Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Canal IRC
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Întrebări despre editare
Discuții
Reclamații
Contact
Sala de presă
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Sfatul Bătrânilor
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Pagini de șters
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Inițiativa de curățenie
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Adăugați o întrebare nouă
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

  • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
  • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
  • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
  • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

  • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
  • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
  • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
  • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
  • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011
2012201320142015


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Istorie - Barbarossa în rahat[modificare | modificare sursă]

Ciotușoruleț[modificare | modificare sursă]

Avem vreun ciot mai scurt decât Iulian Grigoriu ? Eu zic să-l transferăm în Ciotopedia. --Miehs (discuție) 19 aprilie 2015 22:31 (EEST)

Inițial era mai lung articolul, dar au trecut recent vandalii peste el. Restabilit (posibil temporar). Pare un articol de șters pentru lipsă de notabilitate. --XXN, 19 aprilie 2015 22:51 (EEST)
@Miehs: există. Termitele.... --Bătrânul (discuție) 20 aprilie 2015 06:52 (EEST)

Dezastru planetar[modificare | modificare sursă]

O flegmă trasă foarte rapid poate distruge Terra? Tgeorgescu (discuție) 29 aprilie 2015 06:49 (EEST)

Depinde de cine o trage. Dacă o face Dumnezeu, scârbit de evoluția creației Sale, cu certitudine. --Miehs (discuție) 29 aprilie 2015 09:33 (EEST)
Asta e o întrebare de pus la http://whatif.xkcd.com/  —Andreidiscuţie 29 aprilie 2015 09:52 (EEST)
Răspuns: nu. Dar poate distruge credibilitatea utilizatorului care pune astfel de întrebări. De la ștergerea conținutului articolelor a trecut acum la contribuții mai elevate. --82.210.128.131 (discuție) 29 aprilie 2015 15:14 (EEST)
Nu zău, în teoria relativității era o formulă cu masa relativistă. 16 miligrame de carbon la viteza en:Oh-My-God particle ar putea reitera Craterul Chicxulub. Deci dacă flegma o trage un extraterestru poate servi drept armă de distrugere în masă. Tgeorgescu (discuție) 29 aprilie 2015 19:45 (EEST)
Da, dar un extraterestru care e în stare să tragă acea flegmă. Și un asteroid mai mare poate face același lucru, fără intervenția vreunei divinități sau extraterestru, și nici nu-i trebuie o viteză relativistă. De aia se și uită astronomii pe cer, însă deocamdată tehnologia noastră n-a fost în stare să detecteze corpuri care să amenințe Terra. Dar, într-adevăr, cele mici (prea puțin vizibile) și cu viteze relativiste pot crea probleme. Cât de meschină pare viața când te gândești la aceste aspecte... Lăsați-le, că n-o fi omenirea buricul universului, vă pare rău după ea? Parcă a apărut teoria că ADN-ul ar fi peste tot în univers, deci flegma aia... Sau una care să facă praf tot universul? Acesta iese „pe partea cealaltă a găurii”, legea conservării... Bineînțeles, nu va mai fi UNIVERS, ci SREVINU... :) --Turbojet 29 aprilie 2015 20:28 (EEST)

Taskbar[modificare | modificare sursă]

Atunci când sunt pe desktop, jos îmi apare taskbarul (unde îmi arată programele deschise, bateria, antivirusul, netul și toate astea). Atunci când deschid ceva taskbarul dispare. Când revin pe desktop și dau click dreapta pe „Properties”, caseta cu „Auto-hide the taskbar” nu e bifată; trebuie să o bifez, să salvez, apoi să o debifez din nou pentru ca taskbarul să nu mai dispară. Asta se întâmplă de fiecare dată. Cum fac să remediez problema? --Biolongvistul () 3 mai 2015 19:15 (EEST)

Asta sună a înttebare pentru serviciul de suport. —Andreidiscuţie 4 mai 2015 07:29 (EEST)
Da, dar aici știu sigur că primesc rapid un răspuns clar, pe limba mea. --Biolongvistul () 3 mai 2015 19:15 (EEST)

Calcul volant[modificare | modificare sursă]

Buna ziua! As dori sa iau legatura cu un specialist pe care sa-l rog sa-mi calculeze o pueterea dezvoltata volanta cu urmatoarele caracteristici: - masa: 40 Kg; - viteza (dupa ce a ajuns la cea constanta): 2000 rot/min; - diametru : 400 mm. Precizare: nu se va lua in considerare consumul energetic necesar pornirii volantului si ajungerii la 2000 rot/min, in schimb este f. important sa fie calculata puterea necesara pentru mentinerea acestei turatii pe intreaga perioada de functioanre.Astept raspuns la adresa de E-amil:energoincub@gmail.com sau tf. 0773803001. Cu stima si multumiri, Ion Vlad.

Vedeți aici. Datele furnizate sunt insuficiente, lipsește diametrul axului. Depinde și de ungere etc. Ordinul de mărime este câțiva wați. Diametrul volantului nu contează aici (contează la calculul de rezistență, dar oțelul rezistă la regimul descris).
Sistemul ăsta este mult prea complicat pentru a fi realizat artizanal.
Vedeți și en:Flywheel. Nu încercați să folosiți acest volant la propulsia unui vehicul, energia acumulată în el corespunde la doar câțiva ml de benzină. --Turbojet 23 mai 2015 21:07 (EEST)
Cred că este relevant și diametrul exterior pentru calculul energiei cinetice de rotație, cf. en:Kinetic_energy#Rotating_bodies. --Gutza DD+ 23 mai 2015 21:32 (EEST)
Da, dar el a întrebat de puterea necesară menținerii în rotație, adică practic despre ce se întâmplă în lagăre. A spus că nu întreabă de energia acumulată (totuna cu aducerea la turație). Eu i-am răspuns suplimentar la aia.
Energia cinetică depinde de momentul de inerție (care depinde de repartizarea maselor, implicit de diametru). La diametre mari (unde momentul de inerție este mai mare) forța centrifugă rupe volantul. Însă asta se întâmplă la dimensiuni de ordinul metrilor, ori dimensiunea de ordinul 400 mm sugerează un autovehicul, unde nu se pune problema așa. Dacă însă zicea 10 000 rpm, atunci trebuia să fim atenți și la 400 mm. --Turbojet 23 mai 2015 21:51 (EEST)
De acord, nu interesează în mod particular câtă energie este stocată în volant, ci numai ieșirile; acum am înțeles logica și este justă. --Gutza DD+ 23 mai 2015 22:47 (EEST)