Wikipedia:Ghid (Formatare)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
  Prima pagină   Înregistrare   Spații de nume   Modificare   Formatare   Legături Wikipedia   Legături externe   Vezi și   Pagini de discuții   Rețineți   Încheiere  
Acest articol face parte din
Ghidul Wikipedia
Conținut

Prima pagină
Înregistrare
Spații de nume
Modificare
Formatare
Legături Wikipedia
Legături externe
Legături Vezi și
Pagini de discuție
Rețineți
Încheiere

Vezi și...

WikiAjutor

De obicei, majoritatea formatării este executată prin intermediul limbajului Wiki, astfel încât contribuitorii să nu fie nevoiți să învețe limbajul HTML.

Limbaj Wiki[modificare sursă]

Scrierea articolelor în cadrul Wikipediei este un pic diferită față de scrierea într-un editor standard de text. În schimbul unei abordări stricte "ceea ce vezi este ceea ce primești", wiki folosește coduri de text simple pentru formatare. Această abordare este similară în cea folosită în scrierea în HMTL a paginilor web, însă codurile sunt mai simple decât acolo.

Wiki poate accepta direct câteva etichete HTML, însă majoritatea contribuitorilor folosesc sistemul incorporat de formatare, creat pentru ușurarea utilizării.

Îngroșare și cursive[modificare sursă]

Cele mai folosite etichete wiki sunt îngroșare (bold) și cursive (italics). Îngroșarea și cursivizarea sunt făcute prin încercuirea unui cuvânt sau unei fraze cu apostrofuri multiple ('):

  • ''cursive'' rezultă cursive. (2 apostrofuri de ambele părți)
  • '''îngroșare''' rezultă îngroșare. (3 apostrofuri de ambele părți)
  • '''''cursive îngroșate''''' rezultă cursive îngroșate. (5 apostrofuri de ambele părți)

Notă: Puteți introduce caractere citate multiple încercuindu-le între etichetele <pre> sau <nowiki>.

Îngroșarea primei mențiuni a subiectului dezvoltat într-un articol este o convenție adoptată la Wikipedia. De exemplu, articolul Sindromul Münchhausen începe astfel:

Sindromul Münchhausen este o boală mentală în care bolnavul exagerează ...

Aceeași conveție se aplică și în cazul articolelor unde există denumiri alternative pentru subiectele acestora. De exemplu, Mihai al României începe astfel:

Regele Mihai I al României (*25 octombrie 1921, Sinaia) este fiul Regelui Carol al II-lea...

O altă convenție Wikipedia o reprezintă cursivizarea titlurilor cărților, filmelor și jocurilor pe computer sau video. De asemenea, dacă prima mențiune a subiectului unui articol este o carte sau un titlu de film, atunci se folosește ingroșarea cursivă. De exemplu, articolul Ion (roman) începe astfel:

Ion este un roman social, obiectiv, realist și modern scris de Liviu Rebreanu și apărut în anul 1920.

Anteturi și subanteturi[modificare sursă]

Anteturile și subanteturile reprezintă o cale ușoară de a îmbunătăți organizarea unui articol. Dacă vedeți două sau mai multe topici distincte în dezbatere, puteți separa articolul prin introducerea unui antet pentru fiecare secțiune.

Anteturile pot fi create astfel:

  • ==Antet de nivel superior== (2 semne de egalitate)
  • ===Subantet=== (3 semne de egalitate)
  • ====Antet de nivel inferior==== (4 semne de egalitate)

Dacă un articol are cel puțin patru antete, conținutul acestuia va fi generat automat. Încercați crearea unui antet în cutia cu nisip a acestei pagini. El va fi adăugat automat în conținutul paginii, presupunând că există alte trei antete.

Crestare[modificare sursă]

Crestarea la Wikipedia este folosită în principal în paginile de discuție. Așadar, vedeți Capitolul 6 al acestui ghid pentru instrucțiuni privind crestarea textelor.

Stil de formatare Wikipedia[modificare sursă]

Vă pot veni câteva idei despre stilul de formatare standard folosit la Wikipedia în articol adnotat.

Jucați-vă în cutia cu nisip dacă doriți, iar apoi continuați cu ghidul.