Wikipedia:Articole de calitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Articole de calitate Propuneri Criterii Procedură Arhivă
Comenzi rapide:
WP:AC
WP:AdC


Articolele de calitate sunt considerate a fi cele mai bune articole de la Wikipedia, conform evaluării făcute de contribuitori. Pentru acordarea statutului de calitate un articol trebuie să îndeplinească o serie de criterii care privesc tratarea cuprinzătoare, corectă și obiectivă a subiectului și forma adecvată de prezentare. Înainte de a apărea în această listă, articolele trec printr-un proces de evaluare și selecție.

În prezent, din totalul de 421.645 articole de la Wikipedia în limba română, un număr de 198 dețin statutul de articol de calitate, ceea ce reprezintă aproximativ unul din 2130. Articolele de calitate pot fi identificate cu ajutorul steluței LinkFA-star.png din colțul din dreapta-sus al paginii. Această steluță poate fi de asemenea întâlnită și în partea stângă a unor pagini, în dreptul unei limbi, pentru a marca faptul că articolul omolog din limba respectivă este unul de calitate.

Dacă găsiți sau dacă scrieți un articol care îndeplinește criteriile de calitate și merită să fie inclus în această listă, puteți porni procesul de evaluare nominalizând articolul la secțiunea de propuneri. De asemenea este disponibilă și pagina Articolelor bune, ce are în vedere articolele a căror calitate este una bună, dar nu excelentă.

Alte secţiuni Alte secțiuni
Goldenwiki 1.5.png Articol de calitate aleatoriu
Constantin Lecca - Fotografie.jpg

Constantin Lecca (n. —d. ) a fost un profesor, pictor, tipograf, editor, scriitor și traducător român din secolul al XIX-lea, care s-a remarcat în domeniul portretisticii, al picturii religioase și al picturii cu tematică istorică – care de altfel l-a și consacrat. Alături de prietenul său Mișu Popp și de litograful Carol Popp de Szathmary, Constantin Lecca a făcut parte din grupul de artiști ardeleni care au influențat semnificativ pictura românească a secolului al XIX-lea.

Lecca fost primul pictor român care a executat pictură bisericească în stil occidental. Ca editor, a înființat prima tipografie din Craiova și prima revistă culturală din Oltenia, revista Mozaic, în 1838. În politică s-a remarcat ca participant la Revoluția Română din 1848 și a susținut unirea și independența Principatelor.

A susținut cu ardoare idealurile Școlii Ardelene și a rămas posterității ca un bun pedagog, un mare patriot sub spectrul iluminismului transilvănean și un bun portretist. A fost o fire îndrăzneață și muncitoare, similar negustorilor brașoveni din rândul cărora a făcut parte. Pentru Craiova, a fost ceea ce Ion Heliade-Rădulescu a fost pentru București. Barbu Theodorescu i-a făcut următoarea caracterizare:

... „Prin marea sa cantitate de portrete, el contribuie la formarea unui stil în pictura de șevalet românească. Deși desena cu oarecare stângăcie, ceea ce dă imaginilor sale poate un oarecare farmec, ca al primitivilor, deși colora fără strălucire și fără picturalitate, în tonuri locale, tente plate și demitente, modelând volumele fără mult recurs la clarobscur, deși nu avea acces la limbajul evoluat al culorii pure în funcție de ecleraj și nu cunoștea anvelopa, conturând decupat figurile, Lecca a însemnat, pentru istoria picturii românești, un moment caracteristic, peste care nu se poate trece, cum nu se poate trece peste momentul Bolintineanu”.
----- Barbu Theodorescu: Constantin Lecca, Editura Meridiane, București, 1969, pag. 26

A pictat numeroase compoziții și portrete de inspirație istorică, precum și portrete ale protipendadei momentului. Portretele desenate de către pictor au avut o răspândire importantă în epocă, fiind litografiate sau inserate în manualele școlare ale momentului. A colaborat timp de cincisprezece ani cu Mișu Popp și Barbu Stănescu, împreună cu care a pictat numeroase biserici din București (Biserica Curtea Veche, Biserica Sfânta Ecaterina din București, Biserica Sfântul Gheorghe Nou, Biserica Răzvan Vodă, Biserica Mănăstirii Radu Vodă). Singur, a zugrăvit Biserica Sfântul Nicolae din Brașov, Biserica din Negoiești, Biserica Madona Dudu și Biserica Sfântul Ilie din Craiova. Ca pedagog, a activat timp de cincisprezece ani ca profesor de desen la Școala Centrală din Craiova, iar după Revoluția din 1848 a fost profesor de desen la Colegiul Sfântul Sava din București.

Barbu Theodorescu a considerat în monografia sa că Lecca a fost mai vibrant și mai realist în opera lui, decât Dimitrie Bolintineanu în poezia pe care acesta a creat-o cu aceeași factură, tematică și inspirație. Cum amândoi au aparținut curentului romantic, au căutat să poetizeze momentele istorice ale poporului român, unul prin rime și imagini poetice, altul prin culoare. Opera lor s-a bucurat de mare succes în rândul maselor și au ajuns cei mai importanți romantici ai României. Din păcate, prin lipsa lor de profunzime s-au banalizat datorită alunecării lor în retorism și repetare. Așa cum Theodor Aman l-a înlăturat pe Lecca din viața artistică, așa a pățit Bolintineanu cu Mihai Eminescu. Însă, Lecca și Bolintineanu au deschis la final calea unor mari figuri ale culturii românești.

După 1870, bolnav fiind de Parkinson, artistul s-a retras din viața artistică. A murit în 1887 și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

Toate articolele de calitate


Artă şi cultură Artă și cultură

Literatură și teatru
Corbul - Hobbitul - Întunecare - Orașe și ani - Stăpânul inelelor - Zorba Grecul - Jurnalul Annei Frank (7 articole)
Muzică
Epica - Hollaback Girl - Like a Virgin (cântec) - Nightwish - U2 - Within Temptation (6 articole)
Film
300 - Eroii de la Termopile - E.T. Extraterestrul - Jigoku Shoujo - Kaleido Star - Latter Days - Marilena de la P7 - Noaptea morților vii - Prison Break - The Cat and the Canary (film din 1927) (9 articole)
Arhitectură
Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman - Mănăstirea Bârnova - Mănăstirea Mihai Vodă - Mănăstirea Plătărești - Parcul Copou - Turnul Londrei (6 articole)
Pictură
Bonaparte traversând Marele Saint Bernard - Pictura bisericească a lui Nicolae Grigorescu - Atacul de la Smârdan (3 articole)

Nuvola apps edu languages.png Biografii

Astronomie
Artă
Apcar Baltazar - Octav Băncilă - Nicolae Petrescu-Găină - Lisa del Giocondo - Sava Henția - Barbu Iscovescu - Constantin Lecca - Ștefan Luchian - Mișu Popp - Toma T. Socolescu - Arthur Verona (11 articole)
Film
Joseph Barbera - Bette Davis - William Hanna (3 articole)
Fizică
Edward Teller (1 articol)
Istorie
Constantin Prezan - Fridtjof Nansen - Mircea cel Bătrân - Vincent-Marie de Vaublanc - Józef Piłsudski(5 articole)
Literatură
Anna Ahmatova - Feodor Dostoievski - William Gibson - James Joyce - Franz Kafka - J. K. Rowling - Émile Zola (7 articole)
Muzică
Alicia Keys - Amy Winehouse - Avril Lavigne - Chris Brown - Christina Aguilera - Ciara - Dmitri Șostakovici - Gabriella Cilmi - Inna - Jacques Offenbach - Janet Jackson - Jordin Sparks - Kelly Clarkson - Kylie Minogue - Kendrick Lamar - Leona Lewis - Madonna - Gustav Mahler - Patricia Kaas - September - Shakira - Usher - Yohanna (23 de articole)
Politică
Barack Obama - Carl Schmitt - Neville Chamberlain - Giuseppe Garibaldi - Nikita Sergheevici Hrușciov - Nicolae Iorga - Richard Nixon - Vidkun Quisling - Take Ionescu - Harry S. Truman - Vintilă I. C. Brătianu (12 articole)
Religie
Angela de Foligno - Ioan Vladimir (2 articole)
Societate
Eugen Filotti - Mary Anning - Antonin Scalia (3 articole)
Sport
Dorin Goian - Victoraș Iacob (2 articole)

Politică şi societate Politică și societate

Căsătorii între persoane de același sex în Spania - Criza economică din 1899-1901 - Istroromâni (3 articole)

Ştiinţe Științe

Arheologie
Tezaurul de la Pietroasa (1 articol)
Astronomie
Neptun - Sistemul solar - Supernovă - Telescopul spațial Hubble - Titan (satelit) (5 articole)
Biologie
Asprete - Bacterie - Balenă albastră - Balaurul dobrogean - Condor andin - Koala - Lăstun de casă - Lup marsupial - Vidră de mare (9 articole)
Medicină
Hepatită C - Hipertensiune arterială - Schizofrenie (3 articole)
Chimie
Actiniu - Benzen - Hidrogen - Iod - Potasiu - Ytriu (6 articole)
Fizică
Deplasare spre roșu - Tensiune superficială - Mecanica fluidelor numerică - Teoria relativității generale (4 articole)
Geografie
Bălți - Belarus - Brazilia - Franța - Muntele Tambora - Comuna Racovița, Sibiu - Republica Populară Chineză - România - Tulsa, Oklahoma (9 articole)
Istorie și heraldică
Istorie universală
Afacerea Dreyfus - Bătălia de la Austerlitz - Bătălia de la Bosworth - Bătălia navală de la Guadalcanal - Bătălia de la Midway - Bătălia de la Quebec (1775) - Bătălia din Marea Coralilor - Bătălia Greciei - Bătălia de la Wagram - Bătălia de la Waterloo - Campania din Balcani (Primul Război Mondial) - Clasa Alaska - Complotul prafului de pușcă - Declarația de Independență a Lituaniei - Dinastia Song - Dinastia Ming - Expediția Discovery - Expediția Imperială Transantarctică - Expediția Terra Nova - Exhumarea și înmormântarea lui Richard al III-lea - HMS Endeavour - Istoria Lituaniei (1219–1295) - Noaptea cuțitelor lungi - Ordinul Templierilor - Prostituția în Grecia Antică - Războiul Civil American - Războiul Civil Finlandez - Revoluția Texană - Unificarea Germaniei (29 de articole)
Istoria României
Cetatea Timișoara - Consiliul de Coroană din 17-19 februarie 1918 - Comuna Racovița în Evul Mediu - Corpurile Voluntarilor Români din Rusia - Drapelul României - Heraldica României - Istoria comunei Racovița - Raiduri aviatice românești în Africa (9 de articole)
Lingvistică
Limba croată - Limba spaniolă - Nume ale grecilor - Rongorongo (4 articole)
Matematică
Algoritmul lui Euclid - Grup (matematică) - Pi (3 articole)
Religie și mitologie
Biserica Ortodoxă Albaneză - Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică - Mitropolia Proilaviei - Religia în Racovița, Sibiu (4 articole)

Sport Sport

Cursa carelor de luptă - FC Universitatea Cluj - Finala Ligii Campionilor 2007 (3 articole)

Jocuri Jocuri

The Last of Us (1 articol)

Tehnologie Tehnologie

Leopard 2E - Locomotivă cu abur - Podul Calafat-Vidin - Schimbător de căldură - Sistemul internațional de unități - Turbină cu gaze (6 articole)
Informatică
Cifrul Cezar (1 articol)