Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Pagina de teste
Pagini de șters
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

  • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
  • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
  • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
  • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

  • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
  • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
  • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
  • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
  • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011201220132014201520162017201820192020


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Întrebare[modificare sursă]

În articolul Ziua Mondială a Râsului, un coleg a făcut corectarea ghilimelelor din engleze în românești:
… un articol intitulat "Laughter, the Best Medicine" ("Râsul, cel mai bun medicament").
… un articol intitulat „Laughter, the Best Medicine” („Râsul, cel mai bun medicament”)

Deoarece textele între ghilimele sunt în limbi diferite, mă întreb dacă nu ar trebui ca ghilimelele să fie atribuite conform limbii:
… un articol intitulat "Laughter, the Best Medicine" („Râsul, cel mai bun medicament”).

E o întrebare la care nu am suport bibliografic. Poate e o prostie. Ce părere aveți? --Miehs (discuție) 10 iunie 2020 23:15 (EEST)

Părerea mea e că ar trebui păstrare ghilimelele în limba engleză doar în citate. Dacă articolul respectiv conține ghilimelele în titlu, atunci să rămână cele în limba engleză, dacă sunt ghilimele puse de cititori (wikipediști) atunci trebuie puse potrivit regulilor de punctuație ale limbii în care este scris textul articolului de pe Wikipedia, adică în limba română. Consider că cel care a corectat a procedat corect. --Donarius (discuție) 10 iunie 2020 23:22 (EEST)
Am și eu o nelămurire care ține mai mult de manualul de stil: este corect ca într-un text cursiv (italic) care se vrea a fi un citat să se folosească ghilimele? Exemplu: „Terente și Didina se plimbau cu mașina”. Mă gândesc că ori se scrie cursiv, ori se pun ghilimele. Excepție sunt citatele în interiorul citatelor, acolo știu că Academia Română a hotărât că se folosesc ghilimele „franțuzești” (« »).--Kun Kipcsak (discuție) 10 iunie 2020 23:26 (EEST)
IMO un citat se pune între ghilimele indiferent de font (aici, italic).
Cu ghilimelele franțuzești, o mică precizare: francezii lasă un spațiu între ele și citatul propriu-zis (ex. « example »), dar în textele românești nu (ex. «exemplu»). Citatele franțuzești practic trebuie scrise cu spațiu neîntreruptibil (ex. « example »). --Turbojet  11 iunie 2020 00:08 (EEST)

Underfur[modificare sursă]

Cum s-ar traduce termenul „underfur” (en:w:Lepus corsicanus#Description)? --NGC 54 (discuție / contribuții) 20 septembrie 2020 16:44 (EEST)

E vorba de firele din stratul intern/ interior al blănii (mai scurte, mai dese, mai moi/ pufoase, din fire ondulate/crețe și fără vârf ascuțit, cu rol important în termoreglare).--Accipiter Gentilis Q.(D) 20 septembrie 2020 17:37 (EEST)