Sari la conținut

Chimborazo (vulcan)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Chimborazo

Chimborazo dinspre sud.
Altitudine6268 m[note 1]
Proeminență4123 m
LocalizareEcuador
Aparține deAnzi
Coordonate1°28′09″S 78°49′03″V ({{PAGENAME}}) / 1.46917°S 78.81750°V
Rocipaleogen
Ultima erupție550 ± 150 ani [2]
Tipstratovulcan

Chimborazo este un vulcan inactiv de tip stratovulcan și este cel mai înalt vârf din Ecuador. Ultima sa erupție se crede că a avut loc un moment dat în primul mileniu din era noastră. Vârful său este în general considerat ca fiind locul cel mai îndepărtat de pe suprafața Pământului față de centrul Pământului,[3] el se află la o distanță de 6.384,4 km.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Localizare[modificare | modificare sursă]

Chimborazo este situat în Cordiliera Occidentală din Anzi din centrul Ecuadorului, la 150 km sud-sud-vest de capitala Quito. Este vecin cu Carihuairazo care are 5018 m înălțime. Vârful lui Chimborazo se ridică maiestuos la 2500 m deasupra zonele muntoase din jur (~ 3.500 la 4.000 m), cu o bază de ~ 20 km lățime.

În condiții clare ale atmosferei vârful lui Chimborazo poate fi văzut din orașul de coastă Guayaquil, aflat la aproape 140 de km. Cele mai apropiate orașe sunt Riobamba (~ 30 km la sud-est), Ambato (~ 30 km nord-est) și Guaranda (~ 25 km sud-vest). Chimborazo este înconjurat de Reserva de Produccion Faunistica Chimborazo care formează un ecosistem protejat pentru conservarea habitatului animalelor native din Anzi din grupul camelidelor: vicuña, llama și alpaca.

Ghețarul[modificare | modificare sursă]

În partea de sus, Chimborazo este complet acoperit de ghețari, cu niște brațe la nord-est ale ghețarului care curg până la 4600 m. Ghețarul este sursă de apă pentru populația din provinciile Bolivar și Chimborazo din Ecuador. Masa de gheață a ghețarului Chimborazo a scăzut în ultimele decenii, din cauza influențelor combinate ale încălzirii globale, a cenușei de la activitatea vulcanică recentă[note 2] din Tungurahua, și a fenomenului El Niño.[5][6]

Ca și în alți munți cu ghețari din Ecuador, gheața de la Chimborazo este minată de localnici (este numită Hieleros din cuvântul spaniol pentru gheață:Hielo), pentru a fi vândută în piețele de Guaranda și Riobamba. În perioadele mai vechi, oamenii au transportat gheața care era folosită pentru răcire până la orașele de coastă, cum ar fi Babahoyo sau Vinces.[7]

Vulcanism[modificare | modificare sursă]

Chimborazo este un stratovulcan dominat de andezit și dacit. Cu aproximativ 35.000 de ani în urmă, un colaps al vulcanului Chimborazo a produs o avalanșă de moloz, ca mărturie a acestui eveniment sunt depozitele care stau la baza Riobamba. Chimborazo a erupt apoi de mai multe ori în timpul holocenului, ultima dată la aproximativ 550 d.Hr. ± 150 de ani.[2] Astăzi Chimborazo este considerat inactiv.

Altitudine[modificare | modificare sursă]

Cu o altitudine de 6268 m,[note 1] Chimborazo este cel mai înalt munte din Ecuador și din Anzii la nord de Peru, el este mai mare decât orice vârf aflat la nord din cele două Americi.

Punctul cel mai îndepărtat de centrul Pământului[modificare | modificare sursă]

Vârful Muntelui Everest ajunge la o altitudine mai mare deasupra nivelului mării, dar vârful lui Chimborazo este cel mai îndepărtat punct de pe suprafața Pământului față de centrul Pământului,[8][9] el este urmat de Muntele Huascarán.[note 3] Chimborazo este la un grad sud de Ecuator și diametrul Pământului la ecuator este mai mare decât la latitudinea la care se află muntele Everest (8848 m deasupra nivelului mării), la nord cu aproape 28 °, cu nivelul mării, de asemenea, ridicat. În ciuda faptului că altitudine este mai mică 2580 m, vârful lui Chimborazo este la 6,384.4 km depărtare de centrul Pământului, cu 2168 m mai departe decât vârful muntelui Everest (6,382.3 km de la centrul Pământului).[note 4] Cu toate acestea, prin criteriul de altitudinea deasupra nivelului mării, Chimborazo nu este chiar cel mai înalt vârf din Anzi.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Prima ascensiune[modificare | modificare sursă]

Până la începutul secolului al XIX-lea se credea că Chimborazo a fost cel mai înalt munte de pe Pământ (măsurat de la nivelul mării), și această reputație a dus la multe încercări de a-i cuceri vârful în cursul secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea.

În 1802 în timpul expediției sale în America de Sud, baronul Alexander von Humboldt, însoțit de Aimé Bonpland și ecuadorianul Montúfar Carlos a încercat să ajungă la vârful său. Din descrierea lui a muntelui se pare că înainte ca el și tovarășii săi să se intoarca din cauza bolii de altitudine ei au atins un punct situat la 5875 m, mai mare decât orice punct atins anterior de către orice european din istorie.[note 5] În 1831 Jean Baptiste Boussingault și Colonelul Hall au atins un nou "punctul cel mai înalt", care a fost calculate ca fiind 6006 m.[10][11] În 1880 vârful Chimborazo a fost mai întâi urcat de Edward Whymper și frații Louis și Jean-Antoine Carrel. Pentru că au existat multe critici care se indoiau că Whymper a ajuns la vârf, mai târziu, în același an, el a urcat din nou vârful dar a ales o cale diferită (Pogyos) cu doi ecuadorieni David Beltrán și Francisco Campaña.[12]

Zborul 232 SAETA[modificare | modificare sursă]

În august 1976 zborul 232 SAETA, care transporta 55 de pasageri și patru membri ai echipajului aflați la bordul unui avion, de la Quito la Cuenca a dispărut pe traseu. În octombrie 2002, după 26 de ani, aeronava a fost găsită cu cadavrelor celor 59 de ocupanți la 5400 de metri altitudine, pe Chimborazo, de alpiniști ecuadorieni pe o rută din est care este rar folosită.[13]

Alpinism[modificare | modificare sursă]

Schema cabanelor de pe Chimborazo, principalele vârfuri şi rute

Ca cel mai înalt munte din Ecuador, Chimborazo este foarte atractiv pentru alpinism și de aceea este foarte popular si poate fi urcat pe tot parcursul anului, cu cele mai bune sezoane în decembrie-ianuarie și iulie-august.

Refugii[modificare | modificare sursă]

Există două cabane funcționale, Hut Carrel (4850 m) și în apropiere Whymper Hut (5000 m). La Hut Carrel se poate ajunge cu mașina de la Riobamba, Ambato sau Guaranda. Pe latura de nord-vest se află acum defuncta cabană Zurita (4900 m), care a servit drept bază pentru ruta Pogyos.[14]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Altitudinea dată aici a fost stabilită prin GPS în 1993, a se vedea World Mountaineering în referințe. Studiul a fost realizat de o echipă de 10 persoane de la Școala Militară din Survey în Newbury, Marea Britanie, în colaborare cu institutul "Instituto Geografico Militar" din Ecuador. Precizia este de ± 2 m.[1] Această cifră este compatibilă cu date SRTM, spre deosebire de o cifră mai veche, dar încă mai frecvent dată de 6310 de metri.
 2. ^ Perioada de activitatea recentă din Tungurahua a început în 1999, cu erupțiile cele mai semnificative între octombrie și decembrie 1999 și mai și iulie 2006.[4]
 3. ^ A fost dificil pentru a rezolva această problemă definitiv, din cauza marjelor de eroare a datelor privind altitudinea vârfului și a datelor geoid. Aplicând formula privind raza Pământului se ajunge la concluzia că raza Pământului este cu 520 de metri mai mare la Chimborazo decât la Huascaran, care este cu 20 de metri mai mare decât diferența nivelului mării (nu mai mult de 500 m), și cele mai recente date arată că geoid la Chimborazo este cu aproximativ 5 metri mai mare decât la Huascaran. Acest lucru sugerează că, în ciuda faptului că se credea a fi 42 de metri mai mic decât 6310 de metri (și este încă frecvent pretins a fi), vârful lui Chimborazo este cu aproximativ 25 de metri mai departe de centrul Pământului decât cel al muntelui Huascaran.
 4. ^ În acest clasament mai multe vârfuri Andine, precum și cel mai înalt munte din Africa, Kilimanjaro, depășesc vârful Everest.
 5. ^ Incașii au atins o altitudine mai mare anterior; vezi Llullaillaco.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Ecuador, Chimborazo/Cotopaxi (copy)”. Mountain INFO. High Magazine (136). . Accesat în . 
 2. ^ a b www.volcano.si.edu Arhivat în , la Wayback Machine. Accesat la 28-01-2011
 3. ^ Neguț, Silviu și Nicolae, Ion: Superlative geografice, Editura Ion Creangă, București 1978, pag. 107.
 4. ^ „Actividad Volcan Tungurahua”. Instituto Geofísico, EPN Ecuador. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ Chaffaut, Isabelle (). „El Niño and glacier melt in the tropical Andes”. innovations report. Accesat în . 
 6. ^ Schoterer, Ulrich (). „Glaciers and Climate in the Andes between the Equator and 30° S: What is Recorded under Extreme Environmental Conditions?”. Climatic Change. 59: 157. doi:10.1023/A:1024423719288. 
 7. ^ Borja, Carmen (). „Hieleros del Chimborazo. Entrevista a Igor Guayasamín”. Ecuador Terra Incognita. 29. 
 8. ^ Audrey Salkeld, ed., World Mountaineering, Bulfinch Press, 1998, ISBN 0-8212-2502-2, p. 140.
 9. ^ NPR story
 10. ^ Greatest Ascents in the Atmosphere" The Times. Wed, 7 septembrie 1836. Issue 16202, col E, p. 2.
 11. ^ McCosh, Frederick William James (). Boussingault: Chemist and Agriculturist. Dordrecht: D. Reidel. ISBN 90-277-1682-X. 
 12. ^ Whymper, Edward (). Travels Amongst the Great Andes of the Equator. John Murray. ISBN 1-904466-24-9. 
 13. ^ El Comercio (February to May 2003). „Different Saeta Chimborazo accident articles” (în Spanish). El Comercio, Quito.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 14. ^ Schmudlach, Günter (2001). Bergführer Ecuador. Panico Alpinverlag. ISBN 3-926807-82-2.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Chimborazo