Bahamas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bahamas
Commonwealth of The Bahamas
Drapelul Bahamelor Stema Bahamelor
DevizăForward Upward Onward Together
ImnMarch On, Bahamaland
Amplasarea Bahamelor
Capitală
(și cel mai mare oraș)
Nassau
24°04′N 77°20′E / 24.067°N 77.333°E / 24.067; 77.333
Limbi oficiale Engleza
Sistem politic Monarhie constituțională
 -  Regină Elisabeta a II-a
 -  Prim-Ministru Hubert Ingraham
Independență
 -  10 iulie 1973  
Suprafață
 -  Total 13,940 km² (locul 155)
 -  Apă (%) 28%
Populație
 -  Estimare  301.790 (locul 168)
 -  Densitate 21 loc/km² 
Monedă dolar din Bahamas (BSD)
Prefix telefonic 1-242
Domeniu Internet .bs
Fus orar UTC – 7

Bahamas este o țară insulară nord-americană,

format din două mii de atoli și 700 de insule. Este localizat în Oceanul Atlantic, la est de Florida și Statele Unite ale Americii și la nord de Cuba.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Harta

Descoperiri arheologice recente indică faptul că oamenii au trăit pe insulele din arhipelagul Bahamas începând cu anii 300-400 e.n.[necesită citare] Acești oameni probabil veneau din Cuba și foloseau oceanul ca sursă de hrană.

În secolul al X-lea (aproximativ 900-1500 e.n.), în Bahamas s-au stabilit indienii Lucayan - un subgrup al indienilor Arawaks. Lucayan-ii părăsiseră Antilele Mici pentru a-și evita dușmanii, indienii Carib, care erau războinici neînfricați și canibali. Un grup pașnic, indienii Lucayan erau fermieri care locuiau în colibe de paie, foloseau unelte de piatră și își fabricau singuri vasele de olărit, fiind avansați din punct de vedere politic, social și religios.

În căutarea drumului spre Indii, Cristofor Columb a dat peste un paradis necunoscut. Prima i-a apărut în fața ochilor Insula Guanahani (așa cum o numeau indienii Lucayan), pe care a numit-o San Salvador. La 12 octombrie 1492, marele navigator a fost primit cu brațele deschise de amerindienii caraibieni care locuiau în aceste teritorii. Observând marea puțin adâncă din jurul insulei, el a spus "baja mar" ("mare puțin adâncă" în spaniolă) și a numit regiunea Bahamas. La momentul sosirii lui Cristofor Columb, pe insule trăiau aproximativ 40,000 de indieni Lucayan. Trei ani mai târziu, aceștia au fost duși ca sclavi în Hispaniola; două decade mai târziu, societatea Lucayan a încetat să mai existe datorită sclaviei, războiului și bolilor. După exterminarea populației Lucayan, insula a rămas neocupată până în 1647, când pe insule s-a stabilit un grup de coloniști englezi în căutare de libertate religioasă. Următoarea fază a istoriei Bahamas-ului s-a derulat în perioada de sfârșit a secolului XVI-începutul secolului XVII. În această perioadă Bahamas a devenit un loc în care pirateria a înflorit. Pirați celebri ca Sir Francis Drake, Blackbeard au folosit Bahamas ca port. Bahamas a devenit colonie a coroanei britanice în 1717. Aproximativ 8000 de americani loiali Angliei s-au mutat împreună cu sclavii lor în Bahamas după 1783. Sclavia a fost abolită în Imperiul Britanic în 1834, mulți sclavi din America alegând să înfrunte pericolele Atlanticului în speranța unei vieți libere în Bahamas.

Economie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

1. http://www.bahamas.com/bahamas/about/general.aspx?sectionid=1597