Sari la conținut

Narval

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Narval
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Cetacea
Subordin: Odontoceti
Familie: Monodontidae
Gen: Monodon
Specie: M. monoceros
Nume binomial
Monodon monoceros
Linnaeus, 1758
Aria de răspândire

Narvalul (denumire latină: Monodon monoceros) este un cetaceu cu dinți ce face parte din familia Monodontidae alături de belugă ce trăiește pe tot parcursul anului prin oceanul Arctic. Acestea s-au descoperit prima dată în apele din nordul Canadei și din Groenlanda în sud la 65°N latitudine.[2]

Dintele narvalului a fost cel care a dat naștere în vremurile medievale legendei inorogului. Acest dinte superior lung atinge o lungime medie de doi metri și poate cântări până la 10 kilograme. Asemenea coarnelor cerbului, acest dinte pare a fi o caracteristică sexuală secundară pentru masculi, folosită pentru a-și impune rangul și poate ca armă. Femelei narvalului îi lipsește acest dinte lung.

Narvalii trăiesc în ape arctice și sub-arctice și de obicei sunt întâlniți în apropierea ghețarilor și par să se deplaseze în grupuri de doi până la zece indivizi, separați în funcție de vârstă și sex. Masculii pot fi văzuți duelându-se la suprafață.

Femelele dau naștere unui singur pui, la fiecare doi până la trei ani.

Regimul alimentar al narvalului este foarte variat și el prinde creveți, cefalopode, pești care înoată în bancuri, precum codul, și pești care trăiesc pe fundul oceanului, precum cambula.

  1. ^ Jefferson, T.A., Karczmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Reeves, R.R., Rojas-Bracho, L., Secchi, E.R., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, J.Y. & Zhou, K. (2008). Monodon monoceros. În: IUCN 2008. Lista roșie a speciiilor periclitate IUCN. Descărcat pe 18 December 2008.
  2. ^ K.L. Laidre , M.P. Heide-Jørgensen , O.A. Jørgensen , and M.A. Treble (). „Deep-ocean predation by a high Arctic cetacean”. ICES Journal of Marine Science. 61 (1): 430–440. doi:10.1016/j.icesjms.2004.02.002. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]