Biserica Sfânta Margareta din Mediaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Biserica Sf. Margareta din Mediaș)
Jump to navigation Jump to search
Biserica Sfânta Margareta
Evo mediaş.JPG
Poziționare
Coordonate46°09′55″N 24°21′05″E / 46.16519°N 24.35125°E46°09′55″N 24°21′05″E / 46.16519°N 24.35125°E
LocalitateMediaș
JudețSibiu
Țara România
Edificare
Stil artisticgotic
Data finalizării1488
Clasificare
Cod LMISB-II-m-A-12424.01

Biserica Sf. Margareta este biserica evanghelică orășenească (în germană Evangelische Stadtpfarrkirche) din Mediaș. Edificiul este cunoscut, printre altele, pentru turnul său înclinat. Este una dintre cele mai importante biserici din Transilvania construite în stil gotic târziu. Biserica se află sub patronajul Sf. Margareta a Ungariei, canonizată în 1276.

Biserica fortificată este construită din anul 1488 în stil gotic,si a fost înconjurată de un zid de apărare cu turnuri. Turnul,datorita structurii solului,s-a inclinat de-a lungul timpului. A fost construit în anul 1460 si supraînălțat cu 3 nivele în anul 1550. În anul 1551 a atins înălțimea de 68.5 m. și astfel a mai primit patru turnulețe,asta reliefând faptul că orașul avea pe atunci judecătorie. În anul 1783 acoperișul este refăcut si cele patru turnuri se repara. În același an, globul aurit ce a fost montat în anul 1550 în vârf de turn este coborât iar cu această ocazie, tinându-se cont de obiceiul timpului a fost citită “corespondența” strămoșilor. Turnul reprezenta un punct ideal de observație al tuturor împrejurimilor. În vremuri nesigure cum erau pe atunci, trâmbițasul orașului avea importanta misiune de a alarma cu trompeta în caz de nevoie. Greșelile acestuia erau foarte aspru sancționate ajungâdu-se chiar la aruncarea acestuia din turn în cazul in care ar fi pus orașul in pericol. Din acele vremuri provine numele, Turnul Trompeților. În turn a fost reținut Vlad Țepeș în anul 1476, după conflictul cu regele Matia Corvin. Pe pereții interiori pot fi admirate picturi murale executate în sec. XIV-XV.

Altarul de la Mediaș este compus din trei părți, iar triptichonul a fost realizat în 1480. Picturile acestuia reprezinta suferințele lui Isus. Cel cu imaginea lui Isus crucifiat, sub brațul drept se poate oberva imaginea Vienei, fapt prin care se dovedește că tablourile au fost realizate in Austria. Pe pereții interiori sunt expuse anumite covoare orientale, donațiile credincioșilor existând din sec. XVI. În biserică se poate admira de asemenea cea mai veche cristelniță de bronz din țară, ce a fost realizată la sfârșitul secolului XIV, iar baldachinul amvonului a fost realizat în 1679 de meșterul Sigismund Moess.

Orga a fost construită de Johannes Hahn, originar din Levoča și stabilit la Sibiu. Abia în anul 1983 au fost găsite semnătura constructorului de orgi, în lada pneumatică a orgii, și un document al predicatorului Martin Fay (cunoscut azi ca un important compozitor). Este vorba despre o scrisoare din data de 9 mai 1756, către: „Wohl Ehren Vesten Herrn Johannes Hann Wohlbestelten Orgelbauer Meistern in Hermannstadt”. Așadar, construcția orgii a avut loc în anii 1755-56. În 1873 a fost restructurată de Wilhelm Hörbiger, după modelul romantic. Sub conducerea constructorului de orgi Hermann Binder, în anii 1983 și 2005 au avut loc două ample renovări ale orgii. Orga conține în prezent 24 de registre. În biserică se organizează concerte, ocazie cu care se întorc spătarele băncilor din biserică, astfel ca spectatorii să stea cu fața spre orgă.

Stagiunea de concerte „Orgelsommer Mediaș” se desfășoară anual în biserică, în perioada lunilor mai-octombrie, cu concerte săptămânale, în fiecare luni, de la ora 19:00, la care se adaugă și numeroase concerte extraordinare. Muzica de orgă este preponderentă, dar stagiunea include adesea concerte camerale, corale sau vocal-instrumentale, recitaluri solo, precum și improvizații sau proiecții nocturne în aer liber cu muzică live. Stagiunea este completată cu o serie de concerte care au loc la Casa Schuller și la Grădina Traube, din imediata apropiere a castelului bisericesc, dar se poate extinde pe toată durata anului, cu alte evenimente organizate sau găzduite de biserică, așa cum sunt concertele speciale de Crăciun, concertele corale ecumenice, musicalurile pentru copii, turneele unor formații muzicale din străinătate sau cursurile de instrumente muzicale. Începând din anul 1999, organizatorul stagiunii muzicale „Orgelsommer Mediaș” este Edith Hajnalka Toth, cantor și organist al bisericii.

Interior - altarul principal

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Hermann Fabini, Mariana Beldie-Dumitrache, Die Restaurierung der evangelischen Stadtpfarrkirche in Mediaș, în: Forschungen zur Volks-und Landeskunde, 20 (1977).
  • Hermann Fabini, Kirchenburgen in Siebenbürgen [în trad. "Bisericile fortificate din Transilvania"], Leipzig 1985, Wien 1986, Leipzig 1991
  • Hermann Fabini, Atlas der siebenbürgisch-sächsischen Kirchenburgen und Dorfkirchen, Monumenta und AKSL, Hermannstadt-Heidelberg, vol. I 1998, vol. al II-lea 1999, vol al III-lea 2002
  • Hermann Fabini, Die Kirchenburgen der Siebenbürgen Sachsen, Ed. Monumenta, Sibiu, 2009
  • Hermann Binder, Orgeln in Siebenbürgen [în trad. "Orgile din Transilvania"]: Ein Beitrag zur siebenbürgischen Orgelgeschichte von den Anfängen bis zur Mitte [des] 19. Jahrhunderts, Gehann-Musik-Verlag, 2000

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfânta Margareta din Mediaș