Fernando Magellan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ferdinand Magellan)
Salt la: Navigare, căutare
Fernando Magellan
Ferdinand Magellan.jpg
Date personale
Nume la naștere Fernão de Magalhães
Născut 1480
Sabrosa, Trás-os-Montes e Alto Douro, Regatul Portugaliei
Decedat 27 aprilie 1521 (40-41 de ani)
Mactan, Filipine
Părinți Q42293555[*]
Q42293604[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Beatriz Bbarbosa sotia lui Fernando Mangellan[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate Portughez
Cetățenie Flag of the United Kingdom of Portugal, Brazil, and the Algarves.svg Regatul Portugaliei Modificați la Wikidata
Etnie Portughezi Modificați la Wikidata
Ocupație explorator Modificați la Wikidata
Activitate
Premii Order of Santiago[*]
Semnătură
Magellan Signature.svg

Fernando Magellan (portugheză Fernão de Magalhães, AFI/fɨɾˈnɐ̃w ðɨ mɐɣɐˈʎɐ̃jʃ/; spaniolă Fernando de Magallanes, pronunție în spaniolă: /ferˈnando ðe maɣaˈʎanes/; n. primăvara lui 1480, Sabrosa, Portugalia — d. 27 aprilie 1521, Mactan, Filipine) a fost un explorator portughez care a navigat în serviciul regelui Spaniei. A fost primul european care a navigat în Oceanul Pacific și primul care a condus o expediție în jurul lumii.

Călătoria[modificare | modificare sursă]

20 septembrie 1519–1 aprilie 1522

La 10 august 1519 cele cinci corăbii care au compus flota expediției: Trinidad (110 tone, 55 marinari), San Antonio (120 tone, 60 marinari) , Concepción (90 tone, 45 marinari), Victoria (85 tone, 42 marinari), Santiago (75 tone, 32 marinari) au părăsit orașul Sevilla navigând pe fluviul Guadalquivir până în San Lucar de Barrameda unde au staționat mai mult de 5 săptămâni, timp în care s-a făcut ultima revizie și aprovizionarea completă. La 20 septembrie 1519 flota s-a desprins de țărm și a început călătoria.

În timpul trecerii peste ocean, Magellan a elaborat un sistem de semnalizare atât de bun încât nici o corabie din flota sa nu s-a rătăcit, deși erau total diferite. Neînțelegerile cu căpitanii spanioli au apărut la scurt timp. Pretențiilor lui Cartagena cu privire la schimbarea itinerariului, Magellan a răspuns: „Datoria domniei voastre este să urmați ziua steagul meu, iar noaptea felinarul din pupa corăbiei mele”.

Decesul[modificare | modificare sursă]

Pe 27 aprilie 1521, Magellan a fost ucis în Filipine în timpul unei lupte cu băștinașii. Din expediția inițială s-a întors o singură navă, Victoria, având la bord 18 oameni și comandată de Juan Sebastian El Cano în 1521. Regele Spaniei l-a înnobilat pe El Cano și i-a dat ca blazon globul pământesc pe care scria „Primus Circumedisti me” („Tu m-ai înconjurat primul”). Relatarea expediției a fost făcută de geograful Antonio Pigafetta care a participat la toate expedițiile organizate de Magellan.

Întoarcerea[modificare | modificare sursă]

Călătoria Magellan–Elcano. Victoria, una din cele 5 corăbii inițiale, a înconjurat Pământul, revenind acasă peste 16 luni după moartea lui Magellan.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Fernando Magellan
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Fernando Magellan.