Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

  • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
  • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
  • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
  • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

  • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
  • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
  • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
  • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
  • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011
2012201320142015
20162017


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Compresor[modificare sursă]

Există vreo influență a tipului constructiv al unui compresor asupra modului de realizare a transformărilor termodinamice realizate de el? Mulțumesc.--109.166.206.2 (discuție) 26 septembrie 2018 19:42 (EEST)

Întrebarea e cam neclară. Fiecare tip de compresor lucrează după ciclul său termodinamic, care poate semăna sau nu cu ciclul altor tipuri. De exemplu ciclul compresoarelor cu piston diferă de ciclul compresoarelor Roots. Deși pot realiza același raport de comprimare, ciclul compresoarelor Roots are randament inferior.
Iar transformările propriu-zise pot diferi chiar la același tip, în funcție de perfecțiunea tehnologică: comprimarea la un compresor cu piston prost etanșat se face tot politropic, la fel ca la unul bine etanșat, dar cu alt exponent politropic, deci pe altă curbă dintr-o diagramă p-V sau T-s, mai nefavorabilă. --Turbojet  26 septembrie 2018 21:32 (EEST)
Aveam in minte la formularea întrebării dacă în funcție de natura compresorului, cu piston sau rotativ,..etc, poate diferi tipul de expresie de calcul a energiei mecanice necesare comprimării pentru același tip de transformare realizat in compresoare diferite, in afara indicelui politropic? Care ar fi diferențele posibile în expresiile de calcul față de raportarea la tip ideal reversibil de transformare, să zicem izotermă sau adiabată și un model ideal de compresor unde energia mecanică necesară comprimării este de forma RT ln din ceva (raportul de comprimare?)--109.166.206.2 (discuție) 28 septembrie 2018 16:51 (EEST)
Procesul (transformarea) de comprimare la compresorul cu piston este o politropă, în timp ce la compresorul Roots nu. Deci nu e „același tip de transformare”, deci normal că relațiile de calcul diferă. Diferă fundamental, nu prin mici diferențe la niște coeficienți. Ciclul termodinamic al compresorului cu piston „ideal reversibil” diferă de ciclul compresorului Roots „ideal reversibil”. Randamentul ciclului compresorului cu piston „ideal reversibil” este mai bun decât randamentul ciclului compresorului Roots „ideal reversibil”. Iar în toate cazurile transformările reale au un randament mai mic decât cele ideale. Și nu există compresor real care să realizeze transformări izoterme (necesită timp infinit) sau adiabatice (necesită izolație ideală), acestea sunt niște simplificări teoretice. Însă nu o să vă țin aici un curs de termotehnică și compresoare, sunt cărți care tratează problema. În cele câteva sute de pagini ale oricărei cărți de specialitate o să găsiți relațiile care vă interesează. --Turbojet  28 septembrie 2018 21:51 (EEST)
Am verificat câteva cărți legate de compresoare, disponibile la o bibliotecă, între postarea inițială a întrebării aici și cea de-a doua postare. Am remarcat doar 2 titluri, una cu titlul Compresoare volumice Stamatescu 1964 in care apare pe la pagina 264 menționat compresor cu rotoare profilate Roots și două desene ale acestora. Cea de a doua carte are titlul Compresoare centrifuge aproximativ același an de apariție și e o traducere a unui autor sovietic. In Stamatescu am observat un capitol cu titlul Termodinamica compresorului volumic, dar nu apare deloc in carte ciclul compresorului Roots.--109.166.206.2 (discuție) 7 octombrie 2018 19:56 (EEST)
Se pare că sursele in limba română sunt cam sărăcăcioase referitor la îmbunătățirea clarificării unor aspecte din articol legate de clasificare, comparare și aspecte funcționale ale compresoarelor.--109.166.206.2 (discuție) 7 octombrie 2018 20:03 (EEST)
Vol I al cursului de compresoare al lui Liviu Dan Negru conține și termodinamica compresoarelor volumice, și ciclul Roots. --Turbojet  7 octombrie 2018 22:51 (EEST)

Greutate[modificare sursă]

adus de la Wikipedia:Cafenea#Greutate

Salut. E corecta folosirea cuvantului "greutate" in vorbirea cotidiana, sau totusi trebuie de folosit cuvantul "masa"? Cred ca am vazut pe undeva un articol lingvistic in acest sens, dar nu mai stiu pe unde si ce valoare are. --Vasile 515 (discuție) 19 octombrie 2018 21:50 (EEST)

În „vorbirea cotidiană” e corect și greutate și masă - depinde de context. De exemplu, în atletism există proba de „aruncare a greutății” (nu a mesei...), iar în familie auzim îndemnul „copii, haideți la «masă»” (nu la greutate...). Lăsând gluma la o parte, bănuiesc că vă interesează diferența dintre mărimile fizice masă și greutate - orice manual de fizică vă va lămuri. Vedeți și articolele Wikipedia Masă și Greutate. --Bătrânul (discuție) 19 octombrie 2018 22:23 (EEST)
Mi-a spus cineva mai demult că în zoologie, atunci când apreciem cât cântărește un animal, deși vorbim de mărimea fizică a mesei, folosim termenul „greutate”. Prin extensie, — și nu știu dacă e corect — atunci când acuratețea termenilor fizici nu este obligatorie, cum e în vorbirea cotidiană, se folosește la general termenul „greutate”. //  Gikü  vorbe  fapte  19 octombrie 2018 23:13 (EEST)
În articolele care au legătură cu fizica (fizică, chimie, tehnică etc.) nu este bine de făcut confuzii, acolo masei e bine să i se spună masă. Cântărirea în viața curentă este măsurarea forței cu care Pământul atrage corpul respectiv, deci termenul de greutate nu este greșit. Greșită este unitatea de măsură, se spune „corpul are o greutate de x kilograme”, ar trebui „x kilograme-forță”, dar în vorbirea curentă informală se înțelege ce vrea să spună prima expresie. Pe de altă parte, pentru sensurile 16–19 din DEX este foarte corect să se spună „o greutate (obiect) de x kg”, care specifică masa obiectului, de exemplu a unor greutăți de cântar. Dacă se poate, cuvântul ambiguu poate fi evitat, de exemplu „omul acesta are 70 de kilograme”, fără a mai specifica că este vorba de greutate sau de masă. Totul depinde de context. Exprimarea trebuie să fie astfel încât să nu zăpăcească cititorul. Și nu se folosesc inadecvat expresiile doar pentru a protesta. --Turbojet  20 octombrie 2018 01:33 (EEST)