Arabia Saudită

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Regatul Arabiei Saudite
المملكة العربية السعودية
al-Mamlaka al-ʻArabiyya as-Suʻūdiyya
Drapelul Arabiei Saudite Stema Arabiei Saudite
Deviză„لا إله إلا الله محمد رسول الله”
„Nu există alt Dumnezeu decât Allah, Mohammad este trimisul lui Allah”, Shahada[1]
Imnul naționalAash Al Maleek
„Trăiască Regele”
Amplasarea Arabiei Saudite
Capitală
(și cel mai mare oraș)
Riyadh
24°39′N 46°46′E / 24.650°N 46.767°E / 24.650; 46.767
Limbi oficiale Arabă
Etnonim Saudit, arab saudit
Sistem politic Monarhie absolută
 -  Rege Abdullah bin Abdul Aziz
 -  Prințul moștenitor Salman bin Abdulaziz Al Saud
Fondare
 -  Primul Stat Saudit 1744 
 -  Al Doilea Stat Saudit 1824 
 -  Al Treilea Stat Saudit 8 ianuarie 1926 
 -  Recunoscut 20 mai 1927 
 -  Unificarea regatului 23 septembrie 1932 
Suprafață
 -  Total 2.149.690 km² (locul 14)
 -  Apă (%) 0,7%
Populație
 -  Estimare  25 731 776 incluzând 5 576 076 non-resortisanți[2] (locul 46)
 -  Recensământ  2010 
 -  Densitate 12 loc/km² (locul 205)
PIB (PPC) estimări 2010
 -  Total 618,744 miliarde USD[3] 
 -  Pe cap de locuitor 23 701,260 USD[3] 
PIB (nominal) estimări 2010
 -  Total 438,009 miliarde USD[3] 
 -  Pe cap de locuitor 16 778,112 USD[3] 
IDU (2010) 0,752[4] (ridicat) (locul 55)
Monedă Rial saudit (SR) (SAR)
Prefix telefonic 00966
Domeniu Internet .sa, السعودية.
Fus orar AST (UTC+3)
 -  Ora de vară (ODV) (neobservat) (UTC+3)
Populația estimată include 8,429,401 de non-resortisanți

Regatul Arabiei Saudite (المملكة العربية السعودية) este cea mai mare țară din Peninsula Arabă. Se învecinează cu Iordania la nord, cu Irak la nord și nord-est, cu Kuweit, Qatar, Bahrain și Emiratele Arabe Unite la est, Oman la sud și sud-est și Yemen la sud. De asemenea, are o coastă maritimă de mari dimensiuni, în partea estică aflându-se Golful Persic iar în partea vestică aflându-se Marea Roșie. Este numită "Țara celor doua moschei sfinte", o referință la Mecca și Medina, cele mai sfinte locuri ale Islamului. Aderari mai importante: O.N.U. (1945), Liga Araba, OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol).

Istorie[modificare | modificare sursă]

Locuită din mileniul I î.Hr. de triburi arabe care întemeiază mici regate efemere, Peninsula Arabică este unificată pentru prima dată între 630 și 635 de Muhammad (Mahomed), întemeietorul Islamului. De aici pornesc cavalerii arabi care vor răspândi noua religie prin Africa de Nord până în Spania, iar în Asia până în inima Indiei. O dată cu decăderea Califului Abbasid, în Peninsula Arabică iau naștere, în secolele 9 – 10, mici principate feudale, care ajung în secolul 16 suzeranitatea Imperiului Otoman, situație menținută cu întreruperi până în 1918.
Muhammad Ibn al-Wahhab pune în Nejd, după 1740, bazele unei secte islamice puritane și militante, câștigând de partea sa și pe emirul de Daraiyya, Muhammad Ibn Saud, fondatorul actualei dinastii dominatoare din Arabia Saudită. Ibn Saud și fiul său cuceresc Nejdul, unificând aproape întreaga peninsulă sub autoritatea dinastiei saudite, dar statul Wahhabit este înfrânt în 1818 de forțe britanice și egiptene. Eșuează astfel prima tentativă de constituire a unui stat saudit. Începând cu 1902, Abd al-Aziz II Ibn Saud (1902 –1953), emir din Nejd și imam al wahhabiților, reconstituie statul wahhabit și unește sub autoritatea sa cea mai mare parte a Peninsulei Arabică.
La 23 septembrie 1932 el ia titlul de rege al Arabiei.

Politică[modificare | modificare sursă]

Arabia Saudită este o monarhie absolutistă. Succesiunea la tron este ereditară, regele trebuind să fie urmașul lui Ibn Saud, dar și electivă, el fiind ales de către un consiliu al familiei regale. De obicei, este ales rege cel mai vârstnic dintre fiii lui Ibn Saud.

Administrația centrală și alegerile[modificare | modificare sursă]

Instituția centrală, Guvernul Arabiei Saudite, este monarhia Arabia. Legea fundamentală adoptată în 1992 a declarat că Arabia Saudită este o monarhie condusă de descendenții de sex masculin pentru primul rege, Abd Al Aziz Al Saud (sau Abdulaziz Al Saud), și că, Coranul este constituția țării, care este reglementată pe baza legii islamice (Shari'a). La 20 octombrie 2006, a fost înființat un comitet de principi care să voteze cu privire la eligibilitatea viitorilor regi și prinți moștenitori. Comitetul, care urmează să fie cunoscut sub numele instituției credință, include fiii și nepoții cheie ai Regelui Abdul Aziz. Conform noilor norme, comisia poate vota pentru unul din cei trei principi numiți de către rege. În cazul în care nici regele nici prințul moștenitor nu sunt în măsura de a lua decizii, un consiliu de tranziție format din 5 membrii va conduce afacerile de stat pentru o perioadă de maximum o săptămână.

Nu sunt recunoscute nici partidele politice sau alegerile naționale, cu excepția alegerilor locale care au avut loc în anul 2005. Puterile regelui sunt teoretic limitate de Shari'a și alte tradiții saudite. El trebuie, de asemenea, să păstreze un consens al familiei regale saudite, lideri religioși (ulema) și alte elemente importante în societatea arabă.

Arabia Saudită nu are parlament, în schimb există un program național "Consiliul Consultativ" care este compus din 150 cetățeni arabi numiți de rege, pentru o perioadă de patru ani pentru a servi într-un rol consultativ. Numărul membrilor Consiliului a crescut în mod constant de-a lungul anilor, și are propriile sale comitete și o capacitate limitată de a discuta despre legislația propusă, dar funcția sa principală este de a-l consilia pe rege.

Nici partidele politice sau sindicatele nu sunt permise. În anii 1990, Partidul Acțiunii Arabe Socialiste și Partidul Comunist din Arabia Saudită s-au desființat și membrii lor au fost eliberați din închisoare, după ce au acceptat să își înceteze activitățile lor politice.

În 2005, au avut loc primele alegeri municipale arabe, dar așa cum alegerile au fost non-partizane, partidele politice nu au fost permise.

Alte partide interzise, cum ar fi Hizb ut-Tahrir, continuă să funcționeze, dar nu în mod deschis.

Diviziuni administrative[modificare | modificare sursă]

Arabia Saudită este împărțită în 13 provincii:

Geografie[modificare | modificare sursă]

Arabia Saudită ocupă 20% din suprafața Peninsulei Arabice. O mare parte a frontierelor cu Emiratele Arabe Unite, Oman și Yemen nu sunt bine definite, din acest motiv, dimensiunea exact a țării nu se cunoaște, dar este estimată la aproximativ 2.240.000 km².

Clima este uscată și caldă. Jumatate din țară este pustiu, pentru că este un deșert cu temperaturi extreme, cu unele zone în care găsim oaze. În cea mai mare parte a Arabiei Saudite, vegetația este rară și are un număr limitat de ierburi si arbuști. Fauna cuprinde pisici sălbatice, maimuțe babuin, lei și hiene. Coasta Mării Roșii are o importanta faună maritim, indeosebi recife de corali. Zona de coastă se extinde pe 2.640 km.

Regiunea sud-vestică are munți care ajung la 300 de metri altitudine și este cea mai verde și proaspată zonă din țară.

În capitala Riyadh predomină o temperatură medie de 42 °C si 14 °C în luna ianuarie. În schimb În Jeddah pe coasta vestică are o temperatură de 31 °C in luna iulie și de 23 °C in luna ianuarie.

Principalele orașe din Arabia Saudită sunt: Riad (capitala), Dammam, Jeddah, Mecca, Medina. Orașele Mecca și Medina sunt notabile pentru semnificația religioasă pentru musulmani sau urmașii islamului.

Jeddah este un important oraș-port situat de-a lungul Mării Roșii și este poarta de acces pentru pelerinii africani.

În Dammam se gasește principalul centru de exploatare din bogatele câmpuri petroliere din Arabia Saudită.

Economie[modificare | modificare sursă]

Arabia Saudită are o economie bazată pe petrol și Guvernul menține puternic controlul asupra principalelor activitați economice. Baza economiei este reprezentata de cele mai bogate zacaminte de titei din lume. Arabia Saudita este principala tara a lumii in productia si exportul " aurului negru ", cea mai cautata materie prima energetica. Veniturile provenite din exportul de titei si derivati ai petrolului (90% din export) sunt completate de veniturile din exportul bogatelor surse de gaze naturale.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Populație, limbă și probleme sociale[modificare | modificare sursă]

Populația Arabiei Saudite potrivit lunii Iulie din 2010 este in jur de 25,731,776 inclusiv 5,576,076 non-naționali.

Religie[modificare | modificare sursă]

În Arabia Saudită trăiesc 25 milioane de musulmani, sau 97% din populația totală. Practicarea altei religii decât Islam este permisă doar in căminuri si locuri private, iar guvernul nu garantează vreun drept sau protecție religioasă non-musulmanilor. A doua religie majoră în Arabia Saudită este Creștinismul, cu aproximativ 1,500,000 de credincioși. O majoritate dintre aceștia sunt lucrători străini veniți din Filipine, India, Pakistan, Bangladesh, și state din Africa precum Etiopia, Nigeria si Kenya. Cu excepția moscheilor nu există alte lăcașuri de cult permise. De asemenea, convertirea la altă religie în afară de islam este strict interzisă și se pedepsește cu moartea.

Sănătate[modificare | modificare sursă]

Apărare[modificare | modificare sursă]

Patrimoniu mondial UNESCO[modificare | modificare sursă]

Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 2 obiective din această țară.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Despre Arabia Saudită, Ambasada regală a Arabiei Saudite, Washington D.C.
  2. ^ CIA World Factbook. Informații actualizate la 13 ianuarie 2011. Accesat la 16 ianuarie 2011.
  3. ^ a b c d Arabia Saudită”. Fondul Monetar Internațional. http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2010/01/weodata/weorept.aspx?sy=2007&ey=2010&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=456&s=NGDPD%2CNGDPDPC%2CPPPGDP%2CPPPPC%2CLP&grp=0&a=&pr.x=57&pr.y=5. Accesat la 21 aprilie 2010. 
  4. ^ Human Development Report 2010”. Națiunile Unite. 2010. http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2010_EN_Table1.pdf. Accesat la 5 noiembrie 2010. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Arabia Saudită


Flag of Saudi Arabia.svg Subiecte Arabia SaudităSaudițiLimba arabă

Apărare  • Așezări  • Capitala  • Climă  • Conducători  • Cultură  • Demografie
Economie  • Educație  • Faună  • Floră  • Geografie  • Hidrografie  • Istorie  • Orașe  • Politică
Sănătate  • Sport  • Steag  • Stemă  • Subdiviziuni  • Turism  • • Cioturi  • • Formate  • • Imagini  • • Portal