Wikipedia:Bine ai venit!

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Bine ai venit, noule prieten!

Vrei să scrii pe Wikipedia. Foarte drăguț. Despre ce ai vrea să scrii pe Wikipedia?

Micul meu business[modificare sursă]

Ai cumva o mică afacere, pe net sau nu, și vrei să „informezi” publicul asupra oportunităților pe care le-ar avea dacă ar binevoi să-ți treacă pragul? Sigur că tu însuți ești cea mai „bună” sursă pentru astfel de informații. Da, ai impresia că așa este? Nuuu, tu ești cea mai bună sursă pentru dirijarea clienților spre afacerea ta, nu pentru a prezenta toate dedesubturile, mai ales dezavantajele produselor sau serviciilor tale! Wikipedia se dorește o enciclopedie neutră, ca urmare se ferește ca de dracu' de cei ca tine. Prima piedică care ți-o pune este forma. Forma articolului nu este deloc simplă, iar interfața nu este prietenoasă. Dacă nu ești programator de meserie, slabe șanse să treci acest hop. Dacă, totuși, interesul te obligă, citești din scoarță în scoarță manualul de stil cu toate subpaginile lui și-ți faci o idee. Oare nu s-ar putea merge pe calea obișnuită, să rogi pe cineva să-ți arate cum? Nuuu, nimeni nu este angajat să-ți acorde instruire și asistență, așa că trebuie să fii extrem de recunoscător celui care-și rupe două minute din prețiosul său timp (că oricum, ăla stă ore întregi pe Wikipedia, cei ce stau doar câteva minute au cu adevărat treabă, nu le arde de tine) să-ți indice ce să citești. Buun, să zicem că începi să te descurci cu forma - atunci ți se dă cu măciuca în cap: mica ta afacere este notabilă? Adică? Adică doar atunci poți avea pe Wikipedia o pagină despre mica ta afacere, dacă este deja foarte bine cunoscută, au vorbit deja o mulțime de ziare de ea, a apărut poate chiar „pe sticlă” și nu o dată etc. Păi atunci mai ai nevoie de pagina pe Wikipedia? Normal că nu. Așa că n-ai ce-ți pierde vremea pe aici.

Sunt un rechin[modificare sursă]

Sau ai cumva o afacere deja destul de mare, care a devenit notabilă? Ei, atunci se schimbă treaba... Concurența va avea o plăcere perversă să citeze în pagina despre afacerea ta toate bârfele, plătite sau nu, adevărate sau nu, ale ziarelor, sub pretextul că reflectă neutru chestiunea. Să nu te pună necuratul să încerci să ștergi vreo exagerare, că prin îndepărtarea materialelor documentate vei fi automat considerat vandal și, mai devreme sau mai târziu vei fi blocat. Cum adică blocat? Adică blocat. Adică se vor lua niște măsuri tehnice să nu mai poți decât citi Wikipedia. Iar dacă încerci să ocolești asta, tot ce vei face va fi anulat. Cum adică anulat? Ce dă dreptul cuiva să te treacă pe linie moartă? Politicile. Cum „politicile”, ce sunt alea? Un regulament făcut de ceilalți, cu care întemeietorul Wikipediei, Jimmy Wales, este de acord. Adică nu el a făcut regulamentul? Nu, nu el l-a făcut, dar el a stabilit „axiomele”, din care, ca în matematică, derivă toate „teoremele” etc. Iar „teoreme” se tot descoperă... e treaba celorlalți să le descopere. Câtă vreme nu contrazic axiomele, totul e ok. Așa că n-ai nicio șansă să te răscocori împotriva politicilor. Nu-ți convine ce spun politicile? Nu-ți mai pierde vremea pe aici. Un sfat: dacă ai pe undeva vreun interes (normal că ai, altfel de ce ai târcoli pe aici?), citește întâi politicile, luând totul în cel mai defavorabil mod pentru tine. Fii atent că dacă continui vei fi tratat cu mult mai defavorabil ție decât ți-ai putut închipui. Mai bine nu te băga, lasă pe alții să scrie despre afacerea ta.

Nu vreau să fiu un parazit[modificare sursă]

Sau poate cauți de lucru? Poate ești șomer sau liber profesionist și ai vrea să-ți pui CV-ul pe Wikipedia, cum ți l-ai pus în alte zeci de locuri de pe net? Ce bine ți-ar prinde, că Wikipedia este foarte vizibilă pe Google! Nea... nu merge... Trebuie să fii deja „cineva” ca să ți se permită asta. Și nu numai cineva, trebuie să se fi vorbit mult despre tine. Degeaba ești un tânăr entuziast, un medic priceput sau un avocat versat, vorbește media despre tine? Nu vorbește? Ghinion, ești un necunoscut iar pagina despre tine n-are ce căuta pe Wikipedia. Dacă ai trecut cumva într-o „viață anterioară” pe aici și ești familiarizat cu cerințele și te-ai blindat cu niscaiva comunicate de presă și anunțuri prin ziare, să știi că astea valorează exact cât expresia favorită a lui Šveik. Ca să nu mai vorbim de pagina ta de pe MySpace sau Twitter. Tot ce „vine de la tine” nu este „independent” și nu este luat în considerare. Tră' să fii academician, politician sau alte „cianuri”, ca să fii acceptat. Însă în acest caz nu trebuie să-ți bați capul, au grijă alții să-ți facă pagina.

Lume, lume[modificare sursă]

Poți măcar să scrii despre frustrările tale? Să povestești tuturor câtă nedreptate ți-a făcut ție viața, cum te-a obligat ea să pleci în lume, sau cât amar ți-au produs ție politicienii și slugile lor? În niciun caz aici! Asta este cea mai pură „cercetare originală” — vezi ce termeni absconși folosim pe aici? — nici vorbă să-ți fie admisă. Dacă vrei să te plângi, mergi mata la ziar, la teve, iar dacă ăia te bagă în seamă, se va putea cita ce au spus ei. Dacă nu, pofta-n cui.

Păi dacă nu poți scrie despre tine sau despre afacerea ta, atunci despre ce să scrii? Vrei să susții o idee socială, un partid sau un politician? Sau, poate mai altruist, vrei să vorbești despre Cuvântul Domnului, sau să atragi atenția asupra activităților vreunei organizații de binefacere? Ți se va pune pumnul în gură imediat, deoarece Wikipedia nu este o tribună — dacă respectivii nu-și pot purta singuri de grijă e treaba lor, nu a Wikipediei. Bine, dar pe Wikipedia sunt tratate astfel de subiecte! Da, dar spuse de alţii, nu de tine. Poate ai scris o poezie, sau poate ai imaginat o teorie științifică și, în mod altruist, vrei să le oferi lumii întregi? Nu aici! Apelează la o revistă care se ocupă de așa ceva.

E a altuia, păcat[modificare sursă]

Și, totuși, vrei să scrii. Ai căutat pe Wikipedia ceva despre un anumit subiect dar n-ai găsit nimic. Ai găsit subiectul respectiv tratat în detaliu într-o carte, sau într-o revistă, sau pe net și vrei ca și Wikipedia să-l aibă. Să nu cumva să copiezi aia aici! Textul ăla l-a scris cineva, ca urmare acel cineva are drepturi de autor asupra a ce a scris și te poate da imediat în judecată pentru plagiat, atât pe tine, cât și Wikipedia. Inacceptabil, nu? Cum „drepturi de autor” la ceva ce e pe net? Prietene, trăiești cumva în România? Dacă da, află că nu tot ce e pe net (cu atât mai puțin ce e „pe hârtie”) este liber. Dacă pe pagina de start al unui site de pe net vezi simbolul ©, conținutul întregului site sigur nu e liber. Și atunci ce e de făcut? Păi, să rescrii cu propriile tale cuvinte ce se spune acolo. Dar e o muncă imensă, eu nu sunt dispus la așa ceva, doar și „referatele” la școală mi le-am făcut prin copy/paste de pe net! Ei, atunci ne bucurăm că te-am cunoscut și mai treci pe la noi altădată, atunci când vei fi dispus să scrii cu mânuța ta.

Libertate în lanțuri[modificare sursă]

Și despre ce altfel să scrii? Ai de povestit vreo întâmplare, vrei să vorbești despre vreun prieten, sau despre alt subiect care tocmai ți-a venit în cap? Așa cum nu poți scrie neîngrădit despre tine, așa nu poți scrie neîngrădit nici despre altceva. Și acele subiecte trebuie să fie notabile, și tot ce spui despre ele trebuie să dovedeşti că s-a mai spus de cineva care a fost supus unui oarecare control de alţii. Păi atunci unde e libertatea de expresie? Cenzurraaa!... Păi sigur că „liber” pe Wikipedia nu înseamnă că ești liber să spui orice! La un ziar ești mult mai „liber”, acolo poți spune măcar cum vezi tu lucrurile, dar pe Wikipedia nu! Aici poți arăta doar cum văd lucrurile alții. Și dacă acești „alți” nu văd lucrurile ca tine? Nasol, n-ai ce face. Eventual să te apuci să lupți cu morile de vânt ca să schimbi lumea, dar nu începând pe Wikipedia.

O cultură, două culturi[modificare sursă]

Bine, dar măcar ai observat pe Wikipedia o greșeală și vrei s-o corectezi. Ești invitatul nostru s-o faci. Însă... ești sigur că e o greșeală? Ai o cultură solidă, poți indica unde se spune cum ar fi corect? Sau doar ți se pare că n-ar fi bine? Că dacă o dai în bară o dată sau de două ori, „errare humanum est”, dar dacă o ții tot așa, „perseverare diabolicum”, și te pasc avertizările și blocările. Și câte nu ți se pot scoate pe nas! Și la urma-urmei, cu atâtea piedici, nu-ți vine să spui o vorbă bine simțită acolo sau aceluia? Astfel de cuvinte nu sunt admise, și nici n-ai cui să le spui. Cum? Dar în viața de toate zilele? Poate acolo unde trăiești așa o fi, dar Wikipedia este „țivilizată”, ești obligat să folosești cuvinte alese când vrei să înjuri pe careva. Și dacă nu știi așa? Ei, atunci nu prea credem că ai un nivel care să fie util Wikipediei, așa că pa și pusi.

In God We Trust[modificare sursă]

Și cine naiba e șeful p-aici ca să mă plâng de toate astea? N-avem șefi, avem doar niște wikipedişti cu experienţă, care știu cum merg treburile, așa cum știu călugării vechi rânduielile. Și care nu tolerează abaterile novicilor. Și fac cum vor ei? Noa, fac exclusiv cum zice scriptura. Da' ce, am intrat la mănăstire? Bine ai venit între noi, frate!