Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Pe această pagină încercăm să hotărâm ce liste ar trebuie să fie introduse în lista de liste de calitate. O listă de calitate trebuie să respecte cele mai înalte standarde de la Wikipedia.

La nominalizarea unei liste, vor apărea imediat și eventuale obiecții, motiv pentru care vă rugăm să faceți un efort și să răspundeți acestor obiecții. Dacă propuneți o listă la care ați lucrat chiar dvs. vă rugăm să menționați faptul că este o auto-propunere.

Procedură[modificare | modificare sursă]

Criterii[modificare | modificare sursă]

Unei liste de calitate i se cere să aibă următoarele atribute:

 1. să fie utilă, bine scrisă, cuprinzătoare, susținută de surse, neutră, stabilă și bine organizată. Adică:
  1. „utilă” - subiectul listei, clar stabilit, să fie de interes enciclopedic, iar prezentarea sub formă de listă să fie justificată pentru acel subiect;
  2. „bine scrisă” - lista trebuie să fie redactată corect din punct de vedere gramatical și să aibă un stil compatibil cu o enciclopedie;
  3. „cuprinzătoare” - lista trebuie să fie completă sau, acolo unde subiectul nu o permite, să nu omită elemente importante;
  4. „bine documentată” - conținutul listei trebuie să fie susținut prin citarea surselor de documentare; sursele care pe care se sprijină o parte semnificativă din conținut trebuie precizate în secțiunea „Bibliografie”, iar afirmațiile individuale se susțin prin citare în secțiunea „Note”;
  5. „neutră” - lista are un punct de vedere neutru și nu îi este pusă la îndoială obiectivitatea; nu sprijină anumite grupuri în detrimentul altora;
  6. „stabilă” - conținutul listei nu este de natură să se schimbe semnificativ de pe o zi pe alta (cu excepția îmbunătățirilor în răspuns la comentariile criticilor); lista nu trebuie să se afle în vreun conflict de editare;
  7. „bine organizată” - criteriile de ordonare, stabilite clar, să fie cele potrivite pentru subiectul respectiv, iar organizarea materialului să permită examinarea cu ușurință a listei.
 2. trebuie să se supună standardelor impuse de manualul de stil și Wikiproiectului (proiectelor) din care face parte. Adică trebuie să aibă:
  1. o introducere succintă care anunță subiectul listei și oferă o privire de ansamblu;
  2. o structură de secțiuni corespunzătoare subiectului.
 3. trebuie să aibă imagini (cu descrieri succinte), dacă explicarea subiectului se pretează la folosirea fotografiilor, diagramelor, schemelor, etc.; imaginile trebuie să aibă o licență acceptabilă pentru Wikipedia;
 4. trebuie să aibă o lungime adecvată subiectului, să rămână concentrată pe acesta fără să cuprindă detalii inutile.

Nominalizare[modificare | modificare sursă]

 1. Citiți criteriile de mai sus și asigurați-vă că lista respectivă le îndeplinește pe toate.
 2. Inserați formatul {{PLC}} în pagina de discuție a articolului propus.
 3. Acolo faceți clic pe "spuneți obiecțiile".
 4. Inserați ===[[numele listei propuse]]=== la începutul casetei de editare.
 5. Sub aceasta, scrieți motivele pentru care ați propus lista.
 6. Modificați corespunzător numărul listelor propuse spre a deveni de calitate (în cazul în care ați făcut o singură propunere, creșteți numărul cu o unitate).
 7. În final, puneți {{Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse}} la începutul listei de propuneri de pe această pagină. Nu uitați să înlocuiți textul „numele listei propuse“ cu numele efectiv al listei propuse.

Evaluare[modificare | modificare sursă]

 • Pentru a adăuga comentarii, trebuie să faceți clic pe butonul "modifică" din dreapta titlului propunerii pe care doriți să o comentați (adăugarea comentariilor nu se poate face prin apăsarea butonului "modifică pagina" din lista de butoane din partea de sus a paginii).
 • Adăugați la începutul comentariului dvs. un semn care să reprezinte pe scurt părerea exprimată de dvs. Adăugați argumentele cu care vă susțineți părerea. Comentariile nu sunt voturi.
 • Puteți ajuta în procesul de evaluare și prin sugestii care nu reflectă neapărat o susținere sau o obiecție. În acest caz scrieți la început Comentariu.
 • Vă rugăm să nu folosiți în dezbateri imagini — de genul X mark.svg Yes check.svg Symbol support vote.svg Symbol oppose vote.svg — și nici formate cu texte gata scrise, deoarece acestea încetinesc sau întrerup încărcarea paginii.
 • Recenzorul constată dacă lista îndeplinește criteriile. Dacă da, atunci lista este promovată.
 • Pot vota doar utilizatori înregistrați, cu un număr minim de 100 contribuții la activ și cel puțin 30 zile vechime.
 • Pentru a retrage o propunere tăiați-o cu o linie în loc să o ștergeți. Folosiți <s>{{Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse}}</s>, care va afișa întreaga discuție ca fiind tăiată (Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse").

După încheierea discuției[modificare | modificare sursă]

Liste propuse și promovate[modificare | modificare sursă]

Liste propuse și respinse[modificare | modificare sursă]

Liste reevaluate și păstrate[modificare | modificare sursă]

 • Se arhivează discuția de aici.

Liste reevaluate și retrogradate[modificare | modificare sursă]

Propuneri de acordare a calificativului[modificare | modificare sursă]

Lista antrenorilor care au câștigat Supercupa Europei[modificare | modificare sursă]

Listă de calitate la enwiki. XXN (discuție) 15 aprilie 2014 02:08 (EEST)

Mai creează articole pentru antrenorii câștigători care nu încă articol (de sezoanele Cupei Cupelor mă ocup eu).— Ionutzmovie discută 18 aprilie 2014 03:03 (EEST)
Ok. XXN (discuție) 18 aprilie 2014 03:27 (EEST)

Clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010[modificare | modificare sursă]

Lista e tradusă din engleză. Mai este listă de calitate la englezi, polonezi și portughezi și articol bun în spaniolă.--Desenele 21 februarie 2014 19:09 (EET)

Discografia formației Nirvana[modificare | modificare sursă]

Tradus din engleză. Listă de calitate la englezi și suedezi, și articol bun la spanioli. --XXN (discuție) 21 februarie 2014 02:43 (EET)

Cronologia chimiei[modificare | modificare sursă]

Listă bună, tradusă din engleză, imagini, legături, și mai ales note. --Sebastianpin 23 decembrie 2013 15:50 (EET)

Lista siturilor Natura 2000 în România[modificare | modificare sursă]

Listă completă, cu un conținut documentat și stabil, susținut de surse. --Nicu Farcaș mesaj 10 octombrie 2013 14:53 (EEST)

Într-adevăr e o listă de o calitate destul de bună; mai e și voluminoasă și e creație proprie. Bravo autorului, a muncit mult. Sunt pentru promovare cu ambele mâini. XXN (discuție) 19 februarie 2014 02:02 (EET)

Lista rezervațiilor naturale din România[modificare | modificare sursă]

Am făcut această propunere pe considerentul că este o listă completă, cu un conținut stabil și documentat, susținut de surse. --Nicu Farcaş mesaj 31 iulie 2013 16:25 (EEST)

Cronologia descoperirilor planetelor și sateliților naturali din sistemul solar[modificare | modificare sursă]

Listă tradusă din wikipedia engleză unde a deținut statutul de LC, și în pofida fatului că i s-a retras, ea îl mai are în multe alte versiuni ale wikipediei și cred că-l merită și-n cea română.--AlternoBreak(discuție) 12 iunie 2013 09:52 (EEST)

IMHO lista satisface toate cerințele și poate fi promovată. XXN (discuție) 19 februarie 2014 02:42 (EET)

Propuneri de reevaluare a calificativului[modificare | modificare sursă]

Arhive[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]