Lista țărilor în funcție de soldul contului curent al balanței de plăți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Harta globală a țărilor lumii în funcție de soldul contului curent al balanței de plăți (% din PIB), 2022, conform Băncii Mondiale[1]

Lista țărilor în funcție de soldul contului curent al balanței de plăți este o listă a țărilor și teritoriilor lumii în funcție de valorile anuale ale soldului contului curent al balanței de plăți, exprimate în dolari americani valori curente și ca procent din PIB, pe baza datelor publicate de Banca Mondială (World Bank - WB), Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (United Nations Conference on Trade and Development - UNCTAD) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD). Lista include state suverane și teritorii dependente autonome bazate pe standardul ISO 3166-1 al Organizației Internaționale de Standardizare.

Potrivit Băncii Mondiale, „contul curent al balanței de plăți reprezintă suma exporturilor nete de bunuri și servicii, a venitului primar net și a venitului secundar net”. Datele se bazează pe Manualul Balanței de Plăți și al Poziției Investiționale Internaționale, ediția a șasea (Balance of Payments and International Investment Position Manual, Sixth Edition - BPM6) publicat de Fondul Monetar Internațional și sunt disponibile începând cu anul 2005[2].

Conform Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, „contul curent este parte a balanței de plăți și prezintă fluxurile de bunuri, servicii, venitul primar și venitul secundar între rezidenții și nerezidenții unei economii. Contul curent al balanței de plăți măsoară, în general, diferența dintre încasările și cheltuielile curente pentru mărfurile și serviciile comercializate internațional, precum și pentru plățile aferente veniturilor. În același timp, din perspectivă națională, soldul contului curent al balanței de plăți reprezintă decalajul la nivel național între economii și investiții[3].” (vezi și Lista țărilor în funcție de formarea brută de capital fix).

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, „contul curent al balanței de plăți constituie o înregistrare a tranzacțiilor internaționale ale unei țări cu restul lumii. Contul curent include toate tranzacțiile (altele decât cele financiare) care implică valori economice și au loc între entități rezidente și nerezidente. De asemenea, sunt incluse și plățile compensatorii ale valorilor economice curente furnizate sau achiziționate fără contrapartidă. Acest indicator este măsurat în milioane USD și ca pondere din PIB[4].”

Lista țărilor în funcție de soldul contului curent al balanței de plăți[modificare | modificare sursă]

Următorul tabel prezintă informații despre soldul contului curent pe baza datelor publicate de Banca Mondială (BM)[5][6], Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD)[7] și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)[4].

Sortarea este alfabetică după codul țării, conform ISO 3166-1 alpha-3.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Banca Mondială. „Current account balance (% of GDP)” [Soldul contului curent al balanței de plăți (% din PIB)]. databank.worldbank.org. Accesat în . 
  2. ^ Banca Mondială. „Current account balance (% of GDP)” [Soldul contului curent al balanței de plăți (% din PIB)]. databank.worldbank.org. Accesat în . 
  3. ^ Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare. „Balance of payments, Current account balance, annual” [Balanța de plăți, soldul contului curent, valori anuale]. unctadstat.unctad.org. Accesat în . 
  4. ^ a b Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. „Current account balance (indicator)” [Soldul contului curent al balanței de plăți (indicator)]. data.oecd.org. doi:10.1787/b2f74f3a-en. Accesat în . 
  5. ^ Banca Mondială. „Current account balance (BoP, current US$)” [Soldul contului curent al balanței de plăți (BdP, USD valori curente)]. data.worldbank.org. Accesat în . 
  6. ^ Banca Mondială. „Current account balance (% of GDP)” [Soldul contului curent al balanței de plăți (% din PIB)]. data.worldbank.org. Accesat în . 
  7. ^ Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare. „Balance of payments, Current account balance, annual” [Balanța de plăți, soldul contului curent, valori anuale]. unctad.org. Accesat în .