Universitatea din Cernăuți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Intrarea principală a Universității din Cernăuți

Universitatea din Cernăuți (în ucraineană Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, „Universitatea Națională «Iurii Fedkovici» Cernăuți”) este cea mai importantă universitate din nordul Bucovinei, situată în Cernăuți, Ucraina.

Universitatea a fost înființată în 1875 cu numele de Franz-Josefs Universität, pe bazele liceului teologic. Inițial, limba de predare a fost germana, cu departamente separate pentru limba și literatura română și ucraineană. În perioada dominației austriece, universitatea avea 3 facultăți: teologie ortodoxă, drept și filosofie. În această perioadă, corpul studențesc se compunea din circa 20-25% români și ucraineni, majoritatea studenților fiind evrei sau germani.

După Unirea Bucovinei cu România, universitatea a fost redenumită în Universitatea Regele Carol I din Cernăuți. In anul 1941 a avut loc mutarea Școlii Politehnice"Gh. Asachi" din Iași[1] la Universitatea din Cernăuți, unde funcționau trei facultăți ale Politehnicii ieșene: Electromecanică, Chimie Industrială și Construcții. La 10 ianuarie 1942 au început cursurile celor trei facultăți[2],care au decurs normal până la 18 martie1944, când din cauza apropierii frontului, s-au refugiat la Turnu-Severin, județul Mehedinți. Universitatea funcționează în fosta Reședință a mitropoliților Bucovinei și Dalmației din Cernăuți, ansamblu de clădiri construit între anii 1864-1882, pe baza planurilor arhitectului ceh Josef Hlávka.

Istoricul român Ion Nistor a fost mult timp rectorul universității.

Profesori notabili[modificare | modificare sursă]

Pînă la 1918

După 1918:

Absolvenți notabili[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Decret -Lege nr.2847, publicat în monitorul Oficial nr. 247 din 17 septembrie 1941, privind mutatea Școlii Politehnice "Gh. Asachi" de la Iași la Cernăuți
  2. ^ Nicolae Ciachir, Din istoria Bucovinei (1775-1944). Editura OSCAR PRINT, București, 1999, p. 152

Legături externe[modificare | modificare sursă]