Wikipedia:Propuneri pentru articole de calitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Articole de calitate Propuneri Criterii Procedură Arhivă
Comandă rapidă:
WP:PAC
WP:PAF


Această pagină găzduiește propunerile de acordare a statutului de articol de calitate și cele de reevaluare a articolelor care au deja acest statut. Pentru ca un articol să primească și să-și păstreze statutul de calitate el trebuie să respecte cele mai înalte standarde în privința conținutului și a formei de prezentare, precizate printr-o serie de criterii.

Primirea și păstrarea statutului se fac în urma unor discuții în care utilizatorii își exprimă opiniile cu privire la nivelul de calitate al articolelor. Aceste discuții au loc sub forma unor liste de obiecții la care autorii trebuie să răspundă prin modificarea corespunzătoare a articolului. În finalul discuției unul dintre responsabilii cu articolele de calitate apreciază dacă s-a ajuns la un consens în privința calității articolului și ia decizia potrivită.

Detaliile despre procedură pot fi consultate la pagina Wikipedia:Propuneri pentru articole de calitate/Reguli.

Procedura de nominalizare

Nominalizările pot fi făcute doar de către utilizatorii cu minim 100 de contribuții, și minim 30 de zile vechime la Wikipedia în limba română.

 1. Înainte de a nominaliza un articol, asigurați-vă că îndeplinește toate criteriile de calitate.
 2. Introduceți formatul {{PAC}} la începutul articolului pe care îl nominalizați și apoi salvați pagina.
 3. Din formatul PAC, dați clic pe „Creați pagina de nominalizare”.
 4. Completați formularul de nominalizare preîncărcat justificând de ce credeți că articolul este unul de calitate, semnați-vă cu patru tilde (~~~~) și salvați pagina.
 5. Copiați acest text: {{Wikipedia:Propuneri pentru articole de calitate/Titlul articolului}} și introduceți-l la începutul secțiunii de propuneri. Înlocuiți „Titlul articolului” cu titlul propriu-zis.

Exprimarea opiniilor

Articolele propuse spre evaluare sau reevaluare pot fi comentate de către oricine. Recomandăm totuși utilizatorilor anonimi să-și creeze un cont (sau să se autentifice) pentru a putea fi contactați ulterior în legătură cu comentariile făcute.

 • În primul rând citiți cu mare atenție articolul și evaluați în ce măsură acesta îndeplinește toate criteriile de calitate.
 • Dacă subiectul articolului nu vă este familiar, menționați acest lucru. Puteți evalua și astfel de articole, dar în acest caz nu veți reuși să comentați decât aspecte de formă.
 • Opiniile se introduc apăsând pe butonul modifică din dreptul secțiunii corespunzătoare. Butonul modifică pagina de sus nu poate fi folosit.
 • Pentru a susține promovarea articolului nominalizat în forma curentă, fără alte modificări, scrieți De acord și expuneți motivele. Dacă sunteți unul dintre autori precizați acest lucru.
 • Pentru a vă opune promovării în forma curentă, scrieți Împotrivă sau Obiecții și faceți o listă cu abaterile de la criterii. Autorii se vor strădui să modifice articolul pentru a rezolva problemele ridicate (sau vă vor explica de ce obiecțiile nu sunt valide). Obiecțiile vagi, care nu pot fi rezolvate direct prin modificări ale articolului, vor fi ignorate. Vă rugăm să reveniți ulterior la pagina nominalizării pentru a vedea dacă autorii au rezolvat problemele. Pe măsură ce modificările făcute în articol răspund în mod satisfăcător obiecțiilor, tăiați propriile comentarii (cu <s> ... </s>), iar atunci când nu mai aveți nici o obiecție nerezolvată tăiați și cuvântul Împotrivă sau Obiecții și scrieți De acord înaintea lui.
 • Autorii modifică articolul pe perioada dezbaterii pentru a răspunde obiecțiilor. Pe măsură ce rezolvă problemele, autorii vor comunica acest lucru dedesubtul fiecărui comentariu în parte, dar nu vor tăia sau șterge comentariile evaluatorilor, ci vor aștepta s-o facă aceștia.
 • Puteți ajuta în procesul de evaluare și prin sugestii care nu reflectă neapărat o susținere sau o obiecție. În acest caz scrieți la început Comentariu.
 • Vă rugăm să nu folosiți în dezbateri imagini — de genul X mark.svg Yes check.svg Symbol support vote.svg Symbol oppose vote.svg — și nici formate cu texte gata scrise, deoarece acestea încetinesc sau întrerup încărcarea paginii.

Felicitări tuturor celor care scriu articole de calitate!

De asemenea le mulțumim participanților din cadrul dezbaterilor de mai jos.

În același timp le suntem recunoscători celor care fac completări și corecturi în articolele propuse ori reevaluate.

Propuneri[modificare sursă]

Marabu african[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Articol bine scris, cuprinzător, bine documentat, tratat în mod obiectiv, stabil. --Danvasilis (discuție) 9 aprilie 2019 22:21 (EEST)

Cerebel[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Autonominalizare. Articolul este tradus din engleză, unde are statut de AC, revizuit ultima oară acum 3 ani. Traducerea sper că a fost efectuată ceva mai abil decât obișnuiam acum 3 ani. Pentru terminologia medicală, am consultat Fiziologia animală a lui Guyton tradusă și Atlasul de anatomie a lui Netter și am comparat cu alte wikipedii în limbi latine; astfel, sunt destul de încrezător că în acea arie nu există scăpări. Aștept orice fel de critici sau opinii. --Sebastianpin 1 decembrie 2018 15:39 (EET)

Alex Nico, păreri?— Ionutzmovie discută 2 decembrie 2018 00:08 (EET)
I-am cerut și eu părerea lui Alex, însă se pare că e momentan puțin ocupat - oricum, chiar aștept să văd ce zice. Ionutzmovie, nu ai putea da un ochi la Koala? --Sebastianpin 2 decembrie 2018 09:05 (EET)
Sebastian, am citit în fugă, promit să revin cu o lectură de nespecialist. Momentan te atenționez că sunt ceva probleme cu niște parametri necunoscuți în traducerea ta, ar fi bine să le rezolvi.--Looz O. Mim (discuție) 10 decembrie 2018 11:10 (EET)
La ce te referi prin "parametri necunoscuți"? --Sebastianpin 10 decembrie 2018 15:30 (EET)
Pe calculatorul meu citesc:
citare 5:Albus JS (1971). „A theory of cerebellar function”. Math. Biosciences. 10 (1–2): 25–61. doi:10.1016/0025-5564(71)90051-4. Parametru necunoscut |citeseerx= ignorat (ajutor)
citare 38: Houk JC, Buckingham JT, Barto AG (1996). „Models of the cerebellum and motor learning” (PDF). Behav. Brain Sci. 19 (3): 368–383. doi:10.1017/S0140525X00081474. Arhivat din original (PDF) la 9 august 2017. Parametru necunoscut |citeseerx= ignorat (ajutor)
citare 58: Albert, Richard K.; Porter, Robert S., ed. (2006). The Merck Manual of Diagnosis and Therapy (ed. 18th). Whitehouse Station, New Jersey: Merck Research Libraries. pp. 1886–1887. Parametru necunoscut |title-link= ignorat (ajutor)--Looz O. Mim (discuție) 10 decembrie 2018 17:24 (EET)
Câteva observații:
(1) „Înaintarea în vârstă” nu e tradusă. În rest, lectura este relativ greoaie, fraze lungi cu topică englezească (ar mai trebui lucrat). Observații minore:
(2) Boli de dezvoltare și degenerative: „să trăiască cu problemele lor” ar putea fi reformulat (de exemplu, „să se adapteze condiției”)
(3) fibră „cățărătoare”: o fi vreo fibră ascendentă (zic și eu, nu sunt specialist)
(4) „Trei perechi de pedunculi cerebeloși realizează conexiunea dintre cerebel și diferite părți ale sistemului nervos” → conexiunea este realizată de către [...]
(5) „Celulele granulare cerebeloase, în contrast față de celulele Purkinke” → în contrast cu
etc. Mai săp.--Looz O. Mim (discuție) 10 decembrie 2018 17:41 (EET)
 1. DaY Am eliminat parametrii aceia care nu aveau echivalent în formatele din limba română.
 2. DaY Am tradus „Înaintarea în vârstă” (nu știu cum am reușit să trec peste ea fără să o traduc).
 3. DaY Am corectat frazele/expresiile menționate.
 4. DaY Fibrele „cățărătoare” este termenul anatomic corect conform Tratatului de fiziologie a omului - ediția a 11-a de Guyton & Hall, tradus în română, pag. 702: „Aferentele celulei Purkinje prin fibrele ramificate sunt semnificativ diferite de aferențele prin fibrele cățărătoare”. De-asemenea de la un curs de neuro găsit pe net de la Universitatea din Chișinău am mai descoperit două sinonime, fibre „agățătoare” sau „grimpante”. Pentru orice astfel de termen medical, am căutat traducerea corectă.
 5. În legătură cu topica, recunosc că e cam greoaie, căci e un articol foarte dens și cuprinzător. Am tradus pe cât de bine am putut și am încercat să mai descâlcesc frazele din engleză pe cât am putut. Atâta timp cât nu se modifică sensul frazei (lucru de care am avut în special grijă), ai putea și tu încerca să le mai ordonezi un pic, dacă o crezi a fi necesar. --Sebastianpin 10 decembrie 2018 18:29 (EET)

Reevaluări[modificare sursă]

Comandă rapidă:
WP:RAC

Puteți propune reevaluarea unui articol de calitate atunci când aveți argumente că acesta nu îndeplinește criteriile de calitate. Discuția se va desfășura după aceeași procedură ca în cazul articolelor nominalizate pentru acordarea statutului.

Pentru a propune reevaluarea unui articol urmați acești pași:

 1. Introduceți formatul {{RAC}} în articolul ce vreți să îl propuneți spre reevaluare și salvați pagina.
 2. Din formatul RAC, dați clic pe „lăsați un comentariu”.
 3. Va apărea o pagină nouă, unde va trebui să spuneți motivele pentru care considerați că articolul trebuie reevaluat, semnați-vă cu patru tilde (~~~~), și salvați.
 4. Copiați acest text: {{Wikipedia:Propuneri pentru articole de calitate/Reevaluare/nume articol}}, și introduceți-l în partea superioară a listei de reevaluări. Înlocuiți „nume articol” cu numele propriu-zis al articolului.

Pentru a vă exprima opinia vă rugăm să începeți comentariile prin cuvinte precum Păstrează sau Retrage și să vă argumentați opiniile.

Evident că în acest caz nu se poate ajunge la un consens total cu privire la păstrarea calificativului, din moment ce există oricum cel puțin o părere care să susțină retragerea calificativului, anume cea a persoanei care a propus retragerea. Responsabilii cu articolele de calitate vor decide dacă este justificată retragerea calificativului conform părerilor exprimate.