Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Adăugați o întrebare nouă
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

 • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
 • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
 • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
 • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

 • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
 • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
 • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
 • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
 • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011
2012201320142015
2016


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Ajutor informatic[modificare sursă]

Eu am un document Word în care sunt și o mulțime de imagini. Aș vrea să copiez acele imagini într-un folder dar nu reușesc cu copy/paste și nici altfel, m-am chinuit foarte mult singur. Mă poate ajuta cineva care se pricepe la informatică? Vă rog mult...poate știe cineva...--2A02:2F0B:B0DF:FFFF:0:0:5679:D441 (discuție) 19 iulie 2016 21:13 (EEST)

Alegeți salvare ca... pagină de web (HTML). Tgeorgescu (discuție) 19 iulie 2016 21:29 (EEST)

Sat de vacanță[modificare sursă]

Cum se traduce „Sat de vacanță” în alte limbi? Mă interesează dacă există articole despre acest termen în alte Wikipedii, pentru adăugarea de legături interwiki. —  Ark25  (discuție) 25 iulie 2016 22:55 (EEST)

Puteți alege între resort town și holiday village. //  Gikü  vorbe  fapte  luni, 25 iulie 2016 23:03 (EEST)
Puteți alege între holiday village și holiday village. Un resort, definește o stațiune turistică. --Silenzio (discuție) 26 iulie 2016 00:01 (EEST)
Ark nu vrea in engleza ci in mai multe limbi. Eu fac sugestiile: bayram qishloq, ngôi làng nghỉ, kwilali iholide, isinmi abule, holiday emzaneni, mudzi holide. Daca mai doriti mai caut si mai fac si alte sugestii. Asybaris aport 26 iulie 2016 00:42 (EEST)
Mulțumesc și scuze, am căutat „Holiday village” în Wikipedia engleză și cumva nu am găsit. Sau probabil că din greșeală am căutat în Wikipedia română totuși, în loc să caut în Wikipedia engleză, fără să realizez eroarea, și de aceea nu am găsit. —  Ark25  (discuție) 26 iulie 2016 08:58 (EEST)
Ciudat. Chiar dacă s-a efectuat căutarea pe Wikipedia în limba română, pagina de rezultate ar fi trebuit să indice în partea de jos și „Wikidata search results”. Credeți că e vorba de vreun bug? --Pafsanias (discuție) 26 iulie 2016 13:59 (EEST)
Mie mi se afișează din linkul dvs Wikidata search results pe tema Monobook, însă când am schimbat pe vector nu s-au mai afișat. Posibil să fie de la twinkle? Îmi apare de fiecare dată când încarc o pagină nouă Could not parse twinkleoptions.js.— Ionutzmovie discută 27 iulie 2016 07:47 (EEST)
Folosesc skinul default (Monobook), dar nu mai știu acum să reproduc eroarea. Probabil am scris și "holyday" sau poate "hollyday", am vreo 10 cuvinte în engleză pe care le scriu greșit de foarte multe ori, nicicum nu mi s-au înregistrat (în minte) variantele corecte, de exemplu de multe ori scriu allways în loc de always, noroc cu corectoarele integrate în browsere. —  Ark25  (discuție) 29 iulie 2016 04:15 (EEST)

en:Holiday village este doar un ciot; în schimb it:Villaggio turistico și fr:Village de vacances sunt articole destul de bine dezvoltate. --Bătrânul (discuție) 27 iulie 2016 07:39 (EEST)

Termeni juridici[modificare sursă]

Cum se traduce „contopirea pedepselor” în engleză sau altă limbă de circulație? Aceeași întrebare pentru „viciu de procedură” - singurul concept pe care l-am găsit în legătură cu subiectul este en:Contaminated evidence Ark25  (discuție) 29 iulie 2016 04:27 (EEST)

Mulțumesc. Alți termeni juridici: propunere legislativă (care este un termen diferit de proiect de lege) și cum se traduce în română en:Act of Parliament? —  Ark25  (discuție) 27 august 2016 08:30 (EEST)

--Miehs (discuție) 27 august 2016 08:49 (EEST)

Mulțumesc încă odată. Cum s-ar traduce Legea dării în plată într-o altă limbă de circulație, și oare există alte țări care au o asemenea lege, sau o lege similară? —  Ark25  (discuție) 9 septembrie 2016 16:08 (EEST)

Delegarea legislativă (făcută în România printr-o lege de abilitare a Guvernului) este doar unul dintre tipurile de Act of Parliament din Marea Britanie, vezi en:Acts of Parliament in the United Kingdom, pentru detalii. Eu aș zice că Act of Parliament se referă la orice act adoptat de parlament care are rol de legislație primară (conform definiției de la en:Act of Parliament). În România, legislația primară este constituită din legi (emise de parlament), ordonanțe și ordonanțe de urgență (emise de guvern). Parlamentul mai adoptă și hotărâri și moțiuni, însă acestea nu fac parte din legislație.
Legea dării în plată a fost numită de presa internațională "mortgage walk-away bill" ([1], [2]), altă variantă fiind "debt discharge law" ([3], [4], [5]). Din câte înțeleg din [6], asemenea prevederi se întâlnesc mai des în Statele Unite, decât în Europa. Vezi și en:Mortgage loan#Foreclosure and non-recourse lending, unde spune (despre împrumuturile din Marea Britanie): "Like other European countries and the rest of the world, but unlike most of the United States, mortgages loans are usually not nonrecourse debt, meaning debtors are liable for any loan deficiencies after foreclosure." Răzvan Socol mesaj 10 septembrie 2016 16:20 (EEST)

Muncă patriotică[modificare sursă]

Dacă vă interesează subiectul din titlu, vă recomand http://muncapatriotica.ememorie.ro/ Găsiți acolo o colecție impresionantă de poze cu ziare din perioada comunistă care acoperă evoluția acestei activități. Preluarea unei mici părți (adică unele fotografii individuale) din baza de date construită de dl. Antonovici e permisă, cu precizarea sursei, autorului și a licenței {{PD-ro-photo}} (adică în condițiile obișnuite de pe Wikipedia).--Strainu (دسستي‎)  4 august 2016 11:02 (EEST)

Istorie[modificare sursă]

Oare există articol despre lazi în vreo wikipedie? Aș vrea să pornesc ciotul Lazi pentru că am găsit două articole despre ei:

 Ark25  (discuție) 19 septembrie 2016 22:52 (EEST)

Mulțumesc. —  Ark25  (discuție) 20 septembrie 2016 23:45 (EEST)

Administrație[modificare sursă]

 Ark25  (discuție) 20 septembrie 2016 23:45 (EEST)

Conform [7], Direcția de Combatere a Criminalității Organizate este o unitate specializată din structura Inspectoratului General al Poliției Române. Conform [8], "Direcția are în subordine 15 brigăzi și 27 servicii județene cu linii de muncă corespondente structurii centrale, corespunzătoare structurilor teritoriale ale D.I.I.C.O.T, D.N.A și D.G.A. și investighează infracțiunile din competența acestor instituții". Așadar, în unele județe (cele în care există Curți de Apel) găsim brigăzi, în altele doar servicii. Ambele sunt în subordinea IGPR, însă colaborează cu DIICOT, DNA și DGA. Răzvan Socol mesaj 22 septembrie 2016 07:57 (EEST)

Citare corectă a sursei[modificare sursă]

Navigând pe net, sub titlul Cine e Ioan Bolborea și ce a mai făcut el prin București? mi-a atras atenția o fotografie făcută de mine pentru a ilustra articolul Fântâna Vioara Spartă. Am avut plăcuta surpriză de a citi sub imagine următoarea legendă: „Vioara spartă", monumentul din centrul Capitalei. Fotografie de Miehs, via Wikimedia Commons. Deci, se poate! --Miehs (discuție) 21 septembrie 2016 11:04 (EEST)

Din păcate, exemplele pozitive sunt cele remarcabile, norma în presa românească e să iei ce apuci de unde apuci și să nu te intereseze să citezi și autorul, darmite să mai și ceri permisiunea (acolo unde e obligatorie). —Andreidiscuţie 21 septembrie 2016 11:07 (EEST)

Pagina de discutie[modificare sursă]

Buna ziua. Sunt un utilizator nou. Am facut contul in urma cu 2 zile urmând instructiunile de acolo. Dar pe pagina mea de discutie apar discutii vechi din 2015 ale altui utilizator, Emilian1999. Am voie sa le sterg? Sunt multe avertismrnte si blocari acolo. --Emilian Luca (discuție) 21 septembrie 2016 17:46 (EEST)

Am inteles ca daca sterg se pierde "istoricul paginii". Poate cineva sa ma ajute?--Emilian Luca (discuție) 21 septembrie 2016 18:10 (EEST)

Rezolvat Rezolvat —Andreidiscuţie 21 septembrie 2016 18:43 (EEST)

Multumesc pentru prompta rezolvare!--Emilian Luca (discuție) 21 septembrie 2016 18:49 (EEST)

Corpul Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni (ajutor nume)[modificare sursă]

„Mutat de la Wikipedia:Cafenea#Corpul Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni (ajutor nume)

Nu am reușit să mă lămuresc de denumirea exactă (oficială) a Corpului Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni înființat la 13 octombrie 1917 la Hârlău, prin decizia Marelui Cartier General Român. Îmi este necesar acest lucru, pentru a putea da titlul corect unui articol cu acest subiect și pentru a clarifica suplimentar datele privind denumirile alternative, consemnate la începutul introducerii articolului Corpul Voluntarilor Români din Rusia.

Am găsit doar niște date care nu m-au lămurit pe deplin:

 • un Monitor Oficial din 1936 (Partea 1, nr. 144, 24 iunie 1936, p. 2) unde în Decretul regal Nr. 1216 din 25 mai 1936 se face referire la „Corpul voluntarilor Ardeleni-Bucovineni și legiuni”, dar ținând cont de faptul că a existat și un „Corp al Voluntarilor Ardeleni-Bucovineni din Rusia înființat prin Ordinul nr. 1191 al Ministerului de Război în 23 februarie (8 martie - stil nou) 1917, nu știu care e denumirea oficială a celui de la Hârlău (cu atât mai mult cu cât nu e foarte sigur că nu a avut mai multe denumiri, ținând cont de relațiile de subordonare/integrare succesive din perioada de confuzie premergătoare Armistițiului cu Puterile Centrale).
 • O imagine a ștampilei Regimentului Nr. 2 „Alba Iulia” din Corp, unde scrie: „Corpul Voluntarilor Români A. B.”

--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 septembrie 2016 10:01 (EEST)