Sierra Leone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sierra Leone
République de Sierra Leone
Drapelul $GENITIV[*]​Stema $GENITIV[*]​
Drapelul $GENITIV[*]Stema $GENITIV[*]
DevizăUnitate - Libertate - Justiție
LocationSierraLeone.png
Geografie
Suprafață 
 - totală71.740 km² (locul 116)
Apă (%)1,1
Cel mai înalt punctMount Bintumani[*] (1.945 m) Modificați la Wikidata
Cel mai jos punctOceanul Atlantic (0 m) Modificați la Wikidata
VeciniGuineea
Liberia Modificați la Wikidata
Fus orarUTC +0
Populație
Populație 
 - Recensământ 6.000.000 (locul 107)
Densitate79,4 loc loc/km²
Limbi oficialeEngleza
Guvernare
Sistem politicDemocrație
PreședinteErnest Bai Koroma
LegislativParliament of Sierra Leone⁠(d) Modificați la Wikidata
CapitalaFreetown
Istorie
Independență27 aprilie, 1961
Economie
PIB (PPC)
 - Total5,022 miliarde dolari
 - Pe cap de locuitor900 dolari
PIB (nominal)
 - Total3.774.270.392,4123 dolari americani[3] Modificați la Wikidata
 - Pe cap de locuitor499 dolari americani[4] Modificați la Wikidata
IDUModificați la Wikidata0,419
MonedăLeone
Coduri și identificatori
Cod CIOSLE Modificați la Wikidata
Cod mobil619 Modificați la Wikidata
Prefix telefonic232
ISO 3166-2SL Modificați la Wikidata
Domeniu Internet.sl

Sierra Leone este un stat din Africa de vest, situat între Guineea la nord, Liberia în sud-est și Oceanul Atlantic la vest.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Sierra Leone a fost descoperită de portughezi în secolul XVI.

În anul 1536, de-a lungul coastelor din Sierra Leone și-au făcut apariția vasele portugheze sub conducerea lui Pedro da Cintra. Acestora li s-a părut că aud răgete de lei venind din munți. Astfel a luat naștere numele de Sierra Leone, care înseamnă "Muntele Leului". Pe lângă portughezi, olandezii și englezii au întemeiat și ei centre comerciale. Comerțul cu sclavi și cu aur, precum și exportul de fildeș le-au adus acestora câștiguri frumoase.

În anul 1787, aboliționiștii englezi în frunte cu Granville Sharp au ridicat, în apropiere de Freetown, o așezare pentru sclavii eliberați. În 1808, Sierra Leone a devenit colonie britanică și centru al luptei împotriva traficului de sclavi, declarat ilegal de Marea Britanie în 1807. Urmașii foștilor sclavi sunt creolii, care alcătuiesc în prezent elita socială a țării și reprezintă 10% din populație. Cele mai numeroase sunt triburile Mende și Temne (câte 30% din populație). În viața socială a statului, un rol important este jucat de ritualurile tribale, precum cultul strămoșilor și adunările secrete organizate pentru cultivarea vechilor ceremoniale. Conducătorii tribali guvernează grupuri numeroase de oameni (până la 40.000 de persoane), iar drepturile lor sunt recunoscute de constituția statului.

La 27 aprilie 1961, Sierra Leone și-a câștigat independența, iar primul președinte al tinerei republici a devenit Siaka Stevens în 1971. Dar țara s-a bucurat de libertate numai pentru o scurtă perioadă de timp. După numeroase puciuri militare, în 1991 a izbucnit războiul civil. Abia în 1999, președintele Ahmad Tejan Kabbah (ales în 1996)a semnat un acord de pace cu lideru RUF (Revolutionary United Front), iar în 2002 a fost reales în funcția de președinte în urma unor alegeri democratice. În 2005, trupele de menținere a păcii ale ONU, care au contribuit la stabilizarea situației în țară, s-au retras definitiv, iar următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale au avut loc în iulie 2007, care au avut ca rezultat instituirea lui Ernest Bai Koroma ca președinte.

Geografie[modificare | modificare sursă]

UNsierraleone.PNG

Regiunea de coastă a Sierrei Leone este alcătuită din terenuri mlăștinoase acoperite de mangrove. Numeroase râuri se varsă aici în Atlantic. În largul coastei se află numeroase insule, dintre care cea mai mare este Sherbro. Zona lagunelor de pe țărm are o lățime de aproximativ 40 de kilometri după care urmează o regiune de câmpie, în timp ce partea estică a țării este ocupată de podișuri și de munți. La nord se întind savane vaste, iar spre sud, clima și flora au un caracter subecuatorial tot mai pronunțat.

Economie[modificare | modificare sursă]

Economia bazată pe jaf și ignoranța guvernelor militare au provocat o criză adâncă în Sierra Leone. Țara, cândva bogată datorită exportului de arbori cu lemn prețios și de resurse naturale, este în prezent unul dintre cele mai sărace state ale Africii. Cândva, terenurile statului Sierra Leone erau acoperite de o junglă deasă, din care nu lipseau arborii tropicali cu lemn prețios. Defrișarea excesivă a făcut ca în prezent jungla să fi dispărut aproape în întregime. Animalele pe care aceasta le adăpostea au cunoscut o soartă similară. Agricultura se concentrează pe asigurarea nevoilor țării, dar numeroase produse alimentare, precum și utilaje și obiecte de consum trebuie importate. În stat există resurse importate de diamante (acestea sunt extrase din apele râurilor Moa și Sewa sau din minele din Koida), rutil (oxid de titan) și bauxită. Economia slăbită și consecințele războiului civil îndelungat fac din apropierea de nivelul mediu de trai al altor state africane un vis încă intangibil.

Conform unor informații ale Financial Times, Sierra Leone are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, estimate la nu mai puțin de 12,8 miliarde de tone.[6]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sierra Leone profile. Bbc.co.uk (8 December 2011). Accesat la 15 august 2012.
  2. ^ The World Guide. „Sierra Leone Geography”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ World Bank database, accesat în  
  4. ^ World Bank database, accesat în  
  5. ^ Raportul Dezvoltării Umane 
  6. ^ Românul care a cumpărat o țară și acum o vinde chinezilor, 3 august 2011, capital.ro, accesat la 3 august 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sierra Leone