Maica Tereza

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maica Tereza
MotherTeresa 094.jpg
Date personale
Nume la naștere Anjezë Gonxhe Bojaxhiu Modificați la Wikidata
Născută [1] Modificați la Wikidata
Skopje, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedată (87 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Calcutta, India[3][4] Modificați la Wikidata
Părinți Nikollë Bojaxhiu[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Albania
India
Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Etnie Albanezi Modificați la Wikidata
Religie Biserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Ocupație maică
cleric[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domiciliu Skopje
Rathfarnham[*]
Calcutta
Premii Ramon Magsaysay Award[*] ()
Templeton Prize[*]
Premiul Balzan[*] ()
Premiul Nobel pentru Pace ()[5][6]
Pacem in Terris Award[*]
Bharat Ratna[*] ()
Damien-Dutton Award[*]
Medalia Prezidențială pentru Libertate[*]
Congressional Gold Medal[*]
Order of the Smile[*]
Premiul Jawaharlal Nehru[*] ()
Cetățean de onoare al Statelor Unite[*]
Q1864972[*]
Ordinul Australiei[*]
Pacem in Terris Award[*] ()
Congressional Gold Medal[*] ()
Padma Shri in social work[*]
Semnătură
Mother Teresa, signature.svg
Prezență online
Medalia Premiului Nobel
Maica Tereza, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1979).
Maica Tereza și Ronald Reagan în 1985

Sfânta Tereza de Calcutta, născută Anjezë Gonxhe Bojaxhiu (se citește Anieză Gonge Boiagiu) și cunoscută ca Maica Tereza, (n. 26 august 1910, Üsküp, Imperiul Otoman - d. 5 septembrie 1997, Calcutta, India), călugăriță catolică de origine albaneză[7] care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări.

A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003. La 4 septembrie 2016 a avut loc canonizarea Fericitei Maici Tereza de Calcutta, la Vatican, în Piața Sfântul Petru.[8][9]

Fondatoarea Misionarelor Carității a deschis primele case din România cu scopul slujirii celor mai săraci dintre săraci, țara noastră numărându-se printre cele 134 de țări în care sunt prezente călugărițele din congregația Maicii Tereza, în întreaga lume existând 757 de case deschise pentru a-i ajuta în mod concret pe cei mai săraci.

Începutul vieții[modificare | modificare sursă]

Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (Gonxhe însemnând boboc în albaneză) s-a născut în 26 august 1910, în Üsküb, Imperiul Otoman (acum Skopje, capitala Republicii Macedonia). Deși s-a născut în 26 august, ea considera că 27 august, ziua în care a fost botezată, era "adevărata ei zi de naștere."[10] Ea a fost cea mai mică dintre copiii familiei din Shkodër, Albania, având ca părinți pe Nikollë și Drana Bojaxhiu.[11] Tatăl ei era implicat în politica albaneză. În 1919, după o întâlnire politică, în care Skopje era lăsată în afara Albaniei, el s-a îmbolnăvit și a murit, când Agnesë avea opt ani[10], pe vremea Imperiului Otoman. După moartea tatălui ei, mama ei a crescut-o ca romano-catolică.

Minuni[modificare | modificare sursă]

Maica Tereza a fost canonizata in urma unor minuni verificate de doctori,cum ar fi urmatoarea:

De profesie inginer, în 2006, când avea 33 de ani, Marcilio(brazilian) a început să sufere de violente dureri de cap. Doi ani mai târziu, în 2008, medicii aveau să-i descopere opt abcese cerebrale, în urma cărora s-a instalat o formă gravă de hidrocefalie.

Fernanda,sotia acestuia s-a rugat sa fie vindecat punandu-i o relicva a Maicii Tereza Tereza pe capul acestuia.

Marcilio nu doar s-a vindecat, prin mijlocirea Maicii Tereza, reluându-și complet activitatea, dar a devenit între timp și tatăl a doi copii.

Minunea a fost verificata de profesorul Carlos Jovine,neurolog primar la spitalul Sfantul Ioan Botezatorul al ordinului Maltez.

Maică a celor săraci[modificare | modificare sursă]

Maica Tereza este un exemplu de milostivire în toata lumea. Discipol al Mântuitorului.

Sfanta Tereza de Calcutta s-a ocupat ca zonele sarace ale Indiei sa aibe apa si electricitate.

Ea a vrut ca iubirea să apara,să infloreasca si să dea rod chiar si În acele locuri uitate de lume,asa cum povesteste și aceasta:

In India,intr-o noapte, un om a venit la caminul nostru sa-mi spuna că o familie hindusa, familie cu opt copii, nu au mancat nimic timp de zile intregi. Nu aveau nimic sa manance. Am luat destul orez pentru o masă și m-am dus la casa lor. Le-am putut vedea fețele infometate, copiii cu ochii bulbucati. Privelistea nu ar fi putut fi mai dramatică! Mama a luat orezul din mainile mele, l-a impartit in jumatate și a ieșit cu o parte.

Cand s-a intors , am intrebat-o: "Unde ai fost? Ce ai facut?" Ea a raspuns: " Și ei sunt la fel de infometați." "Ei" erau oamenii de la casa vecină, o familie de musulmani cu acelasi numar de copii de hranit și care nu aveau nimic de mancat. Mama aceea era conștienta de situație. A avut însă curajul și dragostea de a împarți partea ei foarte mica de orez, cu alții. In ciuda circumstanțelor sale, cred ca s-a simțit foarte fericită să impartă cu vecinii ei puținul pe care i l-am adus. Pentru a nu-i lua fericirea, nu i-am mai adus orez în acea noapte. I-am adus ceva mai mult în ziua urmatoare.

Munca sa de caritate[modificare | modificare sursă]

Maica Tereza a muncit pentru ca cei săraci,bolnavi,abandonați sa fie iubiți din toată inima.

Totul a inceput la 10 septembrie 1946, pe când se afla într-un tren care urma să o ducă la Darjeeling pentru un popas spiritual de câteva zile, are revelația ''celei de a doua chemări a Domnului''. A auzit vocea Domnului Iisus Hristos care i-a spus ''Vino, fii lumina Mea!'', cerându-i să-și dedice viața celor mai săraci dintre cei săraci, celor bolnavi și nevoiași.

Mormantul Maicii Tereza

Din acel moment, Maica Tereza nu a mai purtat hainele de călugăriță, adoptând îmbrăcămintea săracilor bengalezi: un sari de culoare albă, cu o bordură albastră (în amintirea Sfintei Fecioare Maria).

După șase luni de pregătire medicală, s-a îndreptat către periferia orașului, neavând alt scop decât acela de a-i ajuta ''pe cei nedoriți, pe cei neiubiți și pe cei neîngrijiți''. Mesajul ei era cât se poate de simplu: "cei săraci trebuie să știe că-i iubim".

S-a dedicat în întregime semenilor săi, îngrijind copii sau alinând suferințe, a deschis o școală în aer liber și o casă pentru cei fără adăpost și a convins autoritățile locale să facă donații pentru această cauză.

Critici[modificare | modificare sursă]

Conform unui articol publicat de universitarii canadieni Serge Larivée, Geneviève Chénard și Carole Sénéchal, clinicile Terezei primeau donații de milioane de dolari, dar nu furnizau asistență medicală⁠(d), nu practicau diagnoza sistematică, nu distribuiau pacienților suficientă hrană și suficiente analgezice:[12] „Maica Tereza credea că bolnavii trebuie să sufere ca Hristos pe cruce”.[13] S-a afirmat că banii primiți ar fi putut transforma starea de sănătate a săracilor înființând stabilimente de îngrijire paleativă⁠(d).[14][15] Grupările pentru dreptul la avort au criticat atitudinea Terezei față de avort,[16][17][18] iar adversarii avortului au lăudat-o pentru sprijinirea drepturilor fătului⁠(d).[19][20][21]

Conferința internațională la care a participat Maica Tereza - ONU

Unul dintre cei mai vehemenți critici ai Terezei a fost ziaristul, criticul literar și antiteistul englez Christopher Hitchens, autorul eseului The Missionary Position⁠(d) (1995; în traducere, „Poziția misionarului: Maica Tereza în teorie și practică”), care într-un articol din 2003 scria: „Aceasta ne duce înapoi la corupția medievală a bisericii, care vindea indulgențe celor bogați în timp ce săracilor le predica focurile infernului și continența. [Maica Tereza] nu era o prietenă a săracilor. Era o prietenă a sărăciei. Ea spunea că suferința este un dar de la Dumnezeu. Și-a petrecut viața opunându-se singurului leac pentru sărăcie, și anume emanciparea femeilor și eliberarea lor dintr-o variantă animalică de reproducere forțată.”[22] El a acuzat-o de ipocrizie pentru că a ales tratamente avansate pentru boala ei de inimă.[23][24]

Deși Hitchens credea că este singurul martor chemat de Vatican, Aroup Chatterjee⁠(d) (autorul cărții Mother Teresa: The Untold Story) a fost chemat și el pentru a argumenta împotriva beatificării și canonizării Terezei;[25] Vaticanul abolise instituția tradițională a „avocatului diavolului”⁠(d), care servea unui scop similar.[25] Hitchens afirma că „intenția ei nu era să ajute oamenii”, și i-a mințit pe donatori despre felul în care sunt folosiți banii lor. „Discutând cu ea, am descoperit, și ea m-a asigurat, că nu lucrează pentru a combate sărăcia”, a spus el, „ci lucrează pentru a crește numărul de catolici. Ea a spus: «nu sunt o asistentă socială. Nu fac ce fac din acel motiv. O fac pentru Hristos. O fac pentru biserică.»”[26]

Președintele Ligii Catolice din SUA a publicat în 2016 un răspuns pe larg la criticile lui Hitchens.[27]

Maica Tereza în România[modificare | modificare sursă]

Panou de prezentare
Maica Tereza a infiintat multe case ale Surorilor Caritatii inclusiv in Romania

Maica Tereza a venit în Romania imediat dupa operatia pe cord (pe care a facut-o la insistentele doctorilor) după o lunga perioada de covalescența pentru a ajuta copii cu grave handicapuri. Avand deja un plan în minte ,a mers cu copii cei mai bolnavi in autobuz la Bucuresti (rugându-se impreuna) Dupa aceea a deschis numeroase comunitați ale Misionarelor Caritații.

Cuvintele ei au ramas în memoria multora, iubirea fiind considerata forța în jurul careia graviteaza toate lucrurile:” Sa nu fim multumiți doar atunci cand dăm bani la săraci. Banii nu sunt suficienți, banii pot fi primiți, dar oamenii au nevoie de inimile voastre, au nevoie sa-i iubiți.”

Canonizare[modificare | modificare sursă]

La 15 martie 2016 s-a anunțat data canonizării Maicii Tereza: 4 septembrie 2016.[28][29]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Internet Movie Database 
 2. ^ "Maica Tereza", Gemeinsame Normdatei, accesat la 9 aprilie 2014 
 3. ^ "Maica Tereza", Gemeinsame Normdatei, accesat la 30 decembrie 2014 
 4. ^ http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1748-720X.2005.tb00500.x/pdf  Missing or empty |title= (ajutor)
 5. ^ http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1979/teresa-facts.html  Missing or empty |title= (ajutor)
 6. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/amounts/  Missing or empty |title= (ajutor)
 7. ^ Ethnic albanian
 8. ^ de en es fr it pl pt Libreria Editrice Vaticana, MESSE DE CANONISATION DE LA BIENHEUREUSE MÈRE TERESA DE CALCUTTA, HOMÉLIE DU SAINT-PÈREAccesat la 4 septembrie 2016
 9. ^ Cotidianul.ro, Maica Tereza a fost declarată sfântă Accesat la 4 septembrie 2016
 10. ^ a b "Mother Teresa of Calcutta (1910-1997)". Vatican News Service. Retrieved May 30, 2007.
 11. ^ Lester, Meera (2004). Saints' Blessings By Meera Lester Saints' Blessing. Fair Winds. pp. 138. ISBN 1592330452. http://books.google.com/books?id=HSg6f3JaN1IC&pg=PA139&lpg=PA139&dq=Nikolle+bojaxhiu&source=web&ots=bCgwkpbTe7&sig=sIXUKONOEt1BcY9DtqkJcg_NQfM&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=2&ct=result Saints' Blessings By Meera Lester. Accesat la 14 decembrie 2008 
 12. ^ Larivée, Serge; Carole Sénéchal; Geneviève Chénard (1 martie 2013). „Mother Teresa: anything but a saint ...”. Université de Montréal⁠(d). http://www.nouvelles.umontreal.ca/udem-news/news/20130301-mother-teresa-anything-but-a-saint.html. Accesat la 6 martie 2013. 
 13. ^ Adriana Barton (5 martie 2013). „Mother Teresa was 'anything but a saint,' new Canadian study claims”. The Globe and Mail. http://www.theglobeandmail.com/life/the-hot-button/mother-teresa-was-anything-but-a-saint-new-canadian-study-claims/article9317551/. 
 14. ^ "I Don't Think She Deserved The Nobel" – Anirudh Bhattacharyya – Mar 18,2013. http://www.outlookindia.com/article/i-dont-think-she-deserved-the-nobel/284270. 
 15. ^ The Saint & The Sceptic – Dola Mitra – Mar 18,2013. http://www.outlookindia.com/article/the-saint--the-sceptic/284271. 
 16. ^ Adam Taylor (18 decembrie 2015). „Why Mother Teresa is still no saint to many of her critics”. Washington Post. https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/02/25/why-to-many-critics-mother-teresa-is-still-no-saint/. 
 17. ^ On the Same Page – Amit Chaudhuri – Mar 18,2013. http://www.outlookindia.com/article/on-the-same-page/284274. 
 18. ^ City of Doubts: Kolkata's Uneasy Love for Mother Teresa – New America Media. http://newamericamedia.org/2013/03/city-of-doubts-kolkatas-uneasy-love-for-mother-teresa.php. 
 19. ^ Eric Metaxas (4 septembrie 2015). „The secret of Mother Teresa's greatness”. Fox News. http://www.foxnews.com/opinion/2015/09/04/remembering-mother-teresa-saw-jesus-in-every-man-woman-or-child-met.html. 
 20. ^ Remarkable Pro-life Women”. Feminists for Life of America. 1999. p. 19. http://feministsforlife.org/-taf/1998/winter/Winter98-99.pdf. 
 21. ^ Kapur, Malika; Pokharel, Sugam (4 septembrie 2016). „'Troubled individual:' Mother Teresa no saint to her critics”. CNN. http://www.cnn.com/2016/08/31/asia/mother-teresa-controversies/index.html. Accesat la 7 septembrie 2016. 
 22. ^ Hitchens, Christopher (18 decembrie 2015). „Mommie Dearest”. Slate. http://www.slate.com/articles/news_and_politics/fighting_words/2003/10/mommie_dearest.html. Accesat la 19 decembrie 2015. 
 23. ^ Hitchens (1995), p. 41
 24. ^ cf. Fr. James Martin, SJ, scrisoare în The New York Review of Books, 19 septembrie 1996 In Defense of Mother Teresa, accesat la 2 februarie 2014
 25. ^ a b "Less than Miraculous" de Christopher Hitchens, Free Inquiry⁠(d) 24(2), februarie/martie 2004.
 26. ^ "The Debate over Sainthood" (11 February 2009). CBS News. Retrieved 29 May 2011.
 27. ^ Bill Donohue. Unmasking Mother Teresa’s Critics, Sophia Institute Press, 2016.
 28. ^ Catholica.ro: Maica Tereza va fi canonizată pe 4 septembrie
 29. ^ Catholica.ro, În numele Maicii Tereza, ducem milostivirea lui Dumnezeu

Legături externe[modificare | modificare sursă]