nascut-la-cluj-50921.php ,
 3. ^ [1]
 4. ^ Konrad Gündisch, Siebenbürgen und die Siebenbürger Sachsen, München 1998, pag. 64.
 5. ^ Ioan Aurel Pop, Din mainile valahilor schismatici, Editura Litera,2011,p. 347
 6. ^ Acta Orientalia Academiae Scientiarum Hungaricae, p. 425, 427 [2]
 7. ^ http://www.kislexikon.hu/garazda.html
 8. ^ Mór Bán, Hunyadi. Genealogia familiei Hunyadi, Editura Gold Book, 2010. ISBN 978 963 426 182 7.
 9. ^ În prezent Biserica Romano-Catolică îl comemorează pe Sf. Matia la 14 mai.
 10. ^ Alexandru Simon, Refacerea trecutului dorit: ipostaze medievale, moderne si contemporane ale unui monarh, „Anuarul Institutului de Istorie «G. Baritiu» din Cluj-Napoca”, tom L, 2011, p. 97-107
 • ^CitatCu sprijinul nobilimii mici și mijlocii și al trupelor de mercenari conduse de Mihai Szilágyi, Matei Corvin este ales rege al Ungariei” la 24 ianuarie 1458. — Istoria lumii în date, Editura Enciclopedică Română, București, 1972, pag. 136.

Bibliografie

Legături externe