Wikipedia:Nominalizări articole bune

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Nominalizări articole bune[modificare sursă]

Comandă rapidă:
WP:NAB
Nominalizări articole bune
Nominalizări articole bune

Wikipedia:Articole bune este o listă a articolelor al căror standard este bun, însă nu au statutul de articol de calitate. Această pagină indică articolele propuse pentru acest statut, cu instrucțiuni pentru cei ce evaluează și cei care nominalizează. Articolele pot fi nominalizate de oricine și evaluate de către orice utilizator atât timp cât acesta nu a contribuit semnificativ la articol.

Pentru articolele care au deja statutul de Articol Bun, neînțelegerile privitoare la calitatea acestora pot fi rezolvate la pagina de reevaluare.

Cum nominalizați un articol[modificare sursă]

Dacă considerați că un articol îndeplinește criteriile obligatorii, puteți să îl nominalizați mai jos.

Dacă sunteți în căutarea unui articol care ar putea fi nominalizat, căutați mai întâi în Pepinieră (fără a uita că primul pas trebuie să fie acela de a verifica existența „criteriilor de respingere rapidă“ înainte de a face nominalizarea).

Procesul de nominalizare:

 1. Selectați secțiunea potrivită din lista din partea dreaptă. Dacă nu sunteți sigur care este cea mai bună, utilizați „Diverse“.
 2. Listați articolul la baza secțiunii alese, copiind acest cod, și înlocuind „NumeArticol“ cu numele propriu-zis al articolului: # {{ListArt|NumeArticol}} ~~~~
 3. Adăugați {{subst:NAB|~~~~~|status=|subcat=numele subsecțiunii unde ați listat articolul}} în partea superioară a paginii de discuție a articolului dumneavoastră. Lăsați parametrul status gol. Parametrul subcat este opțional, dar creează o legătură pe pagina de discuții a articolului la pagina de evaluare a acestuia.
 4. Numărul nominalizărilor pentru articole bune este incrementat automat, în măsura în care a fost inserat formatul NAB menționat mai sus, în pagina de discuție a articolului nominalizat.

S-ar putea ca durata evaluării să se extindă pe parcursul a mai multe săptămâni, în funcție de numărul articolelor propuse și defectele acestora. Dacă sunteți un utilizator înregistrat, puteți ajuta evaluând și alte articole.

Categorii de nominalizare[modificare sursă]

Artă
Limbă și literatură
Filozofie și religie
Casă și timp liber
Științe sociale și societate
Geografie și locuri
Istorie
Matematică
Științe exacte
Tehnică și tehnologie
Diverse (dacă nu sunteți sigur ce secțiune să folosiți)

Cum evaluați[modificare sursă]

 1. Alegeți un articol pentru a îl evalua, ținând cont de faptul că:
  • doar persoanele înregistrate pot evalua articole — asigurați-vă că sunteți autentificat;
  • nu puteți evalua un articol la care ați contribuit în mod semnificativ, sau dacă dumneavostră sunteți cel care l-a nominalizat;
  • nu ar trebui să promovați un articol ce a fost pus în așteptare de către un alt editor, fără ca problemele acestuia să fie rezolvate;
  • nominalizările care sunt la începutul listelor sunt cele mai vechi, cărora ar trebui să li se acorde prioritate.
 2. Adăugați #:{{EvalAB}} ~~~~ sub articol pe acestă pagină; acest lucru evită multiplele evaluări ale aceluiași articol. Puteți indica acest lucru pe pagina de discuție a articolului prin adăugarea „evaluare“ la parametrul {{NAB}}.
 3. Verificați „criteriile de respingere rapidă“ înainte de a face o evaluare detaliată; dacă articolul îndeplinește condițiile de respingere rapidă, menționați motivul pe pagina de discuții și respingeți articolul, urmând pașii; altfel săriți acest pas și continuați cu următorul.
 4. Citiți întregul articol și hotărâți dacă trebuie promovat sau respins, având în considerare aceste criterii. Puteți pune articolul „în așteptare“ sau să cereți o a doua opinie. Urmați legătura din pagina de discuții a articolului și instrucțiunile din pagina de editare pentru a scrie o evaluare a articolului.
 5. Cei ce evaluează un articol sunt încurajați (însă nu obligați) să rezolve problemele articolului în curs de evaluare.

Acordați atenție evaluărilor — vedeți Wikipedia:Evaluarea articolelor bune pentru mai multe sugestii.

Promovare[modificare sursă]

Dacă se consideră că articolul îndeplinește criteriile:

 1. Asigurați-vă că ați întocmit un rezumat cu privire la motivul pentru care considerați că articolul îndeplinește criteriile (dacă puteți, faceți și sugestii pentru îmbunătățirea articolului).
 2. Îndepărtați articolul din lista de nominalizări și scrieți în câmpul pentru descrierea modificării „Promovat [[NumeArticol]]“.
 3. Îndepărtați {{AB nom}} din pagina de discuții a articolului și înlocuiți-l cu formatul {{IstoricArticol}}. Pentru articole ce nu au încă un istoric, formatul este:
{{IstoricArticol
|statuscurent=AB
|acțiune1=NAB
|acțiune1legătură=Discuție:Nume pagină/AB1
|acțiune1rezultat=Promovat
|acțiune1dată={{subst:CURRENTYEAR}}-{{subst:CURRENTMONTH}}-{{subst:CURRENTDAY}}
|acțiune1oldid=
}}
 1. Adăugați {{articol bun}} la baza paginii principale a articolului. Acest format va plasa un simbol ce indică faptul că articolul este unul bun, în colțul superior din dreapta paginii.
 2. Se deschide pagina itemului de Wikidata asociat articolului (dacă există), prin click pe „Element Wikidata” în secțiunea „Trusa de unelte” a coloanei din stânga paginii; se face click pe "edit" la secțiunea „Wikipedia pages linked to this item”, apoi, în dreptul legăturii spre articolul în limba română, click pe pictograma din stânga casetei de editare a titlului articolului. În meniul popup care se deschide, alegeți „good article”.
 3. Listați articolul la Wikipedia:Articole bune în secțiunea adecvată și actualizați numărul aflat la baza șirului de linkuri care include acum noul articol, listat în secțiunea respectivă. Actualizați de asemenea și lista articolelor recent promovate.
 4. La Modul:Pagina principală/articole se adaugă o nouă intrare după modelul de acolo (în secțiunea corespunzătoare articolelor bune). În partea stângă, între paranteze pătrate, se trece numele articolului. Numărul care începe cu Q este identificatorul Wikidata al articolului și poate fi obținut din legătura "Element Wikidata" de la pagina articolului.
 5. Numărul nominalizărilor pentru articole bune este decrementat automat, în măsura în care este scos {{AB nom}} inserat în pagina de discuție a articolului nominalizat. Numărul articolelor bune va fi incrementat automat, nu este nevoie să fie editat.
 6. Acolo unde în paginile de discuție sunt formate care includ clasamente printre itemi, actualizați – dacă este cazul, statusul articolului (exemplu de format :{{Proiect ''y''|clasament=''x''|importanță=''n''}}[1]

Respingere[modificare sursă]

Dacă se consideră că articolul nu îndeplinește criteriile:

 1. Dacă problema este minoră și poate fi rezolvată, fiți îndrăzneț și rezolvați-o chiar dumneavoastră. Altfel menționați care anume dintre criterii nu a fost îndeplinit pe pagina de discuții a articolului. Formatul {{subst:RNAB}} vă poate ajuta să întocmiți un rezumat mai structurat. Vă rugăm detaliați neajunsurile articolului pentru ca acestea să poată fi corectate de către ceilalți editori, în vederea îmbunătățirii acestuia pentru o viitoare nominalizare.
 2. Ștergeți articolul din lista de nominalizări de pe acestă pagină scriind în câmpul pentru descrierea modificării „Respins [[NumeleArticol]]”.
 3. Îndepărtați {{AB nom}} din pagina de discuții a articolului și înlocuiți-l cu formatul {{IstoricArticol}}. Pentru articole ce nu au încă un istoric, formatul este:
{{IstoricArticol
|statuscurent=FNAB
|acțiune1=NAB
|acțiune1legătură=Discuție:Nume pagină/AB1
|acțiune1rezultat=Respins
|acțiune1dată={{subst:CURRENTYEAR}}-{{subst:CURRENTMONTH}}-{{subst:CURRENTDAY}}
|acțiune1oldid=
}}
 1. Numărul nominalizărilor pentru articole bune este decrementat automat, în măsura în care este scos {{AB nom}} inserat în pagina de discuție a articolului nominalizat.
 2. Evaluați obiectiv - în cazul în care considerați că articolul are șanse reale de a evolua semnificativ într-o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să fie subiectul unei a doua nominalizări (de această dată cu șanse reale de succes), oportunitatea de a-l „planta” temporar în Pepinieră.

În așteptare[modificare sursă]

Puteți pune un articol „În așteptare“ pentru o perioadă de timp. Pentru a realiza acest lucru:

 1. Copiați următorul cod sub introducerea nominalizării:
  #: {{EvalAB|status=în așteptare}} ~~~~
 2. Pe pagina de discuție a articolului setați parametrul status din formatul NAB „în așteptare“; spre exemplu {{subst:NAB|~~~~~|status=în așteptare}}
 3. Nu uitați să menționați lipsurile articolului pe pagina acestuia de discuție, folosind {{subst:ListăAB}} pentru generarea unei liste și {{subst:NABÎA}} pentru explicații mai detaliate.

A doua opinie[modificare sursă]

Dacă sunteți nesigur în privința îndeplinirii statutului de articol bun, puteți cere părerea unui expert al subiectului. Pentru a face acest lucru:

 1. Copiați următorul cod sub introducerea nominalizării:
  #: {{EvalAB|status=a doua opinie}} ~~~~
 2. Pe pagina de discuție a articolului setați parametrul status la „a doua opinie” ca în {{subst:NAB|2=~~~~~|status=a doua opinie}}
 3. Nu uitați să faceți recenzia articolului voi înșivă, stabilind ce îi lipsește pe pagina de discuție a articolului, folosind {{subst:ListăAB}} pentru generarea unei liste și {{subst:NABÎA}} pentru explicații mai detaliate.

Decizia finală[modificare sursă]

Decizia de promovare sau respingere a unui articol poate fi luată de orice administrator sau de către unul dintre următorii responsabili aleși de comunitate:

Pentru a promova un articol este necesar ca acesta să îndeplinească toate criteriile articolelor bune. Este la atitudinea responsabililor să decidă dacă aceste criterii au fost respectate.

Odată un articol promovat, neînțelegerile privitoare la calitatea unui articol pot fi rezolvate la pagina de reevaluare a articolelor.

 1. ^ Înlocuiți x cu AB

Nominalizări[modificare sursă]

Artă[modificare sursă]

Arte plastice și arhitectură[modificare sursă]

 1. Mamilla Mall (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) RomanichthysValsanicola 12 iunie 2023 07:36 (EEST)Răspunde[răspunde]

Muzică și dans[modificare sursă]

 1. Borîs Leatoșînskîi (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) //   Gikü  vorbe  fapte  31 martie 2023 02:53 (EEST)Răspunde[răspunde]
 2. The Miseducation of Lauryn Hill (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Irimia florin (discuție) 21 decembrie 2023 19:09 (EET)Răspunde[răspunde]

Teatru și cinematografie[modificare sursă]

 1. Renașterea Disney (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Irimia florin (discuție) 23 decembrie 2023 14:10 (EET)Răspunde[răspunde]

Limbă și literatură[modificare sursă]

Limbă și lingvistică[modificare sursă]

Literatură[modificare sursă]

 1. Imnuri homerice (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Irimia florin (discuție) 21 decembrie 2023 19:38 (EET)Răspunde[răspunde]

Religie și mitologie[modificare sursă]

Filozofie[modificare sursă]

Religie, misticism și mitologie[modificare sursă]

 1. Ofrandă (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Irimia florin (discuție) 21 decembrie 2023 18:59 (EET)Răspunde[răspunde]

Casă și timp liber[modificare sursă]

Amenajarea locuinței și grădinărit[modificare sursă]

Mâncăruri și băuturi[modificare sursă]

Sport și recreație[modificare sursă]

 1. Robert Kubica (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Valentin  JJ.  23 august 2022 00:50 (EEST)Răspunde[răspunde]

Jocuri video și de calculator[modificare sursă]

Științe sociale și societate[modificare sursă]

Cultură și societate[modificare sursă]

Educație[modificare sursă]

Economie și afaceri[modificare sursă]

Jurnalism și televiziune[modificare sursă]

 1. Te pui cu blondele? (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Sebbirrrr (discuție) 5 august 2021 12:47 (EEST)Răspunde[răspunde]
 2. Clone High (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Irimia florin (discuție) 21 decembrie 2023 19:46 (EET)Răspunde[răspunde]
 3. Autobuzul magic (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Irimia florin (discuție) 21 decembrie 2023 19:46 (EET)Răspunde[răspunde]

Justiție[modificare sursă]

Politică și guvernare[modificare sursă]

Psihologie[modificare sursă]

Biografii[modificare sursă]

 1. Margaret Sanger (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Irimia florin (discuție) 21 decembrie 2023 18:50 (EET)Răspunde[răspunde]

Geografie și locuri[modificare sursă]

Geografie[modificare sursă]

 1. Lacul Poiana Uzului (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Kun Kipcsak (discuție) 1 septembrie 2023 11:49 (EEST)Răspunde[răspunde]

Țări[modificare sursă]

Localități și obiective turistice[modificare sursă]

 1.  Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Strainu (دسستي‎28 ianuarie 2023 21:16 (EET)Răspunde[răspunde]

Istorie[modificare sursă]

Arheologie[modificare sursă]

Istoria României[modificare sursă]

Istorie universală[modificare sursă]

Regalitate, nobilime și heraldică[modificare sursă]

Subiecte militare[modificare sursă]

 1. Lepa Radić (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Traducere din limba sârbă unde are statut de articol bunRomanichthysValsanicola) 18 mai 2020 13:52 (EET)Răspunde[răspunde]
  Evaluare — Acest articol este în curs de evaluare (comentariile sunt binevenite). Accipiter Gentilis Q.(D) 14 iunie 2020 23:29 (EEST)Răspunde[răspunde]

Științe exacte[modificare sursă]

Matematică[modificare sursă]

 1. Anvelopă convexă (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Turbojet  8 noiembrie 2021 09:03 (EET)Răspunde[răspunde]
  Evaluare — Acest articol este în curs de evaluare (comentariile sunt binevenite). Accipiter Gentilis Q.(D) 2 ianuarie 2022 11:12 (EET)Răspunde[răspunde]
 1. Pavare pitagoreică (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Turbojet  24 iulie 2022 06:23 (EEST)Răspunde[răspunde]
  Evaluare — Acest articol este în curs de evaluare (comentariile sunt binevenite). Mngck (discuție) 24 iulie 2022 12:05 (EEST)Răspunde[răspunde]

Biologie și medicină[modificare sursă]

 1. Alprazolam (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale)  Alex Nico  (mesaj) 21 februarie 2020 21:33 (EET)Răspunde[răspunde]
  Evaluare — Acest articol este în curs de evaluare (comentariile sunt binevenite). Accipiter Gentilis Q.(D) 14 iunie 2020 23:29 (EEST)Răspunde[răspunde]
 2. Vulpe de prerie (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuție | contribuții) 18 martie 2020 19:20 (EET)Răspunde[răspunde]
  Evaluare — Acest articol este în curs de evaluare (comentariile sunt binevenite). Accipiter Gentilis Q.(D) 14 iunie 2020 23:30 (EEST)Răspunde[răspunde]
 3. Persoonia linearis (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale)KlaudiuMihăilă Mesaj 2 iulie 2020 12:04 (EEST)Răspunde[răspunde]
 4. Iepure roșu al lui Smith (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuție / contribuții) 25 februarie 2021 19:34 (EET)Răspunde[răspunde]
 5. Lepus starcki (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuție / contribuții) 27 februarie 2021 20:05 (EET)Răspunde[răspunde]
 6. Iepure al Capului (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuție / contribuții) 1 martie 2021 16:21 (EET)Răspunde[răspunde]
 7. Iepure roșu cu coada groasă (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuție / contribuții) 3 mai 2021 20:02 (EEST)Răspunde[răspunde]
 8. Serval (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 10 ianuarie 2022 00:03 (EET)Răspunde[răspunde]
 9. Caracal (animal) (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 15 februarie 2022 14:56 (EET)Răspunde[răspunde]
 10. Iepure ryukyu (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 26 martie 2022 01:51 (EET)Răspunde[răspunde]
 11. Capibara (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 28 iulie 2022 22:45 (EEST)Răspunde[răspunde]
 12. Pisică de deșert (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 14 decembrie 2022 17:13 (EET)Răspunde[răspunde]
 13. Pisică cu picioare negre (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 2 martie 2023 15:45 (EET)Răspunde[răspunde]
 14. Lepus comus (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 30 septembrie 2023 22:02 (EEST)Răspunde[răspunde]
 15. Lepus yarkandensis (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 26 octombrie 2023 18:31 (EEST)Răspunde[răspunde]
 16. Calea metabolică de ocolire pentru biosinteza androgenilor (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Maxim Masiutin (discuție) 18 noiembrie 2023 03:06 (EET)Răspunde[răspunde]
 17. Iepure de California (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 14 decembrie 2023 20:26 (EET)Răspunde[răspunde]
 18. Ochotona thibetana (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 28 decembrie 2023 16:51 (EET)Răspunde[răspunde]
 19. Ochotona gloveri (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) --NGC 54 (discuțiecontribuții) 29 decembrie 2023 21:08 (EET)Răspunde[răspunde]

Chimie[modificare sursă]

 1. Grupă (tabelul periodic al elementelor) - nominalizarea articolului tradus inițial de pe en.wiki, apoi dezvoltat substanțial, comparativ cu celelalte versiuni ale articolului. Deși sunt conștient că o parte din articol pare să facă referire mai mult la tabelul periodic propriu-zis, am considerat că detalierea grupelor nu se putea face fără o prezentare minimală a TP. Orice alte sugestii, estetice sau de conținut, sunt mai mult decât binevenite. Liviu Savastru (discuție) 4 ianuarie 2022 05:32 (EET)Răspunde[răspunde]

Fizică și astronomie[modificare sursă]

Geologie, geofizică și mineralogie[modificare sursă]

Meteorologie și protecția mediului[modificare sursă]

Inginerie și tehnologie[modificare sursă]

Informatică[modificare sursă]

Tehnică și tehnologie[modificare sursă]

Transport[modificare sursă]

Diverse[modificare sursă]

 1. Păsări de Pradă (echipă) (modifică|discuții|istoric|legături|urmărire|jurnale) Irimia florin (discuție) 21 decembrie 2023 19:25 (EET)Răspunde[răspunde]