Sari la conținut

Wikipedia:WikiLove

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
O impresie a conceptului abstract al WikiLove.

WikiLove este un termen care se referă la o stare generală de colegialitate și înțelegere reciprocă între utilizatorii Wikipedia. Din cauza faptului că la proiect lucrează împreună oameni care au perspective radical diferite — fundamentaliști religioși și umaniști seculari, conservatori și liberali etc. — este ușor ca discuțiile să degenereze. Însă suntem aici datorită aceluiași motiv: ne place să acumulăm, să ordonăm, să structurăm și să facem disponibile cunoștințele pe care le avem, în forma unei enciclopedii. Wikipedia nu este doar un alt forum de discuții, este un proiect în care putem descrie și colecta ceea ce știm.

Dacă menținem acest obiectiv comun, această plăcere pentru cunoaștere, dacă ne concentrăm să obținem un punct de vedere neutru chiar și atunci când este dificil, și dacă încercăm să înțelegem cu adevărat ceea ce ceilalți doresc să spună, atunci putem ajunge la stadiul de WikiLove. Dacă nu ajungem la WikiLove, acest lucru va însemna că enciclopedia și misiunea sa vor avea de suferit. Tensiunile constante vor speria contribuitorii, iar articolele subiective vor îndepărta cititorii, lucruri ce fac rău reputației noastre pe termen lung.


Nu există formule secrete pentru a putea ajunge la WikiLove, însă acestea sunt componentele cheie:

 • Respectați Wikiquette — respectați contribuțiile celorlalți.
 • Iubiți nou-veniții și mai mult.
 • Respectați politicile noastre — acestea fac mai ușoară colaborarea cu ceilalți.
 • Țintiți spre un punct de vedere neutru — scrieți articole pe care oameni din toate părțile le pot citi și cu care pot fi de acord.
 • Rămâneți calmi, nu reacționați cu mânie.
 • Iertați și uitați.
 • Țineți minte că și ceilalți editori vor să fie apreciați. Când faceți un comentariu, este de multe ori bine să începeți cu un „mulțumesc” sau ceva pozitiv acolo unde este un motiv, și terminați cu un „mulțumesc” dacă cereți ceva. Câteva exemple:
  Salut, mulțumesc pentru comentariul la adresa modificării mele pe care ai anulat-o. Aș aprecia dacă ai arunca o privire la această versiune: „.....”. Mulțumesc din nou.
  Salut și mulțumesc pentru contribuția dumneavoastră de la articolul despre migrarea păsărilor. Totuși cred că greșiți aici: „.....”. Poate ați dori să îl citiți din nou atunci când aveți timp. Mulțumesc din nou.
 • Aveți răbdare chiar și cu vandalii. Și ei pot fi viitori contribuitori.