Sari la conținut

Wikipedia:Unire

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comandă rapidă:
WP:U

Unirea paginilor este o procedură manuală prin care două sau mai multe pagini sunt unite într-una singură. Prin unire se creează o redirecționare din pagina sursă spre pagina destinație, cu o parte sau întregul conținut fiind copiat în cea din urmă.

În general articolele se unesc în cazul în care se referă la același lucru și au același scop.

Se preferă evitarea unirii articolelor în cazul în care articolul care rezultă din unire este prea lung.

Administratorii pot combina reviziile din istoric dintr-o pagină sursă într-o pagină nouă cu ajutorul uneltei Unește istoricul paginilor.

Când se recomandă

[modificare sursă]

Sunt câteva cazuri în care unirea a două articole este recomandată:

  1. Duplicat: când există două pagini care tratează exact același subiect.
  2. Suprapunere: când două sau mai multe pagini care tratează un subiect legat au text extrem de asemănător. Wikipedia nu e un dicționar, așadar nu este nevoie ca pentru fiecare concept să avem un articol separat. De exemplu, ambii termeni inflamabil și non-inflamabil pot fi descriși în articolul despre inflamabilitate.
  3. Text: când o pagină este foarte scurtă și posibilitatea ca aceasta să fie dezvoltată în curând este foarte mică. În acest caz, pagina poate fi unită cu pagina principală a subiectului respectiv. De exemplu, articole despre părinții sau copii unor personalități/celebrități (în cazul în care aceștia nu sunt îndeajuns de notabili).
  4. Context: când un articol foarte scurt necesită introducerea unui context, care poate proveni de la pagina principală. De exemplu, personajele secundare dintr-o carte de ficțiune nu ar trebui să aibă articole separe, ci pot fi tratate comun într-o Listă de personaje.

Formate utile

[modificare sursă]