Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Pe această pagină încercăm să hotărâm ce liste ar trebuie să fie introduse în lista de liste de calitate. O listă de calitate trebuie să respecte cele mai înalte standarde de la Wikipedia.

La nominalizarea unei liste, vor apărea imediat și eventuale obiecții, motiv pentru care vă rugăm să faceți un efort și să răspundeți acestor obiecții. Dacă propuneți o listă la care ați lucrat chiar dvs. vă rugăm să menționați faptul că este o auto-propunere.

Procedură[modificare sursă]

Criterii[modificare sursă]

Unei liste de calitate i se cere să aibă următoarele atribute:

 1. să fie utilă, bine scrisă, cuprinzătoare, susținută de surse, neutră, stabilă și bine organizată. Adică:
  1. „utilă” - subiectul listei, clar stabilit, să fie de interes enciclopedic, iar prezentarea sub formă de listă să fie justificată pentru acel subiect;
  2. „bine scrisă” - lista trebuie să fie redactată corect din punct de vedere gramatical și să aibă un stil compatibil cu o enciclopedie;
  3. „cuprinzătoare” - lista trebuie să fie completă sau, acolo unde subiectul nu o permite, să nu omită elemente importante;
  4. „bine documentată” - conținutul listei trebuie să fie susținut prin citarea surselor de documentare; sursele care pe care se sprijină o parte semnificativă din conținut trebuie precizate în secțiunea „Bibliografie”, iar afirmațiile individuale se susțin prin citare în secțiunea „Note”;
  5. „neutră” - lista are un punct de vedere neutru și nu îi este pusă la îndoială obiectivitatea; nu sprijină anumite grupuri în detrimentul altora;
  6. „stabilă” - conținutul listei nu este de natură să se schimbe semnificativ de pe o zi pe alta (cu excepția îmbunătățirilor în răspuns la comentariile criticilor); lista nu trebuie să se afle în vreun conflict de editare;
  7. „bine organizată” - criteriile de ordonare, stabilite clar, să fie cele potrivite pentru subiectul respectiv, iar organizarea materialului să permită examinarea cu ușurință a listei.
 2. trebuie să se supună standardelor impuse de manualul de stil și Wikiproiectului (proiectelor) din care face parte. Adică trebuie să aibă:
  1. o introducere succintă care anunță subiectul listei și oferă o privire de ansamblu;
  2. o structură de secțiuni corespunzătoare subiectului.
 3. trebuie să aibă imagini (cu descrieri succinte), dacă explicarea subiectului se pretează la folosirea fotografiilor, diagramelor, schemelor, etc.; imaginile trebuie să aibă o licență acceptabilă pentru Wikipedia;
 4. trebuie să aibă o lungime adecvată subiectului, să rămână concentrată pe acesta fără să cuprindă detalii inutile.

Nominalizare[modificare sursă]

 1. Citiți criteriile de mai sus și asigurați-vă că lista respectivă le îndeplinește pe toate.
 2. Inserați formatul {{PLC}} în pagina de discuție a articolului propus.
 3. Acolo faceți clic pe "spuneți obiecțiile".
 4. Inserați ===[[numele listei propuse]]=== la începutul casetei de editare.
 5. Sub aceasta, scrieți motivele pentru care ați propus lista.
 6. Modificați corespunzător numărul listelor propuse spre a deveni de calitate (în cazul în care ați făcut o singură propunere, creșteți numărul cu o unitate).
 7. În final, puneți {{Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse}} la începutul listei de propuneri de pe această pagină. Nu uitați să înlocuiți textul „numele listei propuse“ cu numele efectiv al listei propuse.

Evaluare[modificare sursă]

 • Pentru a adăuga comentarii, trebuie să faceți clic pe butonul "modifică" din dreapta titlului propunerii pe care doriți să o comentați (adăugarea comentariilor nu se poate face prin apăsarea butonului "modifică pagina" din lista de butoane din partea de sus a paginii).
 • Adăugați la începutul comentariului dvs. un semn care să reprezinte pe scurt părerea exprimată de dvs. Adăugați argumentele cu care vă susțineți părerea. Comentariile nu sunt voturi.
 • Puteți ajuta în procesul de evaluare și prin sugestii care nu reflectă neapărat o susținere sau o obiecție. În acest caz scrieți la început Comentariu.
 • Vă rugăm să nu folosiți în dezbateri imagini — de genul X mark.svg Yes check.svg Symbol support vote.svg Symbol oppose vote.svg — și nici formate cu texte gata scrise, deoarece acestea încetinesc sau întrerup încărcarea paginii.
 • Recenzorul constată dacă lista îndeplinește criteriile. Dacă da, atunci lista este promovată.
 • Pot vota doar utilizatori înregistrați, cu un număr minim de 100 contribuții la activ și cel puțin 30 zile vechime.
 • Pentru a retrage o propunere tăiați-o cu o linie în loc să o ștergeți. Folosiți <s>{{Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse}}</s>, care va afișa întreaga discuție ca fiind tăiată (Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse").

Durata[modificare sursă]

Perioada de timp alocată în mod obișnuit evaluării articolelor este de șapte zile și se aplică acolo unde din evaluare reiese că articolul respectă toate criteriile, obiecțiile au fost rezolvate rapid sau, dimpotrivă, acolo unde problemele majore ale articolului fac inutilă prelungirea discuției. În celelalte cazuri responsabilii pot lăsa discuțiile să continue, dar nu mai mult de 3 luni. În fiecare lună se va face o evaluare a progresului în rezolvarea problemelor ridicate. În cazul în care nu s-au înregistrat progrese semnificative (la discreția responsabilului), discuția poate fi închisă. Prelungirea se justifică acolo unde după trecerea celor șapte zile mai există obiecții nerezolvate dar autorii articolului consideră că le pot rezolva la timp.

Nominalizarea poate fi retrasă în orice moment al procesului de evaluare dacă există un motiv pertinent, de exemplu dacă persoana care a făcut nominalizarea își dă seama că nu cunoștea criteriile de calitate sau dacă autorii articolului susțin că acesta nu este terminat. Retragerea echivalează cu o respingere, iar responsabilii vor urma procedura pentru articole respinse.

În cazurile unde respingerea articolului se impune evident (cioturi, glume etc.) nominalizarea este ștearsă pe loc, fără a se arhiva.

Decizia finală[modificare sursă]

Decizia de promovare sau respingere a unui articol poate fi luată de unul din administratori sau de unul dintre următorii responsabili aleși de comunitate:

Pentru a promova un articol este necesar ca participanții la dezbatere să ajungă la un consens în privința calității deosebite a articolului și a respectării tuturor criteriilor. Este la latitudinea responsabililor să decidă dacă acest consens a fost atins, sau nu. Nominalizarea va fi respinsă în oricare din următoarele situații:

 • Obiecțiile ridicate nu au fost rezolvate satisfăcător.
 • Participanții la discuție nu au ajuns la un consens.
 • Din evaluare nu rezultă suficiente informații despre calitatea articolului, atât în privința formei cât mai ales a conținutului.

Atenție: este deci posibil ca un articol să fie respins chiar dacă toate opiniile au fost favorabile, și anume atunci când nici unul din evaluatori nu a confirmat că subiectul este tratat corespunzător din punctul de vedere al conținutului.

Se recomandă ca luarea deciziei să nu se facă de către un responsabil care se află într-un conflict de interese în cazul respectiv, de exemplu dacă a contribuit semnificativ la articol sau dacă el a nominalizat articolul.

După încheierea discuției[modificare sursă]

Responsabilul care încheie o discuție de evaluare sau reevaluare va face și operațiile descrise în secțiunile următoare, după caz.

Liste propuse și promovate[modificare sursă]

 1. Se scoate din pagina de discuții a articolului formatul {{PLC}} și se introduce în schimb la sfârșitul listei formatul {{listă de calitate}}.
 2. Se deschide pagina itemului de Wikidata asociat articolului (dacă există), prin click pe „Element Wikidata” în secțiunea „Trusa de unelte” a coloanei din stânga paginii; se face click pe "edit" la secțiunea „Wikipedia pages linked to this item”, apoi, în dreptul legăturii spre articolul în limba română, click pe pictograma din stânga casetei de editare a titlului articolului. În meniul popup care se deschide, bifați badge-ul „featured article”.
 3. La pagina Wikipedia:Liste de calitate se introduce lista la secțiunea corespunzătoare.
 4. La Modul:Pagina principală/articole se adaugă o nouă intrare după modelul de acolo (în secțiunea corespunzătoare listelor de calitate). În partea stângă, între paranteze pătrate, se trece numele articolului. Numărul care începe cu Q este identificatorul Wikidata al articolului și poate fi obținut din legătura "Element Wikidata" de la pagina listei.
 5. Se actualizează Format:Numărul listelor de calitate (se incrementează cu 1).
 6. Se actualizează numărul listelor propuse spre a deveni de calitate (se decrementează cu 1).
 7. Pagina pe care a avut loc evaluarea se mută (fără păstrarea unei redirecționări) la Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului/Arhiva X, unde se completează titlul propriu-zis al articolului, iar X este numărul nominalizării (1 dacă este prima).
  • Dacă mutarea anterioară nu s-a putut face fără păstrarea unei redirecționări, atunci se șterge pagina inițială de evaluare, Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului; acesta e pentru ca utilizatorii neexperimentați să nu întâmpine dificultăți în folosirea formatului {{PLC}}. Dacă responsabilul nu are permisiuni de administrator va folosi formatul {{șr-g6|Mentenanță -Fostă pagină de discuții propunere LC}} pentru a marca pagina pentru ștergere.
 8. Se înscrie discuția arhivată, Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului/Arhiva X, la Liste promovate.
 9. Se șterge articolul din lista cu propuneri pentru liste de calitate.
 10. Se completează formatul {{IstoricArticol}} din pagina de discuție a articolului promovat. Pentru articole ce nu au încă un istoric, formatul este:
{{IstoricArticol
|statuscurent=LC
|acțiune1=PLC
|acțiune1legătură=Wikipedia:Propuneri_pentru_liste_de_calitate/{{PAGENAME}}/Arhiva_1
|acțiune1rezultat=Promovat
|acțiune1dată={{subst:CURRENTYEAR}}-{{subst:CURRENTMONTH}}-{{subst:CURRENTDAY}}
|acțiune1oldid=
}}

Liste propuse și respinse[modificare sursă]

 1. Se scoate formatul {{PLC}} din pagina de discuții a listei.
 2. Se actualizează numărul listelor propuse spre a deveni de calitate (se decrementează cu 1).
 3. Pagina pe care a avut loc evaluarea se mută (fără păstrarea unei redirecționări) la Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului/Arhiva X, unde se completează titlul propriu-zis al articolului, iar X este numărul nominalizării (1 dacă este prima).
  • Dacă mutarea anterioară nu s-a putut face fără păstrarea unei redirecționări, atunci se șterge pagina inițială de evaluare, Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului; acesta e pentru ca utilizatorii neexperimentați să nu întâmpine dificultăți în folosirea formatului {{PLC}}. Dacă responsabilul nu are permisiuni de administrator va folosi formatul {{șr-g6|Mentenanță -Fostă pagină de discuții propunere LC}} pentru a marca pagina pentru ștergere.
 4. Se înscrie discuția arhivată, Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/Titlul articolului/Arhiva X, la Liste respinse.
 5. Se șterge articolul din lista cu propuneri pentru liste de calitate.
 6. Se completează formatul {{IstoricArticol}} din pagina de discuție a articolului promovat. Pentru articole ce nu au încă un istoric, formatul este:
{{IstoricArticol
|statuscurent=FPLC
|acțiune1=PLC
|acțiune1legătură=Wikipedia:Propuneri_pentru_liste_de_calitate/{{PAGENAME}}/Arhiva_1
|acțiune1rezultat=Respins
|acțiune1dată={{subst:CURRENTYEAR}}-{{subst:CURRENTMONTH}}-{{subst:CURRENTDAY}}
|acțiune1oldid=
}}

Liste reevaluate și păstrate[modificare sursă]

 • Se arhivează discuția de aici.

Liste reevaluate și retrogradate[modificare sursă]

Propuneri de acordare a calificativului[modificare sursă]

Cronologia regelui Mihai[modificare sursă]

Listă bine documentată creată de Dan Mihai Pitea care depășește în informații articolul principal.— Ionutzmovie discută 22 decembrie 2016 08:09 (EET)

 • Mersi de nominalizare, dar sunt multi ani neacoperiti, datorita inaccesibilității surselor, deci lista nu e completa. Ca articolul acesta sa fie dus la capat, sunt de consultat si arhiva Revistei 22 si a altor ziare postdecembriste, lucruri pentru care nu am timp acum. Cat despre paragrafele introductive de la începutul sectiunilor, ele in general contin generalitati, dupa cum rezulta din sursele de incredere, cu scopul de a da o imagine de ansamblu, nu a fost o prioritate sa le referentiez pe ele, desi sunt acoperite de bibliografia generala de la capatul articolului.--Mihai (discuție) 22 decembrie 2016 21:35 (EET)
@Dan Mihai Pitea:, în ceea ce privește referențierea paragrafelor introductive, este în regulă, criteriile la LC specificând sursele care pe care se sprijină o parte semnificativă din conținut trebuie precizate în secțiunea „Bibliografie”. Anii care nu au nici o informație ar trebui completați sumar cu informațiile cele mai importante, chiar și un LC este perfectibil. Este cea mai bună cronologie de la noi și ca LC are servi ca model pentru alte articole de același gen.— Ionutzmovie discută 26 decembrie 2016 09:44 (EET)
Ok, o sa dedic saptamanile viitoare s-o completez. --Mihai (discuție) 26 decembrie 2016 13:47 (EET)

Comandanți de mari unități din Armata României (1916-1918)[modificare sursă]

Consider că articolul îndeplinește criteriile pentru obținerea statutului de LC:

 • utilă - deoarece prezintă informații relevante despre comandanții marilor unități din perioada Primului Război Mondial.
 • bine scrisă - articolul respectă normele de stil și redactare specifice acestei tipologii
 • cuprinzătoare - lista este completă, cuprinzând toate unitățile și toți comandanții lor
 • susținută de surse - lista este bazată pe cele mai relevante surse existente (vezi secțiunea Bibliografie)
 • neutră - nu există aspecte nelămurite sau în dispută pe problematica articolului
 • bine organizată - lista e structurată pe categorii de unități. Prezentarea este făcută în ordinea ierarhică a unităților. --Macreanu Iulian (discuție) 18 decembrie 2016 15:00 (EET)
@Macreanu Iulian: Se pare că sunt probleme cu datele calendaristice. Exemplu: la Comandanți ai Corpului I Armată, David Praporgescu se zice că ar fi comandat unitatea în perioada 17 septembrie 1916 - 30 septembrie 1916, în timp ce în articolul biografic scrie 17/30 septembrie - 30 septembrie/13 octombrie 1916, deci după stilul nou ar fi 30 septembrie - 13 octombrie 1916. Lista presupun că trebuie să afișeze datele calendaristice în stil nou. //  Gikü  vorbe  fapte  luni, 26 decembrie 2016 15:26 (EET)
Observația e corectă - toate datele sunt pe stil vechi pentru că acesta era sistemul oficial în vigoare atunci (acestea sunt datele menționate pe ordinele de numire/eliberare în/din funcție). Pe de altă parte cred că ar fi folositor dacă un robot poate face o conversie în format dual stil vechi/stil nou. Manual ar fi un coșmar. --Macreanu Iulian (discuție) 27 decembrie 2016 06:45 (EET)

Propuneri de reevaluare a calificativului[modificare sursă]

Lista piloților de Formula 1[modificare sursă]

Listă neactualizată din 2014, criteriul de stabilitate a listei nu este respectat. La acordarea calificativului Godfroid s-a angajat să o mențină actualizată, însă odată cu retragerea lui, nimeni nu a mai actualizat datele.--Strainu (دسستي‎)  29 iunie 2016 09:08 (EEST)

E mai puțin de lucru decât pare, vezi modificările de la en:wp între 2014 și 2016.— Ionutzmovie discută 3 octombrie 2016 09:22 (EEST)
Da, problema e că e o muncă continuă.--Strainu (دسستي‎)  3 octombrie 2016 09:52 (EEST)
Mi se pare destul de stabilă, sunt alte liste care se schimbă mai des. O voi actualiza.— Ionutzmovie discută 3 octombrie 2016 09:58 (EEST)

Lista statelor cu recunoaștere limitată[modificare sursă]

Din pagina de discuții:

„„Unele țări din această listă, precum Cipru și Republica Cehă, sunt recunoscute de marea majoritate a națiunilor și sunt membre a Națiunilor Unite, dar apar aici din cauza unui număr mic de state care rețin recunoașterea acestora.”

Cehia apare în preambul dar nu și în text și nici măcar în celelalte limbi. Ești sigur că e vorba de Cehia? Mai apoi spui „state care rețin recunoașterea acestora” cum adică rețin, ce rețin? Ai vrut să spui că se rețin sau că au o reținere în recunoașterea acestora? Cei care votează un articol de calitate chiar habar n-au ce votează? Sunt toți parlamentari? Rușine!--85.76.23.143 (discuție) 29 decembrie 2016 19:15 (EET) ”

Pe lângă cele menționate mai sunt și alte stângăcii:

 • dezacorduri la Somaliland, Armenia, Israel
 • diferențe de scriere a numelui la Abhazia, Saharawi, Coreea de Nord etc.
 • diverse diacritice și semne de punctuație lipsă.

E nevoie de o revizuire a exprimării sau retragerea statutului.--Strainu (دسستي‎)  29 decembrie 2016 20:33 (EET)

Retrage statutul, vezi și en:Wikipedia:Featured list removal candidates/List of states with limited recognition/archive1.— Ionutzmovie discută 14 ianuarie 2017 19:35 (EET)

Arhive[modificare sursă]

Vezi și[modificare sursă]