Sari la conținut

Wikipedia:Articole de calitate

 Această pagină este semiprotejată pe termen nelimitat pentru a preveni vandalismul.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Articole de calitate Propuneri Criterii Procedură Arhivă
Comenzi rapide:
WP:AC
WP:AdC


Articolele de calitate sunt considerate a fi cele mai bune articole de la Wikipedia, conform evaluării făcute de contribuitori. Pentru acordarea statutului de calitate un articol trebuie să îndeplinească o serie de criterii care privesc tratarea cuprinzătoare, corectă și obiectivă a subiectului și forma adecvată de prezentare. Înainte de a apărea în această listă, articolele trec printr-un proces de evaluare și selecție.

În prezent, din totalul de 464.551 articole de la Wikipedia în limba română, un număr de 199 dețin statutul de articol de calitate, ceea ce reprezintă aproximativ unul din 2330. Articolele de calitate pot fi identificate cu ajutorul steluței din dreapta titlului paginii. Această steluță poate fi de asemenea întâlnită și în partea stângă a unor pagini, în dreptul unei limbi, pentru a marca faptul că articolul omolog din limba respectivă este unul de calitate.

Dacă găsiți sau dacă scrieți un articol care îndeplinește criteriile de calitate și merită să fie inclus în această listă, puteți porni procesul de evaluare nominalizând articolul la secțiunea de propuneri. De asemenea este disponibilă și pagina Articolelor bune, ce are în vedere articolele a căror calitate este una bună, dar nu excelentă.

Alte secţiuni Alte secțiuni
 Articol de calitate aleatoriu

Mitropolia Proilaviei a fost o structură canonică a ortodoxiei, înființată la o dată necunoscută între 1540-1580, și care aparținea Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. Denumirea mitropoliei provine de la numele localității de reședință, Proilavia (alte variante Proilavu, Proilava, Proevlavia, Proevlavie, Proevlau sau Proevlaschii) , actualul oraș Brăila. Inițial, sediul mitropoliei a fost la Brăila, dar în decursul timpului s-a mutat la Ismail sau Silistra.

În conformitate cu Pravila cea Mare din 1652, Mitropolia Proilaviei ocupa locul 55 din 72 în ordinea canonică între mitropoliile supuse Patriarhiei Ecumenice, imediat după cel al Mitropoliei Dristrei (vechiul Durostorum), dar înaintea mitropoliilor Țării Românești și Moldovei, care ocupau ultimele două locuri.

La 1715, Patriarhul Ierusalimului, Hrisant Notara, în lucrarea sa Syntagmation precizează că mitropoliții Proilaviei ocupau locul 50, numindu-i „Ai Proilavului, al Tomarovului, prea onorabili.” Locul în ierarhie era unul destul de modest dacă avem în vedere că „din cele peste 550 de scaune episcopale sufragane, câte avea prin secolul VI Patriarhia de la Constantinopol, se ajunsese în secolele XVI-XVII abia la 60-70 și acelea în mare parte numai cu numele, căci titularii lor neavând cu ce trăi, porneau după milostenie prin celelalte țări creștine.” Oricum, faptul cel mai important era acela că mitropoliții Proilaviei erau membri de drept ai Sfântului Sinod de la Constantinopol.

Locul superior în ordinea canonică al mitropoliților Proilaviei față de mitropoliții Țării Românești și Moldovei, precum și atenția acordată de domnitorii țărilor române acestor mitropoliți, săraci, fără eparhie de multe ori, dar cu pretenții, a constituit una din cauzele principale ale relațiilor reci dintre aceste trei mitropolii.

„Mitropolia Proilaviei, care a durat atâtea secole a fost un cui străin înfipt în trupul bisericii române.”
—Arhiereu dr. Venianim Pocitan, Istoria Mitropoliei Proilaviei

Mitropolia Proilaviei sau Brăilei s-a înființat la scurt timp după ocuparea orașului de către turci, și anume între 1540 și 1550. Evident, nu este exclus ca să fi existat și înainte de 1540 un for superior bisericesc de care să fi ascultat creștinii din raialele turcești, dar acest for n-a purtat în nici un caz numele Brăilei, fiindcă n-avea nici o rațiune să-l poarte. După cucerirea orașului însă, fixându-se (sau mutându-se) aci reședința noii mitropolii, din cauza situării sale centrale față de celelalte raiale, ea primit numele formei greco - slavizate a Brăilei, „ö Proilavon [ο Προιλαβον]”.

În decursul timpurilor, Mitropolia Proilaviei a avut o existență zbuciumată. Hotarele ei au suferit multe modificări ca urmare a deselor schimbări politice. Existența mitropoliei depindea de stăpânirea politică a teritoriilor pe care le păstorea. Când stăpânirea turcească era puternică, mitropolia funcționa, exercitându-și autoritatea canonică. Când această putere musulmană slăbea, mitropolia era desființată și teritoriile ei intrau sub administrația bisericească a chiriarhiilor rânduite de noua stăpânire politică. Cele mai semnificative lovituri primite de Mitropolia Proilaviei au fost din partea Rusiei. Aceasta, din dorința de a îngloba sub ascultarea sa teritoriile aparținătoare de Mitropolia Proilaviei, a ignorat total canoanele ecumenice existente în privința desființării eparhiilor, folosindu-se de fiecare ocazie pentru ca această eparhie, supusă patriarhului din Constantinopol, să fie desființată.

În perioada sa de maximă expansiune, eparhia Mitropoliei Proilaviei era mare. Sub administrația și autoritatea sa se aflau toate regiunile supuse turcilor de pe țărmul stâng al Dunării: ocolul Brăilei, Basarabia sudică sau Bugeacul tătărăsc, în care intrau Renii (sau Tomarova) Ismailul, Leova, Cetatea Albă, Tighina (sau Benderul), Căușanii cu toate satele din împrejurimi, malurile drept și stâng ale Nistrului cu regiunea dintre Nistru și Bug (care pe atunci se numea „Ucraina Hanului” sau Edisan) până ce se pierdea în stepele Ucrainei, și după 1757 ținutul Hotinului. Întinderea Proilaviei poate fi asemănată numai cu întinderea eparhiilor rusești din secolul al XVII-lea, care aveau de la 14.000 - 20.000 verste.

Acesta era și motivul pentru care unii ierarhi ai Proilaviei se intitulau Mitropoliți ai Proilaviei, Tomarovei (Renilor), Hotinului, al întregului țărm al Dunării, al Nistrului și al întregii Ucraine a Hanului.

Rușii au ocupat în patru rânduri Principatele Române, în timpul fiecărei ocupații având grijă ca Mitropolia Proilaviei să mai piardă din teritoriile aflate sub jurisdicție canonică, o desființare lentă desăvârșită practic prin dispozițiile Tratatului de la Adrianopol din 1828, chiar dacă ea a fost desființata în mod formal abia în ianuarie 1840.

Toate articolele de calitate


Artă şi cultură Artă și cultură

Literatură și teatru
Corbul - Hobbitul - Întunecare - Orașe și ani - Stăpânul inelelor - Zorba Grecul - Jurnalul Annei Frank (7 articole)
Muzică
Epica - Hollaback Girl - Like a Virgin (cântec) - Nightwish - U2 - Within Temptation (6 articole)
Film
300 - Eroii de la Termopile - E.T. Extraterestrul - Jigoku Shoujo - Kaleido Star - Latter Days - Marilena de la P7 - Noaptea morților vii - Prison Break - The Cat and the Canary (film din 1927) (9 articole)
Arhitectură
Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman - Mănăstirea Bârnova - Mănăstirea Mihai Vodă - Mănăstirea Plătărești - Parcul Copou - Turnul Londrei (6 articole)
Pictură
Bonaparte traversând Marele Saint Bernard - Pictura bisericească a lui Nicolae Grigorescu - Atacul de la Smârdan (3 articole)

Biografii

Astronomie
Artă
Apcar Baltazar - Octav Băncilă - Nicolae Petrescu-Găină - Lisa del Giocondo - Sava Henția - Barbu Iscovescu - Constantin Lecca - Ștefan Luchian - Dimitrie Paciurea - Mișu Popp - Toma T. Socolescu - Arthur Verona (12 articole)
Film
Joseph Barbera - Bette Davis - William Hanna (3 articole)
Fizică
Edward Teller (1 articol)
Istorie
Constantin Prezan - Fridtjof Nansen - Vincent-Marie de Vaublanc - Józef Piłsudski(5 articole)
Literatură
Anna Ahmatova - Feodor Dostoievski - William Gibson - James Joyce - Franz Kafka - J. K. Rowling - Émile Zola (7 articole)
Muzică
Alicia Keys - Amy Winehouse - Avril Lavigne - Chris Brown - Christina Aguilera - Ciara - Dmitri Șostakovici - Gabriella Cilmi - Inna - Jacques Offenbach - Janet Jackson - Jordin Sparks - Kelly Clarkson - Kylie Minogue - Kendrick Lamar - Leona Lewis - Madonna - Gustav Mahler - Patricia Kaas - September - Shakira - Usher - Yohanna (23 de articole)
Politică
Barack Obama - Carl Schmitt - Neville Chamberlain - Giuseppe Garibaldi - Nikita Sergheevici Hrușciov - Nicolae Iorga - Richard Nixon - Vidkun Quisling - Take Ionescu - Harry S. Truman - Vintilă I. C. Brătianu (12 articole)
Religie
Angela de Foligno - Ioan Vladimir (2 articole)
Societate
Eugen Filotti - Mary Anning - Antonin Scalia (3 articole)
Sport
Dorin Goian - Victoraș Iacob (2 articole)

Politică şi societate Politică și societate

Căsătorii între persoane de același sex în Spania - Criza economică din 1899-1901 - Istroromâni (3 articole)

Ştiinţe Științe

Arheologie
Tezaurul de la Pietroasa (1 articol)
Astronomie
Neptun - Sistemul solar - Supernovă - Telescopul spațial Hubble - Titan (satelit) (5 articole)
Biologie
Asprete - Bacterie - Balenă albastră - Balaurul dobrogean - Condor andin - Koala - Lăstun de casă - Lup marsupial - Vidră de mare (9 articole)
Medicină
Hepatită C - Hipertensiune arterială - Schizofrenie (3 articole)
Chimie
Actiniu - Benzen - Hidrogen - Iod - Potasiu - Ytriu (6 articole)
Fizică
Deplasare spre roșu - Tensiune superficială - Mecanica fluidelor numerică - Teoria relativității generale (4 articole)
Geografie
Bălți - Belarus - Brazilia - Franța - Muntele Tambora - Comuna Racovița, Sibiu - Republica Populară Chineză - România - Tulsa, Oklahoma (9 articole)
Istorie și heraldică
Istorie universală
Afacerea Dreyfus - Bătălia de la Austerlitz - Bătălia de la Bosworth - Bătălia navală de la Guadalcanal - Bătălia de la Midway - Bătălia de la Quebec (1775) - Bătălia din Marea Coralilor - Bătălia Greciei - Bătălia de la Wagram - Bătălia de la Waterloo - Campania din Balcani (Primul Război Mondial) - Clasa Alaska - Complotul prafului de pușcă - Declarația de Independență a Lituaniei - Dinastia Song - Dinastia Ming - Expediția Discovery - Expediția Imperială Transantarctică - Expediția Terra Nova - Exhumarea și înmormântarea lui Richard al III-lea - HMS Endeavour - Istoria Lituaniei (1219–1295) - Noaptea cuțitelor lungi - Ordinul Templierilor - Prostituția în Grecia Antică - Războiul Civil American - Războiul Civil Finlandez - Revoluția Texană - Unificarea Germaniei (29 de articole)
Istoria României
Cetatea Timișoara - Consiliul de Coroană din 17-19 februarie 1918 - Comuna Racovița în Evul Mediu - Corpurile Voluntarilor Români din Rusia - Drapelul României - Heraldica României - Istoria comunei Racovița - Raiduri aviatice românești în Africa (9 de articole)
Lingvistică
Limba croată - Limba spaniolă - Nume ale grecilor - Rongorongo (4 articole)
Matematică
Algoritmul lui Euclid - Grup (matematică) - Pi (3 articole)
Religie și mitologie
Biserica Ortodoxă Albaneză - Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică - Mitropolia Proilaviei - Religia în Racovița, Sibiu (4 articole)

Sport Sport

Cursa carelor de luptă - FC Universitatea Cluj - Finala Ligii Campionilor 2007 (3 articole)

Jocuri Jocuri

The Last of Us (1 articol)

Tehnologie Tehnologie

Leopard 2E - Locomotivă cu abur - Metroul din București - Podul Calafat-Vidin - Schimbător de căldură - Sistemul internațional de unități - Turbină cu gaze (7 articole)
Informatică
Cifrul Cezar (1 articol)