Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Canal IRC
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Întrebări despre editare
Discuții
Reclamații
Contact
Sala de presă
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Sfatul Bătrânilor
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Pagini de șters
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Inițiativa de curățenie
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Adăugați o întrebare nouă
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

  • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
  • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
  • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
  • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

  • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
  • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
  • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
  • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
  • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011
2012201320142015


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Istorie - Barbarossa în rahat[modificare | modificare sursă]

HTML/CSS[modificare | modificare sursă]

Cum se aplică regula „HTML e pentru structură, CSS e pentru prezentare”? Folosim atributul style? Folosim întotdeauna <span class=""> și <div class="">? Definim întotdeauna cu CSS tagurile de prezentare? Sau cum? --Biolongvistul () 21 martie 2015 21:46 (EET)

Deși odată făcusem un curs online de HTML... nu prea mai țin multe minte. Pot să spun, despre prima propoziție, că HTML este „scheletul” iar CSS pielea (ce e pe afară). --Sebastianpin 22 martie 2015 18:43 (EET)
Gândește-te că de regulă sunt două persoane diferite care se ocupă cu generarea de conținut, respectiv cu designul. Primul scrie conținutul încadrându-l în taguri html (paragrafele în p-uri, tabelele în table/th/tr/td, titlurile în h1/h2/h3...), eventual div-uri și span-uri pentru a identifica blocuri sau elemente separate. Apoi cealaltă persoană vine și scrie CSS-ul, descriind fiecare element cum trebuie să arate. Se preferă în general ca elementele HTML să aibă atributul class definit, pentru că este mai ușor de identificat în CSS. CSS poate identifica elemente și după atributul "id", dar ăsta mai are și alte roluri, trebuie să fie unic și în DOM și la nivel de element (class poate lipsi sau un element poate avea mai multe clase). Definirea lui style direct este făcută doar în cazuri în care el dă funcționalitate (nu design). Asta pentru că CSS/HTML sunt gândite în așa fel încât același conținut să poată fi afișat cu unul din mai multe stiluri, definite în unul din mai multe CSS-uri, sau poate oricum avea CSS-uri diferite pentru dispozitive diferite de afișare (tabletă, telefon, monitor de calculator, imprimantă). Un exemplu este chiar Wikipedia (deși majoritatea folosim stilul implicit Vector, există și alte stiluri, și putem defini stilurile noastre). —Andreidiscuţie 23 martie 2015 10:05 (EET)

JavaScript[modificare | modificare sursă]

Atunci când vrem să comparăm un string cu o variabilă în JavaScript, câți „=” punem? Unul, doi sau trei? De exemplu, în situația asta:

if (variabilă === 'String') {
  // …
}

--Biolongvistul () 27 martie 2015 14:18 (EET)

Aceasta e o întrebare elementară. Ar fi bine să citești ceva tutoriale de bază și apoi să clarifici neclaritățile. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 27 martie 2015 14:36 (EEST)
Un egal este atribuire, doi egali este comparație între valori; trei egali este comparație între valori și tipuri. Distincția între primele două este elementară, cea de a treia este mai subtilă. Dacă variabilă are valoarea numerică 3, iar stringul este "3", atunci comparația cu dublu egal returnează true, iar cea cu triplu egal returnează false. AFAIK. —Andreidiscuţie 27 martie 2015 15:57 (EET)
Apropo, ca o regulă de bună practică pentru a evita confuzia între atribuire și comparație atunci când vrei să compari o constantă cu o variabilă, este bine să-ți formezi un obicei să pui constanta în termenul din stânga și variabila în dreapta. —Andreidiscuţie 27 martie 2015 16:00 (EET)
În concluzie, pun doi de „=”. Ce înseamnă „AFAIK”? --Biolongvistul () 27 martie 2015 21:09 (EET)
Este un acronim en-US: AFAIK = "As far as I know". --Bătrânul (discuție) 27 martie 2015 21:23 (EET)
<AFAIK = "As far as I know"> Lipsește un „=”. Vitalie Ciubotaru (discuție) 30 martie 2015 18:09 (EEST)
Bătrânul nu știu să fie programator, sper să înțeleagă... :D
Traducerea literală a AFAIK este „după cum știu”, expresie care în limba română sugerează nesiguranță și lasă loc la multă îndoială, însă în limba engleză este foarte puternică, într-o declarație are sensul „eu așa știu și asta susțin; dacă nu e așa, nu e vina mea, puteam să jur de bună-credință”. --Turbojet 30 martie 2015 19:18 (EEST)

Verb la diateza activă[modificare | modificare sursă]

Există verbul a sinucide la diateza activă?--5.15.32.56 (discuție) 29 martie 2015 15:58 (EEST)

Se mai întâmplă uneori…. Milionarul COSTEL COMANA s-a sinucis sau A FOST SINUCIS? --Miehs (discuție) 29 martie 2015 16:05 (EEST)
Interesant de observat potriveala cu sinucideri(?) in avion in contextul mai recent cu Andreas Lubitz avut in vedere la formularea acestei intrebari. De asemenea este interesant de calculat probabilitatea unei sinucideri in tandem Comana-Lubitz cu probabibilitati conditionate.--5.15.32.56 (discuție) 29 martie 2015 17:40 (EEST)

O observatie contextuala: Costel Comana nu are wikiarticol, spre deosebire de Lubitz. Ar fi util poate un redirect spre Regiotrans.--5.15.32.56 (discuție) 29 martie 2015 17:43 (EEST)

Se mai poate observa ca verbul respectiv poate fi pus si la diateza pasiva.--5.15.32.56 (discuție) 29 martie 2015 17:47 (EEST)

Evident, formularea "a fost sinucis" vrea să sugereze că în realitate a fost ucis, dar în așa fel încât să pară o sinucidere.--Miehs (discuție) 29 martie 2015 19:57 (EEST)
Se pare că și Seneca ar fi fost sinucis.--86.125.187.235 (discuție) 6 aprilie 2015 21:59 (EEST)
În limba română verbul (intranzitiv) a se sinucide se conjugă numai la diateza reflexivă. Dar cine mai respectă normele academice ale limbii române, mai ales la ro.Wikipedia?... :( --Bătrânul (discuție) 29 martie 2015 20:35 (EEST)
Desigur in mod normal numai diateza reflexiva este valabilă. Restul sunt situații nebanale/paradoxale care sunt redate prin efecte stilistice sau jocuri de limbaj care folosesc alte diateze. Este vorba de expresivitatea unei limbi naturale cum e limba română. Alt exemplu de expresie nebanală aparent paradoxală e a coborî in sus mentionata de Miehs aici pe Wikipedia care are sens la folosirea unei scări rulante in sens invers cand viteza scării rulante e mai mare ca a omului care ar vrea să coboare.--86.125.161.234 (discuție) 29 martie 2015 21:03 (EEST)

Substantive cu sufixe - tipuri de gust[modificare | modificare sursă]

Ce sufix ar trebui folosit pentru formarea unui substantiv derivat de la gustul sărat (similar cuvintului en saltiness)? Există următoarele substantive derivate de la adjective: acru ---> acreală, dulce --->dulceață, amar --->2 variante cu -ciune si -eală, picant----?--86.125.181.27 (discuție) 30 martie 2015 14:58 (EEST)

Sărătură.--Silenzio (discuție) 30 martie 2015 19:22 (EEST)
Se pare că sensurile 2 si 3 de acolo il ecipsează pe 1 care se referă la proprietatea de a fi sărat care e de interes aici. Pentru acru există două substantive derivate cu sufixe diferite si cu sensuri diferite: acreală (gust) si acritură (mâncare). De asemenea pentru dulce dulceața are dulceață (sau nu chiar, poate acreală).--86.125.160.2 (discuție) 30 martie 2015 23:12 (EEST)
Saramură. Tgeorgescu (discuție) 31 martie 2015 01:01 (EEST)

Bucharest[modificare | modificare sursă]

If any answerers speak English, can you help with this question at the English Oracle? Here. Thank you. 184.147.117.34 (discuție) 5 aprilie 2015 22:55 (EEST)

Bucharest - Str. Aurel Vlaicu 08 (derelict house - mural).jpg
Intrebarea originala (daca cunoaste cineva data acelui model Art Deco (estimata anii '20 sau '30), detalii despre arhitectul casei (una dintre primele constructii moderniste din zona [Str. Aurel Vlaicu]), situatia legala a casei (pentru ca pare cam paraginita dar nu abandonata complet), cine ar fi putut locui in ea (in mod special primii locatari), etc) se refera la imaginea din dreapta, si nu mai este disponibila in pagina mentionata anterior, pentru ca a fost arhivata. Mentinez acestea doar in caz ca are cineva idee despre respectivele informatii. -- Jokes Free4Me (discuție) 12 aprilie 2015 09:02 (EEST)

Font[modificare | modificare sursă]

Am instalat fontul Junicode. În pdf-ul cu informații scrie de niște opțiuni OpenType pentru diverse lucruri. Ce sunt și cum le pot folosi? --Biolongvistul () 6 aprilie 2015 23:23 (EEST)

Cu ocazia asta am aflat și eu de "Stylistic Sets". Ce folosești: Windows, Mac sau Linux? Pentru Windows (și Mac), în principiu ar trebui să meargă cu Word 2010 (respectiv 2011), dar mie nu-mi merge, pentru că în dreptul lui Junicode apare TT (TrueType) nu O (OpenType). Vezi, totuși: [1] și [2]. Pentru Linux (teoretic și pentru Windows, dar trebuie să fi mai "genul linuxist", iar eu nu prea sunt), încearcă XeTeX (vezi [3]). Răzvan Socol mesaj 7 aprilie 2015 21:31 (EEST)

Vizibilitatea fonturilor[modificare | modificare sursă]

Cum se face ca, într-un site, vizitatorii să poată vedea fontul ales de creatorul sitului chiar dacă nu îl au instalat? --Biolongvistul () 10 aprilie 2015 19:32 (EEST)

<html><head><style>@font-face { font-family: MyKewlFont; src: url('mykewlfont.ttf') --Vitalie Ciubotaru (discuție) 10 aprilie 2015 20:09 (EEST)
Mulțumesc! --Biolongvistul () 10 aprilie 2015 23:39 (EEST)
Atunci mai trebuie să specific fontul altundeva? Și fontul se va instala automat pe calculatorul vizitatorului? --Biolongvistul () 10 aprilie 2015 23:44 (EEST)
Pentru puțin! Îmi pare bine că v-am fost de folos :-)
Nu e nevoie să indicați fontul altundeva. De fapt, dacă aveți mai multe pagini care folosesc același stil de formatare, ar fi logic să scoateți fragmentul <style> ... </style> într-un fișier separat (CSS) și să-l încărcați prin <link rel="stylesheet" type="text/css" href="mystyles.css"/> în secțiunea <head> ... </head>. Evident, fișierul cu fontul respectiv trebuie să existe pe web-server. Deci, veți avea:
* fișier (de obicei mai multe fișiere) cu html, care fac trimitere la mystyles.css
* mystyles.css, care conține descrierea stilurilor de formatare și face trimitere la myfont.ttf
* myfont.ttf, fișier cu fontul dorit
Fontul respectiv nu se va instala automat pe calculatoarele vizitatorilor, ci doar se va afișa în browser la accesarea paginii. Succese mari! Vitalie Ciubotaru (discuție) 13 aprilie 2015 05:59 (EEST)
Și dacă folosesc într-un document Microsoft Office Word un font care nu se află pe calculatorul vizitatorilor, cititorul va vedea fontul dorit? --Biolongvistul () 15 aprilie 2015 20:57 (EEST)
Microsoft jură că documentele Word (cel puțin în .docx) se pot salva împreună cu toate fonturile necesare. Pentru aceasta, la salvarea documentului trebuie de bifat opțiunea „Embed fonts” și toate fonturile (de fapt, doar simbolurile folosite în document) vor fi integrate în fișier.
Dacă fontul necesar nu se află nici pe calculatorul utilizatorului, și nici în fișierul respectiv, atunci probabil Word-ul va încerca să-l substituie cu alt font. Poate vreun alt profet sau sibilă (Andrei Stroe? Gikü? Gutza?) va oferi un oracol mai detaliat despre fonturi în Word :-)
Succese mari! --Vitalie Ciubotaru (discuție) 16 aprilie 2015 05:43 (EEST)
Confirm, exact așa se întâmplă în orice aplicație serioasă care lucrează cu fonturi – fie se salvează și fonturile împreună cu fișierul (la opțiunea utilizatorului), fie, dacă fonturile nu sunt incluse și nu sunt nici disponibile pe computerul destinație, atunci sunt substituite automat cu alte fonturi pe cât posibil similare. Nu sunt familiarizat cu mecanismul concret de substituție, însă cred că se bazează pe meta-informație privitoare la fiecare font în parte (e.g. Times New Roman are serife și este un font ușor lizibil, așa că ar putea fi înlocuit cu orice alt font cu serife și ușor lizibil disponibil). Însă astea deja sunt detalii. --Gutza DD+ 16 aprilie 2015 09:01 (EEST)

Dată[modificare | modificare sursă]

Știe cineva data nașterii lui Modest Isopescu? În articol apare imposibila dată de 31 noiembrie. --Miehs (discuție) 11 aprilie 2015 12:09 (EEST)

In mod curios, aceasta este data din document... -- Jokes Free4Me (discuție) 12 aprilie 2015 08:50 (EEST)
S-ar putea sa aberez, nu sunt familiar cu subiectul, dar ar putea fi un artefact al schimbării calendarului? Gen era născut pe 17 noiembrie pe stil vechi și cine a adunat n-a ținut cont de faptul ca noiembrie are 30 de zile. - - Strainu (دسستي‎)  12 aprilie 2015 18:47 (EEST)

Urgent: Mormântul botanistului Johann Christian Baumgarten[modificare | modificare sursă]

Site cineva o locație mai precisă pentru acest monument istoric? Am întrebat la biserica din deal și în înregistrările parohiei singurul mormânt al unui Baumgarten este la numărul A397, al cuiva decedat în 1946, iar piatra de mormânt este ilizibila. Probabil o sa o pot descifra cu ceva postprocesare, dar nu am acum uneltele.

Eu voi mai fi pana mâine în Sighișoara, dacă pot obține o localizare mai precisă ma duc să-i fac o poza, dacă nu, poate totuși aflam unde este și apuca altcineva să-l pozeze.

Mulțumesc. - - Strainu (دسستي‎)  12 aprilie 2015 18:47 (EEST)

Nu am obținut un răspuns la timp, poate totuși reușim să-l identificăm până la urmă.--Strainu (دسستي‎)  15 aprilie 2015 23:00 (EEST)

Ciotușoruleț[modificare | modificare sursă]

Avem vreun ciot mai scurt decât Iulian Grigoriu ? Eu zic să-l transferăm în Ciotopedia. --Miehs (discuție) 19 aprilie 2015 22:31 (EEST)

Inițial era mai lung articolul, dar au trecut recent vandalii peste el. Restabilit (posibil temporar). Pare un articol de șters pentru lipsă de notabilitate. --XXN, 19 aprilie 2015 22:51 (EEST)
@Miehs: există. Termitele.... --Bătrânul (discuție) 20 aprilie 2015 06:52 (EEST)