Maica Tereza

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Medalia Premiului Nobel
Maica Tereza, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1979).
Maica Tereza şi Ronald Reagan în 1985

Maica Tereza, născută Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (se citește Agneza Gongea Boiagiu), (n. 26 august 1910, Skopje, Macedonia - d. 5 septembrie 1997, Calcutta, India), călugăriță catolică de origine albaneză[1] care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări.

A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.

Începutul vieții[modificare | modificare sursă]

Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (Gonxhe însemnând boboc în albaneză) s-a născut în 26 august 1910, în Üsküb, Imperiul Otoman (acum Skopje, capitala Republicii Macedonia). Deși s-a născut în 26 august, ea considera că 27 august, ziua în care a fost botezată, era "adevărata ei zi de naștere."[2] Ea a fost cea mai mică dintre copiii familiei din Shkodër, Albania, având ca părinți pe Nikollë și Drana Bojaxhiu.[3] Tatăl ei era implicat în politica albaneză. În 1919, după o întâlnire politică, în care Skopje era lăsată în afara Albaniei, el s-a îmbolnăvit și a murit, când Agnesë avea opt ani[2], pe vremea Imperiului Otoman. După moartea tatălui ei, mama ei a crescut-o ca romano-catolică.

Critici[modificare | modificare sursă]

Serge Larivée a cercetat empiric dacă activitatea Maicii Tereza corespunde idealului creștin de sfințenie.[4] Astfel, Maica Tereza ținea în centrele sale muribunzii în condiții neigienice, fără îngrijire adecvată, fără hrană adecvată și fără analgezice deoarece considera că este nobil și plăcut ca săracii să imite în moartea lor suferințele lui Hristos.[4] În schimb, ea a murit într-un spital luxos.[4] Milioanele pe care le-a primit pentru organizația sa le gestiona foarte zgârcit, în caz de dezastre oferind mai degrabă rugăciuni și medalioane și refuzând să ofere sprijin financiar victimelor dezastrelor.[4] De asemenea, ea a sprijinit anumiți dictatori, cum ar fi Duvalier, de la care a primit fonduri substanțiale.[4] Minunea datorită căreia a fost beatificată a fost explicată de medici ca fiind vindecarea tuberculozei și a chistului ovarian datorită medicamentelor primite de bolnavă, fiind departe de a fi un fenomen miraculos și inexplicabil de către știință.[4] Ca atare, beatificarea ei a fost o fraudă. Ea a fost criticată și pentru opoziția puternică față de avort, chiar și în caz de viol.[4] Imaginea ei de sfântă a fost construită de jurnalistul anti-avorționist Malcom Muggeridge, care a indicat o pretinsă minune care se datora în mod real filmului fotografic folosit la filmare.[4] Larivée recunoaște că mitul Maicii Tereza a avut și aspecte pozitive, impulsionând inițiative umanitare pentru cei extrem de săraci.[4]

Canonizare[modificare | modificare sursă]

La 15 martie 2016 s-a anunțat data canonizării Maicii Tereza: 4 septembrie 2016.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ethnic albanian
  2. ^ a b "Mother Teresa of Calcutta (1910-1997)". Vatican News Service. Retrieved May 30, 2007.
  3. ^ Lester, Meera (2004). Saints' Blessings By Meera Lester Saints' Blessing. Fair Winds. pp. 138. ISBN 1592330452. http://books.google.com/books?id=HSg6f3JaN1IC&pg=PA139&lpg=PA139&dq=Nikolle+bojaxhiu&source=web&ots=bCgwkpbTe7&sig=sIXUKONOEt1BcY9DtqkJcg_NQfM&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=2&ct=result Saints' Blessings By Meera Lester. Accesat la 14 decembrie 2008 
  4. ^ a b c d e f g h i Larivée, Serge; Carole Sénéchal, Geneviève Chénard (1 martie 2013). „Mother Teresa: anything but a saint...”. Université de Montréal (UdeMNouvelles). http://www.nouvelles.umontreal.ca/udem-news/news/20130301-mother-teresa-anything-but-a-saint.html. Accesat la 6 martie 2013.  Comunicat al Universității din Montreal.
  5. ^ Catholica.ro: Maica Tereza va fi canonizată pe 4 septembrie

Legături externe[modificare | modificare sursă]