Marmură

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marmură

Marmura este o rocă metamorfică, compusă în cea mai mare parte din calcit (forma cristalină a carbonatului de calciu, CaCO3) și obținută prin metamorfoza calcarului. Numele său provine din limba greacă veche, μαρμαίρειν = a străluci, a luci.

Cele mai obișnuite culori pentru marmură sunt următoarele: albă, cenușie, gri, neagră și roșie.

În Europa, cea mai apreciată marmură este marmura de Carrara (Italia), faimoasă pentru marmura sa de culoare albă, respectiv gri-albăstruie, ambele de o calitate deosebită. Blocuri de marmură albă, precum cea de Carrara, au fost întotdeauna apreciate în domeniul sculpturii. Această preferință are de a face cu anumite caracteristici ale pietre precum: moliciune, omogenitate și o rezistență destul de mare la fisurare și spargere. De asemenea, indicele de refracție scăzut de calcit permite luminii să pătrundă mai adânc în piatră înainte de a fi risipit afară, aspect ce confera personalitate și dă viață sculpturilor umane.

În România, cea mai importantă sursă de marmură este zăcământul de la Rușchița (Marmură de Rușchița).

Marmură şlefuită

Vezi și[modificare | modificare sursă]

mCulorile diverse ale marmurei se datorează impurităților conținute (roșu - de la sărurile de fier (Fe), maro - de la cele de Mn, cenușiu - de la grafit, etc.).

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Marmură

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Pârvu, G. - Minerale și roci, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1983

Legături externe[modificare | modificare sursă]