Ajutor:Redenumirea unei pagini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comenzi rapide:
A:RP
WP:RP
Publicarea unei pagini de test ca articol se face prin redenumire

Puteți schimba titlului unei pagini (cu puține excepții) apăsînd mai întâi pe legătura "Mai mult ˅" (din dreapta sus a paginii respective) și apoi pe „Redenumire”. Completați atît spațiul de nume, cît și noul titlu al articolului, precum este ilustrat în imaginea din dreapta.

Termenul mutarea paginii, folosit în primii ani ai Wikipediei, înseamnă același lucru și mai apare uneori și acum în discuții.

Secțiunile de mai jos dau detalii despre procedura care trebuie urmată, în funcție de tipul de pagină.

  • Pentru a putea redenumi o pagină trebuie să fiți un utilizator autoconfirmat înregistrat și să vă autentificați.
  • Nu puteți redenumi o pagină protejată (cu excepția cazului cînd aveți permisiuni de administrator).
  • Unele pagini sînt protejate doar la redenumire, în sensul că pot fi modificate dar nu și redenumite.
  • Dacă deja există un articol la titlul nou, în general nu puteți urma procedurile de mai jos. Cereți ajutorul unui administrator. Singura excepție sunt titlurile care redirecționează spre pagina pe care doriți să o redenumiți (dar numai dacă acel titlu nu are alte versiuni în istoric)
  • Redenumirea paginilor este uneori făcută cu alte scopuri decît simpla schimbare a titlului, de exemplu pentru a inversa conținutul a două pagini. Avantajul constă în păstrarea integrității istoricelor celor două pagini.
  • Mutarea manuală a conținutului, prin copiere de la o pagină la alta, este puternic descurajată, deoarece se pierde informația despre adevărații contribuitori ai conținutului, cu efecte legale negative (drepturile de autor). Dacă totuși doriți să mutați numai o parte din text atunci mutarea manuală este inevitabilă; în acest caz se recomandă să scrieți explicit, atît la sursă cît și la destinație, unde ați dus textul, respectiv de unde l-ați adus.
  • Paginile care conțin formatul {{Redenumire}} vor fi adăugate în Categorie:Pagini de redenumit.

Redenumirea unui articol[modificare | modificare sursă]

Redenumirea unui articol se impune în unul din cazurile:

  • titlul a fost scris greșit sau nu respectă recomandările pentru titluri;
  • în urma reducerii, dezvoltării sau schimbării conținutului, titlul nu mai corespunde.

Pentru a schimba titlul unui articol procedați astfel:

  1. Afișați articolul.
  2. Apăsați pe butonul „Redenumire” aflat în partea din dreapta a paginii, în grupul „Unelte”.
  3. Introduceți titlul nou. Atenție: la titluri folosirea semnelor diacritice este obligatorie.
  4. Explicați pe scurt de ce redenumiți articolul.
  5. Selectați redenumirea simultană a paginii de discuții asociate.
  6. Apăsați butonul „Redenumește pagina”.

Prin redenumire, la titlul vechi conținutul este înlocuit cu un redirect. Dacă credeți că acest redirect este inutil sau dăunător propuneți ștergerea lui folosind Format:Ștergere rapidă. Dacă există redirecturi spre titlul vechi modificați-le astfel încît să trimită la titlul nou, astfel încît să se evite redirecționările duble.

Redenumirea unei imagini[modificare | modificare sursă]

Utilizatorii cu permisiuni de administrator pot opera redenumiri de imagini. Imaginile se redenumesc dacă titlul lor nu este suficient de descriptiv. Numele vechi va rămâne ca redirect, dar dacă există articole care foloseau imaginea sub titlul vechi este bine să le modificați astfel încît să apeleze imaginea prin titlul cel nou. Puteți cere redenumirea unei pagini folosind formatul {{Redenumire}}.

Redenumirea unei categorii[modificare | modificare sursă]

Pentru a schimba titlul unei categorii trebuie modificate toate paginile (articole, subcategorii, etc.) conținute astfel încît includerea în categorie să fie făcută la titlul nou. Mutați categoria la un nou titlu utilizând butonul Redenumire. Cînd categoria cu titlul vechi nu mai conține nicio pagină, puteți cere ștergerea ei folosind Format:Ștergere rapidă, dacă este necesar.

Redenumirea paginilor de utilizator și a paginilor de discuții ale utilizatorilor[modificare | modificare sursă]

Paginile de utilizator și paginile de discuții ale utilizatorilor nu se redenumesc, deoarece este foarte important să rămână sub același nume ca și numele cu care se face autentificarea. Simpla redenumire a paginii de utilizator NU vă va schimba numele cu care vă autentificați. Dacă doriți să vă schimbați numele, vedeți Wikipedia:Schimbarea numelui de utilizator.