Malaezia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Malaysia)
Salt la: Navigare, căutare
Malaysia
Malaezia

مليسيا
马来西亚
மலேசியா
Drapelul Malaysiei Stema Malaysiei
DevizăBersekutu Bertambah Mutu (Unitatea Este Putere în malaieză)
Imnul naționalNegaraku
Amplasarea Malaysiei
Centru administrativ Kuala Lumpur1Kuala Lumpur
Limbi oficiale malaieză
Sistem politic Monarhie constituțională
 -  Conducător Suprem Abdul Halim de Kedah
 -  Prim-ministru Najib Tun Razak
Formare
 -  Independență Față de Regatul Unit
31 august 1957 
Suprafață
 -  Total 329,847 km² (locul Locul 67)
 -  Apă (%) 0,3%
Populație
 -  Recensământ () 28.334.135 (locul Locul 42)
 -  Densitate 86 loc/km² 
PIB (PPC) estimări 
 -  Total $308,8 miliarde 
 -  Pe cap de locuitor $12.700 
Monedă Ringgit
Prefix telefonic 602
Domeniu Internet .my
Fus orar UTC +8
1 Administrația federală a fost mutată la nou-construitul oraș Putrajaya
2020 din Singapore

Malaysia,[1] după denumirea veche, folosită încă de MAE: Malaezia (în jawi, مليسيا), oficial Federația Malaysia,[2] este o țară în Asia de Sud-Est, care cuprinde două teritorii distincte: partea de sud (Peninsula Malaezia și insulele adiacente) și partea de nord cu insula Borneo. Peninsula Malaezia se învecinează la nord cu Thailanda, iar la est cu Marea Chinei de Sud. Prin intermediul Strâmtorii Malacca, Malaezia are frontiere maritime cu Indonezia și Singapore, în sud și vest. Malaezia Insulară se află în sud-vestul Mării Chinei de Sud, la sud de Brunei și la nord de Indonezia, făcând frontieră maritimă cu Filipinele. Capitala Malaeziei este Kuala Lumpur.

Nume[modificare | modificare sursă]

Numele nativ al Malaysiei, în limba malaieză, este Persekutuan Malaysia. În limba română, până în anul 2005 țara era cunoscută mai ales sub numele de „Malaezia” sau „Republica Malaezia”. Această denumire a circulat un timp alături de denumirea noua impusă, din 2005, Malaysia. Astfel, în Statele lumii. Mică Enciclopedie (Horia C. Matei ș.a., Editura științifică și enciclopedică, București, 1976, ediția a II-a) apare doar „Malaysia”. La fel, în Mic dicționar enciclopedic (coord. Mircea Mâciu ș.a., Editura științifică și enciclopedică, București, 1986, ed. a III-a), această țară este denumită Malaysia. Există, în schimb, „Arhipelagul Malaez”. În 2005, noul Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM, ediția a II-a, 2005)[3] a impus drept unică formă corectă a denumirii acestei țări, în limba română: „Malaysia”.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Politică[modificare | modificare sursă]

Conducătorul Suprem al statului Malaezia este Maiestatea Sa Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah.

State[modificare | modificare sursă]

Harta statelor și teritoriilor federale ale Malaysiei

Malaezia este o federație de treisprezece state (negeri-negeri, la singular: negeri) și trei teritorii federale (wilayah persekutuan).

Malaezia peninsulară[modificare | modificare sursă]

Unsprezece, din cele treisprezece state (negeri-negeri), precum și două, din cele teritorii federale (wilayah persekutuan) sunt situate în peninsula Malacca. În lista care urmează, capitalele sunt date între paranteze:

 • State:
  • Sultanatul Johor (Johor Bahru)
  • Sultanatul Kedah (Alor Star)
  • Sultanatul Kelantan (Kota Bharu)
  • Sultanatul Pahang (Kuantan)
  • Sultanatul Perak (Ipoh)
  • Sultanatul Selangor (Shah Alam)
  • Sultanatul Terengganu (Kuala Terengganu)
  • Monarhia electivă Negeri Sembilan (Seremban)
  • Regatul Perlis (Kangar)
  • Malacca (Malacca)
  • Pulau Pinang (George Town)
 • Teritoirii federale:

Malaezia orientală (nordul insulei Borneo)[modificare | modificare sursă]

Două, din cele treisprezece state (negeri-negeri), precum și unul din cele trei teritorii federale (wilayah persekutuan) sunt situate în partea de nord a insulei Borneo. În lista care urmează, capitalele lor sunt date între paranteze:

Geografie[modificare | modificare sursă]

Harta Malaysiei

Malaezia este formată din două regiuni, una aflată în peninsula Malacca, cealaltă în partea de nord a insulei Borneo. Cele două regiuni sunt separate de Marea Chinei de Sud, și se află la o distanță de 650 km una de cealaltă. Clima este caldă, umedă și ploioasă. Malaezia se mândrește cu existența plajelor aurii și a pădurilor tropicale. Munții sunt numeroși, incluzând Muntele Kinabalu (4100 m), cel mai înalt vârf din Asia de Sud.

Economie[modificare | modificare sursă]

Malaezia este o țară cu un venit ridicat pe cap de locuitor, fiind unul dintre „tigrii asiatici”, datorită ritmului său rapid de dezvoltare economică. În 25 de ani, Malaezia a trecut de la stadiul de țară în curs de dezvoltare la stadiul de țară dezvoltată economic. Este una dintre cel mai dezvoltate țări din Asia de Sud-Est. Puterea economică a Malaeziei este bazată pe industrie, agricultură, minerit și turism. Însă încă există o discrepanță uriașă între nivelul de dezvoltare economică din vestul și din estul țării (Insula Borneo), precum și între centrul marilor orașe și periferiile acestora.

Resursele subsolului[modificare | modificare sursă]

Agricultura și silvicultura[modificare | modificare sursă]

Arbori de cauciuc în Malaezia

și Indonezia)

Demografie[modificare | modificare sursă]

Cultură și religie[modificare | modificare sursă]

Religia de stat este cea musulmană, de obediență sunnită, respectată de majoritatea malaiezienilor. Comunitatea chineză practică un amestec de budism, de taoism și de cultul strămoșilor. Indienii sunt, în cea mai mare parte, hinduiști. Întâlnim și câțiva creștini și animiști, îndeosebi în Sarawak și în Sabah.

Sărbători
Dată Nume în română Nume local Notă

Muzeul de Arte Islamice al Malaysiei[modificare | modificare sursă]

Muzeul de Arte Islamice al Malaysiei (în limba malaieză: Muzium Kesenian Islam Malaysia) a fost deschis publicului începând cu data de 12 decembrie 1998. Este cel mai mare muzeu de artă islamică din Asia de Sud-Est. Muzeul situat în inima capitalei malaeziene, Kuala Lumpur, se întinde pe 4 etaje și acoperă o suprafață de 30.000 m². Muzeul a fost decorat de artizani din Iran și din Uzbekistan. Conține 6.000 de piese de artă, dintre care 200 de manuscrise islamice, precum și cea mai mare machetă din lume a Masjid al-Haram[4]. Construcția muzeului a costat 700 de milioane.[necesită citare]

Limba malaieză[modificare | modificare sursă]

Limba malaieză[5] (în limba malaieză: bahasa Melayu, iar în scriere jawi: بهاس ملاي) este o limbă austroneziană vorbită de populațiile malaieze, originare din Arhipelagul Malay din sud-estul Asiei, până la îndepărtata „Insulă a Crăciunului” în Australia. Limba a primit statutul de lingua franca a regiunii în epoca sultanului de Mallaca, în secolul al XV-lea și al XVI-lea.

Patrimoniu mondial UNESCO[modificare | modificare sursă]

Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 3 obiective din această țară.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ În limba română, singura formă admisă a denumirii statului este Malaysia. Totuși, MAE folosește grafia Malaezia. Vezi ortografia impusă de dicționarul normativ al limbii române: Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române - DOOM, 2005, editat de Academia Română, pagina 462.
 2. ^ Horia C. Matei; Silviu Neguț, Ion Nicolae (2005). Enciclopedia Statelor Lumii. București: MERONIA. pp. 297–299. ISBN 978-973-7839-38-1 
 3. ^ Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” - DOOM2 - Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, Ediția a II-a revăzută și adăugită, Univers Enciclopedic, București, 2005, pagina 462.
 4. ^ Masjid Al-Haram (în arabă : المسجد الحرام‎, pronunțat: Al-Masğid Al-Harām, în românește: «Moscheea Interzisă») este o moschee situată în orașul Mecca, capitala Arabiei Saudite. Este cel mai important loc sfânt al Islamului.
 5. ^ Forma admisă de Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române - DOOM 2 este limba malaieză.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Malaezia