Wikipedia:Zece lucruri pe care s-ar putea să nu le știi despre Wikipedia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comenzi rapide:
WP:10
WP:ZECE


Zece lucruri pe care s-ar putea să nu le știi despre Wikipedia reprezintă o listă de considerații despre Wikipedia, destinate în mod special persoanelor care fie au o experiență limitată, fie nu au deloc experiență cu proiectul (cum ar fi ziariștii, editorii noi și cititorii noi). Aceste explicații nu ar trebui să surprindă editorii experimentați, însă noi sperăm că-i vor ajuta pe toți ceilalți pentru a-și forma o opinie clară despre munca noastră.

Pentru informații suplimentare, vezi Wikipedia:Despre Wikipedia

Nu suntem de vânzare[modificare sursă]

Dacă vă așteptați cumva ca Wikipedia să fie cumpărată de vreun gigant al internetului, atunci puteți să așteptați mult și bine. Wikipedia este un site web non-comercial, administrat de către Fundația Wikimedia, o organizație non-profit ce are sediul în San Francisco. Noi suntem susținuți financiar doar prin donații și subvenții, iar misiunea noastră este aceea de a oferi tuturor acces gratuit și necondiționat către cunoaștere.

Pentru informații suplimentare, vezi wmf:Pagina principală

Oricine poate folosi munca noastră, cu câteva condiții[modificare sursă]

Wikipedia a urmărit îndeaproape activitatea comunității furnizorilor de software liber (care include proiecte precum GNU, Linux și Mozilla Firefox) și a eliminat restricțiile tradiționale ale dreptului de autor asupra conținutului paginilor noastre. În schimb, am preferat să optăm pentru ceea este cunoscută drept „licență de conținut liber”. Astfel, orice text redactat de către utilizatorii noștri este și va rămâne mereu liber spre a fi copiat, modificat și redistribuit. Singurele noastre condiții sunt de a atribui textele sau imaginile respective celor care le-au creat și de a nu impune noi restricții muncii sau îmbunătățirilor pe care le faceți acestor materiale. De asemenea, multe dintre imaginile și fișierele video (sau de alt tip) pe care le veți găsi aici se află și ele sub licențe libere sau aparțin domeniului public. Trebuie doar să verificați pagina de descriere a fișierului, pentru a vedea termenii de licență.

Pentru informații suplimentare, vezi Wikipedia:Drepturi de autor

… și aproximativ 300 de alte limbi. Practic însă, doar în jur de 130 dintre acestea au un număr de peste 10.000 de articole - dar acest lucru nu este din cauză că noi nu încercăm. Articolele din fiecare limbă sunt în general create și dezvoltate independent, deși unele reprezintă traduceri directe. Fundația Wikimedia este susținută printr-o rețea din ce în ce mai numeroasă de organizații independente, prezente deja în peste 20 de țări, care ne ajută să ne facem cunoscuți la nivel local. În multe țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Wikipedia se află în primele 10 cele mai vizitate site-uri web.

Pentru informații suplimentare, vezi Lista de proiecte Wikipedia

În realitate, nu puteți schimba nimic la Wikipedia…[modificare sursă]

… Puteți doar să adăugați la ea. Wikipedia este o bază de date care beneficiază de o memorie nelimitată. Orice articol pe care îl citiți astăzi reprezintă doar versiunea lui curentă. De fiecare dată când aceasta este schimbată, noi păstrăm atât versiunea nouă, cât și o copie a versiunii anterioare. În acest fel, putem compara diferite versiuni sau să restaurăm versiuni mai vechi, dacă este necesar. Ca și cititor, puteți de asemenea face referire la o versiune specifică a articolului pe care îl consultați. Dacă dați click pe Navigare în istoric, care se află în coloana din stânga a paginii, secțiunea Trusa cu unelte, veți putea vizualiza articolul cu adresa permanentă a versiunii curente. Veți avea și posibilitatea de a alege să citiți o versiune mai nouă sau mai veche a paginii.

Pentru informații suplimentare, vezi Wiki

Suntem foarte atenți la calitatea muncii noastre[modificare sursă]

Wikipedia are un întreg set de politici și procedee de control al calității. Editorii noștri pot să patruleze schimbările survenite în articole, pe măsură ce apar, să monitorizeze articole ce aparțin unei tematici specifice, să urmărească contribuțiile unui utilizator, să raporteze vandalii, să discute alături de alți utilizatori despre fiecare articol în parte, să eticheteze problemele identificate în articole, pentru ca acestea să fie revizuite și multe alte lucruri. De asemenea, articolele pe care noi considerăm că au un conținut de foarte bună calitate sunt premiate cu statutul de articole de calitate, în timp ce paginile care nu îndeplinesc criteriile de notabilitate sau prezintă alte probleme pot fi șterse sau rescrise. În plus, avem multe WikiProiecte, care se concentrează pe îmbunătățirea articolelor ce aparțin unui domeniu specific. Noi ne dorim să oferim o muncă de calitate și suntem mereu în căutarea unor noi modalități de a realiza acest lucru.

Pentru informații suplimentare, vezi Portal:Comunitate și Wikipedia:Verificabilitate

Nu ne așteptăm să aveți încredere în noi[modificare sursă]

Pentru un proiect aflat în permanentă schimbare ca Wikipedia, este inevitabil faptul că în timp ce unele articole sunt de o calitate excelentă, altele sunt unanim recunoscute ca fiind foarte slabe. Chiar și la cel bun nivel calitativ pe care îl poate oferi, Wikipedia rămâne o enciclopedie, nu o sursă primară. Suntem pe deplin conștienți în legătură cu ceea ce este și ceea ce nu este. De asemenea, întrucât unele articole pot conține erori, vă rugăm să nu folosiți Wikipedia pentru a lua decizii critice.

Pentru informații suplimentare, vezi Wikipedia:Termeni de utilizare

Nu suntem singuri[modificare sursă]

Wikipedia face parte dintr-o mișcare de promovare din ce în ce mai mare a conținutului enciclopedic liber și care începe să se răspândească în comunitatea științifică și școlară. Fundația Wikimedia operează în mod direct pe opt proiecte surori legate de enciclopedie: Wikimanuale (o colecție de materiale educaționale și manuale), Wikisursă (o bibliotecă de documente sursă), Wikționar (dicționar și tezaur de cunoștințe), Wikiversitate (o resursă interactivă de învățare), Wikimedia Commons (un depozit virtual de arhive multimedia, având peste 3 milioane de imagini, fișiere video și audio), Wikicitat (o colecție de citate) și în fine Wikispecii (un recensământ al tuturor formelor de viață). La fel ca și Wikipedia, aceste proiecte au conținutul sub licență liberă și sunt deschise către contribuțiile tuturor.

Pentru informații suplimentare, vezi wmf:Proiectele noastre

Suntem doar colectori de informații[modificare sursă]

Articolele de la Wikipedia nu sunt semnate, iar cei care contribuie la ele sunt voluntari. Indiferent că pretindenți a fi profesori titulari (sau oricare alte profesii), utilizând numele real, un pseudonim sau editând sub anonimat, modificările pe care le faceți și argumentele pe care le aduceți în susținerea lor (și nu numai) vor fi apreciate doar în funcție de relevanța pe care o au acestea. Toate informațiile cuprinse într-un articol trebuie să fie verificabile. Din acest motiv, noi cerem tuturor contribuitorilor să-și citeze sursele pentru ideile expuse și nu permitem editorilor să-și publice ideile personale atunci când scriu articole. Toți editorii trebuie să respecte un punct de vedere neutru în articole și să țină cont doar de acele opinii relevante care provin din surse de încredere.

Pentru informații suplimentare, vezi Wikipedia:Politici fondatoare

Aici nu este o dictatură sau alt sistem politic[modificare sursă]

Fundația Wikimedia este coordonată de către un Consiliu de administrație, ai cărui membri trebuie, conform reglementării, să fie aleși dintre membrii comunității. În mod obișnuit, membrii Consiliului de administrație și ai Fundației Wikimedia nu intervin în probleme editoriale. Astfel, diferitele proiecte ale fundației beneficiază de autonomie și sunt conduse prin consens. Ocazional, co-fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, intervine ca ultim mediator la Wikipedia în limba engleză, însă influența lui se bazează pe respect, nu pe putere. Wikipedia funcționează pe principiul transparenței și autocriticii. Controversele sunt dezbătute în mod deschis și chiar notificate în paginile Wikipedia atunci când ating un anumit nivel de interes din partea membrilor comunității.

Pentru informații suplimentare, vezi Wikipedia:Ce nu este Wikipedia

Suntem aici pentru a rămâne[modificare sursă]

Ne dorim ca Wikipedia să existe cel puțin 100 de ani de-acum înainte, dacă nu se va transforma într-un proiect mult mai significant. Totul de la Wikipedia tinde către acest obiectiv: licențierea conținutului nostru, organizația și sistemul nostru de administrație, deschiderea noastră pe plan internațional, strategia noastră legată de strângerea de fonduri, alegerea noastră de a folosi software liber și efortul continuu pe care îl facem pentru a ne împlini visul. Vrem ca voi să vă imaginați o lume în care fiecare persoană poate accede la toate la cunoștințele existente până în prezent. Acesta este angajamentul nostru — iar pentru asta, avem nevoie de voi.

Pentru informații suplimentare, vezi wmf:Pagina principală