Rock and Roll Hall of Fame

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Rock and Roll Hall of Fame la apus.

Rock and Roll Hall of Fame and Museum este un muzeu din Cleveland, Ohio, Statele Unite, dedicat industriei muzicii și istoriei unor artiști, producători sau formații foarte cunoscute sau care au avut o influență deosebită asupra industriei muzicii, în special din domeniul rock and roll.

Galeria[modificare | modificare sursă]

The Rock and Roll Hall of Fame, cu Lacul Erie în fundal.

o serie de artiști sunt introduși în panoplia muzeului, prin intermediu unei ceremonii anuale desfășurată la New York City. În cadrul primei ceremonii au fost introduși, la data de 23 ianuarie 1986, Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, the Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard și Elvis Presley.

În prezent, grupurile sau indivizii sunt calificați pentru introducere la 25 de ani de la prima apariție a unei înregistrări. Nominalizații trebuie să aibă o influență și o importanță deosebită în istoria rock and roll. Patru categorii sunt recunoscute: Artiști, Non-Artiști, Influențe timpurii, și, începând cu anul 2000, Oameni din culise.

Artiști[modificare | modificare sursă]

Categoria Artiști include căntăreți și instrumentiști.

Un comitet de nominalizare compus din istorici ai muzicii selectează numele pentru categoria Artiști, care sunt mai apoi votate de aproximativ 1000 de experți, incluzând academicieni, jurnaliști, producători, și alte persoane care au experiență în industria muzicală. Artiști care strâng cele mai multe voturi peste 50% dintre voturile exprimate sunt selectați pentru a fi introduși; anual, între cinci și șapte nominalizați sunt aleși. Un nume din muzica rock-and-roll a fost introdus de 2 ori, Michael Jackson.

Non-Artiști[modificare | modificare sursă]

Sculpturi în formă de chitară din exteriorul Rock Hall din anul 2004

Categoria Non-Artiști include compozitori, producători, DJ, directori din industria muzicală, jurnaliști de muzică, și alte profesii.

Câteva nume selecționate la categoria Non-Artiști îi includ pe Sam Phillips fondatorul Sun Records, DH-ul Alan Freed, producătorul lui Ronettes și Righteous Brothers Phil Spector, producătorul lui Beatles George Martin, fondatorul mărcii de chitară Fender, Leo Fender, fondatorul revistei Rolling Stone și editorul Jann Wenner, și Ahmet Ertegün, fondatorul Atlantic Records și fondatorul și directorul muzeului.

Un comitet separat de selecție face nominalizările pentru categoriile Non-Artiști și Influențe timpurii.

Influențe timpurii[modificare | modificare sursă]

Influențe timpurii include artiști din domenii mai vechi, în deosebi country, folk și blues, a căror muzică a inspirat și a influențat artiștii rock and roll. Cei mai recenți adăugați în aceasta categorie sunt Nat King Cole și Billie Holiday în anul 2000. Alți artiști remarcabili incluși sunt muzicianul country Hank Williams, muzicianul de blues Howlin' Wolf, muzicianul de jazz Louis Armstrong.

Oameni din culise[modificare | modificare sursă]

Categoria „Oameni din culise” include veterani ai sesiunilor muzicale, ei fiind nominalizați de către un comitet compus în special din producători.

Fundația și muzeul[modificare | modificare sursă]

Fundația Rock and Roll Hall of Fame a fost creată 1983.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referențe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]