Wikipedia:Oracol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Anunțuri
Pagini de șters
Sfatul Bătrânilor
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Comandă rapidă:
WP:O


Aspecte de conținut

 • Verificați mai întîi dacă aceeași întrebare nu a mai fost pusă o dată.
 • Sînt permise numai întrebările și comentariile legate direct de un subiect enciclopedic: științe, arte, tehnologie, medicină etc. Altfel de întrebări, anunțuri, interpelări etc. vor fi șterse pe loc.
 • Cei care dau răspunsurile sînt voluntari; adesea aceștia nu sînt specialiști în domeniile respective. Wikipedia nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile pe care le obțineți aici. Ca urmare, în special în chestiuni medicale sau juridice, dar și în alte domenii, dacă decideți să utilizați în vreun fel aceste informații o faceți pe propria răspundere.
 • Puteți de asemenea să răspundeți la întrebările puse de alții.

Aspecte tehnice

 • Pentru a introduce o întrebare nouă apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați o întrebare nouă”, fie sus de tot unde scrie „modifică pagina”, caz în care introduceți întrebarea la sfîrșitul paginii cu titlul de secțiune scris în forma
==Cine a inventat stiloul?==
 • Dacă doriți să răspundeți la o întrebare apăsați pe „modifică” din dreptul secțiunii respective.
 • Atît în cazul întrebărilor cît și al răspunsurilor vă rugăm să vă semnați la sfîrșit, introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură, dată și oră.
 • Sînteți rugați să redactați textul într-un mod compatibil cu o enciclopedie: corect ortografic și gramatical, scris cu diacritice.
 • Alte detalii despre redactare găsiți la manualul de stil.

Altele


Arhive
Arhive

2008200920102011
2012201320142015
20162017


Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.Compresor[modificare sursă]

Există vreo influență a tipului constructiv al unui compresor asupra modului de realizare a transformărilor termodinamice realizate de el? Mulțumesc.--109.166.206.2 (discuție) 26 septembrie 2018 19:42 (EEST)

Întrebarea e cam neclară. Fiecare tip de compresor lucrează după ciclul său termodinamic, care poate semăna sau nu cu ciclul altor tipuri. De exemplu ciclul compresoarelor cu piston diferă de ciclul compresoarelor Roots. Deși pot realiza același raport de comprimare, ciclul compresoarelor Roots are randament inferior.
Iar transformările propriu-zise pot diferi chiar la același tip, în funcție de perfecțiunea tehnologică: comprimarea la un compresor cu piston prost etanșat se face tot politropic, la fel ca la unul bine etanșat, dar cu alt exponent politropic, deci pe altă curbă dintr-o diagramă p-V sau T-s, mai nefavorabilă. --Turbojet  26 septembrie 2018 21:32 (EEST)
Aveam in minte la formularea întrebării dacă în funcție de natura compresorului, cu piston sau rotativ,..etc, poate diferi tipul de expresie de calcul a energiei mecanice necesare comprimării pentru același tip de transformare realizat in compresoare diferite, in afara indicelui politropic? Care ar fi diferențele posibile în expresiile de calcul față de raportarea la tip ideal reversibil de transformare, să zicem izotermă sau adiabată și un model ideal de compresor unde energia mecanică necesară comprimării este de forma RT ln din ceva (raportul de comprimare?)--109.166.206.2 (discuție) 28 septembrie 2018 16:51 (EEST)
Procesul (transformarea) de comprimare la compresorul cu piston este o politropă, în timp ce la compresorul Roots nu. Deci nu e „același tip de transformare”, deci normal că relațiile de calcul diferă. Diferă fundamental, nu prin mici diferențe la niște coeficienți. Ciclul termodinamic al compresorului cu piston „ideal reversibil” diferă de ciclul compresorului Roots „ideal reversibil”. Randamentul ciclului compresorului cu piston „ideal reversibil” este mai bun decât randamentul ciclului compresorului Roots „ideal reversibil”. Iar în toate cazurile transformările reale au un randament mai mic decât cele ideale. Și nu există compresor real care să realizeze transformări izoterme (necesită timp infinit) sau adiabatice (necesită izolație ideală), acestea sunt niște simplificări teoretice. Însă nu o să vă țin aici un curs de termotehnică și compresoare, sunt cărți care tratează problema. În cele câteva sute de pagini ale oricărei cărți de specialitate o să găsiți relațiile care vă interesează. --Turbojet  28 septembrie 2018 21:51 (EEST)
Am verificat câteva cărți legate de compresoare, disponibile la o bibliotecă, între postarea inițială a întrebării aici și cea de-a doua postare. Am remarcat doar 2 titluri, una cu titlul Compresoare volumice Stamatescu 1964 in care apare pe la pagina 264 menționat compresor cu rotoare profilate Roots și două desene ale acestora. Cea de a doua carte are titlul Compresoare centrifuge aproximativ același an de apariție și e o traducere a unui autor sovietic. In Stamatescu am observat un capitol cu titlul Termodinamica compresorului volumic, dar nu apare deloc in carte ciclul compresorului Roots.--109.166.206.2 (discuție) 7 octombrie 2018 19:56 (EEST)
Se pare că sursele in limba română sunt cam sărăcăcioase referitor la îmbunătățirea clarificării unor aspecte din articol legate de clasificare, comparare și aspecte funcționale ale compresoarelor.--109.166.206.2 (discuție) 7 octombrie 2018 20:03 (EEST)
Vol I al cursului de compresoare al lui Liviu Dan Negru conține și termodinamica compresoarelor volumice, și ciclul Roots. --Turbojet  7 octombrie 2018 22:51 (EEST)
Între timp am observat en:Roots-type supercharger.--109.166.206.2 (discuție) 17 noiembrie 2018 17:17 (EET)

Greutate[modificare sursă]

adus de la Wikipedia:Cafenea#Greutate

Salut. E corecta folosirea cuvantului "greutate" in vorbirea cotidiana, sau totusi trebuie de folosit cuvantul "masa"? Cred ca am vazut pe undeva un articol lingvistic in acest sens, dar nu mai stiu pe unde si ce valoare are. --Vasile 515 (discuție) 19 octombrie 2018 21:50 (EEST)

În „vorbirea cotidiană” e corect și greutate și masă - depinde de context. De exemplu, în atletism există proba de „aruncare a greutății” (nu a mesei...), iar în familie auzim îndemnul „copii, haideți la «masă»” (nu la greutate...). Lăsând gluma la o parte, bănuiesc că vă interesează diferența dintre mărimile fizice masă și greutate - orice manual de fizică vă va lămuri. Vedeți și articolele Wikipedia Masă și Greutate. --Bătrânul (discuție) 19 octombrie 2018 22:23 (EEST)
Mi-a spus cineva mai demult că în zoologie, atunci când apreciem cât cântărește un animal, deși vorbim de mărimea fizică a mesei, folosim termenul „greutate”. Prin extensie, — și nu știu dacă e corect — atunci când acuratețea termenilor fizici nu este obligatorie, cum e în vorbirea cotidiană, se folosește la general termenul „greutate”. //  Gikü  vorbe  fapte  19 octombrie 2018 23:13 (EEST)
În articolele care au legătură cu fizica (fizică, chimie, tehnică etc.) nu este bine de făcut confuzii, acolo masei e bine să i se spună masă. Cântărirea în viața curentă este măsurarea forței cu care Pământul atrage corpul respectiv, deci termenul de greutate nu este greșit. Greșită este unitatea de măsură, se spune „corpul are o greutate de x kilograme”, ar trebui „x kilograme-forță”, dar în vorbirea curentă informală se înțelege ce vrea să spună prima expresie. Pe de altă parte, pentru sensurile 16–19 din DEX este foarte corect să se spună „o greutate (obiect) de x kg”, care specifică masa obiectului, de exemplu a unor greutăți de cântar. Dacă se poate, cuvântul ambiguu poate fi evitat, de exemplu „omul acesta are 70 de kilograme”, fără a mai specifica că este vorba de greutate sau de masă. Totul depinde de context. Exprimarea trebuie să fie astfel încât să nu zăpăcească cititorul. Și nu se folosesc inadecvat expresiile doar pentru a protesta. --Turbojet  20 octombrie 2018 01:33 (EEST)

en:Great Trigonometrical Survey[modificare sursă]

Denumirea acestui proiect are o traducere dedicată în română? //  Gikü  vorbe  fapte  9 noiembrie 2018 14:11 (EET)

În traducere ar fi Marea ridicare topografică. --Miehs (discuție) 9 noiembrie 2018 14:49 (EET)
@Miehs: Vă mulțumesc mult pentru ajutor! Rezultatul e aici. //  Gikü  vorbe  fapte  20 noiembrie 2018 21:32 (EET)

STEM[modificare sursă]

Care ar fi traducerea pentru STEM (Science, Technology, Engineering and Math) în expresii precum "Femei în STEM"?--Strainu (دسستي‎)  11 noiembrie 2018 22:27 (EET)

ȘTIM ... quite a cool one!--Silenzio (discuție) 11 noiembrie 2018 23:05 (EET)
Da, din păcate nefolosit.--Strainu (دسستي‎)  13 noiembrie 2018 01:51 (EET)

Kandia[modificare sursă]

Ați cunoscut vreodată vreun om căruia să-i placă ciocolata Kandia?--Mihai (discuție) 13 noiembrie 2018 01:11 (EET)

Da. Mie îmi place. --Donarius (discuție) 17 noiembrie 2018 17:22 (EET)
Până să apară pe piață în anii 90' dulciurile Kiss (grecească), egiptene (îmi scapă numele), Toffifee sau Kinder (astea inițial de la ajutoarele primite de la norvegieni sau nemți) ne mulțumeam și cu cele făcute la Timișoara sau Brașov. Nu zic că nu erau bune, dar când mănânci un lucru de prea multe ori devine banal.--Kunok Kipcsak (discuție) 18 noiembrie 2018 21:48 (EET) Eu aș fi pus întrebarea în felul următor: „Ați cunoscut vreodată vreun om căruia să-i placă ciocolata Galactic? Sau noua Africana?”
Legislația impune ca pe ambalaj să poată fi scris "Ciocolată" numai dacă are un minimum 35% cacao și un anumit procent de unt de cacao. Prin urmare, produsele de tip "Africana", care nici nu s-au apropiat de untul de cacao, nu poartă denumirea de "ciocolată" ci "tabletă cu cacao". Adică, produsul nu este ciocolată! --Miehs (discuție) 18 noiembrie 2018 23:26 (EET)
Mulțumesc pentru răspunsuri. Am devenit curios pentru că vreo 1-2 ani, pufuleții au luat cu asalt Germania, putând fi găsiți în prezent în mai toate supermarketurile din München, de exemplu. Și nu mă refer la chestii asemănătoare/aproximative, ci chiar tradiționalii pufuleți, cu numele de pufuleți pe ambalaj, poate puțin mai nesărați decât pe vremuri... Cine i-o fi patentat după 1989 a făcut enorm de mulți bani, o pungă costă 0,70-1 Euro. În schimb Kandia mi s-a părut întotdeauna un fel de amestec de naftalină/acetonă, cacao și prea puțin zahăr și gustând-o după peste 20 de ani, rețeta pare a fi rămas aceeași. --Mihai (discuție) 20 noiembrie 2018 00:31 (EET)
Venise vorba ca românii noștrii de la Phoenixy-Băicoi să deschidă o fabrică de pufuleți la Stuttgart.--Kunok Kipcsak (discuție) 20 noiembrie 2018 13:57 (EET)
În Germania au prins cumva și pungile de Creveți expandați? --Pafsanias (discuție) 20 noiembrie 2018 14:05 (EET)
Dar eugeniile și biscuiții Poieni? --Donarius (discuție) 20 noiembrie 2018 21:45 (EET)
Un alt tip de eugenii și de biscuiți...--Kunok Kipcsak (discuție) 20 noiembrie 2018 22:15 (EET)
Că tot a fost acuzat azi Iohannis că-i antisemit precum germanii transilvăneni care s-au înscris pe capete în SS în timpul războiului. --Donarius (discuție) 20 noiembrie 2018 22:30 (EET)
Păi trebuie să ne învățăm lecția: Întotdeauna omul alb heterosexual e de vină! Ce ne mai mirăm...--Kunok Kipcsak (discuție) 20 noiembrie 2018 22:39 (EET)
Ori cu strimu, ori împotriva lui. Ne învață Asybaris ce și cum. --Donarius (discuție) 20 noiembrie 2018 22:47 (EET)
Mainstreamul nu constă din SJW, ci dintr-o analiză fără prejudecăți bazată pe gândirea critică, dovezi empirice, argumentare logică și idealul obiectivității (care nu poate fi atinsă la modul absolut, dar măcar putem tinde către ea). Tgeorgescu (discuție) 21 noiembrie 2018 04:55 (EET)

Electrostatica și mișcarea lentă a sarcinilor electrice[modificare sursă]

Ce denumire se poate folosi pentru mișcarea lentă a unei sarcini electrice in câmpul electrostatic al altei sarcini? Cumva curent electrostatic sau curent electric cvasistatic? Este oarecum surprinzător că deși câmpul e electrostatic, pentru evidențierea unor caracteristici ale acestui câmp cum ar caracterul conservativ este necesar ca o sarcină să fie mobilă pentru a evidenția circulația câmpului! Acest curent electrostatic ar permite neglijarea câmpului magnetic asociat sarcinilor electrice in mișcarea ordonată care constituie curentul electric obișnuit? Mulțumesc!--109.166.206.2 (discuție) 22 noiembrie 2018 14:10 (EET)

Ruga satului vs Nedei(e)[modificare sursă]

Aceste tipuri de sărbători sunt echivalente? [1] sugerează că da, dar citindu-l împreună cu Nedei îmi pare că ruga e mai mult o sărbătoare a hramului bisericii (răspândită în toată România), pe când nedeiul e o sărbătoare imediat după Paște (nu mi-e clar ce se sărbătorește) . Strainu (دسستي‎)  22 noiembrie 2018 21:52 (EET)

Talente notabile[modificare sursă]

Următorii cântăreți: Nicu de la Căzănești, Cristian Simionică, Paulică de la Roman, Constantin Ticu-Mic (de la Focșani) sunt suficient de notabili pentru a avea pagini de Wikipedia?--Kunok Kipcsak (discuție) 25 noiembrie 2018 14:53 (EET)

Se pare că mai sunt și alte articole din domeniul muzicii care nu au corespondent la rowiki. Exemple:


--86.123.41.207 (discuție) 25 noiembrie 2018 17:00 (EET)

Doar se pare, multe există. Strainu (دسستي‎)  25 noiembrie 2018 17:15 (EET)
Care anume?
Numai dacă apar sub alt titlu.


--86.123.41.207 (discuție) 25 noiembrie 2018 17:48 (EET)

Titlul articolului nu e foarte relevant, verificați pe Wikidata mai bine. Nico, Lora, Spitalul de Urgență, Taraful haiducilor există sigur, posibil să mai fie și altele. Mai sunt și articole ca Machanache sau Sandu Ciorbă care au existat, dar au fost șterse, ceea ce arată doar lipsa unei verificări la en.wp și nimic mai mult. Încă o categorie interesantă o reprezintă cei născuți în România, dar a căror legătură cu cultura română se oprește la asta, gen Andi Tóth. Deși ei ar putea îndeplini criteriul de notabilitate, e puțin probabil să fie creat un articol despre ei (cu excepția vreunei campanii care să-i includă) Strainu (دسستي‎)  25 noiembrie 2018 18:06 (EET)

După verificare, am mai operat câteva ștersături. Acum, poate ar fi utile niște redirectări.
Vreo câteva poziții le-am găsit și în lista aceasta. --86.123.41.207 (discuție) 25 noiembrie 2018 22:10 (EET)
Totuși, eu am întrebat dacă Nicu de la Căzănești, Cristian Simionică, Paulică de la Roman sau Constantin Ticu-Mic (de la Focșani) ar fi notabili. Nu mă pricep în acest domeniu.--Kunok Kipcsak (discuție) 25 noiembrie 2018 20:11 (EET)
Depinde cine participă la discuția de ștergere mai mult decât orice. Pentru că inevitabil va exista așa ceva. Când e vorba de cântăreți de manele (într-un sens foarte larg, care include și muzică lăutărească, de petrecere, manele, cealga etc.) se va găsi cineva care să considere că Wikipedia e poluată, că ne facem de râs etc. etc. Dacă vă gândiți serios să scrieți articole, mai bine îi mai lăsați să se mai "coacă" un pic.--Strainu (دسستي‎)  25 noiembrie 2018 20:22 (EET)

Hârtia de bancnote românești[modificare sursă]

Are cineva idee unde era produsă hârtia bancnotelor românești din perioada interbelică sau antebelică? În timpul documentării scrierii acestui articol nu am găsit prea multe informații în acest sens.--Kunok Kipcsak (discuție) 3 decembrie 2018 19:41 (EET)

Colecția Bancnotele României

 • vol. 1: 125 de ani de la prima emisiune de bancnote a Băncii Naționale a României
 • vol. 2: Emisiunile de bancnote ale Băncii Naționale a României în perioada 1896-1929
 • vol. 3: Emisiunile de bancnote românești în perioada 1929-1947. Istorie și tehnologie
 • vol. 4: Proiecte de bancnote românești 1921-1947. Catalog
 • vol. 5: Tirajele bancnotelor Băncii Naționale a României (1881-1947) - în pregătire

3 și 4 le-am găsit pe Academia EDU (la vol. 4 de exemplu e un capitol "Hârtia" la p. 189 despre perioada WWII - așa că e foarte probabil să existe un astfel de capitol și prin vol. 2 sau date răspândite prin cap. despre perioada 1929-WW II) Nu am am acum timp să caut, dar cred că există tot pe acolo pe la Academia EDU și vol. 2.--Accipiter Q. Gentilis(D) 3 decembrie 2018 21:31 (EET)

Adaug și perioada de după 1947, nici acolo nu am găsit nimic.--Kunok Kipcsak (discuție) 3 decembrie 2018 21:30 (EET)

Link pentru vol. 3. De restul nu am timp acum să caut pe Academia EDU.--Accipiter Q. Gentilis(D) 3 decembrie 2018 21:33 (EET) P.S. Aș căuta și în vol 1. Vol 4 e un catalog și cam atât, cât am apucat să văd în diagonală (e downloadabil).

Bun volumul 3! Am ce scrie în seara asta...--Kunok Kipcsak (discuție) 3 decembrie 2018 22:10 (EET)

Vol 2, Vol. 1 --Accipiter Q. Gentilis(D) 4 decembrie 2018 01:35 (EET)