Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Pagini de șters
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Adăugați o întrebare nouă
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

  • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
  • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
  • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
  • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

  • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
  • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
  • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
  • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
  • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011
2012201320142015


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Istorie - Barbarossa în rahat[modificare]

Word 2013[modificare]

Costă ceva să îmi descarc Word 2013 de aici? --Biolongvistul () 13 iulie 2015 18:49 (EEST)

Să descarci probabil nu, dar după instalare îți vor cere cu siguranță licența, care costă. --Mihai (discuție) 30 iulie 2015 19:22 (EEST)

Docent[modificare]

Știe cineva ce rang avea în 1925 un docent în istorie? --Mihai (discuție) 30 iulie 2015 19:21 (EEST)

Profesor liber ? Asta înseamnă suplinitor sau...?--Strainu (دسستي‎)  30 iulie 2015 21:04 (EEST)
Aveam bănuiala că raportat la circumstanțele actuale era un deținător de doctorat cu un post de conferențiar, mă interesa ptr. articolul Constantin C. Giurescu, ptr. că în Dicționarul istoriografiei române se precizează 2 ani, unul ptr. doctorat în litere, și unul pentru titlul de docent în istorie. Dar până la urmă își descrie chiar el situația într-o polemică cu Iorga, care se găsește pe dacoromanica. --Mihai (discuție) 2 august 2015 02:47 (EEST)
În Germania, Dozent, dar asta cred că o știi. Românii după nemți s-au luat, dar nu știu dacă se poate vorbi despre un „rang”, dacă a fost legiferat în vreun fel. După reformele din 1948, când titlul de Doctor devenise, după model sovietic, Candidat, a fost introdus, de la o vreme, titlul de Doctor docent, care atesta o calificare superioară, la nivel de Habilitation. -- Victor Blacus (discuție) 2 august 2015 08:55 (EEST)

Windows 10[modificare]

Am primit update din prima zi (29 iulie). Am remarcat imediat, cu neplăcere, că opțiunea de a utiliza alt browser decât Edge este bine ascunsă. Astăzi Mozilla a reacționat cu o scrisoare deschisă către Microsoft. Opinii? -- Victor Blacus (discuție) 31 iulie 2015 15:52 (EEST)

Hmm, eu am pe Windows 10 și Firefox și Chrome, Edge l-am apelat doar din curiozitate. Tgeorgescu (discuție) 31 iulie 2015 22:54 (EEST)
Și eu la fel. Între timp am constatat și alte mizerii. Fonturile din browser nu se pot configura; opțiunea există, dar nu e activată. Aflu că asta se întâmplă în versiunea preview, numai că mie mi-au strecurat-o ca upgrade. Dar când există Google, cine are nevoie de Edge și Bing? Deocamdată am spațiu pe disc, așa că las Windows acolo și lucrez mai departe cu Linux -- Victor Blacus (discuție) 31 iulie 2015 23:06 (EEST)
Versiunea 10240 e versiunea RTM. La Windows 10 nu există versiune finală. Tgeorgescu (discuție) 1 august 2015 04:29 (EEST)

Teoria lui Roesler de formare a poporului român[modificare]

Am observat că doar pe ro.wiki acest personaj este suficient de notabil să fie prezent. În programa de istorie încă se pune mare accent pe combaterea teoriei omonime. Totuși, nici pe en.wiki, nici pe de.wiki sau hu.wiki nu există un articol asemănător și Rösler/Roesler pare citat doar de surse românești. Există în continuare dispute pe tema „au venit românii din sud sau sunt autohtoni neîntrerupt”, dar se pare că Rösler nu e notabil decât pentru a fi combătut de savanți români. Jobava-ro (discuție) 7 august 2015 17:40 (EEST)

Triangulare[modificare]

De ce sunt suficienți doi ochi pentru a localiza un greiere, dar sunt necesare cel puțin trei urechi? --Gutza DD+ 16 august 2015 02:07 (EEST)

Vederea fiind stereoscopică, permite localizarea directă prin triangulație, cunoscute fiind o latură a triunghiului (distanța interpupilară) și unghiul între razele vizuale ale celor doi ochi. Auzul este linear, adică cu urechea se poate stabili doar direcția din care vine sunetul. Astfel, se poate trasa pe hartă o dreaptă ce trece prin poziția urechii pe direcția sunetului. Aceeași procedură pentru alte două urechi, aflate la o anumită distanță între ele, are ca rezultat pe hartă un punct de intersecție a celor trei direcții, exact pe greiere. --Miehs (discuție) 16 august 2015 10:54 (EEST)
Miehs, Gutza: De fapt, sunt necesare patru urechi. Intersecția a 3 sfere produce două puncte distincte și pentru a elimina ambiguitatea mai e necesară o sferă (adică o ureche). „Urechea” în cazul ăsta „ideal” e capabilă să determine doar intensitatea sunetului, nu și direcția. Desigur, dacă relaxăm cerința ca obiectele să se afle arbitrar în spațiul 3d, ne descurcăm și cu 3 urechi (necoliniare), de ex. dacă greierele se găsește pe o suprafață plată bine determinată. Dar, în practică, urechea are o oarecare direcționalitate, aude mai bine sunetele care vin dintr-o parte a capului, față de cealaltă parte. De asemenea, unele animale (pisicile) au auz bun direcțional și își pot și mișca urechile pentru o efectivă triangulare, care necesită doar una sau două urechi.
Un procedeu asemănător e folosit de GPS, unde e nevoie de cel puțin 4 sateliți pentru a ne determina locația în spațiu. Dar, desigur, dacă relaxăm cerințele prin faptul că utilizatorii tind să se afle pe suprafața Pământului (adică Pământul e cea de-a patra sferă de referință), atunci sunt suficienți și 3 sateliți. Jobava-ro (discuție) 16 august 2015 13:27 (EEST)

doresc sa recitesc un material despre legile si categoriile materialismului diaalectic[modificare]

am audiat cursul de maetrialsim dialectic in anu 1963, la Instiuttul de Cultura Fizica (ICF), Buc., curs sustinut de prof. Florin Georgescu; acum la cca 80 de ani, dupa ce toata viata mea de prof. EFS si antrenro de inot am folosit informatiile, cunostintele capatate la acest curs (l-am absolvit cu nota 10, singurul 'zece' din 120 de colegi) simt ca acele informatii s-au generalizat in gandirea mea si le-as vrea recitite, reintelese pt a-mi reconsidera gandirea (la ultima consultatie, inaintea examenului profeorul mi-a retinut foaia A4 pe care eu schitasem legaturile dintre Legile si Categoriile dialecticii si cred ca de fapt atunci al obtinut acel zece, profesorul fiind incantat de schitza mea) Dar apeland la internet (asa cat ma pricep...) nu am regasit o expunerea care sa-mi satisfaca nevoia reinoirii de care vorbeam, motiov pt care ma adresez acum dv. cu speranta de a 'auzi' inca odata, dela 'sursa', o expunerea a esentei cuprinzatoare a dialectii 'mele dragi'.... prof. Mircea Olaru, Buc. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 188.26.62.87 (discuție • contribuții).

Vedeți dacă nu poate să vă ajute cineva de la: http://annals.ub-filosofie.ro/contact/. Cele bune, --Silenzio (discuție) 24 august 2015 03:11 (EEST)