Portal:Economie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Portal Economie

Articole noi:
Impozite 27.10 - MEBO 19.06 - Circuit economic 21.04 -Instituție 15.03 - Ronald Coase 10.01 - Comerț internațional 17.11 - Comerț 5.11 - Asigurări și reasigurări - 8.11 Politică monetară - 9.03.08

modificare 

Articolul zilei

Vor coopera cei doi prizonieri pentru a minimaliza pierderea totală a libertăţii sau unul dintre ei, având încredere că celălalt va coopera, îl va trăda pentru a fi eliberat?

Dilema prizonierului este un paradox, componentă centrală a teoriei jocurilor. În cazul dilemei este vorba despre un joc de tip sumă non-zero care a fost formulat de către angajați ai companiei RAND Corporation. Merrill Flood și Melvin Drescher descriu o dilemă socială ca pe un joc între două persoane, care arată cum pot conduce hotărârile raționale individuale la rezultate colective neoptime. Termenul dilema prizonierului a fost formulat de Albert Tucker de la Universitatea Princeton.

Doi prizonieri sunt bănuiți că au săvârșit o infracțiune. Pedeapsa maximă pentru această infracțiune este de cinci ani. Celor doi prizonieri li se face o propunere pe care cei doi o cunosc. Dacă unul dintre ei mărturisește și astfel își împovărează partenerul, atunci scapă nepedepsit – celălalt trebuie să ispășească o pedeapsă de cinci ani. Dacă cei doi decid să nu mărturisească, rămân doar dovezi prezumptive care nu sunt suficiente pentru a-i trimite după gratii. Dacă amândoi mărturisesc, pe fiecare îl așteaptă o pedeapsă de patru ani. Prizonierii sunt chestionați separat unul de celălalt, astfel încât nici unul dintre ei nu va cunoaște nici înainte și nici după chestionare intenția celuilalt.

>>>continuare
Articole anterioare: Tigrul Celtic
modificare 

Articole principale

modificare 

Imaginea zilei

Circuitul economic simplu
Circuitul economic simplu
modificare 

Categorii

modificare 

Știați că...

modificare 

Citate

Românul adevărat nu este niciodată meschin și își râde de aceea dintre compatrioții lui – cum sunt unii ardeleni – care arată deprinderi raționale și cuminți în administrarea cheltuielilor lor. Ideea românului despre avere și venit este epicuriană; scopul acestora este consumul cu toate bucuriile lui.

Mihail Manoilescu, Rostul și destinul burgheziei românești, București, Editura Cugetarea-Georgescu Delafras, 1942, pp. 306-307

modificare 

Lucruri pe care le poți face


Wikipedia:WikiProiect Economie
  • Cereri: Bun public, Istoria economiei, Economie de piață, Economie planificată, Bani, Deflație, Comerț, Firmă, Impozit, Subvenție,
    Portalul Economie este un subiect de care se ocupă Proiectul Economie, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre economie Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
    NeclasificatAcest portal încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
    NeclasificatAcest portal încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.
  • PDVN:
  • De tradus: Nicholas Georgescu-Roegen
  • Curățenie: John Maynard Keynes
  • Unește:
  • Dezvoltare: Neoliberalism, Economie, Economia României, Cerere
  • Cioturi: Cioturi Economie
  • modificare 

    Asociația Wikimedia

    Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

    Wikimanuale
    Manuale

    Commons
    Media

    Wikiștiri 
    Știri

    Wikicitat 
    Citate

    Wikisource 
    Texte

    Wikiversity
    Resurse de învățare

    Wikivoyage 
    Ghiduri de călătorie

    Wikționar 
    Dicționar

    Wikidata 
    Bază de date

    Wikispecies 
    Director de specii

    modificare 

    Alte Portale

    Curăță memoria cache