Wikipedia:Pagini de șters

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Comandă rapidă:
WP:PŞ

Această pagină găzduiește discuțiile privitoare la paginile propuse pentru ștergere, în acele cazuri în care ștergerea nu se impune în mod evident conform politicii de ștergere. Dacă în vreuna dintre secțiuni nu apar cele mai recente modificări apăsați aici.

Pentru a propune ștergerea unui articol introduceți la începutul lui formatul {{șterge|Pentru că...}}, motivând succint. În continuare urmați instrucțiunile care se afișează.

Ștergere
Pagini de șters
Dezbateri ștergeri
Jurnalul paginilor șterse
Cereri de recuperare
Categorii
Pagini propuse pentru ștergere
Pagini de șters rapid
Formate
{{șterge}}
{{ștergere rapidă}}
({{șr}}{{ldc}})
Vezi și
Pagini CopyVio
Imagini fără date

Ștergerea propriu-zisă se poate efectua numai de către administratori și numai justificat, conform politicii.

Toate paginile propuse pentru șters -- inclusiv cele fără dezbatere -- se găsesc la Categorie:Pagini de șters.

Participanții la discuții sunt rugați


Pentru a vă exprima poziția față de propunerea de ștergere vă recomandăm să vă formulați opiniile ca mai jos:

 • Șterge. [Argumente] --Popescu 1 ianuarie 2000 12:00
 • Păstrează. [Argumente] --Popescu 1 ianuarie 2000 12:00
 • Mută la titlul „...”. [Argumente] --Popescu 1 ianuarie 2000 12:00
 • Mută la Wikționar. [Argumente] --Popescu 1 ianuarie 2000 12:00
 • Transformă în ciot. [Argumente] --Popescu 1 ianuarie 2000 12:00
 • Unește cu articolul „...”. [Argumente] --Popescu 1 ianuarie 2000 12:00
 • Comentariu. [Comentariu] --Popescu 1 ianuarie 2000 12:00

sau altele, după caz. Nu sunt recomandate imaginile sau formatele cu texte gata scrise, pentru că încetinesc sau întrerup încărcarea paginii.

Către administratori:

 • Luați decizia de ștergere, păstrare, mutare etc. în baza politicii, în funcție de argumentele aduse.
 • Pe cât posibil luați decizii numai la discuțiile unde nu ați participat activ.
 • Când luați o decizie nu uitați să încheiați și să arhivați discuția de aici în arhiva corespunzătoare datei la care s-a făcut propunerea de ștergere.
 • În cazul paginilor unde s-a decis păstrarea, introduceți formatul {{păstrat}} la pagina de discuții asociată.
 • Dacă decideți că pagina merită ștergere rapidă, atunci operați o ștergere rapidă cu explicațiile de rigoare și arhivarea discuției.

Cuprins

Discuții curente[modificare sursă]

2activePR[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 6 octombrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 11 octombrie 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  6 octombrie 2015 17:44 (EEST)

Boomerang (Portugalia)[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 6 octombrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 11 octombrie 2015.


Justificare: Traducere automată, post nenotabil. Strainu (دسستي‎)  6 octombrie 2015 17:10 (EEST)

Boomerang (EMEA)[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 6 octombrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 11 octombrie 2015.


Justificare: Traducere automată, post nenotabil. Ar trebui unit (ce se poate) cu Boomerang Strainu (دسستي‎)  6 octombrie 2015 17:09 (EEST)

Natașa Alina Culea[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 2 octombrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 7 octombrie 2015.


Justificare: „Scriitoare” nenotabilă. XXN, 2 octombrie 2015 19:47 (EEST)

Tender Financial Center[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 2 octombrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 7 octombrie 2015.


Justificare: Notabilitate incertă din 2013. Articolul spune doar că în 2008 era în plan iar în 2013 încă nu începuse să fie construită.  —Andreidiscuţie 2 octombrie 2015 17:44 (EEST)

Liceul Teoretic „William Shakespeare” din Timișoara[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 27 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 2 octombrie 2015.


Justificare: Liceul are o vagă notorietate pe plan local, din cauza limbii de predare. Nu este însă prestigios sau notabil. Mihai (discuție) 28 septembrie 2015 00:52 (EEST)

 • Păstrează. Articolul este doar un ciot prost scris, dar subiectul este notabil și are capacitate de a fi dezvoltat. Așa funcționează Wikipedia - se începe cu cioturi proaste, iar apoi vin alții și îmbunătățesc articolele. Un ciot e o invitație pentru alții de a îmbunătăți articolul respectiv. Faptul că un articol e prost nu trebuie să fie motiv de ștergere, ci numai de îmbunătățire. Doar notabilitatea subiectului în sine trebuie să conteze la ștergere. Avem articole despre sate cu 1000 de locuitori, nu văd de ce n-am avea articole despre licee cu 1000 de elevi. Public care să dorească să afle informații despre liceu există și scopul Wikipediei este anume să ofere informații. Limba de predare a liceului este româna, deci din punctul ăsta de vedere nu e nimic deosebit (nu e ceva chiar așa de neobișnuit pentru Timișoara o instituție de învățămînt cu limbă de predare româna). Se face doar un curs suplimentar de engleză, cu profesori aduși din străinătate (pentru care părinții strîng bani suplimentari ca să le plătească chiria, nu știu dacă și salariul). Ăsta-i unul din tipurile de informații care ar trebui inclus în articol, fiindcă se poate vedea că există ignoranți care fac confuzie. Fiindcă Wikipedia nu e tipărită pe hîrtie putem și trebuie să păstrăm articole și despre subiecte nu foarte importante, că nu avem cheltuieli cu tiparul care să crească odată cu numărul articolelor. Ăsta-i marele avantaj al Wikipediei față de enciclopedii tipărite. Observ că există la rowiki o gașcă de deleționiști cărora ar cam trebui să li se explice că ei trag într-o direcție contrară dezvoltării acestui proiect și activitatea lor nu face decît rău acestui proiect. De văzut eseul de la meta Deletionism. Exemplul dat acolo de dezbatere dacă un articol merită ori nu păstrat este articol scurt prost referențiat despre o școală elementară dintr-un loc obscur. Cînd e vorba însă de un liceu cunoscut dintr-un oraș mare (pentru România), consider subiectul notabil, iar problemele articolului nerelevante (căci un articol prost se rezolvă prin completare, nu prin ștergere).--MariusM (discuție) 3 octombrie 2015 21:28 (EEST)

Catalog de servicii - IT[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 23 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 28 septembrie 2015.


Justificare: Pun în discuție acest articol pentru că este marcat ca cercetare originală încă din 2010. Observațiile mele:

 • termenul din titlu nu este folosit mai deloc în română; e posibil să se folosească direct varianta engleză sau alt termen
 • structura articolului e asemănătoare cu cea de la en.wp, deci s-ar putea să fie o traducere a unei versiuni mai vechi
 • dacă înțeleg eu bine, ar exista o legătură între acest catalog și standardele ITIL, care sunt folosite de multe companii de servicii IT (știu sigur de Ericsson). O să încerc să fac rost de un manual de certificare ca să mă lămuresc. Strainu (دسستي‎)  23 septembrie 2015 14:49 (EEST)

Disputa româno-maghiară asupra Transilvaniei[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 22 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 27 septembrie 2015.


Justificare: Cercetare originală. -- Victor Blacus (discuție) 22 septembrie 2015 22:25 (EEST)

Justificare: Articolul a fost inițial propus pentru ștergere rapidă de către Mihai Andrei cu motivația lipsă de conținut enciclopedic. Articolul a fost în prealabil etichetat ca fiind suspect de cercetare originală și având un ton nepotrivit, pe pagina de discuții fiind deschise două secțiuni în acest sens. --Wintereu 22 septembrie 2015 22:20 (EEST)

Păstrează cu condiția unei „perieri” drastice a textului dar Șterge în lipsa acesteia: Subiectul este notabil. Titlul (mult mai potrivit ar fi Disputa teritorială româno-maghiară) și formulările pot fi discutate. --Accipiter Q. Gentilis(D) 22 septembrie 2015 22:25 (EEST)

Șterge: Subiectul nu există. În articolul 4 al Tratatului de la Timișoara părțile (România și Ungaria) au recunoscut „inviolabilitatea frontierei lor comune și integritatea teritorială a celeilalte părți.” --Mihai Andrei (discuție) 22 septembrie 2015 22:36 (EEST)

Adică - istoric vorbind, ce a fost înainte de tratat nu a existat ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 22 septembrie 2015 22:44 (EEST)
Totuși sunt destui maghiari care consideră Transilvania pământul lor. Bineînțeles că e greu de crezut că o să atace Ungaria România. Am spus-o și la rubrica „Actualitatea problemei”, că România e membru NATO. Dar asta nu înseamnă că pe istorici nu-i mai interesează cine ar avea mai mult drept istoric asupra Ardealului, chiar dacă nu se mai poate face nimic pe plan practic. Chiar dacă disputa a scăzut din intensitate, ea a existat în istorie fără doar și poate, iar pe Wikipedia se scriu articole și despre lucruri care s-au întâmplat în trecut, nu doar actuale. Din acest punct de vedere, subiectul articolului nu e incompatibil cu Wikipedia.--Voloh28 (discuție) 22 septembrie 2015 22:48 (EEST)
Vedeți bine că unicul contribuitor vorbește despre NATO și despre apărarea patriei, cu argumente geto-dace, ceea ce înlătură și cea mai redusă prezumție de practicabilitate a articolului. Că ar fi vorba despre vreun contencios istoric, nu rezultă nici din titlu, nici de altundeva. Exemplu mai elocvent de WP:NU#TRIBUNA nici că se poate. --Mihai Andrei (discuție) 22 septembrie 2015 22:55 (EEST)
Dacă e vorba de argumentul geto-dac care începe cu „chiar să fi fost” e prezent într-o singură frază din articol. E aceea suficientă pentru a-l șterge cu totul? Și Lucian Boia scria într-o carte că prezența unei națiuni pe un teritoriu înaintea alteia poate fi folosit ca argument de către acea națiune care a existat mai înainte în favoarea dreptului ei istoric asupra acelui teritoriu. Celelalte argumente, geto-dace sau nu, aparțin istoricilor.--Voloh28 (discuție) 22 septembrie 2015 23:02 (EEST)

Păstrează. Corect frate Accipter. Singura problemă de care până la urmă e acuzat articolul sunt niște formulări cu tendință de eseu. Și totuși articolul e obiectiv și bazat pe surse, pe specialiști. Scriu și aici ce am scris pe pagina de discuții. Oameni buni vreți să scriu fix în stilul în care o faceți dvs? Aduceți argumente serioase că articolul tb șters și rapid și că n-ar avea conținut enciclopedic. Măcar de l-ați fi pus la propuneri pt ștergere, dar pt ștergere rapidă îmi pare prea de tot. Ce e în neregulă? Lipsă de obiectivitate? Articolul e bazat pe surse. Sunt puse argumente pt ambele părți. Cercetare originală? Eu tocmai că am pus în articol ce spun specialiștii, nu ce spun eu. Sau poate credeți că secțiunea „Actualitatea problemei” e cercetare originală. Păi pentru niște lucruri atât de simple ca cele scrise acolo nici nu e nevoie să cauți părerea unui specialist. Am spus niște lucruri reale: România e membră NATO, iar în cazul în care este atacată, regulamentul organizației obligă celelalte țări să o apere. Și ceea ce am scris, că e în interesul istoricilor demonstrarea adevărului istoric nu mi se pare un motiv arhisuficient pentru ștergere. M-ați putea acuza că e cercetare originală propoziția „Chiar să fi fost dacii evacuați total la sud de Dunăre, prezența acestora în Antichitate în Transilvania dă românilor posibilitatea de folosi acest fapt ca argument în favoarea dreptului lor istoric asupra acesteia.” Dar ce lucru neadevărat am scris? O prezență mai veche pe un teritoriu e argument în favoarea dreptului istoric și nu o spun doar eu. Hai să zicem că acestea două ar fi motive să fiu acuzat de cercetare originală sau/și de ton neenciclopedic. În rest articolul e obiectiv, bazat pe argumentele specialiștilor. Deci înainte de a-l ștege, argumente serioase pentru asta. --Voloh28 (discuție) 22 septembrie 2015 22:38 (EEST)

P.S. Îmi cer scuze, dar nu sunt fratelli cu dv. și nici nu susțin poziții bazate pe o interpretare partizană a datelor istorice. Regret, dar articolul astfel cum este scris acum nu poate supraviețui, deși subiectul în sine este notabil.--Accipiter Q. Gentilis(D) 22 septembrie 2015 22:46 (EEST)
Cuvântul „frate” poate fi folosit în mai multe sensuri, de exemplu în sens de persoană de același neam („frați români”), de aceeași religie („frați creștini”), sau pur și simplu de om. Unii români văd că sunt mai occidentali decât occidentalii. Mă refer la lipsa lor de iubire față de țară. Ce e partizan în argumentele proromânești din articol? Ce, să ne negi documentele? Să negi maghiarizarea, care a existat fără îndoială?--Voloh28 (discuție) 22 septembrie 2015 22:55 (EEST)
Dacă ar fi după mine, tot articolul s-ar putea reduce la o porțiune minusculă de text de la care se poate porni: „Disputa teritorială româno-maghiară a fost un litigiu teritorial privind fixarea graniței dintre statele România și Ungaria.” --Accipiter Q. Gentilis(D) 22 septembrie 2015 23:16 (EEST)
Uitându-mă la Wikipedia:Ștergere, văd singurul criteriu de ștergere care s-ar putea aplica la articol e „ideile personale ale autorului, nepublicate în altă parte, reprezentînd creații de orice fel: beletristice, științifice, comentarii politice, analize istorice etc.; acestea încalcă politica privind cercetarea originală;”, însă doar două-trei locuri din articol pot fi considerate ca fiind idei ale mele, dar nu sunt ale mele, le au mulți, doar că n-am menționat surse și nici nu cred că trebuia, și în plus, acel criteriu de ștergere face parte din „Articole a căror ștergere nu se impune evident”. Domnul Mihai Andrei mă acuză că folosesc Wikipedia pentru a pleda pentru o cauză, ceea ce ar încălca politica site-ului. E drept că am propriile mele păreri, nu neg că am scris articolul inclusiv pentru a promova ceva, căci, de exemplu, acele argumente ale lui Djuvara, dar și ale lui Dogaru, trebuie știute, dar deși poate am încălcat regula (potrivit căreia Wikipedia nu e un loc de promovare a unei cauze) în literă, nu am încălcat-o în spirit, căci am pus și argumentele promaghiare și am încercat să păstrez articolul în limitele obiectivității, făcând trimitere la specialiști. În plus, văd că scopul, cauza Wikipediei este informarea oamenilor, iar articolul informează oamenii despre argumentele proromânești și promaghiare. Care e problema?--Voloh28 (discuție) 22 septembrie 2015 23:44 (EEST)
Problema este că articolul pretinde că „informează” în termeni falși. Numai ideologii mai discută chestiunea în termeni de „drept istoric” și „întâietate”, cu scopul evident de a alimenta sentimentele naționaliste de ambele părți. Istoricii serioși nu abordează astfel această tematică. Și care „dispută româno-maghiară”, când Lucian Boia este citat la „argumentele” maghiarilor? Îl cheamă Paprika? --Pafsanias (discuție) 23 septembrie 2015 00:03 (EEST)
„Dreptul istoric” și „întâietatea” sunt argumente demne de menționat în istoricul litigiului, argumente care la vremea lor au cântărit foarte greu în balanță. Discuția probabil că ar fi bine să rămână la matca inițială, fără a ne pune de partea unui curent de gândire sau al altuia.--Accipiter Q. Gentilis(D) 23 septembrie 2015 00:43 (EEST)
Istoricul serios Neagu Djuvara, deși poate mai puțin folosește termenii „drept istoric” și „întâietate”, argumentează în favoarea întâietății românilor pe teritoriul Transilvaniei și citindu-l vezi că chiar asta îi e intenția, doar că în aceeași carte spune că dreptul internațional nu ține cont astăzi de pretinsele drepturi istorice, ci de cel etnic, și prin urmare, ungurii nu pot avea vreau câștig juridic și politic în ceea ce privește Ardealul. O spune dumnealui în carte. Dar e evident că abordează tema întâietății. De unde concepția că întâietatea nu mai contează? Chiar dacă azi hotarele nu se mai schimbă ca înainte, cred că e important de știut că românii sunt în Basarabia înaintea rușilor, în Ardeal înaintea maghiarilor...--Voloh28 (discuție) 23 septembrie 2015 13:02 (EEST)
Da. Și grecii au fost în Asia Mică înaintea turcilor, iar romanii au fost în jumătate din Europa înaintea trburilor germanice sau slave. Ce valoare juridică are acest „argument”? Realitatea istorică e tratată de către istorici, cu argumente specifice, iar aici trebuie reflectată în articole care respectă acest specific, nu în manifeste cu iz propagandistic sau în bilanțuri pro-contra. --Pafsanias (discuție) 23 septembrie 2015 15:49 (EEST)
Nu e vorba doar de valoarea juridică. Parcă am spus că Neagu Djuvara spune că câștig juridic poate avea loc doar acolo unde este drept etnic, adică pe teritoriul unde sunt majoritarii membrii unei etnii, chiar dacă alta are întâietate, căci a fost mai înainte în istorie acolo. Dar cu toate acestea Djuvara aduce argumente în favoarea întâietății, căci și asta contează, chiar dacă nu pe plan juridic.--Voloh28 (discuție) 23 septembrie 2015 18:57 (EEST)
 • Șterge. Dogaru nu trebuie folosit niciunde ca sursă pentru Wikipedia, fără o evaluare critică din partea unui alt istoric. Este un personaj asociat cu televiziunea fabricii de diplome Spiru Haret (e vorba de TVRM) și fost asociat al politicianului extremist și rasist Vadim Tudor, asta spune totul despre reputația lui științifică. Cu așa surse nu se pot scrie articole bune. Observ că între timp au fost șterse citatele excesive din Djuvara, care erau o violare a dreptului de autor.

  Chestiunea are două aspecte. Aspectul istoriografic al chestiunii se poate trata la articole precum etnogeneza românească (general) sau continuitatea românilor (mai specific) sau Teoria lui Roesler (foarte specific), iar aspectul politic al problemei poate fi tratat în articole precum Transilvania (căruia îi lipsește o secțiune despre societate, unde problema românilor poate fi tratată), Relațiile româno-maghiare, Memorandumul din 1892 șamd. --Mihai (discuție) 23 septembrie 2015 16:07 (EEST)

Din câte știu Dogaru e într-adevăr un istoric controversat. Dacă tare vreți, se poate șterge secțiunea cu argumentele lui, dar nu tot articolul. Dar nici el, nu e un istoric de nimic și nu cred că citează mărturii istorice din pod. Văd că conform politicii Wikipediei, un articol se șterge în urma puterii argumentului, nu în urma numărului utilizatorilor care susțin o anumită poziție, căci acesta nu este un vot. Eu, deși sunt în minoritate am argumente. Ceilalți să aducă argumente serioase că articolul s-ar încadra în vreun criteriu de la Wikipedia: Ștergere.--Voloh28 (discuție) 23 septembrie 2015 18:56 (EEST)
Voloh28, am o rugăminte la dumneavoastră. Ați afirmat mai sus faptul că deși sunteți în minoritate, aveți argumente. Spuneți-mi și mie (scurt și la obiect, dacă se poate) argumentele dumneavoastră în favoarea păstrării articolului. Mulțumesc anticipat. Îmi voi expune și eu punctul de vedere de îndată ce voi parcurge cu atenție discuțiile deja începute pe marginea lui. --Wintereu 23 septembrie 2015 23:59 (EEST)
Ok. Din criteriile de la Wikipedia:Ștergere, s-ar aplica doar „ideile personale ale autorului, nepublicate în altă parte, reprezentînd creații de orice fel: beletristice, științifice, comentarii politice, analize istorice etc.; acestea încalcă politica privind cercetarea originală;”, dar acest criteriu face parte din „Articole a căror ștergere nu se impune evident” și nu tot articolul, ci anumite părți din el s-ar putea încadra în acest criteriu, dar și acele idei nu sunt doar ale mele, sunt și ale altora, doar că n-am dat surse și poate că nici nu trebuia, căci e uneori e simplu ca bună ziua să deduci niște lucruri, fără să cauți surse bibliografice, căci doar nu trebuie să indici surse pentru propoziții de tip „Soarele nu luminează noaptea”. Unii însă fac din țânțar armăsar. Zic că fac propagandă, dar am păstrat articolul în limitele obiectivității, punând argumente și proromâne și promaghiare. Sau zic că subiectul nu e actual, având în vedere și Tratatul de la Timișoara, dar totuși, chiar și pentru un istoric serios ca Neagu Djuvara, întâitatea istorică e importantă, dacă românii erau deja în Transilvania atunci când au venit maghiari, deși el însuși zice că dreptul internațional nu mai ține cont de drepturile istorice, că ele nu mai pot da azi câștig juridic și politic. Dar nu e vorba doar de asta, e și ceva „spiritual”. Cred că pentru orice român ar trebui să fie important să știe dacă erau sau nu românii în Ardeal la venirea maghiarilor, dar repet, în articol sunt argumente pentru ambele părți. Chiar dacă să zicem că azi n-ar mai exista vreo dispută teritorială româno-maghiară, ea a existat în trecut și a lăsat urme în istorie, iar Wikipedia abordează și subiecte care nu mai sunt actuale, de exemplu revoluțiile din 1848, care au avut loc demult. Actualitatea problemei din titlu e abordată în secțiunea Actualitatea problemei.--Voloh28 (discuție) 24 septembrie 2015 19:04 (EEST)
 • Păstrează cu condiția citării unor surse pentru afirmațiile identificate aici și în pagina de discuții ca "cercetare originală". Voloh28, dacă Wikipedia ar fi existat în Evul Mediu, ar fi conținut probabil informația că Pământul este centrul universului, iar orice încercare de a scrie că se învârte în jurul soarelui ar fi fost numită cercetare originală (și posibil pedepsită cu arderea pe rug, la Cafenea). Chiar dacă unele lucruri vi se par evidente, trebuie să aduceți surse de încredere (așa cum sunt ele descrise în WP:SÎ).
În mod normal nu mă implic în discuțiile despre istorie, căci nu-mi place nici subiectul, nici abordarea cerberilor de la noi. Totuși, aici argumentele aduse pentru ștergere de Mihai Pitea și Mihai Andrei frizează ridicolul (și o spun cu toată responsabilitatea). Dacă ne-am lua după dânșii, probabil ar trebui să ștergem și o bună parte din Disputa patrimonială dintre Biserica Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă Română, pentru că unele biserici au fost retrocedate, deci nu mai există o dispută asupra acelor biserici. La fel, argumentul că subiectul poate fi divizat și acoperit în alte articole e ca și cum ai zice că articolul despre Republica Moldova ar putea fi împărțit în secțiuni din România, Moldova, Ucraina, URSS și Rusia Imperială. Domnilor, înțeleg că aveți o problemă cu articolul, dar încercați să găsiți niște argumente de bun simț, care să nu irosească timpul administratorului care va trebui să citească o cantitate însemnată de text.--Strainu (دسستي‎)  25 septembrie 2015 10:12 (EEST)
Ați înțeles bine că am o problemă cu articolul, nu cu subiectul în sine. De altfel discutăm tocmai faptul dacă este cercetare originală sau nu. Impresia dumneavoastră, conform votului exprimat, este varianta a doua. Referitor la disputa patrimonială dintre biserici, subiectul respectiv ocupa prea mult spațiu în alt articol, de aceea a fost scindat. Referitor la heliocentrism, vă atrag atenția că Nicolaus Copernicus a fost, între altele, episcop. Nears nici pe rug, nici la cafenea. --Mihai Andrei (discuție) 25 septembrie 2015 11:29 (EEST)
Copernic nu, dar Giordano Bruno da. —Andreidiscuţie 25 septembrie 2015 11:39 (EEST)
Am stat în dubiu dacă să adaug sau nu un smiley după partea cu arderea pe rug. Probabil decizia corectă era să da.--Strainu (دسستي‎)  25 septembrie 2015 11:51 (EEST)
Nu știu cum ar fi arătat Wikipedia dacă ar fi fost scrisă în Evul Mediu, dar dacă ar fi fost scrisă doar cu 30 de ani mai devreme, acesta ar fi fost textul ideal de folosit în învățământul politico-ideologic de partid: un subiect prost definit, o falsă problemă, „argumente” gata mestecate și o concluzie care se impune de la sine, ca lumina Soarelui! Ar fi avut și binecuvântarea Institutului de Istorie și Teorie Militară al PCR și susținerea din umbră a Securității. --Pafsanias (discuție) 25 septembrie 2015 11:54 (EEST)
@Strainu: Poate citești singura mea intervenție în pagina asta cu atenție și explici mai bine ce frizează ridicolul. Am adus doar două argumente: unu, o parte din surse nu sunt folosibile și trebuie șterse. Doi: ce rămâne din articol după eliminarea CO și surselor inutilizabile (asta se înțelege implicit) nu justifică pentru moment existența unui articol separat, pentru că există articole mai potrivite.

Argument 3: În ce privește limbajul istoricilor, care a fost abordat anterior în discuție, trebuie tratat cu discernământ: Eu am folosit și folosesc articole de Iorga, dar evident că îl nu poți folosi la face value limbajul lui când vorbește despre vitalitatea poporului român, la fel cum folosesc și articole marxiste din anii 1960-1970, pentru că sunt cam singurele de istorie economică, dar extrag ideile principale și las la o parte sintagme ca asuprire, exploatarea țăranilor de către clasa boierească, etc. Djuvara, în ce privește forma pe care o dă textului său, este totuși anacronic: l-ai putea pune în anul 1920 și s-ar simți ca un pește în apă. Deci ceea ce se poate formula cu limbajul actual fără a silui ideea trebuie reformulat, ceea ce este exotic poate fi folosit cu penseta, luându-se o anumită distanță.

În ce privește insinuarea că aș fi cerber etc., să nu se uite că am adăugat zeci de istorici respectabili ca surse prin zeci de articole pe Wikipedia, ca Nicolae Stoicescu, Virgil Cândea, Iorga, Giurescu, Simonescu. Faptul că încurajez ștergerea câtorva extremiști sau lunatici se numește discernământ, și este o dramă că e deplânsă mai mult decât e lăudată adăugarea celor respectabili. Calomnia pe care o văd repetată zilele acestea că nu scriu destule articole este doar o calomnie: contribui când, cât și unde pot; atâta timp cât respect și încurajez respectarea spiritului Wikipedia și nu mă împodobesc cu penele altora, nu e nimic de reproșat. --Mihai (discuție) 25 septembrie 2015 13:04 (EEST)

@Andrei Stroe Nu că ar fi de laudă, dar Giordano Bruno a fost condamnat pentru magie, nu pentru astronomie. De-abia în secolul al XIX-lea a avansat ca „martir al științei”, nu că ar fi și fost. Titlurile lucrărilor sale sunt elocvente: De Magia, Theses De Magia, De Vinculis In Genere (Despre legăminte, în general). În schimb tocmai un om al bisericii a atras atenția că „vrăjitoarele” (el s-a referit la femei) nu trebuie pedepsite, criticând procesele de vrăjitorie. Bunul teolog a fost Friedrich Spee (1591-1635), mai puțin cunoscut în România, că nu se lasă înhămat la căruța antioccidentală. --Mihai Andrei (discuție) 25 septembrie 2015 16:30 (EEST)

Întrebare schimbare titlu[modificare sursă]

Ați fi de acord cu schimbarea titlului în Disputa teritorială româno-maghiară Disputa teritorială româno-ungară? --Accipiter Q. Gentilis(D) 25 septembrie 2015 13:42 (EEST)

Da.--Voloh28 (discuție) 25 septembrie 2015 13:46 (EEST)
Disputa teritorială la care vă referiți poate fi doar între state, iar statul se numește Ungaria. Dacă disputa teritorială este între persoane fizice, să zicem între românul Gheorghe și maghiarul Béla, atunci este o acțiune civilă, de exemplu în grănițuire. În acest din urmă caz ar fi o dispută româno-maghiară. Dumneavoastră se pare că aveți în minte o dispută româno-ungară. Toată problema este că fronturile nu decurg așa cum ar fi simplu, adică românii cu ideea că Transilvania ar fi a României, iar maghiarii cu ideea că ar fi a Ungariei, ci mai complicat. Așa fiind, trebuie clarificat mai întâi la ce vă referiți. --Mihai Andrei (discuție) 25 septembrie 2015 16:17 (EEST)
Corect, e vorba de fosta dispută dintre state. Am modificat propunerea în consecință. Problema întradevăr nu este de loc simplă, dovadă fiind și cele de mai sus. Remarc și faptul că schimbarea titlului nu rezolvă problemele de corectitudine, relevanță sau calitate ale textului, dar poate fi un imbold pentru evoluția acestuia în direcția justă. --Accipiter Q. Gentilis(D) 25 septembrie 2015 23:53 (EEST) P.S. Geografic vorbind, teritoriul se întinde între - maxim: pretențiile lui Brătianu în negocierile cu Aliații + teritoriul asupra cărora a existat ideea unor pretenții în timpul Operațiilor militare pentru apărarea Marii Uniri (1918-1920) și minim, rectificările solicitate/obținute de Austro-Ungaria prin Tratatul de la București (1918). Toate acestea au fost precedate de curente de gândire care s-au cristalizat în secolul XIX și de acțiuni politice care trebuiesc menționate, au fost succedate de intermezzoul interbelic care a dat o turnură particulară problemei în cauză și de Dictatul de la Viena sau de perioada tulbure din anii 1945-1948 și, s-au finalizat la nivel politic prin acordurile ulterioare.
@Accipiter Q. Gentilis: Îți dai seama, desigur, că este vorba de cu totul alt subiect, care necesită o cu totul altă tratare... --Pafsanias (discuție) 26 septembrie 2015 00:28 (EEST)
@Pafsanias:, nu este vorba despre un alt subiect. Cele expuse actual - în mod primitiv și visceral în articol, fac parte dintr-un curent de gândire care este parte a acestui subiect. Cum din punct de vedere al dreptului internațional subiectul a fost închis, ceea ce rămân sunt reminescențele lui sau reformulările moderne. Oamenii au dreptul de a fi informații corect, pentru a nu mai fi al îndemâna pescuitorilor în ape tulburi.--Accipiter Q. Gentilis(D) 26 septembrie 2015 00:38 (EEST)
Te referi, cred, la ceva „spiritual”. --Pafsanias (discuție) 26 septembrie 2015 00:49 (EEST)
Nu pricep ce vrei să spui. --Accipiter Q. Gentilis(D) 26 septembrie 2015 00:50 (EEST)
Dau link către sursa citatului. --Pafsanias (discuție) 26 septembrie 2015 00:54 (EEST)
Nu mă refer de nici un fel la așa ceva. Pur și simplu sunt de părere că subiectul în sine nu trebuie să fie promovat, camuflat sau dat deoparte în mod voit, pentru a servi unor interese de a băga sămânța discordiei sau de a asigura o liniște iliesciană. Datele subiectului ar fi bine să fie asumate și corect cunoscute și recunoscute.--Accipiter Q. Gentilis(D) 26 septembrie 2015 01:03 (EEST)
Așa să fie! Dar cu textul actual ce facem? Cum pot fi folosiți Djuvara și Dogaru pentru subiectul propus? --Pafsanias (discuție) 26 septembrie 2015 01:19 (EEST)
Deocamdată am reorganizat structura articolului și am făcut o „periere” primară. Prima observație este că se identifică deja subiecte pretabile pentru dezvoltare suplimentară în articole separate legate de acest articol, în care tratarea lor necesită cu siguranță o anumită concizie. --Accipiter Q. Gentilis(D) 26 septembrie 2015 11:30 (EEST)
De ce ai scos secțiunea „Istoric”? E ceva greșit în ea?--Voloh28 (discuție) 26 septembrie 2015 13:18 (EEST)
În legătură cu Dogaru, dacă cineva ar scrie în articolul dedicat lui de pe Wikipedia că e un istoric rău sau pseudo-istoric, asta ar fi cercetare originală. Wikipedia, într-adevăr, nu decide, ci doar analizează. Eu l-am citit pe Dogaru, și pot spune că nu ia argumente din pod, deși probabil că uneori exagerează.--Voloh28 (discuție) 26 septembrie 2015 13:24 (EEST)
Apropo de ștergerea subcapitolului "istorie", dacă veți parcurge pagina de la cap la coadă, veți vedea faptul că o bună parte din textul dv. (acum relativ adaptat) a fost redistribuit între noile capitole. În plus, există acum premisa dezvoltării consistente a capitolului de care vorbeați, într-un mod neutru. --Accipiter Q. Gentilis(D) 26 septembrie 2015 14:48 (EEST)
Procedural, nu e în ordine ca articolul acesta să fie redenumit și scris practic de la zero. Motivul este simplu, anume că articolul ar fi grefat pe o aiureală. Corect este să ștergem articolul acesta ca cercetare originală, lucru asupra căruia există consens, iar apoi să pornim articolul nou, cu titlu nou și conținut nou. --Mihai Andrei (discuție) 26 septembrie 2015 13:55 (EEST)
Dacă considerați că disputa româno-maghiară e o aiureală, - chiar de n-ar mai exista azi, a existat, iar pe Wikipedia sunt și articole despre trecut, nu doar despre subiecte de actualitate - atunci poate să redenumim articolul în Întâietatea istorică în Transilvania și nu mai sunt probleme.--Voloh28 (discuție) 26 septembrie 2015 16:01 (EEST)
În ce fel această redenumire ar putea rezolva problemele? E mai potrivită pentru bibliografia pe care o folosiți? --Pafsanias (discuție) 26 septembrie 2015 16:18 (EEST)
Având în vedere faptul că unii consideră că actualul titlu se referă la o dispută inexistentă, redenumirea ar fi binevenită. În fond mai tot articolul se referă la problema întâietății.--Voloh28 (discuție) 26 septembrie 2015 16:46 (EEST)
Problema „întâietății”, cum preferați să o numiți, trebuie tratată corespunzător în articolele cu tematică istorică și mai ales în Istoria Transilvaniei. Orice altă conotație axiologică ați dori să acordați acestui termen, este nepotrivită pentru o tratare enciclopedică. Iar ideea că ea ar avea vreo implicație „juridică” e total anacronică. Dacă doriți să vă referiți la realitatea istorică, așa cum e reconstruită ea de știința istoriei, atunci trebuie să vă plasați în articolele care tratează perioadele respective. Dacă doriți să dezvoltați un subiect referitor la eventuale revendicări teritoriale, atunci vă situați într-o altă perioadă și trebuie să folosiți bibliografia corespunzătoare. În fine, dacă doriți să analizați modul cum eventualele revedicări teritoriale se pot repercuta asupra discursului istoriografic, aceasta este o chestiune total diferită și cu mult mai subtilă, care necesită o abordare metateoretică. --Pafsanias (discuție) 26 septembrie 2015 17:18 (EEST)
Voloh28, chestiunea despre care de fapt vorbiți dumneavoastră este identificată în literatura istorică drept „chestiunea continuității”, nu drept „întâietatea istorică”. Această „întâietate istorică” este doar un reper temporal al „chestiunii continuității”. Acesta este unul din motivele principale pentru care textul dv. este suspectat de cercetare originală. --Accipiter Q. Gentilis(D) 26 septembrie 2015 21:33 (EEST)
Tare mă tem că voi doi nu vă referiți la același lucru. Pentru Voloh28, lucrurile sunt clare: „Totuși sunt destui maghiari care consideră Transilvania pământul lor”. Ei bine, de aceea avem Wikipedia în limba română, ca să-i „informăm” să-și pună pofta-n cui! Transilvania e pământ românesc încă de pe timpul dacilor. „Continuitatea” la care se referă Accipiter e un aspect secundar în raport cu „întâietatea”. „Chiar să fi fost dacii evacuați total la sud de Dunăre, prezența acestora în Antichitate în Transilvania dă românilor posibilitatea de folosi acest fapt ca argument în favoarea dreptului lor istoric asupra acesteia.” Adică: am fost aici de la bun început, poate am plecat, însă ne-am întors (transhumanță), ce treabă au să se bage maghiarii pe pământ străin? Nu le ajunge Panonia, unde n-au probleme de „întâietate” (deși Dacia din timpul lui Burebista se întindea și pe acolo, dar mă rog, nu facem caz de asta...)? --Pafsanias (discuție) 26 septembrie 2015 22:35 (EEST)
Eu cred că toată lumea de aici se referă la același lucru, anume oportunitatea păstrării sau nu a paginii.
Voloh28, un alt motiv pentru care textul dv. este în neregulă, este faptul că înafară de istoricii maghiari care au fundamentat istoriografia oficială sau s-au raliat acesteia, au existat și unii germani de origine (ca Rösler, von Engel, Sulzer și Eder) care au susținut aceleași lucruri. În această ciorbă a intervenit la un moment dat și istoriografia sovietică dirijată politic. Chestiunea nu s-a limitat așadar numai la români și maghiari. --Accipiter Q. Gentilis(D) 26 septembrie 2015 23:39 (EEST)
Asta e adevărat. Totuși, în urma propunerii de resituare a subiectului, discuția a început să vizeze aspecte de conținut, care probabil nu-și au locul aici. Eu, de pildă, tot nu înțeleg ce caută argumentele păstrate acolo sub titlul „Dreptul etnic român”. Am putea clarifica puțin această noțiune, pentru a ști cum anume poate fi acoperită? --Pafsanias (discuție) 26 septembrie 2015 23:50 (EEST)
Îți răspund mai încolo, după ce-i răspund și lui Mihai Andrei. --Accipiter Q. Gentilis(D) 26 septembrie 2015 23:56 (EEST)
Concluzionând (din punctul meu de vedere):
 1. Subiectul inițial al textului era este eronat identificat. În text erau sunt folosite argumente care aparțineau apațin chestiunii continuității, pentru a se încerca demonstrarea a altceva
 2. Dacă ar fi să ne referim la naționalitatea celor care au intervenit în această dispută, nu există congruență între ceea ce se vroia vrea textul și realitate
 3. Reflectarea în text a viziunii despre ceea ce se vroia vrea a fi articolul era este desprinsă din context, putând conduce la opinii insuficient fundamentate și eronat sprijinite pe informații trunchiate.
 4. Singurele rațiuni pentru păstrarea paginii actuale ar fi conservarea istoricului acesteia și a rolului lui Voloh28 (fiindcă este clar faptul că textul trebuie în continuare bine periat și reformulat) și conservarea unor porțiuni de text, utile. --Accipiter Q. Gentilis(D) 26 septembrie 2015 23:56 (EEST)

@Mihai Andrei:, procedural asupra articolului se pot face intervenții pentru a-l ameliora pe toată durata discuției despre ștergere, inclusiv redenumiri. Tot ce trebuie făcut nu trebuie însă făcut pentru a forța nefiresc o decizie sau alta. În plus, după cum ați observat din intervenția lui Strainu de mai sus nu există consens pentru ștergere. În rest, chiar dacă s-a pornit de la o aiureală, important e la ce se ajunge. Ca și procedură, mi-ar fi fost mult mai simplu să pornesc un nou articol, dar asta ar fi putut fi interpretată ca și o forțare a unei decizii, în plus nu ar fi conservat istoricul contribuțiilor lui Voloh28. --Accipiter Q. Gentilis(D) 27 septembrie 2015 00:13 (EEST)

@Pafsanias:, nu am apucat să umblu prea mult în textul propriuzis, deocamdată am vrut doar să expun o structură pentru a evidenția ceea ceea ce cred că ar trebui să așteptăm de la viitorul text. Referitor la întrebarea privind „Dreptul etnic român”, acesta - grosier vorbind se rezumă la 2 noțiuni: chestiunea continuității locuirii teritoriului disputat de către urmași populației daco-romane și criteriul majorității etnice în același teritoriu.--Accipiter Q. Gentilis(D) 27 septembrie 2015 00:26 (EEST)

Eu cred că se referă mai degrabă la cel din urmă și (aproape) deloc la cea dintâi. E o noțiune care îmi este, personal, destul de neclară. Din ceea ce știu, hotărâtoare pentru realitatea istorică de după Primul Război Mondial a fost „doctrina Wilson” referitoare la dreptul la autodeterminare (dar vezi, mai bine: en:Self-determination). Nu prea are legătură cu întâietatea dacilor și nici măcar a românilor... --Pafsanias (discuție) 27 septembrie 2015 00:37 (EEST)
După cum spuneai mai sus, astea sunt probleme de conținut, astfel că merită să fie dezvoltate separat. Ideea e ce facem totuși cu pagina despre care discutăm aici. Eu am propus o temă care include în mod corect subiectul în cauză și o structură de dezvoltare în continuare. În plus am sugerat ca pagina să fie păstrată în ideea prezervării istoricului și a unor porțiuni - eventual utile, de text. În rest, ce-o fi o fi. --Accipiter Q. Gentilis(D) 27 septembrie 2015 00:49 (EEST)
De acord. Părerea mea este Șterge (o spun în cunoștință de cauză, știind că nu voi putea închide discuția). Istoricul merită păstrat doar atunci când există contribuții care merită păstrate. A-l păstra doar pentru a fi eliminate din text, mi se pare cam exagerat. --Pafsanias (discuție) 27 septembrie 2015 00:57 (EEST)
Ar mai fi un argument pentru păstrare, anume că ideea asta „a întâietății” este una cu priză la nivelul societății românești. Din acest motiv este necesar ca ea să fie încadrată corect în context. În plus există o mulțime de surse care se referă la această idee, care prin ea însuși este notabilă, chiar dacă din punct de vedere al relevanței ei în diverse contexte lucrurile pot fi discutabile. Amintesc aici, de exemplu de discursul lui Ion Antonescu din 1 decembrie 1940 și de fraza „Ne-am născut aici, suntem cei dintâi așezați aici și vom pleca cei din urmă”, frază din discurs pusă și ca motto la capitolul III în atlasul din 1942 Spațiul istoric și etnic românesc. O amintesc pentru a arăta că această idee - semnificativă pentru imaginarul colectiv românesc, merită un tratament adecvat, chiar dacă relevanța ei variază în funcție de epocă.--Accipiter Q. Gentilis(D) 27 septembrie 2015 01:41 (EEST) P.S. Nu săriți în sus pentru că am pomenit de Antonescu, a fost doar un exemplu.
Eu n-am de gând să sar în nicio direcție. Consider că exemplul este absolut relevant. --Pafsanias (discuție) 27 septembrie 2015 01:52 (EEST)
Faptul că sunt istorici germani care susțin teorii maghiare, și excepția românească Lucian Boia care dă apă la moară maghiarilor și rușilor, cu cărți care riscă să-i ducă pe români într-o stare de indispoziție, lipsă de ideal și de iubire de țară, nu înseamnă că nu e vorba de o dispută româno-maghiară. Ea a existat în trecut și pe plan politic, între România și Ungaria, iar excepțiile și faptul că au intervenit istorici de alte naționalități nu schimbă faptul că este o problemă în esență româno-maghiară. Și niciodată n-am scris că întâietatea ar putea da un câștig pe plan juridic, ci că Neagu Djuvara, care spune că întâietatea NU poate da azi câștig pe plan juridic și politic, consideră totuși că întâietatea și continuitatea sunt importante.--Voloh28 (discuție) 27 septembrie 2015 17:02 (EEST)
Mda, înțeleg pe deplin punctul dv. de vedere. Ca Doamne ferește cel care va lua decizia de păstrare a paginii să nu fie cumva încurcat de încercarea mea de a schimba orientarea textului și să nu vi-l șteargă cumva datorită acestor modificări ulterioare, mi se pare perfect oportun să revin la statusul anterior intervențiilor mele. Vă urez succes în continuare ! --Accipiter Q. Gentilis(D) 27 septembrie 2015 21:56 (EEST)
În descrierea modificării prin care ați anulat toate fostele dvs modificări, scrieți: „O pagină nu poate fi slavată dacă se opune creatorul ei.” Este un argument fără sens. Eu, din câte știu, pe Wikipedia nu așa stau lucrurile. Aici, creatorul paginii nu este stăpânul acesteia.--Voloh28 (discuție) 28 septembrie 2015 22:19 (EEST)

Vasile Băcăuanu[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:28 (EEST)

Cătălin Septimiu Țurcaș[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:27 (EEST)

 • Șterge. Notabilitatea nu reiese din articol. --Mihai (discuție) 16 septembrie 2015 23:17 (EEST)

Nicolae Spirescu[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:23 (EEST)

Traian Rusu Șirianu[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:21 (EEST)

Dumitru Radu Popa[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2010. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:19 (EEST)

Adrian Pop[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:18 (EEST)

Laura Nicorescu[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2009. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:15 (EEST)

Melente Nica[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:14 (EEST)

 • Șterge. Am căutat, dar nu am găsit o referință pentru informația că este cetățean de onoare al comunei Vladimirescu, Arad, unde ar fi putut fi menționat la Personalități, eventual cu redirect. --Mihai (discuție) 18 septembrie 2015 12:33 (EEST)

Victor Munteanu[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2010. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:09 (EEST)

Felicia Mihali[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:08 (EEST)

Sergiu Medar[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 16:03 (EEST)

Comentariu. Este unul dintre foarte puținii generali cu 4 stele ai Armatei Române. --Haptokar (discuție) 23 septembrie 2015 09:30 (EEST)

Mihaela Ursa[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:59 (EEST)

Ioan Nicolae Opriș[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:58 (EEST)

Vezi și mesajul lui Ark din pagina de discuție--Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:58 (EEST)
Șterge. Nu pare notabil. Într-adevăr e un dosar de corupție legat de numele lui, dar altfel nu mare lucru.--Mihai (discuție) 17 septembrie 2015 02:17 (EEST)

Elena Olariu[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2009. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:57 (EEST)

 • Șterge. Este un simplu CV și subiectul nu depășește pragul notabilității. Aș fi salvat o parte din referințele bibliografice pentru articole sau secțiuni de istoria socială a Regatului României, României, românilor, dar la o căutare superficilă par a ne lipsi cu desăvârșire articole și secțiunile din acest domeniu. Nici măcar articolul România nu are o secțiune despre societate. --Mihai (discuție) 17 septembrie 2015 01:45 (EEST)

Logo Bigger[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:57 (EEST)

Șterge. Din articol nu reiese notabilitatea. --Mihai (discuție) 17 septembrie 2015 01:54 (EEST)

Octavian Guțu[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:54 (EEST)

Silvia Ghenea[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2008. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:53 (EEST)

Ion S. Canicovschi[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2009. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:49 (EEST)

Georgeta Barbălată[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:47 (EEST)

De verificat dacă îndeplinește criteriul general de notabilitate, precum și notabilitatea judecătorilor ICCJ.— Ionutzmovie discută 17 septembrie 2015 00:33 (EEST)

Dadányi de Gyűlvész[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2010. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:44 (EEST)

Liviu Zăpârțan[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 16 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 21 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2009. Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 11:43 (EEST)

Florica Bechet[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 8 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 13 septembrie 2015.


Justificare: Pentru lipsă de notabilitate--157.27.87.83 (discuție) 8 septembrie 2015 17:47 (EEST)

Următoarea justificare suplimentară e adusă de la Discuție:Florica Bechet--Strainu (دسستي‎)  8 septembrie 2015 18:08 (EEST)
Calitatea de profesor universitar nu implică necesitatea înregistrării lui în Wikipedia. Altminteri ar trebui să umplem enciclopedia online cu numele tuturor universitarilor români. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 157.27.87.83 (discuție • contribuții).
 • Comentariu: articolul fusese propus pentru „ștergere rapidă” încă din ianuarie 2008, cu motivul „lipsă notabilitate”, dar un administrator a anulat cererea respectivă. --Bătrânul (discuție) 8 septembrie 2015 19:01 (EEST)

Cartoon Network (Arabia)[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 8 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 13 septembrie 2015.


Justificare: Traducere automată--Eucalipt (discuție) 8 septembrie 2015 12:08 (EEST)

Păstrează. Traducere corectată.— Ionutzmovie discută 8 septembrie 2015 13:02 (EEST)
Unește Toate articolele despre subsidiarele Cartoon Network ar trebui incluse în articolul respectiv.--Strainu (دسستي‎)  8 septembrie 2015 13:10 (EEST)

Boomerang (Spania)[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 7 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 12 septembrie 2015.


Justificare: Traducere automată. --Wintereu 7 septembrie 2015 14:09 (EEST)

Articolul a fost propus de către utilizatorul Eucalipt, care însă nu s-a descurcat prea bine ulterior. --Wintereu 7 septembrie 2015 14:26 (EEST)

Cartoon Network (America Latină)[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 1 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 6 septembrie 2015.


Justificare: Traducere automată. Nu l-am șters în speranța că cineva îl va corecta. Nu sunt convins că merită să avem un articol separat, cred că s-ar putea uni cu Cartoon Network

Strainu (دسستي‎)  1 septembrie 2015 10:04 (EEST)

Ben 10: Omniverse 2[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 1 septembrie 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 6 septembrie 2015.


Justificare: Traducere automată. Nu l-am șters în speranța că cineva îl va corecta Strainu (دسستي‎)  1 septembrie 2015 09:59 (EEST)

Omul cu Șobolani[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 28 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 2 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2010. Strainu (دسستي‎)  28 august 2015 11:25 (EEST)

 • Neutru. Formație longevivă, existentă din 1997. Piese ale lor sunt difuzate constant la Rock FM, post național dedicat rockului clasic, în registrul căruia greu își fac loc mici trupe locale recente. Sunt indicii de notabilitate, dar nu pot indica surse care să-i descrie prea amplu. —Andreidiscuţie 16 septembrie 2015 11:04 (EEST)

Discursul lui Winston Churchill de la Zürich[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 28 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 2 septembrie 2015.


Justificare: Marcat cu {{notabilitate}} din 2011. Strainu (دسستي‎)  28 august 2015 10:58 (EEST)

Università degli Studi Guglielmo Marconi[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:39 (EEST)

Universitatea din Wollongong[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Traducere automată, Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:38 (EEST)

Universitatea din Kragujevac[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:38 (EEST)

Universitatea din Foggia[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:37 (EEST)

Universitatea Juraj Dobrila din Pola[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:37 (EEST)

@Strainu: My apologies for writing this message in English. I think it would be better if the article was tagged with {{ciot}}, not with {{șterge}} (see Wikipedia:Ștergere § Articole §§ Articole a căror ștergere se poate evita). Articles about public universities should be notable per definition. Just for the record, the Istrian encyclopedia (Istarska enciklopedija, The Miroslav Krleža Institute of Lexicography, 2008) has two articles about the faculties ([1], [2]) which were part of the University of Rijeka ([3]) and were separated from the latter to form new public university, the University of Pula. The reason why there is no mention of this university in the Istrian encyclopedia is simple; the encyclopedia was published in 2005 and the university was established in 2006. Hope everything is clear now. Best regards, Conquistador (discuție) 27 august 2015 01:48 (EEST)

Conquistador, articles about public universities are currently not notable by default at ro.wp. In making these proposals, I roughly guided myself after Wikipedia:Notabilitate (așezăminte școlare), even if it isn't yet vetted as policy.--Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 14:14 (EEST)

Universitatea Guru Gobind Singh Indraprastha[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Traducere automată, Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:35 (EEST)

Universitatea Florida[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Traducere automată, Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:35 (EEST)

 • Este o universitate notabilă. Doar că traducerea e cam stângace. O asemenea instituție ar fi meritat un articol mai decent. --XXN, 28 august 2015 13:31 (EEST)

Universidad de los Andes, Chile[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:34 (EEST)

Universidad de Magallanes[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:34 (EEST)

Universidad Mayor, Chile[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:34 (EEST)

Universidad Ciencias de la Informática[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:34 (EEST)

Universidad Católica de Temuco[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:34 (EEST)

Universidad Autónoma de Chile[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 26 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 31 august 2015.


Justificare: Lipsă de notabilitate Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 00:33 (EEST)

Cred că problema nu trebuie decisă pentru fiecare universitate în parte, ci trebuie niște criterii de notabilitate pentru universități, de ex. toate universitățile corect acreditate din lume sunt notabile. Tgeorgescu (discuție) 8 septembrie 2015 02:46 (EEST)

Format:Foto[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 21 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 26 august 2015.


Justificare: În toate variantele Wikipediei, când vine vorba de colecții de imagini, se face trimitere doar la Commons printr-o etichetă, nu și la Google. Formatul trebuie înlăturat din paginile folosite de către un robot.--— Ionutzmovie discută 21 august 2015 17:57 (EEST)

Păstrează, redenumește și modifică pentru a fi utilizat asemănător cu {{YouTube}}. Am trecut și eu pe lângă formatul ăsta azi, dar am decis că, lăsând la o parte stilul Parvus7, ar putea fi util. Avem formate pentru YouTube, IMDb, Find a Grave (!!!) etc., sunt sigur că și căutarea de imagini de la Google ar putea fi relevantă.--Strainu (دسستي‎)  22 august 2015 01:26 (EEST)

Formatul pentru YouTube poate fi folosit doar pentru canalele oficiale, deci cu restricții, iar IMDb și Find a Grave sunt cele mai mari și mai cunoscute site-uri în domeniile lor de activitate. Acest format încurajează includerea de conținut sub UC și nu liber, cum se dorește la Wikipedia.— Ionutzmovie discută
Hai să vedem ce zice en:wiki despre echivalentul englez al acestui format: en:Template:Google images. Do not use this template in articles (as Google search links are not appropriate in articles). The template is only for talk pages and other process pages (Help desk, WikiProjects, etc.). The template will produce an ugly messagebox warning if you attempt to use it in an article.. Deci, a nu se folosi în articole, deoarece legăturile de căutare în Google nu sunt potrivite în articole. Poate fi păstrat ca format, însă legăturile din articole trebuie să fie scoase.— Ionutzmovie discută 22 august 2015 02:02 (EEST)
Ionuț, cred că știi foarte bine că ce zic cei de la en.wp nu este un argument valid în discuțiile de aici; o justificare detaliată poate cel mult să fie evaluată prin prisma politicilor locale, dar nu putem accepta concluzii pe nemestecate.
Legăturile externe nu au rolul de a trimite la conținut liber, cum spui tu în mod greșit, ci "cuprinde recomandări de lectură suplimentară pe subiectul sau tematica generală a articolului respectiv". Google Image Search e cel mai mare repository de imagini existent în momentul de față, deci e cel mai relevant, la fel ca IMDb sau Find a grave. Liber trebuie să fie doar textul de pe Wikipedia (nici măcar toate imaginile din Wikipedia).
Motivul pentru care nu sunt permise decât anumite legături către youtube sunt drepturile de autor. Google însă realizează o cenzurare activă a site-urilor care încalcă drepturile de autor, deci nu se află în aceeași situație.--Strainu (دسستي‎)  22 august 2015 02:39 (EEST)
Cred că știi că formatul este compus doar din cuvintele Fotografii - la google:, fără a se putea insera legături externe în el. Ele sunt inserate separat în articole, pe lângă format.— Ionutzmovie discută 22 septembrie 2015 09:19 (EEST)
 • Șterge. În forma sa actuală nu este aproape deloc util, fiind pe post de format prescurtare pentru utilizare rapidă (de către un singur utilizator care nu mai este activ). Formatul trebuie însoțit la fiece utilizare de un link individual către google images, ceea ce nu-i comod. Soluția lui strainu poate fi utilă pentru crearea unor noi formate: „imagini google”, bing ș.a., dar aici nu prea avem ce face cu el, pentru că linkurile nu-s uniforme și se află înafara formatului. De exemplu în articolul despre Naomi Campbell linkul era http://images.google.ro/images?hl=de&source=hp&q=Naomi+Campbell+nackt&btnG=Bilder-Suche&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= care trimitea cătră imagini nud (!). Văd două metode de a acționa în continuare: 1. substituirea formatului în pagini și ștergerea sa ulterioară, 2. ștergerea formatului și eliminarea sa din articole cu tot cu linkurile ce-l urmează. Pentru început poate fi implementat prima metodă, apoi după o discuție mai amplă, mai la vedere (la Cafenea) poate ar trebuie șterse toate intrările din articole ce conțineau formatul cu linkuri google images. --XXN, 30 septembrie 2015 15:14 (EEST)

Privacy Act of 1974[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 20 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 25 august 2015.


Justificare: E ceva între cercetare originală și traducere proastă a unui subiect care pentru ro.wp îmi pare nenotabil Strainu (دسستي‎)  21 august 2015 02:09 (EEST)

Discuție:Istoria astronomiei/Dezvoltare[modificare sursă]

PaginăModificăDiscuțieIstoricTrimiteriUrmăreșteJurnale

Ștergerea a fost propusă la 19 august 2015. Încheierea discuției este preconizată pentru 24 august 2015.


Justificare: Ciornă tradusă automat, nefinalizată. Nu-mi dau seama dacă merită salvat ceva din ea. Strainu (دسستي‎)  20 august 2015 00:54 (EEST)

Nefinalizată? Există vreun termen de finalizare? Nu e in spatiul articolelor, asadar nu e nevoie de un termen de finalizare.--5.15.10.212 (discuție) 22 august 2015 19:33 (EEST)
Șterge M-am uitat peste ciornă și este toată tradusă automat, nu se poate salva nimic din ea.— Ionutzmovie discută 22 august 2015 17:32 (EEST)
Serios? Nu se poate salva nimic? Cum ati ajuns la această concluzie? Eu zic că această propunere e neconstructivă și pare a fi bazata pe o obsesie de ștergere a anumitor pagini.--5.15.10.212 (discuție) 22 august 2015 19:33 (EEST)
Textul este incoerent din cauza traducerii care a fost făcută în totalitate automat. Vă invit să salvați pasaje din text care pot fi folosite în articol.— Ionutzmovie discută 22 august 2015 20:16 (EEST)
Nu am nici o obsesie de ștergere, ba mai mult, am recuperat azi câteva articole șterse de Strainu cu scopul de a le salva, printre care Ultimate Kylie și Porky Pig.— Ionutzmovie discută 22 august 2015 20:19 (EEST)

Eu zic că intervenția dvs. e bazată pe o obsesie de a-l contra pe Ionuț, dar o să trec peste.

Există un termen de finalizare pentru paginile marcate ca traduceri automate: 7 zile din momentul marcării. Alternativa pentru propunerea de ștergere (ca și pentru celelalte 20-25 făcute cu aceeași justificare) era ștergerea rapidă conform criteriului G1. De altfel, pagina mai fusese marcată pentru ștergere rapidă de GEO, dar eticheta a fost ștersă, poate, din dorința de a continua traducerea, ceea ce nu s-a întâmplat în următorii 3 ani.--Strainu (دسستي‎)  22 august 2015 19:56 (EEST)

In care spatiu se aplica marcarea cu 7 zile la traduceri automate? Poate in spatiul articolelor, ceea ce nu e cazul aici. Considerand ca s-ar aplica si aici, s-ar putea astepta inca 7 zile conform etichetei.--5.15.29.219 (discuție) 22 august 2015 20:09 (EEST)
Criteriul G1 este general, deci se aplică oricărei pagini.--Strainu (دسستي‎)  22 august 2015 20:19 (EEST)
Este excesul de zel generalizant la aplicarea unui criteriu util constructiei articolelor wikipediei? Desigur e mai usor de propus la stergere decat lucrat efectiv.--5.15.29.219 (discuție) 22 august 2015 20:44 (EEST)
Am ajustat peste jumatate din formularile incoerente.--5.15.29.219 (discuție) 22 august 2015 21:00 (EEST)
Aici nu e necesar sa se aplice criterii de publicare ca pentru articole. O ciorna exact asta e, o ciorna, nu trebuie sa fie finalizata sau alte pretentii ca pentru articole.--5.15.4.63 (discuție) 22 august 2015 23:00 (EEST)

Păstrează: Pagini de acest tip au scopul lor ca ciorne pentru dezvoltarea articolelor (anexe ale paginilor de discutie), nu trebuie obstrucționat rolul lor prin trasare de sarcini prin impunerea unui termen de traducere de exemplu sau altfel stergere și cerințe excesive.--82.137.14.8 (discuție) 23 august 2015 13:09 (EEST)

Comentariu: Vezi și îndrumarea Wikipedia subpages de la en.wiki. --Wintereu 23 august 2015 13:41 (EEST)

Acea indrumare en mentionata aici se aplica doar la subpaginile de utilizator. Nu e un motiv de a exclude paginile auxiliare cum ar de exemplu Discuție:Iulian Boldea/Aspecte care să juxtapună de exemplu alte pagini / Iulian Boldea/Premii din spatiul articole.--82.137.14.8 (discuție) 23 august 2015 14:05 (EEST)
Acea îndrumare spune că subpaginile din spațiul Discuție sunt folosite în cazuri speciale, motivate. Nu scrie nicăieri că acolo este un spațiu de depozitare pe perioadă nelimitată a ciornelor.
Apropo de pagina Iulian Boldea, este un CV întocmit de subiect. --Turbojet 23 august 2015 21:28 (EEST)
Care sunt acele cazuri special motivate? Poate ar trebui o ajustare a acelei indrumari. Oricum acea indrumare e pe enwiki nu pe rowiki care are specificul sau fiind mult mai mica decat prima si ar trebui sa aiba un ritm de crestere mai inlesnit. Nici nu scrie acolo c-ar fi interzisa pastrarea paginilor ciorne pe termen nespecificat nu nelimitat care nu deranjeaza dezvoltarea enciclopediei.--82.137.14.130 (discuție) 25 august 2015 00:39 (EEST)
Exemplul de caz motivat acolo este ocultarea imediată a texelor marcate copyvio. Ideea este ca astfel de texte care servesc ca inspirație să dispară în câteva zile (uzual cel mult 7). La ro:wp textele respective (marcate) se lasă câteva zile chiar în articole, dar se pare că la en:wp se doresc ocultate imediat. Ele nu pot rămâne „pe termen nespecificat” (ce e formularea asta din partea dv., wikiavocatură pentru a evita termenul „nelimitat”, de parcă efectul dorit n-ar fi același?) în niciun spațiu al Wikipediei.
Practica de a face subpagini de discuție pentru a stoca ceva (orice) „pe termen nespecificat” (folosesc terminologia dv.) contravine politicii Wikipedia nu este un spațiu de internet gratuit (politica nu specifică termenul, scurt sau lung, deci termenele sunt cele stabilite de celelalte politici), iar acele pagini, nefiind ușor vizibile, nu atrag atenția altor utilizatori ca să le prelucreze. Dacă vă faceți cont, vă puteți face câteva subpagini personale la care lucrați, nu doar stocați acolo ceva, fără a abuza de numărul și conținutul lor (din nou, Wikipedia:Ce nu este Wikipedia), iar fără cont vi se permite stocarea câteva zile în spațiul articolelor. Dacă lucrați, atunci problema o rezolvați chiar dv., iar dacă nu, iar textul este necorespunzător pentru spațiul articolelor, atunci trebuie șters. --Turbojet 25 august 2015 12:36 (EEST)
 • Șterge: Un singur utilizator (și clonele sale anonime) nu poate abuza de subpagini ale paginilor de discuție sub pretextul „dezvoltării” pe termen nelimitat. Subpagina și istoricul ei pot fi recuperate, la cerere, în spațiul de utilizator al unui utilizator înregistrat, unde oricine poate contribui ulterior pentru a o aduce la o formă utilă. --Pafsanias (discuție) 28 septembrie 2015 14:50 (EEST)
 • Șterge: Asemenea subpagini nu trebuie să existe la Wikipedia. Altfel, având în vedere munca depusă de anonim, propun mutarea textului tradus pe o subpagină de utilizator, în cazul în care va dori să-și continue munca. --Wintereu 28 septembrie 2015 15:36 (EEST)


Cereri de recuperare a paginilor șterse[modificare sursă]

Cum se depune cererea de recuperare:

 1. Introduceți în această secțiune o legătură cu sintaxa de mai jos, unde înlocuiți Titlu cu titlul exact al paginii șterse (inclusiv spațiul de nume dacă este cazul):
  {{Wikipedia:Pagini de recuperat/Titlu}}
 2. Urmați legătura nou creată și scrieți acolo cererea:
 • inserați un titlu de subsecțiune, care trebuie să conțină titlul paginii șterse, exact, cu legătură spre pagină, conform următorului exemplu: ===[[:Sfaturi practice]]===
 • justificați cererea.


QSound_SOFT[modificare sursă]

Justificare: Pagina QSound SOFT a fost creată de mine, în calitate de PR al firmei; am urmat sfaturile administratorilor, am inclus și linkuri din presă care să susțină cele afirmate în articol și am respectat, după părerea mea, stilul Wikipedia. Propun pagina pentru recuperare, pentru că am depus eforturi ca să o construiesc. Vă rog să o restabiliți și să îmi oferiți ajutor pentru a nu mai fi ștearsă. Au apărut între timp și alte articole și reportaje la tv, referitoare la un alt soft dezvoltat de firma noastră, pentru casele inteligente. Eventual pot reconstrui articolul din acest punct de vedere, dacă softul de automatizare radio nu a fost suficient de interesant. Vă mulțumesc. Madkk26 (discuție) 18 august 2015 15:29 (EEST)

Efortul depus nu este o garanție că rezultatul va fi pe măsură. În lipsa materialului bibliografic, efortul nu va duce decât la un articol foarte frumos, dar neenciclopedic.
Ce surse spuneți că puteți cita? —Andreidiscuţie 28 septembrie 2015 18:21 (EEST)
PS: Sper că sunteți la curent cu WP:CdI și cu termenii de utilizare. —Andreidiscuţie 28 septembrie 2015 18:23 (EEST)

Arhive[modificare sursă]