Wikipedia:Reclamații

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Afișierul administratorilor   Cereri de protejare   Propuneri de știri   Propuneri Știați că   Reclamații
Comandă rapidă:
WP:REC

Această pagină este locul unde orice utilizator poate face reclamații cu privire la nereguli observate la Wikipedia, pentru ca administratorii sau ceilalți utilizatori să ia măsurile cuvenite.

Înainte de a adăuga o reclamație aici vă rugăm să vedeți dacă nu cumva puteți rezolva problema singur:

  • În cazul articolelor cu probleme, fie corectați neajunsurile, fie semnalați-le urmînd indicațiile de la Wikipedia:Nereguli.
  • În cazul utilizatorilor ale căror acțiuni sînt inadecvate, încercați mai întîi să discutați direct cu ei. O simplă explicație prietenească poate fi mai eficientă decît o blocare.

Dacă știți deja soluția problemei puteți merge direct la una din paginile următoare, după caz:

În cazurile unde se impune intervenția urgentă a unui administrator căutați un administrator activ în lista de modificări recente (sau folosiți această unealtă automată) și lăsați-i un mesaj pe pagina de discuții.

Observații:

  • Reclamațiile trebuie însoțite de dovezi sau exemple concrete din care să rezulte încălcarea politicilor Wikipediei.
  • Reclamațiile privitoare la comportamentul inadecvat al unui utilizator trebuie să includă dovezi că încercarea de a rezolva problema pe căi amiabile a eșuat.
  • Nu sunt acceptate mesaje noi într-o reclamație închisă.

Pentru a face o reclamație introduceți o nouă secțiune cu un titlu sugestiv (de exemplu „Vandalism repetat”, „Atac la persoană” etc.) și explicați în ce constă problema. Pentru eficiență introduceți legături spre paginile vizate sau utilizatorii implicați.

Folosiți titluri de nivelul doi.


Model de reclamație:

===Titlu===

[[Utilizator:123.123.123.123]] a vandalizat de mai multe ori articolul [[Nume articol]]. L-am avertizat, dar nu încetează. ~~~~


Reclamații curente[modificare sursă]

Vandalisme cu obscenități[modificare sursă]

Utilizatorul Rooo778 a vandalizat de mai multe ori articolul Metin2. L-am avertizat, dar nu încetează. Mai mult, a vandalizat și pagina mea de utilizator. Bătrânul (discuție) 4 februarie 2016 09:50 (EET)

Yes check.svg Realizat —Andreidiscuţie 4 februarie 2016 09:53 (EET)

Atac la persoană[modificare sursă]

Accipiter Q. Gentilis face atac la persoană împotriva mea, pretinzînd că Atâta nerușinare (ca la mine) nu am văzut în peste 4 ani de când sunt aici !. Fiind un utilizator vechi (chiar administrator) nu se mai impune avertizarea sa anterioară. Funcția de admin ar trebui să fie circumstanță agravantă.--MariusM (discuție) 30 ianuarie 2016 19:44 (EET)

Utilizator:79.118.215.206[modificare sursă]

Utilizator:79.118.215.206 a vandalizat de mai multe ori articolul Pitești. L-am avertizat, dar nu încetează. .--Romanichthys Valsanicola 30 ianuarie 2016 09:48 (EET)

Nu l-ați avertizat nici măcar o singură dată: pagina Discuție Utilizator:79.118.215.206 este vidă. --Bătrânul (discuție) 30 ianuarie 2016 10:05 (EET)

IP care repetă obscenități[modificare sursă]

Special:Contribuții/109.98.161.206 a postat repetat obscenități. Tgeorgescu (discuție) 29 ianuarie 2016 03:18 (EET)

Rezolvat Rezolvat – blocat o săptămână. --Gutza DD+ 29 ianuarie 2016 09:17 (EET)

Utilizator:95.76.250.24[modificare sursă]

Încearcă să dezvăluie date personale. Aici face presupunerea că un anume blog aparține unui anume wikipedist (răspunde la un mesaj scris de acesta cu 7 ani în urmă) și aici a adăugat formatul "biografia wikipedistului" pe pagina de discuție a unui articol. Bănuiesc că anonimul e un wikipedist cunoscut, care edita ca anonim ca să nu fie prins că încalcă politica Wikipedia.

Politica rowiki Wikipedia:Hărțuire (identică cu politica enwiki) spune: Publicarea fără acceptul unui utilizator a datelor personale ale acestuia, în măsura în care nu au fost făcute publice la Wikipedia de însuși utilizatorul vizat, constituie hărțuire, indiferent dacă datele dezvăluite sînt corecte sau nu. (...) Publicarea oricăror date de acest fel este considerată o violare a vieții private și o încălcare a dreptului la intimitate care-i pot cauza probleme utilizatorului vizat în afara Wikipediei. Orice publicare de date personale fără consimțământul utilizatorului vizat trebuie anulată rapid și urmată de o cerere de oversight pentru ștergerea permanentă a acelei editări de pe Wikipedia. (...) Divulgarea de date personale fără consimțământul persoanei vizate trebuie să ducă la blocare.

Este de precizat că nu există excepții de la această politică. Nici măcar în cazuri de conflict de interese nu se admite dezvăluirea de date personale. Îndrumarea enwiki despre conflicte de interese spune limpede: When investigating COI editing, do not reveal the identity of editors against their wishes. Wikipedia's policy against harassment takes precedence over this guideline[1]. Îndrumarea rowiki Wikipedia:Conflict de interese spune la fel, dar cu traducere proastă: În investigarea posibilelor cauze de editări conflictuale, wikipediștii trebuie să aibă grijă să nu dezvăluie identitatea altor redactori. Politica Wikipediei contra hărțuirii bate recomandările făcute în această pagină.--MariusM (discuție) 26 ianuarie 2016 15:25 (EET)

Rezolvat Rezolvat – blocat o săptămână. --Gutza DD+ 26 ianuarie 2016 16:08 (EET)

Atac la persoană efectuat în mai multe rânduri de către Accipiter Q. Gentilis[modificare sursă]

Am primit un mesaj de avertizare în pagina mea de discuții din partea lui Accipiter Q. Gentilis, în care îmi spune că la nominalizarea articolelor bune am adăugat un articol necorespunzător.....greșeala mi-o recunosc, dar în același mesaj m-a ofensat și m-a jignit. Nu este prima dată când greșesc ceva și primesc un mesaj de avertizare de la Accipiter Q. Gentilis, în care mă ofensează, mă jignește, mă discriminează sau mă hărțuiește. I-am atras atenția că dacă nu se va potoli, îl voi reclama....., dar el m-a amenințat că o să mă blocheze 48 de ore și tot nu s-a oprit. (Shell890) 25.01.2016 17:10 (EET)

Arătați-ne un diff care să demonstreze atacul la persoană. Eu m-am uitat în pagina dv. de discuții și nu văd nici atacuri la persoană, nici amenințare că vă blochează 48 de ore. —Andreidiscuţie 25 ianuarie 2016 17:43 (EET)

În primul rând, amenințarea cu blocarea este pe pagina de discuție a lui Accipiter Q. Gentilis, într-un mesaj din 2015, și dacă vreți o dovadă, citiți următorul mesaj de avertzare scris de el pe pagina mea de discuții :

„eu sunt Shell890. Îmi place să mă aflu în centrul atenției, și cred că umorul mă definește. Mr. Shell, lăsați-vă de bancuri și de dorința de a fi în centrul atenției

Habar n-am dacă pentru voi este un mesaj ofensator, dar pentru mine e mult mai mult deât un mesaj de ofensă și hărțuire... (Shell890) 26.01.2016 13:53 (EET)

Este un mesaj puțin iritat, în care pune în corelație o afirmație pe care ați făcut-o dv. pe propria pagină de utilizator cu faptul că în mod repetat ați depășit limita articolelor propuse la Proiectul Săptămânii. Iritarea este de înțeles, fiind cam a treia oară când vă atrage atenția. Dar nu este nici ofensă, nici atac. —Andreidiscuţie 26 ianuarie 2016 14:58 (EET)

Când afirmați că Accipiter Q. Gentilis v-a amenințat, vă referiți cumva la acest topic :)) ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 26 ianuarie 2016 17:11 (EET)

La faza despre P.S. recunoscc că am greșit.... (Shell890) 26.01.2016 20:34 (EET)

Rezolvat Rezolvat – concluzia este că amândoi am greșit...și cu asta închidem subiectul... (Shell890) 26.01.2016 20:34 (EET)

Încercare de dezvăluire de date personale, hărțuire pe pagină de utilizator, folosirea Wikipediei ca tribună pentru calomnierea unor persoane în viață, calomnierea unui wikipedist[modificare sursă]

Clonă blocată la en:Wikipedia vandalizează ro.Wikipedia[modificare sursă]

Utilizatorul Jume Heart a fost blocat la en:Wikipedia (en:User:Jume Heart: This account has been confirmed by a CheckUser as a sock puppet of Никита-Родин-2002, and it has been blocked indefinitely) dar vandalizează ro.Wikipedia - a se vedea istoricul paginii Wikipedia:Schimbarea numelui de utilizator. L-am avertizat, dar nu încetează. Solicit blocarea. --Bătrânul (discuție) 19 ianuarie 2016 12:19 (EET)

Nu cred că se impune o blocare deocamdată după doar două editări, dar este de urmărit. —Andreidiscuţie 19 ianuarie 2016 12:26 (EET)
Utilizatorul reclamat este blocat pe termen nelimitat și la ru.wikipedia. De asemenea, la wikimania2017.wikimedia.org a fost blocat pentru 3 luni, iar la sw.wikinews a fost relativ recent blocat pentru 3 zile (trolling). --Wintereu 19 ianuarie 2016 18:17 (EET)

Ștergerea repetată a formatelor de întreținere[modificare sursă]

Utilizator:188.138.140.239 a vandalizat de mai multe ori articolul Mihai Bendeac. L-am avertizat, dar nu încetează. --Bătrânul (discuție) 18 ianuarie 2016 21:46 (EET)

L-am blocat 24 de ore și am semiprotejat pagina în același interval, pentru a nu reveni cu un alt IP. --Accipiter Q. Gentilis(D) 18 ianuarie 2016 21:51 (EET)

Utilizator:A-roman597[modificare sursă]

Cred că se impune o blocare. Atacuri la persoană repetate, hărțuirea lui Andrei Stroe, i-am dat un avertisment personalizat și și-a șters pagina de discuții. Din vreo 30 de contribuții, doar cinci sunt în articole, restul este o activitate de hărțuire a lui Andrei.--Silenzio (discuție) 18 ianuarie 2016 19:45 (EET)

Mie mi-a plăcut chestia aia cu „tataie științifico- tehnologic”... :)). Lăsând gluma, tipul pare a face un mix de trolling asociat cu văicăreală de camuflare. Ținând cont că pretinde că noianul de norme și reguli reprezintă chineză curată pentru el, e cam greu de dovedit hărțuirea. Deocamdată e avertizat la mondul concret și reclamația este trebuie menținută activă. Dacă are de gând să facă în continuare ceea ce a făcut până acum, va trebui până la urmă blocat, după ce se respectă procedural vorbind pașii necesari. --Accipiter Q. Gentilis(D) 18 ianuarie 2016 20:29 (EET)
N-ar fi stricat o cercetare checkuser cu: Utilizator:CSINTA Thomas și Utilizator:Thomas Csinta (dar din păcate din 2008 și respectiv din februarie 2015 și până acum a trecut ceva vreme...) --Accipiter Q. Gentilis(D) 18 ianuarie 2016 21:15 (EET)
Consider că chestiunea ar trebui tratată serios. Poate un alt admin va fi în stare să vadă atacurile grave la persoană: Afișezi încă de pe acum deja aerul trist și frustrat de tataie științifico- tehnologic, arogant pe motivele părului alb, plin cu medalii din Primul Război Mondial. Eu îți prezic perspectiva sumbră a mersului cu cățelul la plimbare, a unui ins cu neuronul epuizat, ce nu mai poate asimila nimic nou din știință și tehnologie. Sunteți niște roboți aroganți, neergonomici, fără pic de tact. Sper să nu țină mult sistemul acesta, cu puștime inconștient entuziastă, care trage la șaibă fără studii și experiență, purtători semidocți de tricouri puerile și de steluțe ca la grădiniță. Pentru merite hei-rupiste, ca-n sclavagism și stalinism ... cumulate cu intervențiile repetate de pe pagina lui Andrei de discuție.
Dacă te distrează, Accipiter, eu zic să-l iei acasă și să-l protejezi acolo ... că la Wikipedia oricum nu va produce nimic, în afară de scandal. Sincer, mă așteptam la un alt fel de reacție. --Silenzio (discuție) 18 ianuarie 2016 21:56 (EET)
Nu am zis că nu iau lucrurile în serios. Cred că avertizarea pe care deja i-ai dat-o ar trebui mai întâi să-și producă efectele. --Accipiter Q. Gentilis(D) 18 ianuarie 2016 22:01 (EET) P.S În plus ceva în patternul de discuție îmi e familiar. Lăsat un pic în continuare "liber", poate ne "spune" ceva mai multe despre el ...
Efectul a fost o nouă intervenție cu o flecăreală pe pagina de discuție a lui Andrei și ștergerea paginii proprii de discuție. Dacă e ok, atunci e ok! Nu mai am ce să comentez.
Nu o să mă mai obosesc să scriu reclamații, dacă așa sunt tratate. Avem admini care s-au angajat că se vor lupta împotriva atacului la persoană, iar acțiunile acestui individ au fost lăsate fără avertismente de câteva zile.
Întrebați-l și pe Andrei dacă i se pare haioasă hărțuirea la care este supus? Din câte îl cunosc eu, nu cred.--Silenzio (discuție) 18 ianuarie 2016 22:13 (EET)
Între timp a avut o nouă intervenție în stil trolling + a folosit un limbaj cu tentă licențioasă și, în plus patternul de această dată este recognoscibil iar motivele sale - bănuite au devenit mai evidente, drept care e blocat 24 de ore. --Accipiter Q. Gentilis(D) 18 ianuarie 2016 22:24 (EET)
Really? Unpredictable! Și eu care credeam că ne va scrie un articol de calitate. :)--Silenzio (discuție) 18 ianuarie 2016 22:34 (EET)
Un simplu troll pe care am greșit că l-am hrănit. După ce am întrerupt fluxul de alimente, a și încetat. —Andreidiscuţie 26 ianuarie 2016 15:00 (EET)

Ștergerea formatelor de întreținere[modificare sursă]

Utilizatorul Sporter.md șterge in mod repetat formatul de întreținere de la articolul CF Sparta Selemet care anunță că este în curs de derulare o propunere de ștergere a paginii. A fost avertizat de mai multe ori, dar nu încetează. Solicit blocarea sa pentru 24 de ore. Bătrânul (discuție) 14 ianuarie 2016 18:58 (EET)

Yes check.svg Blocat. -- Victor Blacus (discuție) 14 ianuarie 2016 19:11 (EET)

Ștergeri repetate fără nicio justificare[modificare sursă]

Vandal[modificare sursă]

Cer unui admin blocarea vandalului de la Muntele Olimp. Salutări, --Mihai (discuție) 3 ianuarie 2016 09:48 (EET)

A revenit în același stil și cu același mod de a dialoga. --Silenzio (discuție) 3 ianuarie 2016 09:53 (EET)
Yes check.svg Blocat. -- Victor Blacus (discuție) 3 ianuarie 2016 10:09 (EET)

Vandal[modificare sursă]

77.97.214.147 a revenit cu vandalism [24] și după blocare și ultimul avertisment. --XXN, 21 decembrie 2015 22:52 (EET)

Rezolvat Rezolvat: blocat 48 de ore.  Daniel  Mesaj  21 decembrie 2015 23:02 (EET)
I-a expirat blocarea și continuă să se joace. --XXN, 24 decembrie 2015 23:37 (EET)
A fost blocat global până pe 24 martie 2016.  Daniel  Mesaj  25 decembrie 2015 00:10 (EET)

Vandalism cu obscenități[modificare sursă]

Utilizatorul 46.55.18.194 a vandalizat de mai multe ori articolul Mănăstirea Căpriana. L-am avertizat, dar nu încetează. --Bătrânul (discuție) 19 decembrie 2015 22:19 (EET)

Rezolvat Rezolvat, blocat 48h. --Gutza DD+ 19 decembrie 2015 22:27 (EET)

Nume de utilizator inacceptabil[modificare sursă]

Solicit blocarea pe termen nelimitat a acestui utilizator, cu ștergerea paginii de discuție și mascarea înregistrării din jurnal. Mulțumesc. --Mishu57 16 decembrie 2015 21:34 (EET)

Yes check.svg Realizat -- Victor Blacus (discuție) 16 decembrie 2015 21:38 (EET)

Trolling + hărțuire Asybaris[modificare sursă]

Vandalism Repetat[modificare sursă]

Utilizator:Sîmbotin a vandalizat de mai multe ori articolul Maria Buză. L-am avertizat, dar nu încetează. Utilizator:Andreea Preda (Discuție utilizator:Andreea Preda) 13 decembrie 2015 10:57 (EET)

Probabil e a treia identitate pentru Utilizator:Alexandra217 și Utilizator:Vladimirescu49; am cerut verificarea checkuser. -- Victor Blacus (discuție) 13 decembrie 2015 11:11 (EET)
Checkuser confirmă. Blocat pe termen nelimitat. -- Victor Blacus (discuție) 13 decembrie 2015 11:49 (EET)

@Andreea Preda: minciună sfruntată - nu am fost avertizat. --Bătrânul (discuție) 13 decembrie 2015 16:41 (EET)

R3R[modificare sursă]

Utilizatorul Alexandra217 a încălcat regula regula celor trei reveniri la articolul Maria Buză. L-am avertizat, dar nu încetează. Bătrânul (discuție) 12 decembrie 2015 22:43 (EET)

Blocat. -- Victor Blacus (discuție) 12 decembrie 2015 22:56 (EET)

Pagina Isus din Nazaret și Utilizator:Tgeorgescu[modificare sursă]

Din nou: Utilizator:MariusM[modificare sursă]

Sîmbotin tocmai a revenit asupra acestei ștergeri efectuate ieri de MariusM pe pagina sa de discuții cu justificarea „curățenie”. Este o provocare și o escaladare a acțiunilor întreprinse de MariusM de când a revenit în proiect. Părerea mea este că se impune o reacție mai hotărâtă decât simpla reblocare în progresie geometrică. E nevoie de o discuție care să ducă la o decizie a comunității. -- Victor Blacus (discuție) 2 decembrie 2015 18:51 (EET)

Am efectuat revertul respectiv în baza îndrumărilor de la pagina Wikipedia:Pagină de discuție, secțiunea Comportament neadecvat și a politicii oficiale Wikipedia:Vandalism, secțiunea Modificare comentarii. Nu l-am avertizat pe utilizatorul respectiv deoarece am vrut să respect cutuma de la ro.Wikikipedia conform căreia unii utilizatori „sunt mai egali decât alții”, mai exact obiceiul de a nu se da avertismente standard utilizatorilor cu vechime. În plus, am dorit să nu se inflameze și mai mult spiritele pe aici. --Bătrânul (discuție) 2 decembrie 2015 20:33 (EET)
Reclamație calomnioasă care se înscrie în cadrul unei politici de hărțuire a mea pe care am observat-o de îndată ce am revenit la rowiki. Nu am denaturat ori modificat comentariile altor wikipediști, cum scrie că e interzis în politicile invocate de Sîmbotin, ci am șters în totalitate niște comentarii de pe propria mea pagină de discuții pe care le consider nepotrivite. Adică am făcut exact ce făcea actualul candidat de admin Dan Mihai Pitea cînd l-am avertizat pentru atac la persoană și el a considerat avertismentul nepotrivit și l-a șters cu explicația „vandalism” [27]. Denaturare înseamnă să adaugi niște cuvinte ori să ștergi altele într-o replică ca să se înțeleagă altceva decît s-a spus inițial. Ștergere completă nu înseamnă nici modificare, nici denaturare. Accipiter Q. Gentilis îmi adăugase în doar cîteva ore 4 avertismente și alte comentarii agresive pe pagina mea de discuție, ceea ce reprezintă un caz tipic de hărțuire pe pagină de utilizator. A se vedea ce scrie în politică: paginile de utilizator nu trebuie transformate într-un avizier al rușinii. În plus, în comentariile sale Accipiter Q. Gentilis făcea și o încercare de dezvăluire de date personale, făcînd presupunerea că blogul unei anumite persoane îmi aparține. Acest tip de hărțuire se pedepsește pe wikipediile serioase cu excluderea din comunitate. Mai mult, Accipiter Q. Gentilis, folosea Wikipedia ca o tribună pentru calomnierea unor persoane în viață, pretinzînd că pe un anumit blog ar fi apărut informații false despre Wikipedia și contribuitorii săi. Afirmația a făcut-o în nume propriu, nu a citat surse de încredere în acest sens. Din analiza articolelor indicate de Accipiter Q. Gentilis se vede că nu au existat acolo nici un fel de informații false. Cei care vor să combată persoane în viață, să-și facă bloguri proprii în care pot să combată cît vor, dar nu să folosească Wikipedia în acest scop! Wikipedia nu este cîmp de luptă, nici măcar împotriva persoanelor care critică Wikipedia (adică majoritatea persoanelor care au o anumită valoare în domeniul lor de activitate). Aici e diferența subtilă, și nu de toți sesizată, între Wikipedia și Republica Populară Chineză. Dacă Republica Populară Chineză se simte obligată să ia măsuri împotriva cetățenilor chineji care critică Republica în afara țării, la Wikipedia nu există o asemenea politică. Totodată, Accipiter Q. Gentilis în intervențiile sale îmi aducea acuzații absurde, precum că aș fi dezvăluit datele personale ale unor wikipediști. Atunci cînd un wikipedist și-a dezvăluit singur datele personale, nu poate fi vorba de încălcare a politicii de nedezvăluire de date personale. De pildă, a spune despre Tgeorgescu că se numește Tudor Georgescu și are dublă cetățenie, română și olandeză, nu este dezvăluire de date personale cîtă vreme el însuși a dezvăluit aceste date pe propria sa pagină Wikipedia. Încălcare - de altfel foarte gravă - a politicii Wikipedia de a nu dezvălui date personale este doar în cazul wikipediștilor care nu au dat asemenea date din proprie inițiativă (cum e cazul meu, care în repetate rînduri am spus că nu agreez dezvăluirea de date personale despre mine). Așadar, aveam destule motive să șterg de pe propria mea pagină de discuție intervențiile lui Accipiter Q. Gentilis care încălcau politicile Wikipedia, iar Bătrânul, prin revertul său, a încălcat la rîndul său aceste politici.--MariusM (discuție) 22 ianuarie 2016 20:55 (EET)

Nume de utilizator inacceptabil[modificare sursă]

Solicit blocarea pe termen nelimitat a acestui utilizator, cu ștergerea paginii de discuție și mascarea înregistrării din jurnal. Mulțumesc. --Wintereu 30 noiembrie 2015 15:09 (EET)

Blocat.  Daniel  Mesaj  1 decembrie 2015 02:56 (EET)

Utilizator:MariusM[modificare sursă]

Utilizatorul continuă să considere că respectare regulilor este opțională, la Wikipedia în limba română. --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 noiembrie 2015 22:34 (EET)

A fost blocat pentru o săptămână. --Bătrânul (discuție) 23 noiembrie 2015 22:38 (EET)
Scuze, nu am remarcat. --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 noiembrie 2015 22:45 (EET)
Dar în schimb am remarcat Alleged conflict of interest and attempted outing at Romanian Wikipedia.--Accipiter Q. Gentilis(D) 27 noiembrie 2015 20:16 (EET)