Wikipedia:Oracol
Pe această pagină puteți pune întrebări pe subiecte enciclopedice.
Altfel de mesaje vor fi șterse.
Pentru întrebări legate de Wikipedia, vă rugăm vedeți Wikipedia:Cafenea.
Aspecte tehnice
Altele
|
![]() |
Această pagină este arhivată automat de Andrebot cu ajutorul Pywikipediabot.
Setări |
en:Black-footed cat[modificare sursă]
Am 3 nelămuriri la traducerea articolului en:Black-footed cat:
- #Characteristics: background colour – La ce se referă?
- #Distribution and habitat: low bush cover – Ce vrea low să însemne? 1. Că tufișurile sunt scunde sau 2. că covorul vegetal format din tufișuri este puțin (adică numărul tufișurilor este mic)?
- #Behaviour and ecology: tracks – Ce înseamnă în acest context? Trasee, cărări sau poteci? Sau altceva?
--NGC 54 (discuție|contribuții) 20 februarie 2023 02:34 (EET)
- background colour este culoarea blănii care înconjoară petele. De exemplu, la leopard petele sunt întunecate dar background color este galben-auriu pe tot corpul cu excepția abdomenului care trece spre alb.
- low bush cover – 1. tufișurile sunt scunde.
- tracks – aș spune poteci; fraza în general se referă la deprinderea acestei specii de a nu urma unele și aceleași trasee (bătătorind eventual poteci vizibile) așa cum o fac alte feline.
- //
Gikü vorbe fapte 28 martie 2023 16:45 (EEST)
CUM era suceava in 1338-1401?[modificare sursă]
Am o tema si nu prea stiu...
Sunt a IV-a B 79.115.23.100 (discuție) 24 martie 2023 18:31 (EET)
Creșterea concentrației de protoni în urma unei reacții chimice?[modificare sursă]
Cunoștințele mele de chimie sunt cele căpătate în liceu, la nivelul anilor '60, așa că e mai bine să-i întreb pe alții, cu studii mai moderne. Este posibilă creșterea concentrației de protoni și atașarea protonilor în urma unei reacții chimice? Eu știam că numărul protonilor nu pot fi modificat decât în urma unei reacții nucleare.
Mă refer la afirmațiile din articolul Efect Bohr, pe care le-am marcat deocamdată cu formatul {{necesită citare}}. Sau poate sunt doar erori de traducere (de exemplu „protoni” în loc de „proteine”)? --Bătrânul (discuție) 28 martie 2023 16:36 (EEST)
- Aici „protoni” este o exprimare de jargon. Nu se produc protoni, ci este vorba de ionizarea atomilor de hidrogen. Se efectuează reacția electrochimică Atomii de hidrogen își pierd singurul lor electron, devenind ioni de hidrogen, H+, care sunt de fapt protoni. Ionii se resping, astfel că molecula de H2 se destramă. Deci crește concentrația de ioni de hidrogen.
- Nici eu n-am învățat asta în liceu, sau în facultate. Știu asta de când m-am documentat pentru autovehiculele electrice, unde acumulatorii lucrează pe bază de reacții electrochimice. Evident că nu sunt reacții nucleare. --Turbojet 28 martie 2023 17:22 (EEST)
Observ această discuție și o întrebare apare: Erau prezente denumirile proton și ioni de hidrogen și pH în manualele chimie pentru licee din anii 1960?--178.138.35.250 (discuție) 28 martie 2023 21:56 (EEST)
- „Ioni de hidrogen” nu. „pH” da, însă fără legătura cu ionii de hidrogen, doar cu privire la aciditate sau bazicitate și doar calitativ, nu formula aia logaritmică cu concentrația ionilor H+. „Protoni” la fizică da, dar la chimie nu. Termenul de „protoni” pentru H+ l-am întâlnit doar în domeniul electrochimiei, asociat cu sarcinile pozitive, în exprimări de genul „electronii încoace, iar protonii încolo”, formulări care țin practic de fizică, de aia zic că la chimie ar trebui vorbit cu „ioni de H+”, la fel cum în electrochimie se spune „purtătorii de sarcină sunt ionii de ” etc. Însă „protoni” este intuitiv pentru chimiști pentru p+, așa că se întâlnește curent în expresii ca „membrană schimbătoare de protoni”, care corect ar trebui să fie „membrană permeabilă pentru H+”, care nu este ceva exprimabil comod comercial. --Turbojet 29 martie 2023 11:56 (EEST)