Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

 • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
 • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
 • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
 • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

 • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
 • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
 • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
 • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
 • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011
2012201320142015
20162017


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Traducere pentru m-tuple[modificare sursă]

Aș vrea să traduc un articol din teoria numerelor, dar nu sunt sigur de traducerea termenilor "qadruple" și "quintuple", mai exact nu mi-e clar cât de răspândită e folosirea termenilor cvadruplu și cvintuplu în sensul de "grup format din 4/5 elemente". Dexonline nu prea mă ajută, doar MDN menționează cvadruplet ca sinonim al lui cvadruplu, și având ca definiție "mulțime ordonată având 4 elemente". În schimb octuplu e definit și în dex ca "mulțime, grup format din opt unități". Există alți termeni pentru ce vreau eu să exprim?--Strainu (دسستي‎)  18 decembrie 2017 00:33 (EET)

În DEXonline, în afară de sextuplu, septuplu, centuplu nu am găsit altă formă similară. Nu știu dacă vă ajută cu ceva, dar am găsit că în germană quintuple (MATH.) se traduce și: „der Fünfervektor Pl.: die Fünfervektoren”. Și am mai găsit această referire: Avînd definită noțiunea de cuplu, definim noțiunea de triplet: (a, b, c) : ((a, b), c) și, prin recurență, n-uplu, n  3 --Miehs (discuție) 18 decembrie 2017 08:36 (EET)

Am tradus n-uplu diofantic Strainu (دسستي‎)  24 decembrie 2017 12:14 (EET)

@Strainu: Presupun că Diofant este cel de la care se trag denumirile „n-uplu diofantic” și „n-uplu diofantin rațional”. Cum nu mă pricep la matematici, sunt curios care este deosebirea între „diofantic” și „diofantin”. Probabil că „diofantin” se trage din engleză, unde apare și „Diophantine equation”. Într-o lucrare în engleză scrisă de un român, (A Method of Determination of an Acquisition Program in Order to Maximize the Total Utility Using Linear Programming in Integer Numbers) apare exprimarea „the diofantic equations (equations in integers numbers)“. În română am găsit ECUAȚIA DIOFANTICĂ. Sunt valabile ambele forme sau se acceptă numai una în limba română? --Miehs (discuție) 24 decembrie 2017 19:44 (EET)

P.S. În Ghid explicativ: prefixele și sufixele limbii române am găsit că sufixele “ic” și “in” se folosesc astfel:

 • -ic < caracterizare definitorie, generală pentru un domeniu, sau manieră generală de comportament >; grupare tematică exemplificativă: acustic, arctic / antarctic, antic, astronomic, chimic, climatic ~ climateric, cosmic, ecologic, economic, electric, electronic, freatic, geologic, informatic, logistic (specialitatea care se ocupă de optimizarea transportării, depozitării, manipulării mărfurilor), matematic, mecanic, oceanic, pneumatic, prolific / steril, seismic, spastic, nordic / sudic, estic / vestic, telefonic, terapeutic, transatlantic.
 • -in < caracterizare definitorie pentru un domeniu > aldin, bovin, cabalin, caprin, canin, creștin, felin, feminin / masculin, marin, salin, sarin

ceea ce nu m-a lămurit deloc.--Miehs (discuție) 24 decembrie 2017 20:31 (EET)

Din câte știu eu diofantic e forma încetățenită în lucrările din limba română. Vezi și diofantic” la DEX online.--Strainu (دسستي‎)  24 decembrie 2017 20:47 (EET)

Despre casa regală[modificare sursă]

Am primit un e-mail cu următorul conținut:

Fostul Rege Mihai I, născut la data 25 octombrie 1921, A DOMNIT, în mod CONSTITUȚIONAL, doar în perioada iunie 1927 - iunie 1930. În anul 1940, fostul Rege NU a depus JURĂMÂNTUL prevăzut în articolul 82 din Constituția României adoptată în anul 1923, deci NU s-a suit PE TRON în conformitate cu prevederile constituționale. Așadar, MIHAI de Hohenzollern-Sigmaringen NU A FOST REGE în perioada 06.09.1940-30.12.1947 (după împlinirea vârstei de 18 ani). La data de 30 decembrie 1947, fostul Rege Mihai a semnat un ACT DE ABDICARE dintr-o funcție pe care nici NU o avea. Fostul Rege Mihai I s-a căsătorit în iunie 1948, ceea ce înseamnă că SOȚIA SA, principesa Ana, NU A FOST REGINĂ, iar FIICELE LOR NU AU FOST și NU SUNT PRINCIPESE!!! Casă Regală NU EXISTĂ în România și, în mod constituțional, NU POATE FI ÎNFIINȚATĂ prin lege sau OUG.

Poate fi veridică această afirmație? --Miehs (discuție) 24 decembrie 2017 10:24 (EET)

Nu știu ce a fost în 1940,dar propunerea curenta, așa cum apare la https://www.cotidianul.ro/proiectul-de-lege-privind-casa-regala-a-romaniei/ o face un fel de ONG mai bine finanțat. Dacă e o aberație să ai o instituție "regală" într-o republică sau nu bănuiesc că vor trebui să decidă instanțele. Strainu (دسستي‎)  24 decembrie 2017 12:22 (EET)
Mihai I si familia regala sunt un fel de familia de bulibașă a Regelui Cioabă. Numai ca pe cel din urma nu=l pupa-n dos toti romanii, ci doar tiganii. La Mihai e intrecere cine pupa mai bine. Schimba si numele Parcului Herastrau si nume de bulevard dupa numele bulibașei germanice. Asybaris aport 24 decembrie 2017 19:57 (EET)

Ce fel de Tatra[modificare sursă]

Știe cineva ce model de Tatra cehoslovac ce află în poză? Seamănă puțin cu 148 dar masca radiatorului e pătrățoasă la acela.--DieselEngineRO (discuție) 25 decembrie 2017 13:18 (EET)

Este posibil, dar cele din prima poză au masca în formă de semi-elipsă dacă pot spune așa, iar cele din a doua cu dreptunghi cu toate colțurile rotunjite. Mă gândesc că poate fi un design mai vechi pentru același model și de aceea nu-l găsesc.--DieselEngineRO (discuție) 25 decembrie 2017 13:51 (EET)
Încercați la mărcile rusești Gaz (mai ales) și Zil. --Accipiter Q. Gentilis(D) 25 decembrie 2017 14:01 (EET)
Sigur este Tatra (mai ales după parbriz și aripile din față), dar am căutat până la Roman SR (inclusiv ZIL și Gaz) să văd și alte variante. Este un 148 (probabil) mult mai vechi.--DieselEngineRO (discuție) 25 decembrie 2017 14:47 (EET)
Tatra 138? Erau două imagini și în categorie de 148, dar fără explicații, așa că am luat categoriile la rând.--Strainu (دسستي‎)  26 decembrie 2017 03:15 (EET)
Da, 138 pare să fie. M-am înșelat... Mulțumesc!--DieselEngineRO (discuție) 26 decembrie 2017 08:32 (EET)

Despre Sigmund Freud.[modificare sursă]

Multe persoane încurajează faptul că Sigmund Freud, medicul neuropsihiatru, prin teoriile sale admise în legătura dezvoltării umane, a aparatului psihic și a conflictelor inconștiente sunt total neadecvate, neadevărate, vage și lipsite de sens. Însă, alții îi apreciază munca acestuia și îl au ca un viitor idol. Dumneavoastră, ce părere aveți despre acest subiect? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Moisei Larisa (discuție • contribuții).

Freud este cel mai citat psiholog din lume și a avut idei geniale și o mare importanță în dezvoltarea psihologiei și psihiatriei. Din păcate, psihanaliza nu a fost validată empiric și rămâne un hobby scump pentru pacienți bogați. Tgeorgescu (discuție) 9 ianuarie 2018 04:44 (EET)

De completat?[modificare sursă]

Aflăm că Prahovenii au apă sfințită direct la robinet. Un preot a sfințit uzina de apă de la Barajul Paltinu pentru a se produce Apa Cea Mare. Preotul a explicat că oamenii: « Vor bea apă sfințită direct de la robinet până în data de 14 ianuarie, indiferent că este zi de dulce sau de post și această apă este tămăduitoare de boli sufleteși și trupești și aduce binecuvântarea sufletului și a trupului de către cei care o consumă cu credință ». Înțeleg de aici că și la closet, când credincioșii vor trage apa, tot cu apă sfințită vor fi evacuate și excrementele, fie ele de dulce sau de post. Asta da credință! Nu ar fi util să adăugăm această informație în articolul Agheasmă? --Miehs (discuție) 9 ianuarie 2018 11:49 (EET)

Ba da, în secțiunea „tehnologii de producere”. :) --Turbojet  9 ianuarie 2018 12:25 (EET)

Referitor la folosirea pentru cel de-al doilea scop descris mai sus, cred că menirea este aceea de alungare a duhurilor necurate, precum și de îndepărtare a miasmelor de tipul celor care îi așteaptă pe cei care ajung acolo unde se află focul cel nestins. --Accipiter Q. Gentilis(D) 12 ianuarie 2018 19:25 (EET)

Am auzit (nu îmi amintesc când și unde) că „cele sfinte nu se spurcă”. ;) -- Victor Blacus (discuție) 12 ianuarie 2018 19:51 (EET)
Un detaliu tehnic: după procesarea apei sfinte în stația de tratare, apa va rămîne la o sfințenie aflată la o capacitate normală pînă-n veci pururi. Apa ce nu îndeplinește cerințele în conformitate cu ISO 13.060 este contrafăcută în China.--DieselEngineRO (discuție) 12 ianuarie 2018 20:26 (EET)
M-ar interesa formularea exactă: ce capitol/verset? De ce „apa va avea calități tămăduitoare (numai) timp de opt zile”? -- Victor Blacus (discuție) 12 ianuarie 2018 20:21 (EET)
Întrebarea se referea la intervenția precedentă a lui AQG, pe care între timp a retras-o. -- Victor Blacus (discuție) 12 ianuarie 2018 20:24 (EET)
Bravul soldat Švejk are un comentariu pertinent referitor la izvorul sfânt de la Lourdes, pe care nu îl pot reproduce aici.. -- Victor Blacus (discuție) 12 ianuarie 2018 20:45 (EET)

Formularea era:

Lăsând gluma, are legătură cu Leviticul - cartea a treia a lui Moise - 22, cred, dar în esență e vorba de un proverb (nu sunt sigur). --Accipiter Q. Gentilis(D) 12 ianuarie 2018 20:08 (EET)

O retrăsesem cu comentariul: Mai bine nu mă bag unde nu mă pricep... --Accipiter Q. Gentilis(D) 12 ianuarie 2018 20:46 (EET)

Mă gândeam că poate formularea derivă de aici. --Accipiter Q. Gentilis(D) 12 ianuarie 2018 20:52 (EET)

Comoara națională[modificare sursă]

În articolul Mangalița se afirmă că aceasta este „o comoară națională” (a Ungariei, așa cum reiese din context). Având în vedere că în mass-media diverși dieteticieni recomandă insistent consumul cărnii provenite din această rasă de porci, există cumva riscul ca ro.Wikipedia să fie acuzată de instigare la distrugerea/halirea unei „comori naționale” a altui stat („vecin și prieten”)?!? --Bătrânul (discuție) 12 ianuarie 2018 08:57 (EET)

Dat fiind că pe acea piață sporirea consumului determină și sporirea producției cu o elasticitate destul de bună, riscul este mai degrabă ca ro.wp să fie „acuzată” de contribuire la cultivarea și creșterea valorii acelei comori naționale. Mitigarea riscului se face prin citarea (inclusiv explicită) a sursei care face asemenea judecăți de valoare. —Andreidiscuție 12 ianuarie 2018 11:11 (EET)
Mda, am vrut să o iau pe ocolite, dar se pare că nu înțelege nimeni (mai bine postam la Wikipedia:Perle): o rasă de porci poate fi o comoară?!? --Bătrânul (discuție) 12 ianuarie 2018 20:56 (EET)
Depinde de puritatea ei, exprimată în carate pe cap de vită furajată. De pildă, rasa de Bazna nu poate fi o comoară, deși e superioară celei de Mangalița, din cauză că e o corcitură istorică tardivă cu urme de incest... Eu cred că toată lumea a înțeles întrebarea și tâlcul ei. :)) --Pafsanias (discuție) 12 ianuarie 2018 21:15 (EET)
Așa e noi, mai mangalițe care nu pricepe.--Silenzio (discuție) 12 ianuarie 2018 22:06 (EET)