Wikipedia:Administratoriat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Administrator Wikipedia – sună frumos

Administrator Wikipedia – sună frumos, dar ce-i aia? Dacă preferați forma „legală”, o găsiți pe pagina oficială – informațiile esențiale se găsesc în partea introductivă: „utilizatori care au anumite drepturi specifice unui «operator de sistem»; [la început] toți utilizatorii aveau drepturile pe care le au azi administratorii. Limitarea permisiunilor s-a făcut pentru a preîntâmpina efectele unor eventuale abuzuri”.

Datorită naturii voluntare a contribuțiilor la Wikipedia, întrebarea care se pune înainte de a oferi drepturi suplimentare unui utilizator nu trebuie să fie (ca în politică) „ce poate face ea/el bine pentru proiect din poziția X?”, ci „cât este de probabil ca ea/el să facă rău proiectului dacă obține drepturile X?” (dacă răspunsul este „foarte puțin” atunci statutul ar trebui să i se acorde). A fi administrator la Wikipedia este similar cu a poseda un carnet de conducere – statul nu se întreabă cât bine poate aduce Xulescu pentru că merge cu mașina, ci se întreabă cât rău poate face Xulescu conducând mașina. Prin contrast, a fi administrator la Wikipedia nu este similar cu a obține premiul I la vreun concurs, nici cu a obține un statut nobiliar și nici cu a obține dreptul de a folosi o franciză.

Comparații[modificare sursă]

Pentru a pătrunde sensul explicațiilor de mai sus, iată un tabel care ilustrează explicit diferențele dintre statutul de administrator la Wikipedia și variile contraexemple indicate deasupra:

Element de comparație Administrator Wikipedia
Premiant Administratorii Wikipedia nu sunt „cei mai buni” 10 sau cei mai buni 10 % – ca și în cazul conducătorilor auto, ei sunt cei care trec de un barem oarecare (un barem al încrederii celorlalți utilizatori). Din punct de vedere teoretic, toți contribuitorii la Wikipedia ar putea fi administratori dacă ar satisface baremul, la fel cum din punct de vedere teoretic toți cetățenii majori ai unei țări ar putea poseda permise de conducere – prin contrast, nu este posibil ca toți elevii să fie premianți, nici măcar din punct de vedere teoretic.
Statut nobiliar Administratorii Wikipedia nu trebuie să fi făcut vreo faptă de eroism sau altceva ieșit din comun pentru a-și obține statutul – unicele criterii reale sunt ca ei să înțeleagă și să dorească să respecte acest proiect; un conducător auto are de îndeplinit criterii similare, prin faptul că înțelege și dorește să respecte regulile de circulație.
Franciză Administratorii Wikipedia nu trebuie să dea socoteală în privința nivelului de activitate, iar nivelul lor de activitate nu le condiționează statutul; în mod similar, un conducător auto nu-și pierde dreptul de a conduce un autoturism pentru simplul motiv că nu conduce decât o oră pe lună.