Atacul de la Crocus City Hall

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Atacul de la Crocus City Hall

Sala de concert Primăria Crocus,
25 martie după atacul terorist
Map
LocCrocus City Hall, Krasnogorsk, Regiunea Moscova, Rusia
Coordonate55°49′33″N 37°23′26″E ({{PAGENAME}}) / 55.8258°N 37.3906°E
Obiectivcrimă în masă
asasinare la comandă
Terorism islamist
Data22 martie 2024; acum 1 lună și 4 zile (2024-03-22)
c. 20:00 (MSK)
Tip atac
Arme
Morți144[1]
Răniți382+[1]
Suspecți4[2]

La 22 martie 2024, un atac terorist al Statului Islamic a avut loc la localul de muzică Crocus City Hall din Krasnogorsk, regiunea Moscova, Rusia.

Atacul a început în jurul orei locale 20:00, cu puțin timp înainte ca trupa rusă Picnic să susțină un concert cu casa închisă în local. Patru bărbați înarmați au efectuat un schimb de focuri de armă în masă, precum și atacuri cu săbii asupra persoanelor adunate în local și au folosit dispozitive incendiare pentru a da foc localului. Anchetatorii au declarat că atacul a provocat moartea a cel puțin 144 de persoane, iar peste 360 de spectatori ai concertului au fost răniți prin împușcare și "otrăvire" legată de incendiu.[1] La 28 martie, autoritățile ruse au afirmat, de asemenea, că alte 95 de persoane erau date dispărute.[3] Statul Islamic - Provincia Khorasan (IS-KP), o filială regională a Statului Islamic cu sediul în Afganistan, a revendicat responsabilitatea într-un comunicat prin intermediul agenției de presă Amaq, afiliată ISIS, la scurt timp după atac. [4]

Președintele rus Vladimir Putin a clasificat atacul drept un „act terorist barbar” și a declarat că atacatorii au fost arestați. De asemenea, el a declarat ziua de 24 martie 2024 drept zi de doliu național și a încercat să facă legătura între atacatori și Ucraina. Ministerul de Externe al Rusiei a calificat incidentul drept un atac terorist. Anchetatorii au reținut 11 persoane în legătură cu atacul, inclusiv patru suspecți, care au fost acuzați de terorism la 24 martie.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Death toll from concert hall attack in Russia's Moscow region rises to 144”. Anadolu Agency (în engleză). . Accesat în . 
  2. ^ „Директор ФСБ доложил Президенту о задержании террористов, участвовавших в атаке на «Крокус Сити Холл»” [The FSB director reported to the President on the arrest of terrorists who participated in the attack on Crocus City Hall]. kremlin.ru (în rusă). . Accesat în . 
  3. ^ „Nearly 100 people still missing after Moscow attack, Russian news site says”. Reuters (în engleză). . Accesat în . 
  4. ^ „ISIS publică o filmare explicită despre care susține că arată momentul atacului de la Moscova”. Digi24. . Accesat în . 
  5. ^ „Patru suspecți în cazul atacului asupra sălii de concerte din Rusia au fost arestați, sub acuzația de terorism. Aduși cu ochii vineți și fețele tumefiate în sala de judecată”. Libertatea. . Accesat în .