Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Pe această pagină încercăm să hotărâm ce liste ar trebuie să fie introduse în lista de liste de calitate. O listă de calitate trebuie să respecte cele mai înalte standarde de la Wikipedia.

La nominalizarea unei liste, vor apărea imediat și eventuale obiecții, motiv pentru care vă rugăm să faceți un efort și să răspundeți acestor obiecții. Dacă propuneți o listă la care ați lucrat chiar dvs. vă rugăm să menționați faptul că este o auto-propunere.

Procedură[modificare sursă]

Criterii[modificare sursă]

Unei liste de calitate i se cere să aibă următoarele atribute:

 1. să fie utilă, bine scrisă, cuprinzătoare, susținută de surse, neutră, stabilă și bine organizată. Adică:
  1. „utilă” - subiectul listei, clar stabilit, să fie de interes enciclopedic, iar prezentarea sub formă de listă să fie justificată pentru acel subiect;
  2. „bine scrisă” - lista trebuie să fie redactată corect din punct de vedere gramatical și să aibă un stil compatibil cu o enciclopedie;
  3. „cuprinzătoare” - lista trebuie să fie completă sau, acolo unde subiectul nu o permite, să nu omită elemente importante;
  4. „bine documentată” - conținutul listei trebuie să fie susținut prin citarea surselor de documentare; sursele care pe care se sprijină o parte semnificativă din conținut trebuie precizate în secțiunea „Bibliografie”, iar afirmațiile individuale se susțin prin citare în secțiunea „Note”;
  5. „neutră” - lista are un punct de vedere neutru și nu îi este pusă la îndoială obiectivitatea; nu sprijină anumite grupuri în detrimentul altora;
  6. „stabilă” - conținutul listei nu este de natură să se schimbe semnificativ de pe o zi pe alta (cu excepția îmbunătățirilor în răspuns la comentariile criticilor); lista nu trebuie să se afle în vreun conflict de editare;
  7. „bine organizată” - criteriile de ordonare, stabilite clar, să fie cele potrivite pentru subiectul respectiv, iar organizarea materialului să permită examinarea cu ușurință a listei.
 2. trebuie să se supună standardelor impuse de manualul de stil și Wikiproiectului (proiectelor) din care face parte. Adică trebuie să aibă:
  1. o introducere succintă care anunță subiectul listei și oferă o privire de ansamblu;
  2. o structură de secțiuni corespunzătoare subiectului.
 3. trebuie să aibă imagini (cu descrieri succinte), dacă explicarea subiectului se pretează la folosirea fotografiilor, diagramelor, schemelor, etc.; imaginile trebuie să aibă o licență acceptabilă pentru Wikipedia;
 4. trebuie să aibă o lungime adecvată subiectului, să rămână concentrată pe acesta fără să cuprindă detalii inutile.

Nominalizare[modificare sursă]

 1. Citiți criteriile de mai sus și asigurați-vă că lista respectivă le îndeplinește pe toate.
 2. Inserați formatul {{PLC}} în pagina de discuție a articolului propus.
 3. Acolo faceți clic pe "spuneți obiecțiile".
 4. Inserați ===[[numele listei propuse]]=== la începutul casetei de editare.
 5. Sub aceasta, scrieți motivele pentru care ați propus lista.
 6. Modificați corespunzător numărul listelor propuse spre a deveni de calitate (în cazul în care ați făcut o singură propunere, creșteți numărul cu o unitate).
 7. În final, puneți {{Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse}} la începutul listei de propuneri de pe această pagină. Nu uitați să înlocuiți textul „numele listei propuse“ cu numele efectiv al listei propuse.

Evaluare[modificare sursă]

 • Pentru a adăuga comentarii, trebuie să faceți clic pe butonul "modifică" din dreapta titlului propunerii pe care doriți să o comentați (adăugarea comentariilor nu se poate face prin apăsarea butonului "modifică pagina" din lista de butoane din partea de sus a paginii).
 • Adăugați la începutul comentariului dvs. un semn care să reprezinte pe scurt părerea exprimată de dvs. Adăugați argumentele cu care vă susțineți părerea. Comentariile nu sunt voturi.
 • Puteți ajuta în procesul de evaluare și prin sugestii care nu reflectă neapărat o susținere sau o obiecție. În acest caz scrieți la început Comentariu.
 • Vă rugăm să nu folosiți în dezbateri imagini — de genul X mark.svg Yes check.svg Symbol support vote.svg Symbol oppose vote.svg — și nici formate cu texte gata scrise, deoarece acestea încetinesc sau întrerup încărcarea paginii.
 • Recenzorul constată dacă lista îndeplinește criteriile. Dacă da, atunci lista este promovată.
 • Pot vota doar utilizatori înregistrați, cu un număr minim de 100 contribuții la activ și cel puțin 30 zile vechime.
 • Pentru a retrage o propunere tăiați-o cu o linie în loc să o ștergeți. Folosiți <s>{{Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse}}</s>, care va afișa întreaga discuție ca fiind tăiată (Wikipedia:Propuneri pentru liste de calitate/numele listei propuse").

După încheierea discuției[modificare sursă]

Liste propuse și promovate[modificare sursă]

Liste propuse și respinse[modificare sursă]

Liste reevaluate și păstrate[modificare sursă]

 • Se arhivează discuția de aici.

Liste reevaluate și retrogradate[modificare sursă]

Propuneri de acordare a calificativului[modificare sursă]

Discografia Siei[modificare sursă]

Consider că această listă merită statutul de listă de calitate, deși este o traducere a listei engleze care nu primit acest statut, cred că îndeplinește toate condițiile. -- Sabinbik22 inc. 3 ianuarie 2016 23:41 (EET)


Este cineva aici care se ocupă de asta? Nu e normal că deja sunt o gramadă de propunerii fară răspuns. – Sabinbik22 inc. 10 ianuarie 2016 15:27 (EET)

Discografia formației Maroon 5[modificare sursă]

Consider că această listă merită statutul de listă de calitate, deoarece este o traducere a listei engleze care a primit același statut, precum și faptul că îndeplinește toate condițiile.— Andrei16Tataru 29 decembrie 2015 13:20 (EET)

Oscar 2014[modificare sursă]

Consider că această listă merită statutul de listă de calitate, fiind o traducere a listei engleze care a primit același statut. Nu este doar o simplă listă, are și secțiuni cu text care încadrează lista la granița cu articolele bune.— Ionutzmovie discută 13 octombrie 2015 13:26 (EEST)

Evoluția teritorială a Poloniei[modificare sursă]

Propun ca Evoluția teritorială a Poloniei să fie listă de calitate.Respectă toate condițiile LC.--Bacria Andrei Catalin (discuție) 31 august 2015 19:36 (EEST)

Aștept sugestii de îmbunătățire.--Bacria Andrei Catalin (discuție) 1 septembrie 2015 19:28 (EEST)

 • Pictogram voting comment.svg Comentariu La îndrumarea privind procedura de nominalizare scrie Inserați formatul {{PLC}} în pagina de discuție a articolului propus., dar formatul a fost introdus în articol. Apoi, pagina Evoluția teritorială a Poloniei, deși are un caracter de cronologie, în majoritatea sa absolută este compusă din paragrafe și fraze legate, deci poate fi considerată și articol în deplinul sens al cuvântului, nu neapărat listă (părerea mea). --XXN, 17 ianuarie 2016 14:32 (EET)
Știu despre acest lucru când l-am văzut pentru prima dată.--Bacria Andrei Catalin (discuție) 17 ianuarie 2016 14:40 (EET)

Cronologia chimiei[modificare sursă]

Listă bună, tradusă din engleză, imagini, legături, și mai ales note. --Sebastianpin 23 decembrie 2013 15:50 (EET)

Dacă e tradusă din engleză nu înseamnă neapărat că merită statutul, mai ales că traducerea e pe alocuri defectuoasă. De exemplu, nici nu m-am apucat să văd despre ce se vorbește în listă că am și întâlnit Cronologia chimiei listează, nu cred că cea mai bună traducere a cuvântului englez lists este listează, la fel e și cu Ideile premature pentru Early ideas, și dacă aceste formulări se mai înscriu în limitele, atunci sunt sigur că strongly influenced nu se traduce influențează pronunțabil, deoarece Pronunțabil, conform dexului înseamnă Care poate fi pronunțat. Tot ce vreau să spun este că lista necesită o mică revizuire și corectarea pe alocuri a textului ca să poată fi scos formatul curățenie. O altă nuanță ar fi multitudinea de legături roșii, ar fi de dorit ca numărul lor să fie diminuat. Cele bune.--AlternoBreak(discuție) 28 decembrie 2014 20:07 (EET)
@Sebastianpin:, am făcut niște reformulări în preambulul articolului respectiv, în caz că vă sunt de ajutor pentru șlefuire și re-propunerea articolului la această categorie. Jobava-ro (discuție) 3 august 2015 17:25 (EEST)

Propuneri de reevaluare a calificativului[modificare sursă]

Listă de opere ale lui Leonardo da Vinci[modificare sursă]

Conform solicitării colegului nostru, Bacria Andrei Catalin, am deschis o nouă propunere privind acordarea statului de listă de calitate. În continuare, îl rog să spună de ce crede că lista merită acest statut. --Wintereu 28 august 2015 12:19 (EEST)

Eu cred că lista poate primi LC,pentru că de la începerea discuției anterioare,toate sugestiile de îmbunătățire a listei s-au rezolvat.--Bacria Andrei Catalin (discuție) 28 august 2015 12:34 (EEST)

Aștept sugestii de îmbunătățire.--Bacria Andrei Catalin (discuție) 30 august 2015 15:17 (EEST)

Arhive[modificare sursă]

Vezi și[modificare sursă]