Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Adăugați o întrebare nouă
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

 • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
 • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
 • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
 • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

 • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
 • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
 • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
 • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
 • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011
2012201320142015
2016


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Termeni juridici[modificare sursă]

Cum se traduce „contopirea pedepselor” în engleză sau altă limbă de circulație? Aceeași întrebare pentru „viciu de procedură” - singurul concept pe care l-am găsit în legătură cu subiectul este en:Contaminated evidence Ark25  (discuție) 29 iulie 2016 04:27 (EEST)

Mulțumesc. Alți termeni juridici: propunere legislativă (care este un termen diferit de proiect de lege) și cum se traduce în română en:Act of Parliament? —  Ark25  (discuție) 27 august 2016 08:30 (EEST)

--Miehs (discuție) 27 august 2016 08:49 (EEST)

Mulțumesc încă odată. Cum s-ar traduce Legea dării în plată într-o altă limbă de circulație, și oare există alte țări care au o asemenea lege, sau o lege similară? —  Ark25  (discuție) 9 septembrie 2016 16:08 (EEST)

Delegarea legislativă (făcută în România printr-o lege de abilitare a Guvernului) este doar unul dintre tipurile de Act of Parliament din Marea Britanie, vezi en:Acts of Parliament in the United Kingdom, pentru detalii. Eu aș zice că Act of Parliament se referă la orice act adoptat de parlament care are rol de legislație primară (conform definiției de la en:Act of Parliament). În România, legislația primară este constituită din legi (emise de parlament), ordonanțe și ordonanțe de urgență (emise de guvern). Parlamentul mai adoptă și hotărâri și moțiuni, însă acestea nu fac parte din legislație.
Legea dării în plată a fost numită de presa internațională "mortgage walk-away bill" ([1], [2]), altă variantă fiind "debt discharge law" ([3], [4], [5]). Din câte înțeleg din [6], asemenea prevederi se întâlnesc mai des în Statele Unite, decât în Europa. Vezi și en:Mortgage loan#Foreclosure and non-recourse lending, unde spune (despre împrumuturile din Marea Britanie): "Like other European countries and the rest of the world, but unlike most of the United States, mortgages loans are usually not nonrecourse debt, meaning debtors are liable for any loan deficiencies after foreclosure." Răzvan Socol mesaj 10 septembrie 2016 16:20 (EEST)

Ce estea aceea pedeapsa complementară? - am găsit următorul text: au fost condamnați fiecare la câte patru ani închisoare cu executare, la care se adaugă și o pedeapsă complementară de încă doi ani, interval în care vor avea interzise o serie de drepturi cetățenești. —  Ark25  (discuție) 19 octombrie 2016 13:32 (EEST)

... interval în care vor avea interzise o serie de drepturi cetățenești. --Silenzio (discuție) 19 octombrie 2016 15:34 (EEST)
Let me Google that for you: Art.55 Codul Penal: "Pedepsele complementare sunt: a) interzicerea exercitării unor drepturi; b) degradarea militară; c) publicarea hotărârii de condamnare"; vezi și Art.66 Codul Penal, unde se enumeră drepturile care pot fi interzise (de a fi ales, a alege, a conduce vehicule, a purta armă, a discuta cu victima, etc). Răzvan Socol mesaj 19 octombrie 2016 18:56 (EEST)

Corpul Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni (ajutor nume)[modificare sursă]

„Mutat de la Wikipedia:Cafenea#Corpul Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni (ajutor nume)

Nu am reușit să mă lămuresc de denumirea exactă (oficială) a Corpului Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni înființat la 13 octombrie 1917 la Hârlău, prin decizia Marelui Cartier General Român. Îmi este necesar acest lucru, pentru a putea da titlul corect unui articol cu acest subiect și pentru a clarifica suplimentar datele privind denumirile alternative, consemnate la începutul introducerii articolului Corpul Voluntarilor Români din Rusia.

Am găsit doar niște date care nu m-au lămurit pe deplin:

 • un Monitor Oficial din 1936 (Partea 1, nr. 144, 24 iunie 1936, p. 2) unde în Decretul regal Nr. 1216 din 25 mai 1936 se face referire la „Corpul voluntarilor Ardeleni-Bucovineni și legiuni”, dar ținând cont de faptul că a existat și un „Corp al Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni din Rusia înființat prin Ordinul nr. 1191 al Ministerului de Război în 23 februarie (8 martie - stil nou) 1917, nu știu care e denumirea oficială a celui de la Hârlău (cu atât mai mult cu cât nu e foarte sigur că nu a avut mai multe denumiri, ținând cont de relațiile de subordonare/integrare succesive din perioada de confuzie premergătoare Armistițiului cu Puterile Centrale).
 • O imagine a ștampilei Regimentului Nr. 2 „Alba Iulia” din Corp, unde scrie: „Corpul Voluntarilor Români A. B.”

--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 septembrie 2016 10:01 (EEST)

Nici o opinie ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 19 octombrie 2016 14:09 (EEST)
Opinie: Corpul Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni. --Silenzio (discuție) 19 octombrie 2016 15:40 (EEST)

Copyright-ul Bibliei[modificare sursă]

În funcție de țară, drepturile de autor (copyright, în engleză) durează între 70 și 100 de ani după moartea autorului.

Biblia, mai precis „Vechiul Testament”, se zice că ar fi cuvântul lui Dumnezeu. Deci, El deține drepturile de autor. Și cum nu există informații că Dumnezeu ar fi murit (cu excepția afirmației lui Friedrich Nietzsche că "Dumnezeu a murit", contestată de mulți), teoretic, Lui ar trebui să i se plătească pentru a fi de acord cu tipărirea de noi ediții ale Bibliei. Nu se cunoaște nici un act prin care El să fi renunțat oficial la aceste drepturi.

Și chiar dacă ar fi murit, drepturile de autor îi revin fiului său, adică lui Isus. Dacă luăm în seamă dogma Sfintei Treimi (exprimată în forma: „Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, întreit în Persoane, dar Unic în ființă, este Dumnezeu Atotputernic, Preexistent firii și complet Independent în raport cu orice”), Isus este de fapt un pseudonim literar al lui Dumnezeu Atotputernic, pseudonim sub care a inspirat scribilor săi o altă carte, best-seller-ul cu titlul „Noul Testament”.

Problema lui Isus e că, la un moment dat, a murit, ceea ce i-a pasat drepturile de autor urmașului său legal. Cine e acesta? Chiar de nu vom ști niciodată cine e acesta, cert e că au trecut mai mult de 70-100 de ani de atunci și drepturile de autor pentru Noul Testament au intrat în termenul de prescripție.

Pe de altă parte, Isus a înviat după 40 de zile, fapt ce nu incumbă reluarea patrimonială a drepturilor de autor pentru scrierile sale antume, care au trecut legal la erezii săi. (Nu, termenul nu are nimic de-a face cu „erezie” care are și el ca plural „erezii”, ci cu „erede”, din latină heres, -dis, adică „moștenitor”.) Scrieri postume (în cazul nostru, scrise după prima moarte) nu se cunosc încă.

Dar fiind în continuare fiul lui Dumnezeu-Tatăl, Isus păstrează dreptul ereditar la copyright-ul Vechiului Testament, pentru cazul în care Dumnezeu-Tatăl ar sucomba.

Prin urmare, dacă Isus s-ar întoarce pe Pământ ca multașteptatul Mesia, nu ar mai beneficia de drepturi de autor pentru Noul Testament (căci de la moartea sa au trecut peste 70-100 de ani) și nici pentru Vechiul Testament, deoarece Dumnezeu-Tatăl nu a murit încă.

Poate, cel mult, un avocat priceput ar putea argumenta că fiind, împreună cu Tatăl și Sfântul Duh, parte din Dumnezeu Atotputernic, ar putea pretinde o treime din veniturile aduse de publicarea Vechiului Testament. Noul Testament e de peste 1900 de ani în domeniul public. Din propriile sale spuse scrise nu mai poate încasa nimic.

Ce părere aveți? --Miehs (discuție) 7 octombrie 2016 09:18 (EEST)

Când e vorba de bani, și avocații sunt atei. --Strainu (دسستي‎)  7 octombrie 2016 09:26 (EEST)

Monografia satului Rășinariu[modificare sursă]

Monografia satului Rășinariu (1915) poate fi considerată domeniu public ({{DP-ro-1956}})? De la moartea autorului (Victor Păcală, d. 1955) încă nu au trecut 70 de ani. Exemple de fișiere afectate: Fișier:Notabilitati din Rasinari la 1915.jpg, Fișier:Kasten Rasinari.jpg. //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 7 octombrie 2016 10:05 (EEST)

Fotografiile (dacă conține așa ceva) sunt sigur în domeniul public. Restul rămâne protejat până în 2026, inclusiv textul și desenele, și deci și fișierele pe care le-ai dat ca exemplu. —Andreidiscuţie 7 octombrie 2016 12:57 (EEST)

Parlamentari din legislatura 1990[modificare sursă]

Camera deputaților are fotografii cu majoritatea parlamentarilor din 1990 și până astăzi pe site-ul său. Cele din 1990 sunt realizate cu mai mult de 5 ani înainte de intrarea în vigoare a legii 8/1996, deci ar fi în domeniul public dacă au fost publicate. În mod evident în 1990 nu exista cdep.ro, dar mă gândesc că poate există alte publicații în care să fi apărut respectivele poze. Dacă aveți ceva informații, ne-ar fi de mare ajutor. Exemplu de fișier: Fișier:Diodor_Nicoară.jpg.--Strainu (دسستي‎)  7 octombrie 2016 11:24 (EEST)

Dimensiuni[modificare sursă]

(Adus de la Discuție:Ecuațiile lui Einstein)

Doresc ca cineva care cunoaste, sa imi spuna clar, care sunt dimensiunile fizice in S.I. ale termenilor din ecuatia lui Einstin. (2A02:2F0B:8047:3900:127:1390:D4D7:D50E (discuție) 7 octombrie 2016 12:57 (EEST)).

Dacă vă referiți la ecuația E = mc2, masa se măsoară în kilograme, viteza luminii în metri/secundă, iar energia în Jouli. Prin definiție, . Asta ar însemna că un kilogram de materie echivalează cu aproximativ 25 de miliarde de kWh, o cantitate comparabilă cu toată energia electrică consumată în România, timp de jumătate de an. Răzvan Socol mesaj 21 octombrie 2016 19:11 (EEST)

Detractorul SIE[modificare sursă]

În anul 2004 (sau undeva între 2003 și 2005), un ofițer acoperit al SIE și-a declinat identitatea și a denunțat corupția din cadrul SIE. Mai știe cineva numele lui? Îmi amintesc faptul că a participat la emisiunea lui Doru Braia de la Național 24. —  Ark25  (discuție) 21 octombrie 2016 14:33 (EEST)

Cumva e vorba de cazul ăsta? Răzvan Socol mesaj 21 octombrie 2016 19:51 (EEST)
Cutremurător cazul, nu știam de el. Totuși, nu acesta este cel despre care întrebam. Era un agent SIE cu siguranță, care lucrase în străinătate ca ofițer acoperit. Și se întâmpla în 2004, cel mai târziu în 2005, în nici un caz după. Avea tot așa, pe la 30 de ani. —  Ark25  (discuție) 23 octombrie 2016 00:14 (EEST)