Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Adăugați o întrebare nouă
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

 • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
 • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
 • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
 • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

 • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
 • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
 • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
 • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
 • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011
2012201320142015
2016


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Regurgitație[modificare sursă]

Cum se numește iluzionistul care practică regurgitația? În engleză e regurgitator. //  Gikü  vorbe  fapte  luni, 28 noiembrie 2016 18:29 (EEST)

Numere prime negative[modificare sursă]

Pot fi numerele prime si negative? Ce spun sursele, mai ales cele offline?--82.137.8.192 (discuție) 11 mai 2017 01:50 (EEST)

Numerele prime sunt o submulțime a numerelor naturale. Cel puțin așa sunt definite în manualele școlare și în cele universitare. Desigur s-ar putea face o extrapolare și în inelul numerelor întregi, dar asta ar fi deja o „cercetare originală”. --Bătrânul (discuție) 11 mai 2017 09:02 (EEST)
Conceptul poate fi extins și la alte mulțimi decât , în special la inelul numerelor întregi, dar și în anumite inele de numere complexe. Noțiunea legată de aceste generalizări este cea de ideal prim. —Andreidiscuție 11 mai 2017 10:45 (EEST)
Am intrebat deoarece am intalnit o sursa cu titlul Teste si teme de sinteza pentru examenul de capacitate care in breviarul teoretic despre divizibilitatea in Z la pagina 17 zice urmatoarea Definitie: Un numar intreg se numeste prim daca multimea divizorilor sai are cardinalul 4.--82.137.11.68 (discuție) 11 mai 2017 12:43 (EEST)
Înseamnă că extensia la a conceptului este verificabilă într-o sursă. Primalitatea numerelor negative e însă o chestie aproape pur teoretică. În criptografie, de exemplu, se lucrează cu definiția numerelor prime din . În sau în general în alte mulțimi/structuri algebrice se vorbește despre idealul prim. —Andreidiscuție 11 mai 2017 14:37 (EEST)

Direcția neo-consonantă[modificare sursă]

De aici aflăm din spusele proprii ale domnului Șerban Nichifor că ... direcția neo-consonantă, reprezintă o coordonată fundamentală a postmodernismului muzical. Nimeni pe lumea aceasta nu s-a ostenit să explice ce înseamnă această „coordonată fundamentală” în muzică. Căutând pe Google e un vid complet. Un adevărat complot al tăcerii. Am căutat în domeniul lingvisticii. DEXonline definește termenul „consonant” (despre cuvinte): Care are o terminație asemănătoare cu a altui cuvânt. <lat. consonans, ~ntis, fr. consonant. Am ales unele exemple, la întâmplare: lăudăroșenie, găunoșenie, tărășenie, păcătoșenie, scorțoșenie, scârboșenie. Cred că nu asta a vrut ȘN să ne transmită. Dar atunci, ce? --Miehs (discuție) 12 mai 2017 13:41 (EEST)

Probabil că singurul care ar putea răspunde la această întrebare ar fi chiar dânsul (având conturile pe Wikipedia Serbannichifor, Snichifor, Al Balint etc.). --Bătrânul (discuție) 12 mai 2017 14:17 (EEST)
@Miehs, @Bătrânul: cateva dintre numeroasele surse referitoare la neo-consonantism (new consonant music, nuova musica consonante), ca direcție realmente fundamentală în postmodernismul muzical: [1], [2], [3], [4], [5]... Precizez că sunt Dr. habil. în muzicologie. --Al Balint (discuție) 14 mai 2017 11:06 (EEST)
 1. ^ http://www.newconsonantmusic.com/index.php
 2. ^ http://www.michellysight.org/
 3. ^ http://www.art-in-society.de/AS11/BO/Piotr.Lachert.pdf
 4. ^ https://www.amazon.co.jp/consonante-Boduognant-preludes-Visioni-Nellantica/dp/B002DMF1IO
 5. ^ https://www.youtube.com/user/NewConsonantMusic

Prima referință ne duce la concluzia: „New Consonant Music is nothing but the resurgențe of an old and simple idea : if you have something to say, just say it!”, adică ... direcția neo-consonantă în muzică nu-i decât reînvierea unei idei vechi și simple: dacă ai ceva de spus, spune-o pur și simplu! Mai clar, după câte pricep eu, poți compune indiferent ce-ți dă prin cap, fără să te cramponezi cu snobism de curentele „la modă”. E cam așa cum vedeam la TV într-un documentar din SUA, în care cetățenii erau informați că pot face economii și pot contribui la salvarea mediului, renunțând la „tradiționalul” uscător electric pentru rufe și adoptând „noua” metodă de uscare a rufelor întinse pe frânghie, în curtea din spatele casei.
În sursele citate, apar următorii promotori ai „noului”:

 • (1) Henryk Mikolaj Gorecki, Steve Reich, Michael Nyman, John Adams, Phil Glass, Frédéric Devreese, Dominique Dupraz, Piotr Lachert, Michel Lysight, Gilberto Mendes, Georgs Pelecis.
 • (2) Michel Lysight
 • (3) Michel Lysight
 • (4) ? (nu cunosc limba japoneză)
 • (5) Gilberto Mendes

Din păcate, domnul Dr. habil. Șerban Nichifor a fost omis din lista de mai sus.--Miehs (discuție) 14 mai 2017 12:55 (EEST)

@Miehs: apare în schimb aici [1], [2], [3], [4], [5] și pe multe alte site-uri internaționale (sunt prea multe ca să le menționez pe toate). Referitor la direcția neo-consonantă din muzica contemporană (aka noua muzică consonantă, nuova musica consonante, new consonant music, nouvelle musique consonante) este bine să reproduceți citatele integral, fără a le scoate din context. Pentru clarificarea definitivă a problemei ridicate de Dumneavoastră, eu vă recomand articolul "Nouvelle musique consonante" ce este postat pe Wikipedia în limba franceză: [6]. Cred că traducerea și actualizarea lui pe Wikipedia în limba română ar fi foarte utilă. --Al Balint (discuție) 14 mai 2017 14:08 (EEST)
 1. ^ https://www.newmusicusa.org/profile/serbannichifor/
 2. ^ http://www.voxnovus.com/composer/Serban_Nichifor.htm
 3. ^ http://concurs.festivalenescu.ro/artist/serban-nichifor/
 4. ^ http://dwightwinenger.net/concerts.htm
 5. ^ https://www.ecpnm.com/member/42/nuova_musica_consonante_living_music_foundation_usa_
 6. ^ https://fr.wikipedia.org/wiki/Nouvelle_musique_consonante
Am reținut propunerea de inițiere a articolului Noua muzică consonantă. --Miehs (discuție) 14 mai 2017 16:14 (EEST)

Citare[modificare sursă]

„Multumesc wikipedia pentru informatiile oferite” a scris Pr. paroh Marius Demeter la sfârșitul prezentării satului Felmer, pe care a postat-o. Mai sunt și oameni care citează Wikipedia ca sursă de documentare. Majoritatea copiază fără a se osteni să treacă sursa. --Miehs (discuție) 25 mai 2017 23:54 (EEST)

Divizibilitate[modificare sursă]

Care este legatura dintre ultima cifră a unui număr intreg pozitiv si diviziblitatea sa cu anumite numere prime mai mici decât el?--82.137.14.173 (discuție) 27 mai 2017 01:13 (EEST)

Nu există o regulă generală; depinde de numărul prim respectiv. De exemplu, în cazul divizibilității cu 5, dacă ultima cifră a unui număr întreg este 0 sau 5 acel număr este divizibil cu 5. Alt exemplu: în cazul divizibilității cu 23 ultima cifră nu are nicio relevanță privind divizibilitatea unui număr întreg cu 23. --Bătrânul (discuție) 27 mai 2017 08:01 (EEST)