Lista țărilor în funcție de indicii libertății în lume

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Indicele libertății în lume în 2021 conform raportului „Freedom in the World 2021” publicat de Freedom House
Indicele libertății economice în 2021 conform raportului publicat de Heritage Foundation și Wall Street Journal
Indicele libertății presei în 2023, potrivit raportului Reporteri fără frontiere
Indicele democrației Economist în 2022 conform Economist Intelligence Unit

Lista țărilor în funcție de indicii libertății în lume este o listă a țărilor și teritoriilor lumii în funcție de indicii de libertate calculați de mai multe organizații non-guvernamentale care publică periodic evaluări ale libertății în lume, conform propriilor definiții ale termenului și clasifică țările folosind diferite măsuri ale libertății, inclusiv libertăți civile, drepturi politice și drepturi economice. Unii dintre indici măsoară doar unele aspecte ale libertății, cum ar fi democrația sau corupția. Prima parte a listei include state suverane și teritorii dependente autonome bazate pe standardul ISO 3166-1 al Organizației Internaționale de Standardizare. Cea de-a doua parte a listei include teritorii nerecunoscute oficial.

Prezentarea principalilor indici[modificare | modificare sursă]

Canada

  • Economic Freedom of the World („Libertatea economică a lumii”) este un raport publicat de Fraser Institute din Canada în colaborare cu Economic Freedom Network, un grup de institute independente de cercetare și educație din 90 de țări și teritorii din întreaga lume. Este un indice numeric, iar rezultatele acestuia nu sunt incluse în tabelul de mai jos.

Canada, Statele Unite, Germania

  • Human Freedom Index („Indicele libertății umane”) prezintă starea libertății umane în lume măsurată pe baza unei metodologii ample care analizează libertatea personală, civilă și economică[1]. Indicele prezintă o măsură largă a libertății umane, înțeleasă ca lipsa constrângerilor coercitive. Se utilizează 79 de indicatori diferiți ai libertății personale și economice. Indicele acoperă următoarele domenii: stat de drept, securitate și siguranță, liberă circulație, libertate religioasă, libertate de asociere, libertate de întrunire, societate civilă, libertate de exprimare, dreptul de informare, libertăți personale, sistem juridic, drept de proprietate, acces la bani sănătoși, libertate în comerțul internațional, reglementarea creditării, a muncii și a afacerilor. Indicele Libertății Umane a fost creat în 2015, acoperind 152 de țări în perioada 2008–2015. Ultimul raport HFI, publicat în 2023 prezintă date pentru 165 de țări și teritorii valabile pentru anul 2021.
  • Index of Freedom in the World („Indicele libertății în lume”) a fost un predecesor al Indicele libertății umane. Acesta măsura libertățile civile clasice și a fost publicat în 2013 de Fraser Institute din Canada, Liberales Institut din Germania și Cato Institute din Statele Unite[2].

Franța

  • World Press Freedom Index („Indicele mondial al libertății presei”) este publicat în fiecare an din 2002 (cu excepția anului 2011 care a fost combinat cu 2012) de Reporters Without Borders („Reporteri fără frontiere”), organizație non-guvernamentală cu sediul în Franța. Țările sunt evaluate ca având o „situație bună”, o „situație satisfăcătoare”, „probleme vizibile”, o „situație dificilă” sau o „situație foarte gravă”[3].

Spania

  • The World Index of Moral Freedom („Indicele mondial al libertății morale”) a fost publicat pentru prima dată pe 2 aprilie 2016, de către Foundation for the Advancement of Liberty, cu sediul în Madrid, Spania. Acest indice clasifică 160 de țări după cinci categorii de indicatori: libertatea religioasă, libertatea bioetică, libertatea drogurilor, libertatea sexualității și libertatea familiei și a genului. Indicele urmărește stabilirea gradului de libertate individuală sau de control al statului asupra deciziilor ce țin de marile dezbateri morale ale prezentului[4].

Suedia

  • Indicele MaxRange, dezvoltat de Max Rånge și întreținut de Mikael Sandberg și Max Rånge, politologi de la Universitea Halmstad din Suedia, este un set de date care definește nivelul de democrație și structura instituțională a unei țări (tip de regim) pe o scară de 1.000 de puncte. Valorile sunt sortate în funcție de nivelul de democrație și responsabilitate politică. MaxRange definește valoarea corespunzătoare tuturor țărilor în fiecare lună din 1789 până în prezent[5]
  • V-Dem Democracy indices („Indicii democrației V-Dem”), elabotrați de V-Dem Institute în cadrul Departamentului de Științe Politice de la Universitatea din Göteborg din Suedia constituie o abordare a conceptualizării și măsurării democrației, oferind un set de date multidimensionale și dezagregate care reflectă complexitatea conceptului de democrație ca sistem de guvernare depășind simpla prezență a alegerilor. Proiectul V-Dem face distincție între cinci principii de nivel înalt ale democrației: electoral, liberal, participativ, deliberativ și egalitar și colectează date pentru a măsura aceste principii. Cu șase investigatori principali, șaptesprezece manageri de proiect cu responsabilitate specială pentru domeniile problematice, peste treizeci de manageri regionali, 170 de coordonatori de țară, asistenți de cercetare și 3.000 de experți de țară, Proiectul V-Dem este unul dintre cele mai mari proiecte de colectare de date din științe sociale care se concentrează pe cercetare[6].
  • Global State of Democracy Report („Raportul privind starea globală a democrației”) publicat de International IDEA prezintă performanțele democratice din 170 de țări. Indicii GSoD se bazează pe 116 indicatori individuali concepuți de diverși oameni de știință și organizații folosind diferite tipuri de surse: sondaje ale experților, codificare bazată pe standarde de către grupuri de cercetare și analiști, date observaționale și măsuri compozite. Proiectul Varieties of Democracy este cel mai mare contributor de indicatori al Global State of Democracies Indices[7].

Elveția

  • Global Corruption Index („Indicele global al corupției” evaluează și clasifică țările după o măsurătoare care analizează riscul de corupție în fiecare țară folosind 43 de variabile. Acesta acoperă 196 de țări și teritorii și este publicat de compania elvețiană Global Risk Profile[8].

Regatul Unit

  • The Economist Democracy Index, („Indicele democrației Economist”), publicat de Economist Intelligence Unit din Marea Britanie, prezintă o evaluare a democrației țărilor lumii. Țările sunt evaluate drept „democrații avansate”, „democrații cu probleme”, „regimuri hibride” sau „regimuri autoritare”. Indicele se bazează pe 60 de indicatori grupați în cinci categorii diferite care măsoară pluralismul, libertățile civile și cultura politică[9].

Statele Unite

  • CIRI Human Rights Data Project („Proiectul CIRI de date privind drepturile omului”) măsoară o serie de drepturi umane, civile, ale femeilor și ale lucrătorilor[10]. A fost creat în 1994 și este găzduit de Universitatea din Connecticut[11]. În raportul din 2011, SUA s-a clasat pe locul 38 în categoria drepturilor omului[12].
  • Freedom in the World („Indicele libertății în lume”), publicat în fiecare an din 1972 de Freedom House din SUA, clasifică țările în funcție de drepturile politice și libertățile civile care sunt derivate în mare măsură din Declarația Universală a Drepturilor Omului. Țările sunt evaluate drept „libere”, „parțial libere” sau „nelibere”[13].
  • Freedom of the Press („Indicele libertății presei”) este un raport anual publicat începând cu 1980 de către Freedom House.
  • Index of Economic Freedom („Indicele libertății economice”) este un raport anual publicat de Wall Street Journal și de Heritage Foundation din SUA. Țările sunt evaluate drept „libere”, „în mare parte libere”, „moderat libere”, „în mare parte nelibere” și „reprimate”[14]
  • Polity data series („Seria de date Polity”) din S.U.A. este o serie de date utilizată pe scară largă în cercetarea din domeniul științelor politice. Conține informații anuale cu privire la caracteristicile și tranzițiile autorității de regim pentru toate statele independente cu populații totale mai mari de 500.000 și acoperă anii 1800–2018. Concluziile Polity despre nivelul de democrație al unui stat se bazează pe o evaluare a alegerilor din acel stat în ceea ce privește competitivitatea, deschiderea și nivelul de participare. Activitatea Polity este sponsorizată de Political Instability Task Force, organizație finanțată de Agenția Centrală de Informații din SUA; cu toate acestea, opiniile exprimate în rapoarte aparțin autorilor și nu reprezintă punctele de vedere ale guvernului SUA[15].

Evaluări anuale[modificare | modificare sursă]

Lista țărilor în funcție de indicii libertății în lume prezintă evaluări pe baza a patru indici, pentru majoritatea țărilor și teritoriilor lumii.

Indice Scară
Indicele libertății în lume
Freedom in the World
1 libertate deplină 3 libertate limitată 5 fără libertate
Indicele libertății economice
Index of Economic Freedom
1 economie liberă 2 economie predominant liberă 3 economie moderat liberă 4 economie predominant reprimată 5 economie reprimată
Indicele libertății presei
World Press Freedom Index
1 situație bună 2 situație satisfăcătoare 3 situație problematică 4 situație dificilă 5 situație foarte gravă
Indicele democrației Economist
The Economist Democracy Index
1 democrație avansată 2 regim democratic 3 regim hibrid 4 5 regim autocratic

Lista țărilor în funcție de indicii libertății în lume[modificare | modificare sursă]

Sortarea este alfabetică după codul țării, conform ISO 3166-1 alpha-3.

Țară/Teritoriu Indicele libertății în lume 2023[13] Scor Indicele libertății economice 2023[14] Scor Indicele libertății presei 2023[3] Scor Indicele democrației 2023[9] Scor









 Afganistan 5 fără libertate 8 N/A 5 situație foarte gravă 39.75 5 regim autocratic 2.85
 Angola 5 fără libertate 28 4 economie predominant reprimată 53 4 situație dificilă 48.3 5 regim autocratic 3.66
 Albania 3 libertate limitată 67 3 economie moderat liberă 65.3 3 situație problematică 57.86 2 regim democratic 6.08
 Andorra 1 libertate deplină 93 N/A 2 situație satisfăcătoare 75.05 N/A
 Emiratele Arabe Unite 5 fără libertate 18 2 economie predominant liberă 70.9 4 situație dificilă 42.99 5 regim autocratic 2.7
 Argentina 1 libertate deplină 85 4 economie predominant reprimată 51 2 situație satisfăcătoare 73.36 2 regim democratic 6.95
 Armenia 3 libertate limitată 54 3 economie moderat liberă 65.1 2 situație satisfăcătoare 70.61 3 regim hibrid 5.35
 Antigua și Barbuda 1 libertate deplină 85 N/A 3 situație problematică 58.36 N/A
 Australia 1 libertate deplină 95 2 economie predominant liberă 74.8 2 situație satisfăcătoare 78.24 1 democrație avansată 8.96
 Austria 1 libertate deplină 93 2 economie predominant liberă 71.1 2 situație satisfăcătoare 77.3 1 democrație avansată 8.16
 Azerbaidjan 5 fără libertate 9 3 economie moderat liberă 61.4 5 situație foarte gravă 39.93 5 regim autocratic 2.68
 Burundi 5 fără libertate 14 5 economie reprimată 41.9 4 situație dificilă 52.14 5 regim autocratic 2.14
 Belgia 1 libertate deplină 96 3 economie moderat liberă 67.1 2 situație satisfăcătoare 76.47 2 regim democratic 7.51
 Benin 3 libertate limitată 59 4 economie predominant reprimată 59.8 4 situație dificilă 52.44 3 regim hibrid 4.58
 Burkina Faso 5 fără libertate 30 4 economie predominant reprimată 56.2 3 situație problematică 67.64 5 regim autocratic 3.73
 Bangladesh 3 libertate limitată 40 4 economie predominant reprimată 54.4 5 situație foarte gravă 35.31 3 regim hibrid 5.99
 Bulgaria 1 libertate deplină 79 3 economie moderat liberă 69.3 3 situație problematică 62.98 2 regim democratic 6.71
 Bahrain 5 fără libertate 12 3 economie moderat liberă 62.5 5 situație foarte gravă 30.59 5 regim autocratic 2.49
 Bahamas 1 libertate deplină 91 3 economie moderat liberă 62.6 N/A N/A
 Bosnia și Herțegovina 3 libertate limitată 52 3 economie moderat liberă 62.9 3 situație problematică 65.43 N/A
 Belarus 5 fără libertate 8 4 economie predominant reprimată 51 5 situație foarte gravă 37.17 5 regim autocratic 2.59
 Belize 1 libertate deplină 87 4 economie predominant reprimată 59.8 2 situație satisfăcătoare 70.49 N/A
 Bolivia 3 libertate limitată 66 5 economie reprimată 43.4 4 situație dificilă 51.09 3 regim hibrid 5.08
 Brazilia 1 libertate deplină 72 4 economie predominant reprimată 53.5 3 situație problematică 58.67 2 regim democratic 6.92
 Barbados 1 libertate deplină 94 3 economie moderat liberă 69.8 N/A N/A
 Brunei 5 fără libertate 28 3 economie moderat liberă 65.7 4 situație dificilă 44.2 N/A
 Bhutan 3 libertate limitată 61 4 economie predominant reprimată 59 3 situație problematică 59.25 3 regim hibrid 5.71
 Botswana 1 libertate deplină 72 3 economie moderat liberă 64.9 3 situație problematică 64.61 2 regim democratic 7.62
 Republica Centrafricană 5 fără libertate 7 5 economie reprimată 43.8 3 situație problematică 57.56 5 regim autocratic 1.32
 Canada 1 libertate deplină 98 2 economie predominant liberă 73.7 2 situație satisfăcătoare 83.53 1 democrație avansată 9.24
 Elveția 1 libertate deplină 96 1 economie liberă 83.8 2 situație satisfăcătoare 84.4 1 democrație avansată 8.83
 Chile 1 libertate deplină 94 2 economie predominant liberă 71.1 3 situație problematică 60.09 1 democrație avansată 8.28
 China 5 fără libertate 9 5 economie reprimată 48.3 5 situație foarte gravă 22.97 5 regim autocratic 2.27
 Coasta de Fildeș 3 libertate limitată 49 3 economie moderat liberă 60.4 3 situație problematică 68.83 3 regim hibrid 4.11
 Camerun 5 fără libertate 15 4 economie predominant reprimată 51.9 4 situație dificilă 45.58 5 regim autocratic 2.77
 Republica Democrată Congo 5 fără libertate 19 5 economie reprimată 47.9 4 situație dificilă 48.55 5 regim autocratic 1.13
 Coreea de Nord 5 fără libertate 3 5 economie reprimată 2.9 5 situație foarte gravă 21.72 5 regim autocratic 1.08
 Congo 5 fără libertate 17 5 economie reprimată 48.1 3 situație problematică 60.42 5 regim autocratic 3.11
 Columbia 1 libertate deplină 70 3 economie moderat liberă 63.1 4 situație dificilă 45.23 2 regim democratic 7.04
 Comore 3 libertate limitată 42 4 economie predominant reprimată 53.5 3 situație problematică 62.25 5 regim autocratic 3.09
 Cabo Verde 1 libertate deplină 92 3 economie moderat liberă 65.8 2 situație satisfăcătoare 75.72 N/A
 Costa Rica 1 libertate deplină 91 3 economie moderat liberă 66.5 2 situație satisfăcătoare 80.2 1 democrație avansată 8.16
 Cuba 5 fără libertate 12 5 economie reprimată 24.3 5 situație foarte gravă 29 5 regim autocratic 2.84
 Cipru 1 libertate deplină 92 2 economie predominant liberă 72.3 3 situație problematică 68.62 2 regim democratic 7.56
 Cehia 1 libertate deplină 92 2 economie predominant liberă 71.9 2 situație satisfăcătoare 83.58 2 regim democratic 7.67
 Germania 1 libertate deplină 94 2 economie predominant liberă 73.7 2 situație satisfăcătoare 81.91 1 democrație avansată 8.67
 Djibouti 5 fără libertate 24 4 economie predominant reprimată 56.1 5 situație foarte gravă 35.87 5 regim autocratic 2.71
 Dominica 1 libertate deplină 93 4 economie predominant reprimată 59.7 3 situație problematică 58.36 N/A
 Danemarca 1 libertate deplină 97 2 economie predominant liberă 77.6 1 situație bună 89.48 1 democrație avansată 9.15
 Republica Dominicană 3 libertate limitată 68 3 economie moderat liberă 62.6 2 situație satisfăcătoare 71.88 2 regim democratic 6.32
 Algeria 5 fără libertate 32 5 economie reprimată 43.2 4 situație dificilă 45.74 5 regim autocratic 3.77
 Ecuador 1 libertate deplină 70 4 economie predominant reprimată 55 3 situație problematică 60.51 2 regim democratic 6.13
 Egipt 5 fără libertate 18 5 economie reprimată 49.6 5 situație foarte gravă 33.37 5 regim autocratic 2.93
 Eritrea 5 fără libertate 3 5 economie reprimată 39.5 5 situație foarte gravă 27.86 5 regim autocratic 2.15
 Spania 1 libertate deplină 90 3 economie moderat liberă 65 2 situație satisfăcătoare 75.37 2 democrație avansată 8.12
 Estonia 1 libertate deplină 94 2 economie predominant liberă 78.6 1 situație bună 85.31 2 regim democratic 7.84
 Etiopia 5 fără libertate 21 5 economie reprimată 48.3 4 situație dificilă 47.7 5 regim autocratic 3.38
 Finlanda 1 libertate deplină 100 2 economie predominant liberă 77.1 1 situație bună 87.94 1 democrație avansată 9.2
 Fiji 3 libertate limitată 59 4 economie predominant reprimată 58 3 situație problematică 59.27 3 regim hibrid 5.72
 Franța 1 libertate deplină 89 3 economie moderat liberă 63.6 2 situație satisfăcătoare 78.72 2 regim democratic 7.99
 Statele Federate ale Microneziei 1 libertate deplină 92 3 economie moderat liberă 62.6 N/A N/A
 Gabon 5 fără libertate 20 4 economie predominant reprimată 56.1 3 situație problematică 58.12 5 regim autocratic 3.54
 Regatul Unit 1 libertate deplină 93 3 economie moderat liberă 69.9 2 situație satisfăcătoare 78.51 1 democrație avansată 8.54
 Georgia 3 libertate limitată 58 3 economie moderat liberă 68.7 3 situație problematică 61.69 3 regim hibrid 5.31
 Ghana 1 libertate deplină 80 4 economie predominant reprimată 58 3 situație problematică 65.93 2 regim democratic 6.5
 Guineea 5 fără libertate 30 4 economie predominant reprimată 53.2 3 situație problematică 59.51 5 regim autocratic 3.08
 Gambia 3 libertate limitată 48 4 economie predominant reprimată 57.9 2 situație satisfăcătoare 71.06 3 regim hibrid 4.49
 Guinea-Bissau 3 libertate limitată 43 5 economie reprimată 44.6 3 situație problematică 61.57 5 regim autocratic 2.63
 Guineea Ecuatorială 5 fără libertate 5 5 economie reprimată 48.3 4 situație dificilă 50.35 5 regim autocratic 1.92
 Grecia 1 libertate deplină 86 4 economie predominant reprimată 56.9 3 situație problematică 55.2 2 regim democratic 7.39
 Grenada 1 libertate deplină 89 N/A 3 situație problematică 58.36 N/A
 Guatemala 3 libertate limitată 49 3 economie moderat liberă 62.7 4 situație dificilă 48.12 3 regim hibrid 4.97
 Guyana 1 libertate deplină 73 4 economie predominant reprimată 56.9 3 situație problematică 67.5 2 regim democratic 6.01
 Hong Kong 3 libertate limitată 42 N/A 4 situație dificilă 44.86 3 regim hibrid 5.57
 Honduras 3 libertate limitată 48 4 economie predominant reprimată 58.7 5 situație foarte gravă 32.65 3 regim hibrid 5.36
 Croația 1 libertate deplină 84 3 economie moderat liberă 66.4 2 situație satisfăcătoare 71.95 2 regim democratic 6.5
 Haiti 5 fără libertate 31 5 economie reprimată 49.9 3 situație problematică 57.38 3 regim hibrid 4.22
 Ungaria 3 libertate limitată 66 3 economie moderat liberă 64.1 3 situație problematică 62.96 2 regim democratic 6.56
 Indonezia 3 libertate limitată 58 3 economie moderat liberă 63.5 4 situație dificilă 54.83 2 regim democratic 6.3
 India 3 libertate limitată 66 4 economie predominant reprimată 52.9 5 situație foarte gravă 36.62 2 regim democratic 6.61
 Irlanda 1 libertate deplină 97 1 economie liberă 82 1 situație bună 89.91 1 democrație avansată 9.05
 Iran 5 fără libertate 12 5 economie reprimată 42.2 5 situație foarte gravă 24.81 5 regim autocratic 2.2
 Irak 5 fără libertate 29 N/A 5 situație foarte gravă 32.94 5 regim autocratic 3.62
 Islanda 1 libertate deplină 94 2 economie predominant liberă 72.2 2 situație satisfăcătoare 83.19 1 democrație avansată 9.37
 Israel 1 libertate deplină 77 3 economie moderat liberă 68.9 3 situație problematică 57.57 2 regim democratic 7.84
 Italia 1 libertate deplină 90 3 economie moderat liberă 62.3 2 situație satisfăcătoare 72.05 2 regim democratic 7.74
 Jamaica 1 libertate deplină 80 3 economie moderat liberă 68.1 2 situație satisfăcătoare 75.89 2 regim democratic 7.13
 Iordania 5 fără libertate 33 4 economie predominant reprimată 58.8 4 situație dificilă 42.79 5 regim autocratic 3.62
 Japonia 1 libertate deplină 96 3 economie moderat liberă 69.3 3 situație problematică 63.95 1 democrație avansată 8.13
 Kazahstan 5 fără libertate 23 3 economie moderat liberă 62.1 4 situație dificilă 45.87 5 regim autocratic 3.14
 Kenya 3 libertate limitată 52 4 economie predominant reprimată 52.5 4 situație dificilă 51.15 3 regim hibrid 5.05
 Kârgâzstan 5 fără libertate 27 4 economie predominant reprimată 55.8 4 situație dificilă 49.91 3 regim hibrid 4.21
 Cambodgia 5 fără libertate 24 4 economie predominant reprimată 56.5 4 situație dificilă 42.02 5 regim autocratic 3.1
 Kiribati 1 libertate deplină 91 4 economie predominant reprimată 58.8 N/A N/A
 Sfântul Cristofor și Nevis 1 libertate deplină 89 N/A 3 situație problematică 58.36 N/A
 Coreea de Sud 1 libertate deplină 83 2 economie predominant liberă 73.7 2 situație satisfăcătoare 70.83 1 democrație avansată 8.01
 Kuweit 3 libertate limitată 37 4 economie predominant reprimată 56.7 5 situație foarte gravă 38.84 5 regim autocratic 3.8
 Laos 5 fără libertate 13 4 economie predominant reprimată 50.3 5 situație foarte gravă 36.66 5 regim autocratic 1.77
 Liban 3 libertate limitată 43 5 economie reprimată 45.6 4 situație dificilă 50.46 3 regim hibrid 4.16
 Liberia 3 libertate limitată 60 5 economie reprimată 49.6 3 situație problematică 64.34 3 regim hibrid 5.32
 Libia 5 fără libertate 10 N/A 4 situație dificilă 40.22 5 regim autocratic 1.95
 Sfânta Lucia 1 libertate deplină 92 3 economie moderat liberă 60.7 3 situație problematică 58.36 N/A
 Liechtenstein 1 libertate deplină 90 N/A 2 situație satisfăcătoare 84.47 N/A
 Sri Lanka 3 libertate limitată 54 4 economie predominant reprimată 52.2 4 situație dificilă 45.85 2 regim democratic 6.14
 Lesotho 3 libertate limitată 66 4 economie predominant reprimată 51.6 3 situație problematică 64.29 2 regim democratic 6.3
 Lituania 1 libertate deplină 89 2 economie predominant liberă 72.2 1 situație bună 86.79 2 regim democratic 7.13
 Luxemburg 1 libertate deplină 97 2 economie predominant liberă 78.4 2 situație satisfăcătoare 81.98 1 democrație avansată 8.68
 Letonia 1 libertate deplină 88 2 economie predominant liberă 72.8 2 situație satisfăcătoare 83.27 2 regim democratic 7.24
 Maroc 3 libertate limitată 37 4 economie predominant reprimată 58.4 4 situație dificilă 43.69 3 regim hibrid 5.04
 Monaco 1 libertate deplină 84 N/A N/A N/A
 Republica Moldova 3 libertate limitată 62 4 economie predominant reprimată 58.5 2 situație satisfăcătoare 77.62 3 regim hibrid 5.78
 Madagascar 3 libertate limitată 61 4 economie predominant reprimată 58.9 3 situație problematică 56.66 3 regim hibrid 5.7
 Maldive 3 libertate limitată 41 5 economie reprimată 46.6 3 situație problematică 56.93 N/A
 Mexic 3 libertate limitată 60 3 economie moderat liberă 63.2 4 situație dificilă 47.98 3 regim democratic 6.07
 Insulele Marshall 1 libertate deplină 93 N/A N/A N/A
 Macedonia de Nord 3 libertate limitată 68 3 economie moderat liberă 63.7 2 situație satisfăcătoare 74.35 3 regim hibrid 5.89
 Mali 5 fără libertate 29 4 economie predominant reprimată 54.5 4 situație dificilă 52.29 5 regim autocratic 3.93
 Malta 1 libertate deplină 89 3 economie moderat liberă 67.5 3 situație problematică 59.76 2 regim democratic 7.68
 Birmania 5 fără libertate 9 5 economie reprimată 46.5 5 situație foarte gravă 28.26 5 regim autocratic 3.04
 Muntenegru 3 libertate limitată 67 3 economie moderat liberă 60.9 2 situație satisfăcătoare 74.28 3 regim hibrid 5.77
 Mongolia 1 libertate deplină 84 3 economie moderat liberă 61.7 3 situație problematică 59.33 2 regim democratic 6.48
 Mozambic 3 libertate limitată 45 4 economie predominant reprimată 52.5 3 situație problematică 56.13 5 regim autocratic 3.51
 Mauritania 3 libertate limitată 36 4 economie predominant reprimată 55.3 3 situație problematică 59.45 5 regim autocratic 3.92
 Mauritius 1 libertate deplină 85 2 economie predominant liberă 70.6 3 situație problematică 65.56 1 democrație avansată 8.14
 Malawi 3 libertate limitată 66 4 economie predominant reprimată 52.8 3 situație problematică 60.34 3 regim hibrid 5.74
 Malaysia 3 libertate limitată 53 3 economie moderat liberă 67.3 3 situație problematică 62.83 2 regim democratic 7.25
 Namibia 1 libertate deplină 77 4 economie predominant reprimată 57.7 2 situație satisfăcătoare 80.91 2 regim democratic 6.52
 Niger 3 libertate limitată 51 4 economie predominant reprimată 53.7 3 situație problematică 66.84 5 regim autocratic 3.29
 Nigeria 3 libertate limitată 43 4 economie predominant reprimată 53.9 4 situație dificilă 49.56 3 regim hibrid 4.1
 Nicaragua 5 fără libertate 19 4 economie predominant reprimată 54.9 5 situație foarte gravă 37.09 5 regim autocratic 3.6
 Țările de Jos 1 libertate deplină 97 2 economie predominant liberă 78 1 situație bună 87 1 democrație avansată 8.96
 Norvegia 1 libertate deplină 100 2 economie predominant liberă 76.9 1 situație bună 95.18 1 democrație avansată 9.81
 Nepal 3 libertate limitată 58 4 economie predominant reprimată 51.4 3 situație problematică 57.89 3 regim hibrid 5.22
 Nauru 1 libertate deplină 77 N/A N/A N/A
 Noua Zeelandă 1 libertate deplină 99 2 economie predominant liberă 78.9 2 situație satisfăcătoare 84.23 1 democrație avansată 9.25
 Oman 5 fără libertate 24 4 economie predominant reprimată 58.5 5 situație foarte gravă 37.87 5 regim autocratic 3
 Pakistan 3 libertate limitată 37 5 economie reprimată 49.4 5 situație foarte gravă 39.95 3 regim hibrid 4.31
 Panama 1 libertate deplină 83 3 economie moderat liberă 63.8 3 situație problematică 63.67 2 regim democratic 7.18
 Peru 1 libertate deplină 70 3 economie moderat liberă 66.5 4 situație dificilă 52.74 2 regim democratic 6.53
 Filipine 3 libertate limitată 58 4 economie predominant reprimată 59.3 4 situație dificilă 46.21 2 regim democratic 6.56
 Palau 1 libertate deplină 92 N/A N/A N/A
 Papua Noua Guinee 3 libertate limitată 61 4 economie predominant reprimată 51.7 3 situație problematică 67.62 2 regim democratic 6.1
 Polonia 1 libertate deplină 81 3 economie moderat liberă 67.7 3 situație problematică 67.66 2 regim democratic 6.85
 Portugalia 1 libertate deplină 96 3 economie moderat liberă 69.5 2 situație satisfăcătoare 84.6 2 regim democratic 7.9
 Paraguay 3 libertate limitată 65 3 economie moderat liberă 61 3 situație problematică 55.96 2 regim democratic 6.18
 Palestina N/A N/A 5 situație foarte gravă 37.86 5 regim autocratic 3.83
 Qatar 5 fără libertate 25 3 economie moderat liberă 68.6 3 situație problematică 55.28 5 regim autocratic 3.24
 România 1 libertate deplină 83 3 economie moderat liberă 64.5 3 situație problematică 69.04 2 regim democratic 6.4
 Rusia 5 fără libertate 16 4 economie predominant reprimată 53.8 5 situație foarte gravă 34.77 5 regim autocratic 3.31
 Rwanda 5 fără libertate 23 4 economie predominant reprimată 52.2 4 situație dificilă 46.58 5 regim autocratic 3.1
 Arabia Saudită 5 fără libertate 8 4 economie predominant reprimată 58.3 5 situație foarte gravă 32.43 5 regim autocratic 2.08
 Sudan 5 fără libertate 10 5 economie reprimată 32.8 4 situație dificilă 40.83 5 regim autocratic 2.54
 Senegal 3 libertate limitată 68 4 economie predominant reprimată 57.7 3 situație problematică 55.82 3 regim hibrid 5.67
 Singapore 3 libertate limitată 47 1 economie liberă 83.9 4 situație dificilă 47.88 2 regim democratic 6.03
 Insulele Solomon 1 libertate deplină 76 4 economie predominant reprimată 56.9 N/A N/A
 Sierra Leone 3 libertate limitată 63 4 economie predominant reprimată 50.2 3 situație problematică 62.55 3 regim hibrid 4.86
 El Salvador 3 libertate limitată 56 4 economie predominant reprimată 56 4 situație dificilă 51.36 3 regim hibrid 5.9
 San Marino 1 libertate deplină 97 N/A N/A N/A
 Somalia 5 fără libertate 8 N/A 4 situație dificilă 44.24 N/A
 Serbia 3 libertate limitată 60 3 economie moderat liberă 63.5 3 situație problematică 59.16 2 regim democratic 6.22
 Sudanul de Sud 5 fără libertate 1 N/A 4 situație dificilă 50.62 N/A
 São Tomé și Príncipe 1 libertate deplină 84 3 economie moderat liberă 61.5 N/A N/A
 Surinam 1 libertate deplină 79 5 economie reprimată 46.1 2 situație satisfăcătoare 70.62 2 regim democratic 6.82
 Slovacia 1 libertate deplină 90 3 economie moderat liberă 69 2 situație satisfăcătoare 83.22 2 regim democratic 6.97
 Slovenia 1 libertate deplină 95 3 economie moderat liberă 68.5 2 situație satisfăcătoare 70.59 2 regim democratic 7.54
 Suedia 1 libertate deplină 100 2 economie predominant liberă 77.5 1 situație bună 88.15 1 democrație avansată 9.26
 Eswatini 5 fără libertate 17 4 economie predominant reprimată 54.9 4 situație dificilă 52.66 5 regim autocratic 3.08
 Seychelles 1 libertate deplină 79 4 economie predominant reprimată 59.5 2 situație satisfăcătoare 75.71 N/A
 Siria 5 fără libertate 1 N/A 5 situație foarte gravă 27.22 5 regim autocratic 1.43
 Ciad 5 fără libertate 15 4 economie predominant reprimată 52 4 situație dificilă 53.73 5 regim autocratic 1.55
 Togo 3 libertate limitată 42 4 economie predominant reprimată 55.3 3 situație problematică 63.06 5 regim autocratic 2.8
 Thailanda 5 fără libertate 30 3 economie moderat liberă 60.6 3 situație problematică 55.24 2 regim democratic 6.04
 Tadjikistan 5 fără libertate 7 4 economie predominant reprimată 50.6 5 situație foarte gravă 39.06 5 regim autocratic 1.94
 Turkmenistan 5 fără libertate 2 5 economie reprimată 46.5 5 situație foarte gravă 25.82 5 regim autocratic 1.72
 Timorul de Est 1 libertate deplină 72 5 economie reprimată 47.2 2 situație satisfăcătoare 84.49 2 regim democratic 7.06
 Tonga 1 libertate deplină 81 3 economie moderat liberă 60 2 situație satisfăcătoare 71.29 N/A
 Trinidad și Tobago 1 libertate deplină 82 4 economie predominant reprimată 59.5 2 situație satisfăcătoare 76.54 2 regim democratic 7.16
 Tunisia 3 libertate limitată 56 4 economie predominant reprimată 52.9 4 situație dificilă 50.11 2 regim democratic 6.59
 Turcia 5 fără libertate 32 4 economie predominant reprimată 56.9 5 situație foarte gravă 33.97 3 regim hibrid 4.48
 Tuvalu 1 libertate deplină 93 N/A N/A N/A
 Taiwan 1 libertate deplină 94 1 economie liberă 80.7 2 situație satisfăcătoare 75.54 1 democrație avansată 8.94
 Tanzania 3 libertate limitată 36 3 economie moderat liberă 60 4 situație dificilă 44.02 3 regim hibrid 5.1
 Uganda 5 fără libertate 35 4 economie predominant reprimată 51.4 4 situație dificilă 46.08 3 regim hibrid 4.94
 Ucraina 3 libertate limitată 50 N/A 3 situație problematică 61.19 3 regim hibrid 5.81
 Uruguay 1 libertate deplină 96 2 economie predominant liberă 70.2 2 situație satisfăcătoare 70.33 1 democrație avansată 8.61
 Statele Unite 1 libertate deplină 83 2 economie predominant liberă 70.6 2 situație satisfăcătoare 71.22 2 regim democratic 7.92
 Uzbekistan 5 fără libertate 12 4 economie predominant reprimată 56.5 4 situație dificilă 45.73 5 regim autocratic 2.12
 Sfântul Vicențiu și Grenadine 1 libertate deplină 91 3 economie moderat liberă 63.5 3 situație problematică 58.36 N/A
 Venezuela 5 fără libertate 15 5 economie reprimată 25.8 5 situație foarte gravă 36.99 5 regim autocratic 2.76
 Vietnam 5 fără libertate 19 3 economie moderat liberă 61.8 5 situație foarte gravă 24.58 5 regim autocratic 2.94
 Vanuatu 1 libertate deplină 82 3 economie moderat liberă 62.1 N/A N/A
 Samoa 1 libertate deplină 83 3 economie moderat liberă 68.3 2 situație satisfăcătoare 82.15 N/A
 Kosovo 3 libertate limitată 60 3 economie moderat liberă 60.7 3 situație problematică 68.38 N/A
 Yemen 5 fără libertate 9 N/A 5 situație foarte gravă 32.78 5 regim autocratic 1.95
 Africa de Sud 1 libertate deplină 79 4 economie predominant reprimată 55.7 2 situație satisfăcătoare 78.6 2 regim democratic 7.05
 Zambia 3 libertate limitată 54 5 economie reprimată 47.8 3 situație problematică 59.41 3 regim hibrid 4.86
 Zimbabwe 5 fără libertate 28 5 economie reprimată 39 4 situație dificilă 48.17 5 regim autocratic 3.16

Teritorii disputate[modificare | modificare sursă]

Teritoriu Indicele libertății în lume 2023[13] Scor Indicele libertății presei 2023[3] Scor





 Ciprul de Nord 1 libertate deplină 76 3 situație problematică 61.73
Teritoriile Palestiniene  Cisiordania 5 fără libertate 22 5 situație foarte gravă 37.86
 Fâșia Gaza 5 fără libertate 11 5 situație foarte gravă 37.86
 Sahara Occidentală 5 fără libertate 4 4 situație dificilă 43.69
 Somaliland 3 libertate limitată 44 N/A
 Abhazia 3 libertate limitată 39 N/A
 Republica Nagorno-Karabah 3 libertate limitată 37 N/A
Azad Kashmir  Azad Kashmir 5 fără libertate 29 N/A
  Jammu și Kashmir 5 fără libertate 27 N/A
 Transnistria 5 fără libertate 18 N/A
 Osetia de Sud 5 fără libertate 12 N/A
 Crimeea 5 fără libertate 4 N/A
  Novorusia 5 fără libertate 3 N/A
 Tibet 5 fără libertate 1 N/A

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Human Freedom Index” [Indicele libertății umane]. cato.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Craggs, Ryan (). „World Freedom Index 2013 | Fraser Institute” [Indicele libertății în lume 2013 | Fraser Institute]. Huffington Post. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b c „World Press Freedom Index” [Indicele mondial al libertății presei], Reporteri fără frontiere, accesat în  
  4. ^ World Index of Moral Freedom [Indicele mondial al libertății morale] (pdf) (ed. 4), The Foundation for the Advancement of Liberty, accesat în  
  5. ^ „MaxRange: Analyzing political regimes and democratization processes” [MaxRange: Analiza regimurilor politice și a proceselor de democratizare]. School of Education, Humanities and Social Sciences, Halmstad University. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Democracy Report 2022: Autocratization Changing Nature?” [Raportul Democrației 2022: Autocratizarea schimbă natura?] (pdf), V-Dem Institute, University of Gothenburg 
  7. ^ „International IDEA”. idea.int. . Accesat în . 
  8. ^ „Global Corruption Index | Global Corruption & ESG Indexes” [Indicele global al corupției | Indici globali ai corupției, de mediu, sociali și guvernamentali]. Accesat în . 
  9. ^ a b „Democracy Index 2021: the China challenge”Necesită înregistrare gratuită [Indicele Democrației 2021: provocarea Chinei]. Economist Intelligence Unit. Accesat în . 
  10. ^ „CIRI Human Rights Data Project” [Proiectul CIRI de date privind drepturile omului]. humanrightsdat.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Michael Kirk (). „Annual International Human Rights Ratings Announced” [Evaluările internaționale anuale privind drepturile omului au fost publicate]. University of Connecticut. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Human Rights in 2011: The CIRI Report” [Drepturile omului în 2011: Raportul CIRI]. CIRI Human Rights Data Project. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ a b c „Countries and Territories” [Țări și teritorii], Freedom in the World, accesat în  
  14. ^ a b Heritage Foundation (). „Country Rankings” [Clasamentul țărilor]. 2021 Index of Economic Freedom. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „Polity IV Project” [Proiectul Polity IV]. Table footnote. Arhivat din original la . Accesat în .