Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Pagina de teste
Pagini de șters
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

 • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
 • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
 • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
 • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

 • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
 • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
 • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
 • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
 • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

200820092010201120122013201420152016201720182019202020212022


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.
en:Black-footed cat[modificare sursă]

Am 3 nelămuriri la traducerea articolului en:Black-footed cat:

 • #Characteristics: background colour – La ce se referă?
 • #Distribution and habitat: low bush cover – Ce vrea low să însemne? 1. Că tufișurile sunt scunde sau 2. că covorul vegetal format din tufișuri este puțin (adică numărul tufișurilor este mic)?
 • #Behaviour and ecology: tracks – Ce înseamnă în acest context? Trasee, cărări sau poteci? Sau altceva?

--NGC 54 (discuțiecontribuții) 20 februarie 2023 02:34 (EET)Răspunde[răspunde]

 • background colour este culoarea blănii care înconjoară petele. De exemplu, la leopard petele sunt întunecate dar background color este galben-auriu pe tot corpul cu excepția abdomenului care trece spre alb.
 • low bush cover1. tufișurile sunt scunde.
 • tracks – aș spune poteci; fraza în general se referă la deprinderea acestei specii de a nu urma unele și aceleași trasee (bătătorind eventual poteci vizibile) așa cum o fac alte feline.
// Flag of Ukraine.svg  Gikü  vorbe  fapte  28 martie 2023 16:45 (EEST)Răspunde[răspunde]

CUM era suceava in 1338-1401?[modificare sursă]

Am o tema si nu prea stiu...

Sunt a IV-a B 79.115.23.100 (discuție) 24 martie 2023 18:31 (EET)Răspunde[răspunde]

Creșterea concentrației de protoni în urma unei reacții chimice?[modificare sursă]

Cunoștințele mele de chimie sunt cele căpătate în liceu, la nivelul anilor '60, așa că e mai bine să-i întreb pe alții, cu studii mai moderne. Este posibilă creșterea concentrației de protoni și atașarea protonilor în urma unei reacții chimice? Eu știam că numărul protonilor nu pot fi modificat decât în urma unei reacții nucleare.
Mă refer la afirmațiile din articolul Efect Bohr, pe care le-am marcat deocamdată cu formatul {{necesită citare}}. Sau poate sunt doar erori de traducere (de exemplu „protoni” în loc de „proteine”)? --Bătrânul (discuție) 28 martie 2023 16:36 (EEST)Răspunde[răspunde]

Aici „protoni” este o exprimare de jargon. Nu se produc protoni, ci este vorba de ionizarea atomilor de hidrogen. Se efectuează reacția electrochimică Atomii de hidrogen își pierd singurul lor electron, devenind ioni de hidrogen, H+, care sunt de fapt protoni. Ionii se resping, astfel că molecula de H2 se destramă. Deci crește concentrația de ioni de hidrogen.
Nici eu n-am învățat asta în liceu, sau în facultate. Știu asta de când m-am documentat pentru autovehiculele electrice, unde acumulatorii lucrează pe bază de reacții electrochimice. Evident că nu sunt reacții nucleare. --Turbojet  28 martie 2023 17:22 (EEST)Răspunde[răspunde]
Mulțumesc pentru clarificare. --Bătrânul (discuție) 28 martie 2023 18:40 (EEST)Răspunde[răspunde]

Observ această discuție și o întrebare apare: Erau prezente denumirile proton și ioni de hidrogen și pH în manualele chimie pentru licee din anii 1960?--178.138.35.250 (discuție) 28 martie 2023 21:56 (EEST)Răspunde[răspunde]

„Ioni de hidrogen” nu. „pH” da, însă fără legătura cu ionii de hidrogen, doar cu privire la aciditate sau bazicitate și doar calitativ, nu formula aia logaritmică cu concentrația ionilor H+. „Protoni” la fizică da, dar la chimie nu. Termenul de „protoni” pentru H+ l-am întâlnit doar în domeniul electrochimiei, asociat cu sarcinile pozitive, în exprimări de genul „electronii încoace, iar protonii încolo”, formulări care țin practic de fizică, de aia zic că la chimie ar trebui vorbit cu „ioni de H+”, la fel cum în electrochimie se spune „purtătorii de sarcină sunt ionii de ” etc. Însă „protoni” este intuitiv pentru chimiști pentru p+, așa că se întâlnește curent în expresii ca „membrană schimbătoare de protoni”, care corect ar trebui să fie „membrană permeabilă pentru H+”, care nu este ceva exprimabil comod comercial. --Turbojet  29 martie 2023 11:56 (EEST)Răspunde[răspunde]