Utilizator:Terraflorin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Terraflorin Terraflorin Formate Formate Discuție Discuție Teste Teste Cutia cu nisip Nisip Premii Premii Pagini noi Art. noi Diverse Diverse Unelte Unelte


modificare 

Terraflorin

modificare 

Ultimele 75 de modificări

Lista abrevierilor:
D
Modificare la Wikidata
p
Această editare ar putea avea probleme și trebuie revizuită (mai mult)
N
(v. și lista de pagini noi)
m
Modificare marcată ca minoră
r
Modificare efectuată de un robot
(±123)
Cu câți octeți s-a schimbat mărimea paginii

27 aprilie 2024

modificare 

Schimbări recente




modificare 

Aniversările zilei

{27 aprilie:
Ferdinand Magellan

Alte aniversări: 26 aprilie27 aprilie28 aprilie

modificare 

Ultimele 25 de pagini noi

27 aprilie 2024

26 aprilie 2024

modificare 

Conținut recomandat

Potasiul (sau kaliu, notat cu simbolul K, din latină kalium, din limba arabă: القَلْيَه‎ al-qalyahcenușă de plante”) este elementul chimic cu numărul atomic 19. Are masa atomică de 39,0983 u.a.m.

Acest element chimic a fost izolat prima dată din potasă. Este un metal alcalin de culoare alb-argintie, maleabil și ductil, care se oxidează ușor în aer. Reacționează violent cu apa, generând suficientă căldură pentru a aprinde hidrogenul gazos eliberat; poate reacționa și cu gheața până la temperatura de -100 °C.

În natură este întâlnit numai sub formă de sare ionică, este prezent în concentrație semnificativă, în stare dizolvată, în apa de mare, de asemenea este întâlnit, sub forma diverșilor compuși, ca și constituent al unor minerale. Ionul de potasiu, prezent în țesuturile vegetale și animale, este un oligoelement indispensabil în metabolismul celulelor vii. Cea mai ridicată concentrație de potasiu o au celulele plantelor, fiind aglomerat în special în fructul lor.

Concentrația mare de potasiu din plante, asociat cu cantitățile foarte scăzute de sodiu din acestea, conduce la izolarea potasiului din cenușa de plante, fiind din punct de vedere istoric factorul care a condus la numele de potasă. Agricultura intensă privează solul de potasiu, iar fertilizatorii agricoli consumă 93% din producția chimică a potasiului la nivel de economie globală modernă.

Potasiul și sodiul sunt metale alcaline, care sunt identice din punct de vedere chimic, acesta fiind un motiv pentru care sărurile acestora nu au fost diferențiate istoric. S-a constatat că sunt elemente chimice diferite doar în momentul când au fost izolate prin electroliză la începutul secolului 19.

Funcțiile potasiului și ale sodiului în organismele vii sunt diferite. Animalele, în special, folosesc sodiul și potasiul diferit pentru a genera potențial electric în celulele lor, în special țesutul nervos. Deficitul de potasiu la animale, inclusiv omul, conduce la numeroase disfuncții neurologice.

modificare 

Actualități

modificare 

Știați că

modificare 

Test2