Sari la conținut

Wikipedia:Simplu URL

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un simplu URL este un URL citat ca referință bibliografică pentru o informație dintr-un articol fără nicio altă informație despre pagina respectivă. Cu alte cuvinte, este doar textul din bara de adresă a browserului introdusă în textul Wiki, între etichetele <ref> sau pur și simplu dată ca legătură externă, fără titlu, autor, dată, sau oricare dintre informațiile uzuale necesare unei referințe bibliografice.

De ce nu sunt bune simplele URL-uri?[modificare sursă]

Simplele URL-uri suferă link rot (degradarea legăturii). Următoarele tipuri de simple URL-uri sunt exemple de linkuri ce riscă să fie afectate de degradarea legăturii:

Fiecare dintre aceste URL-uri depinde de păstrarea de către site-ul WWW către care duc a structurii sale actuale, păstrare care nu este garantată de nimic.

La fel, toate aceste simple URL-uri ce duc către International Herald Tribune deja s-au degradat, întrucât The New York Times a restructurat website-ul IHT:

În schimb, o citare completă specifică autorul, titlul, editorul, publicația, și data lucrării. Astfel, dacă adresa website-ului se schimbă, informația suplimentară poate fi folosită pentru identificarea noii adrese. Dacă sursa nu mai este disponibilă pe Internet, atunci informația suplimentară poate ajuta la găsirea sursei dacă ea există în formă tipărită, în arhive de microfilm, în colecții de articole pe hârtie, publicată într-o carte etc.

Iată cum arată o citare completă pentru articolul Nikon, folosind formatul {{cite web}}:

  • „Answer ID 14083: D2X Firmware update 2.0.0 — Windows”. Find Answers. Nikon USA Inc. . Accesat în . 

Aceasta este o citare completă a primului articol de la International Herald Tribune, folosind formatul {{cite news}}:

Observați că acum, cu referințele complete, încă se mai poate găsi articolul de la IHT, cu ajutorul unor servicii cum ar fi LexisNexis⁠(en)[traduceți], HighBeam Research⁠(en)[traduceți] și altele, deși pagina inițială identificată doar de URL a fost dată jos.

Alte probleme legate de simplele URL-uri sunt acelea că—în absența vreunui text lizibil—ele sunt urâte și pot afecta afișarea paginii. De exemplu, acest simplu URL fără text lizibil duce la lărgirea paginii:

Problema se poate repara folosind forma [long_URL readable_text]—observați spațiul din mijloc, care separă URL-ul de eticheta lui—ca în exemplul următor:

Nivelul de încredere[modificare sursă]

O altă problemă cu simplele legături este aceea că, în procesul editorial al articolelor, nu se poate face o distincție evidentă între sursele de încredere și cele care nu respectă criteriile de citare. Lipsa oricărei informații despre cine este autorul, ce editură sau website a publicat respectiva informație, sau de când există ea denotă faptul că persoana care a adăugat acea referință nu s-a obosit să analizeze dacă citează o sursă de încredere în conformitate cu politica sau măcar să ofere cititorilor și celorlalți redactori informația completă referitoare la proveniența informațiilor introduse. Această aparentă (sau evidentă) superficialitate impactează asupra nivelului de încredere ce se poate atribui informației din articol.

Cum să evitați viitoarea degradare a linkurilor[modificare sursă]

Cel mai important, nu adăugați simple URL-uri în articole—întotdeauna creați citări complete cu titlu, autor, dată, editor etc.

Dacă întâlniți un articol cu multe legături date ca simple URL-uri, sunt două lucruri pe care le puteți face:

  • Etichetați secțiunea de note/referințe a articolului cu {{cleanup-link rot}}. Aceasta afișează un antet prin care cere ca referințele să fie extinse, și categorisește articolul ca având nevoie de curățenie, aducându-l în atenția celor care se ocupă de așa ceva (Categorie:Articole cu referințe incomplete).
  • Și mai util ar fi să extindeți manual simplele URL-uri.

Înainte ca degradarea linkurilor să se răspândească și să devină un fenomen bine înțeles, multe articole de la Wikipedia dădeau citări cu simple URL-uri. Chiar și în ziua de azi, redactori fără experiență își citează adesea sursele dând un simplu URL. Putem cu toții să ajutăm la rezolvarea acestei probleme. Puteți ajuta extinzând simplele URL-uri în referințe corecte și complete în articolele care vă interesează, articole care trimit către ele, sau articole selectate la întâmplare. Dacă vedeți pe cineva care adaugă în mod obișnuit simple URL-uri, le puteți scrie un mesaj prin care să le mulțumiți că își citează sursele, dar în care le arătați deficiențele acestui mod de citare.

Unelte

Ca ajutor la completarea și extinderea referințelor ce constau din simple URL-uri, vă stau unele unelte ca en:WP:REFILL și en:WP:REFLINKS. Periodic și unii roboți se pot ocupa de asta.