Impozit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Impozitul este o prelevare obligatorie și gratuită, efectuată de către stat asupra resurselor sau bunurilor individuale sau ale colectivităților și plătită în bani [1].

Justificarea existenței impozitului [1][modificare | modificare sursă]

  1. Impozitul constituie o sursă a finanțării cheltuielilor de interes general al statului și al administrației locale.
  2. Este un instrument al politicii economice, prin care se redistribuie o parte a veniturilor.
  3. Impozitele reprezintă un izvor principal (alături de împrumuturi și „tipărire” de bancnote/monedă scripturală) al formării veniturilor bugetului de stat și al finanțării cheltuielilor publice.

Evaluarea sistemului fiscal român[modificare | modificare sursă]

Potrivit unui raport întocmit de PricewaterhouseCoopers (PwC) și Banca Mondială, care a analizat 178 de țări, în cadrul sistemului fiscal român companiile plătesc 96 de impozite, astfel că România se situează pe locul 4 în lume după Belarus (124 de impozite), Uzbekistan (118) și Ucraina (99) [2].

Astfel, în cadrul Uniunii Europene, România se situează pe primul loc ca număr de impozite prelevate de la companii.

Prin comparație, în alte țări din Uniunea Europeană numărul de impozite sunt: Suedia - 2, Letonia - 7, Spania - 8, Portugalia - 8.

În anul 2013, România se clasa pe locul 136 din 185 de țări studiate de către PricewaterhouseCoopers.[3]

România se alfă pe locul 50 (2017) din 190 de țări , intr-un clasament al economiilor la capitolul plății taxelor. Țări precum Irlanda (5) , Danemarca (7) , Singapore (8) , Marea Britanie (10) , Noua Zeelandă (11) , Finlanda (13) , Letonia (15) , Luxemburg (16) , Canada (17) , Elveția (18) , Olanda (20) sunt mai competitve decât România la capitolul taxe .[4]

Venitul mediu al unui cetățean român este impozitat (toate impozitele,accizele,taxele) cu 65% din ceea ce plătește angajatorul pentru serviciile (munca) prestate de acesta.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]