Hong Kong

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Steagul țării

Hong Kong (limba chineză: 香港) este o regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze.

În 1842 Marea Britanie a obținut de la împăratul Chinei controlul unei insule pe nume Honk Kong, în scopul de a construi un port pentru navele lor de comerț.

În 1898 Marea Britanie a încheiat un tratat cu China prin care li s-a acordat concesionarea pe 99 de ani a insulei și a câtorva zone din împrejurul ei.

De-a lungul anilor, poziția geografică și legăturile comerciale au transformat Honk Kong-ul într-o mare metropolă. Orașul a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial și financiar de prim rang în lume, având o populație de 7 milioane de locuitori.

În 1997 teritoriul a fost retrocedat guvernului de la Beijing.

Cu toate că clima este foarte caldă și umedă, turistul care se aventurează pe străzile acestui oraș va rămâne impresionat de ritmul de viață alert al acestui oraș, întâlnind la tot pasul clădiri moderne și foarte înalte, aici aflându-se cea mai înaltă clădire din Asia. Dar asta nu înseamnă că nu va vedea clădiri construite în stil tradițional chinezesc, orașul păstrându-și farmecul oriental. Acest oraș reprezintă cum nu se poate mai bine spiritul întreprinzător al poporului chinez atunci când nu este încorsetat de principii comuniste.

În acest oraș se află aeroportul cu cel mai mare trafic din Asia,[necesită citare] al căror piste sunt efectiv construite pe mare. Traficul maritim este incredibil de dens, apele golfului nefiind niciodată lipsite de valuri, chiar dacă nu adie nici măcar o boare de vânt. Are multe instituții de învâțământ, printre care și Universitatea din Hong Kong(1911).

Personalități marcante[modificare | modificare sursă]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Topographical satellite image with enhanced colours showing areas of vegetation and conurbation. Purple areas around the coasts indicate the areas of urban development
Hong Kong văzut din satelit.

Hong Kong este situat în partea de sud a Chinei, se invecineaza cu Marea Chinei de Sud și China. Suprafața totală a țării este de 1104 km2. Clima este tropical musonică. Vremea este rece și umedă iarna, cald și ploios din primăvară până în vară, cald și soare, toamna. Altitudinea minimâ este Marea Chinei de Sud - 0 m; altitudinea maximă este Tai Mo Shan - 958 m. Terenul arabil reprezintă 5.05%, culturile permanente sunt 1,01%, altele: 93.94%

Populație[modificare | modificare sursă]

În prezent, Hong Kong are o populație de 7150000. Principalele grupuri etnice sunt: chinezi 95%; filipinezi 1.6%; indonezieni 1.3%; alți 2.1%. Religia principală este Budismul combinat cu alte religii populare 90%, a doua religie este creștinismul 10%. Limbile cele mai importante sunt: Cantoneza 90.8%, Engleza 2.8%, Mandarina 0.9%, alte dialecte chineze 4.4%, alte limbi 1.1%. Speranța de viață la naștere este de 79.39 ani la bărbați și 85.05 ani la femei. Rata fertilității este de 1.09 copii/femeie. Structura pe vârste: 0-14 ani: 11.6% (bărbați 431,728/femei 394,898) 15-64 ani: 74.8% (bărbați 2,573,929/femei 2,757,095) 65 ani și peste: 13.5% (bărbați 452,278/femei 512,580).

Economie[modificare | modificare sursă]

A brightly lit tall skyscraper at night.
Centrul internațional de finanțe in centrul orașului

Hong Kong este unul dintre cele mai mari centre economice și financiare din lume. Hong Kong are o economie de piață liberă, depinde foarte mult de comerțul internațional și finanțe - valoarea bunurilor și serviciilor comerciale, inclusiv cota semnificativă de exporturi, este de aproximativ patru ori PIB-ului. Resurselor naturale ale Hong Kong-ului sunt limitate, și a produselor alimentare și materii prime trebuie să fie importate. Este un important centru pentru comerțul internațional și finanțe, cu una dintre cele mai mari concentrații din regiunea Asia-Pacific, fiind unul dintre Cei patru tigri asiatici. Hong Kong continuă să lege moneda sa strâns de dolarul SUA, menținând un aranjament stabilit în 1983. China a fost mult timp, cel mai mare partener comercial al Hong Kong-ului, reprezentând aproximativ jumătate din exporturile Hong Kong-ului. Activitatea agricolă a Hong Kong-ului contribuie cu doar 0.1% la PIB. PIB-ul pe cap de locuitor din Hong Kong este de 49.800 dolari. Rata de creștere economică a fost de 5% în 2011. Paritatea puterii de cumpărare a fost de 355 miliarde de dolari în 2011. Sectoarele economice sunt: agricultura 0,1%; industria 6.8%; servicii 93,2%. Forța de muncă este de 3703000 persoane. Rata șomajului este 3.4% iar rata inflației este de 5.3%. Exporturile au fost de 427 miliarde dolari în 2011. Principalele produse exportate sunt: mașini și aparate electrice, textile, îmbrăcăminte, încălțăminte, ceasuri, jucării, materiale plastice și pietre prețioase. Principali parteneri la export sunt: China 52,4%, SUA 9,9%, Japonia 4%. Importurile au fost de 482 miliarde dolari în 2011. Principalele mărfuri importate sunt: materii prime și semifabricate, bunuri de consum, bunuri de capital, produse alimentare, combustibil. Principali parteneri la import sunt: China 44,9%, Japonia 8,9%, Taiwan 7,5%, SUA 4,9%.

Comunicații și transporturi[modificare | modificare sursă]

Transporturi în Hong Kong

Hong Kong are printre cele mai dezvoltate comunicații și transporturi din Asia. Numărul de utilizatori de internet este de 4873000 iar de telefoane mobile este 13416000. Hong Kong are 2 aeroporturi(printre cele mai mari din lume) și 9 heliporturi.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hong Kong

Legături externe[modificare | modificare sursă]