Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

  • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
  • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
  • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
  • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

  • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
  • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
  • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
  • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
  • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011
2012201320142015
20162017


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Negru automatizat[modificare sursă]

Dacă niște oameni de știință excentrici sau adepți ai politicălly correct-ului ar crea un robot cu aspect de om negru, cum s-ar numi acesta? De luat în seamă și denumirea generică android=„robot cu aspect uman”.--Cumanul (discuție) 8 iulie 2018 14:02 (EEST)

Oamenii de știință știu foarte bine că majoritatea calităților umane, precum înțelepciunea, etc., nu sunt situate în tegumente. Androizii „cu aspect uman” la care culoarea (și grosimea!) pielii este singurul lor motiv de mandrie sunt niște ciubote. --Alex F. (discuție) 9 iulie 2018 12:31 (EEST)
"Android de culoare", presupun. "Ceilalți" i-ar putea zice "Andro-nigger" sau "Andro-cioară", bănui... :). --Accipiter Q. Gentilis(D) 9 iulie 2018 12:45 (EEST)
Când e vorba de „corectitudine politică” ne găsim pe un teren alunecos! În engleza americană, în decurs de trei decenii negro a devenit black, apoi Afroamerican, apoi African-American. Albii au rămas „Caucasian race”. Eu mă simt discriminat! Nu provin din Caucaz, iar “Carpathians race” nu i-am auzit pe “corecții politic“ să spună… --Miehs (discuție) 9 iulie 2018 13:53 (EEST)

Îmi și închipui, dat fiind că China aspiră la statutul de primă putere pe mapamondul încă dominat de cei de rasă caucaziană: Afro-Chinese-Android...--Accipiter Q. Gentilis(D) 9 iulie 2018 14:29 (EEST)

@Alex F.: Păi ar însemna că negrii (ca ființe organice) nu au calități! Știm cu toții că ei mănâncă aripioare de pui de la Kentucky Fried Chicken și votează cu democrații, dar nici chiar așa...
@Accipiter Q. Gentilis: Fiindcă suntem în sec. XXI, unde tranzistorul a înlocuit lampa iar inteligența artificală își face simțită prezența din ce în ce mai mult în viețile noastre, m-am gândit că va trebui creat la un moment dat un robot cu cauciuc maro iar eu mi-am zis în minte că termenul „negroid” e deja luat, deci va trebui să inventăm unul nou. „Android de culoare” mi se pare că accentuează prea mult asupra unei caracteristici fizice care îi face diferiți de albi, dar tot oameni sunt și ei.
@Miehs: Puteți folosi și „Carpathians race” cu condiția să citiți regulat Dan Puric, să faceți în fiecare an o încărcare energetică la Sfinx și să vă schimbați numele în Dromihete Charnabon (a.k.a. printre prieteni Burebista).--Cumanul (discuție) 9 iulie 2018 14:46 (EEST)
De ce ar trebui să se numească într-un fel anume? N-ar putea fi John1, ..., JohnN?--Strainu (دسستي‎)  9 iulie 2018 14:51 (EEST)
Ar fi prea simplu, unde mai e farmecul... Ar trebui făcut un referendum.--Cumanul (discuție) 9 iulie 2018 14:56 (EEST)
N'ț ! Referendumul n-ar bate o discuție pe ro.wiki despre un subiect controversat... De aceea - pentru mai mult farmec, susțin discutarea acestui subiect de importanță absolut capitală, pe ro.wiki...--Accipiter Q. Gentilis(D) 9 iulie 2018 15:13 (EEST)
Glumiți dv., dar crearea androizilor de culoare este absolut vitală pentru menținerea păcii generale pe Pământ.--Cumanul (discuție) 9 iulie 2018 20:44 (EEST)
Vorbiti fara sa stiti! Intotdeauna software-ul precede hardware-ul. Intotdeauna se imagineaza o functionalitate pentru ceva ce inca in mod fizic nu exista. Dovada ca Android a aparut deja - este softul de pe placheta pe care toata lumea da cu deștiul, si robotul utilizator nu exista, dar exista omul. In mod logic, daca exista deja posesor de dești inainte sa apara Android-ul, inseamna ca pentru prima oara in istorie hardware-ul a precedat software-ul. Cum etimologia pare sa reiasa tot din greaca - aner – om, eidos – aspect, adica termenul a fost inventat inainte de a aparea Androidul care este un soft, nu un hard, inseamna ca Androidul este o realizare ce numai sugereaza un aspect cu chip de om, deoarece omul exista inainte de inventarea lui anereidos. Cum omul - aka hardul, este in acelasi timp singurul capabil de creatie imaginativa si singurul faptuitor, el a creat un soft care sa-i foloseasca hardul. Deci propunerea mea ar fi ca robotul negru sa se numeasca NegreidosDeșt, folosind, desigur, Androidul. NegreidosDeșt este doar o rasă, pe lume existand si AlbeidosDeșt, GălbeidosDeșt, RoșeidosDeșt. Toti sunt pe strada astazi deja lobotomizati de Android si asta nu este un lucru bun. Asybarisaport 10 iulie 2018 14:11 (EEST)P.S. Adica intrebare este superflua, robotul negru este deja inventat ca si ceilalti, numai ca nu li s-au dat nume.
Deci vă referiți la de ăștia: 1, 2, 3-aici se vede în fundal și un bărbat caucazian eliberat de propriul divais, 4. Dar eu mă refeream strict la acești exemplari: 1.
Dar tot e nedrept pentru ființele individe de sex feminin de culoare, deoarece din limba greacă „andro” înseamnă bărbat, stamină. E total lipsit de respect să numești o femeie „bărbat”, că doar nu este e extensie, unealtă a bărbatului, ci cum ne spun cei mai mulți guru, sunt jumătățile lor.--Cumanul (discuție) 10 iulie 2018 14:30 (EEST)
Pai... nu, nu e asa. Evolutia umana a generat contopirea barbatului cu femeia la nivel ideatic. Feminismul a aparut doar de 150 de ani pe planeta si deja femeia-barbat a luat conducerea si barbatul a devenit un fel de leguma cu pistil pentru satisfacerea nevoilor femeii. De aici se vede cat de revolutionar este Androidul, a contopit virtual notiunile, femeia nemafiind o unealta evidenta a barbatului, ea indeplinind functia de corr, headmanagement, brat manipulator si este si propria unealta. Barbatul fiind un fel de apendice cu folosinta colaterala. Asybarisaport 10 iulie 2018 14:41 (EEST)
Occidentalii au dovedit contrariul în ceea ce privește rolul tecii pentru cuțit. Desigur, și acești indivizi păstrează niște aparențe din vechea formulă bărbat+femeie.--Cumanul (discuție) 10 iulie 2018 14:52 (EEST)
@Aybaris: Bărbatul poate avea numai stamine... Pistilul, chiar dacă arată erect, e feminin.... De unde rezultă că Homo erectus nu are legătură cu pistilul erect, ci cu staminele mlădiose și subțiri... Cine poate "polenizează", cine nu, polemizează... --Miehs (discuție) 10 iulie 2018 17:47 (EEST)
Acum te-ai suparat. Figura de stil conteaza, cine polenizeaza nu conteaza astazi cand feminismul a inversat totul.Asybarisaport 10 iulie 2018 17:51 (EEST)
În prezent e la modă să polenizezi cu seringa-n ouă...ouăle femeii.--Cumanul (discuție) 10 iulie 2018 17:55 (EEST)

E o falsă dilemă, negru este perfect acceptat din punct de vedere al politeții (un alt nume pentru political correctness). Sau în engleză, black. --Gutza DD+ 11 iulie 2018 12:17 (EEST)

La o adică mă pot lua în vorbă cu orice negru de pe o stradă, spre exemplu în Detroit, cu „what's up ma black man” în loc „what's up ma nigga”, fără să-mi iau bătaie?--Cumanul (discuție) 11 iulie 2018 14:06 (EEST)
Sper să fie o bătaie bună, că-i bine meritată. „Negru automatizat” este o intervenție pusă din capul locului cu intenția - nu de cunoaștere, conform cu scopul paginei Oracol - ci de provocare rasistă și de atac penibil asupra „oamenilor de știință excentrici sau adepți ai politicălly correct-ului. Mă simt vinovat că, în loc să șterg această maculare jenantă i-am dat curs cu aluzii destul de transparente - credeam eu - pentru a penetra grosimea unor tegumente de culoare total neimportantă. La ro.Wp. nu se dă bătaie deci, rog un admin. să-i aplice respectivului o altă metodă educativă. --Alex F. (discuție) 11 iulie 2018 15:00 (EEST)
Libertatea cuvântului unde este? Trebuie să intervină autoritățile și să o interzică? Sau ea poate fi invocată în funcție de persoane? --Turbojet  11 iulie 2018 15:08 (EEST)
(ce) Nu cred că este necesară vreo măsură administrativă, și-a dat fiecare propria măsură în conversație. Cumanul, eventuala bătaie ar fi pentru „what's up ma (orice ar urma)” – însă dacă în cereți unei chelnerițe „I'd like what the black man is having” n-o să aveți nicio problemă; este perfect acceptat pentru că descrie o stare obiectivă de fapte. De altfel și în română „măsliniu” nu este decât malițios prin sine însuși – problema este de regulă contextul. Cred că multă lume are probleme cu corectitudinea politică pentru că nu o înțelege. --Gutza DD+ 11 iulie 2018 15:15 (EEST)
Îmi pare rău că această discuție mai copilăroasă nu a fost digerată de unele persoane (probabil semite, cu dark skin), e clar că niște acuzații ca "scop rasist" sau "atac penibil" au dus subiectul într-un punct sensibil. Dar amenințările de tip "sper să fie..." mi se par periculoase și consider că mi se periclitează siguranța propriei persoane. Voi înceta să mai particip la această conversație. O zi bună tuturor.--Cumanul (discuție) 11 iulie 2018 15:57 (EEST)

Model tunuri[modificare sursă]

Știe cineva ce model sunt tunurile Krupp din galerie? Pe plăcuța din poza 2 nu se poate desluși mare lucru.--Cumanul (discuție) 21 iulie 2018 22:24 (EEST)