Sari la conținut

Ajutor:Note

 Această pagină este protejată sporit pe termen nelimitat pentru a preveni vandalismul.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Această pagină se referă la editorul sursă. Pentru editorul vizual, vedeți mw:Help:VisualEditor/User guide/ro#Modificarea referințelor.

Notele se folosesc în articole pentru a indica sursa unei anumite informații sau pentru a da unele detalii care ar incomoda cititul dacă ar fi intercalate în text. Wikipedia are un mecanism (extensia Cite) prin care notele pot fi introduse comod în articole folosind numai două coduri speciale: <ref> și <references>, a căror sintaxă exactă e descrisă în continuare.

Spre deosebire de secțiunea Bibliografie a articolului, unde sunt cuprinse publicații referitoare la întregul subiect, notele ajută la clarificarea sau sprijinirea unor afirmații precise din text. Notele pot face referire la lucrările din bibliografie.

Pentru cititor aspectul unei note este următorul: în corpul articolului, la umărul unui cuvânt sau la sfârșitul unei fraze (după punct, fără a lăsa un spațiu) apare ca exponent un șir de caractere ce identifică grupul de note, urmat de un număr ce identifică nota în grup, plasat între paranteze pătrate ca în exemplul acesta[1] sau acesta.[alt grup 1] Cititorul poate apăsa pe legătura ce apare pentru a afișa secțiunea cu textul tuturor notelor. La secțiunea de note există o săgeată care apăsată derulează articolul înapoi la locul inițial. Dacă o anumită notă este refolosită, în locul săgeții apar o serie de litere, fiecare trimițând la o apariție a notei respective în articol.

Stiluri

Formele sub care notele sunt introduse în articol urmează de regulă sistemele de citate general acceptate, de exemplu Harvard, APA etc., deoarece convențiile lor sintactice sunt relativ cunoscute și ușor de interpretat de cititor. Fiecare sistem are avantajele și dezavantajele sale în relație cu cerința de a fi informativ, dar trebuie acordată atenție faptului ca notele să nu încurce mai mult decât să ajute.

Există mai multe metode de a scrie notele. Toate includ aceleași informații, dar punctuația și ordinea în care sunt trecute numele autorului, data publicării, titlul, pagina sunt diferite. Toate metodele sunt acceptabile atâta timp cât aceeași metodă este folosită consecvent în articol. Se va folosi metoda care este deja folosită în articol; unde există divergențe de opinie între utilizatori, se va folosi metoda folosită de primul utilizator.

Conținut

Conținutul notelor poate varia depinzând de tipul sursei, el putând include:

 • Cartea: autorul/autorii, titlul cărții, editura, data publicării și pagina/paginile dacă este oportun. Se poate folosi formatul {{citat carte}}.
 • Revistă: titlul articolului, numele revistei, data publicării și pagina/paginile dacă este oportun. Se poate folosi formatul {{citat revistă}}.
 • Ziar: autorul/autorii, titlul articolului, numele ziarului, titlul secției și pagina dacă este oportun, și data publicării. Se poate folosi formatul {{citat știre}}.
 • sit internet: autorul/autorii, titlul articolului, cât și adresa URL, data când a fost accesat situl. Se poate folosi formatul {{citat web}}.
 • Piesă de teatru: nota trebuie să menționeze personajul, scena și numărul/numerele replicii (separate de punct: 4.452 înseamnă scena 4, replica 452)
 • Poezie: barele diagonale sunt indicate pentru a separa versurile unei poezii, iar în paranteze rotunde se poate pune numărul/numerele versurilor.

Fiecare din aceste tipuri de surse poate conține denumirea completă a lucrării sau doar o parte din titlu. În cazul celei de-a doua variante, citarea completă a lucrării conform sistemului ales se va face în secțiunea Bibliografie și nu într-o notă anterioară, deoarece notele la care se face referire pot dispărea sau se pot muta, provocând confuzie în rândul cititorilor; acest lucru implică evitarea expresiilor precum idem, ibidem etc.

Exemplu: Nota pentru "The five stages of grief are denial, anger, bargaining, depression, and acceptance."[1] va arăta în felul următor:

 • referință completă:

1. Elisabeth Kübler-Ross, On Death and Dying (New York: Macmillan, 1969) 45–60.

 • referință incompletă (notă prescurtată):

1. Kübler-Ross, On Death and Dying 45–60.

Identificatori unici

Notele pot include identificatori unici, depinzând de felul lucrării care este citată:

 • notele din cărți pot include ISBN-ul cărții
 • notele din reviste pot include SICI-ul
 • notele din documente electronice pot include DOI-ul
 • articole din cercetări biomedicale pot include PMID-ul

Utilizare

Pentru editarea notelor cu ajutorul Editorului Vizual vezi această pagină

Pentru a introduce asemenea note editorii procedează astfel:

 • În corpul articolului, la locul unde trebuie să apară numărul, se introduce perechea de coduri <ref> </ref>, între care se scrie textul care trebuie să apară la secțiunea de note, de exemplu
  <ref>Alexandru D. Xenopol, ''Domnia lui Cuza-Vodă'', Vol. II, Cap. XIV, p. 93</ref>
 • La sfârșitul articolului se creează o secțiune separată, intitulată Note, în care se scrie codul <references/>. Dacă acest cod nu este introdus, lista de note va fi afișată automat la sfârșitul articolului, sub toate celelalte informații.

Note multiple

Dacă aceeași notă trebuie apelată în mai multe puncte din articol (de exemplu aceeași sursă bibliografică susține mai multe afirmații), se procedează astfel:

 • Textul notei se scrie numai la prima poziție din articol unde se face referire la acea notă. În același timp, nota trebuie să fie identificată cu un nume:
  <ref name="Xenopol">Alexandru D. Xenopol, ''Domnia lui Cuza-Vodă'', Vol. II, Cap. XIV, p. 93</ref>
 • În celelalte poziții din articol se scrie codul următor, care trimite la nota identificată prin numele ales (de remarcat bara oblică de închidere):
  <ref name="Xenopol"/>
 • Codul <references/> din secțiunea de note rămîne neschimbat.

Dacă din greșeală mai multe note poartă același nume atunci textul afișat al notei este cel de la prima apariție în articol, în timp ce textul celorlalte note este ignorat.

Cititorii vor avea posibilitatea să comute afișarea articolului între nota multiplă și fiecare[2] dintre[2] numerele[2] care trimit la aceasta, printr-o serie de litere care apar la secțiunea de note.

Note
 1. ^ Text pentru prima notă din introducere.
 2. ^ a b c Text pentru nota multiplă
Notele din grupul "alt grup"
 1. ^ Text pentru a doua din introducere.

Listele de note

Pentru afișarea notelor se creează o secțiune separată, intitulată Note, în care se scrie codul <references/>. Dacă în pagină nu este prezent tagul, lista de note va fi afișată automat la sfârșitul articolului, sub toate celelalte informații. În cazul în care în articol sunt mai mult de 10 note, afișarea se va face pe coloane, numărul acestora variind în funcție de rezoluția ecranului cititorului.

Pentru listele din grupuri de note cu nume se adaugă numele grupului astfel: <references group="nume grup"/> sau {{listănote|group="nume grup"}}.

Este posibilă și folosirea formatului {{listănote}}, care permite în plus setarea lățimii coloanelor: acest lucru poate să aibă sens în anumite cazuri (de exemplu dacă notele sunt toate sau foarte scurte, sau foarte lungi). Se poate face prin utilizarea sintaxei următoare: {{listănote|colwidth=20em}}. Setarea unui număr fix de coloane, de asemenea permisă tehnic (exemplu: {{listănote|2}}) este puternic descurajată; ea ar trebui să fie o excepție folosită doar în cazuri foarte bine motivate: ea reduce lizibilitatea pe ecranele cu rezoluție mică și generează goluri pe ecrane mari.

Țineți cont de faptul că aspectul paginii variază în funcție de ecran, ceea ce arată bine pentru dumneavoastră poate fi ilizibil pentru altcineva.

Exemple

Sintaxa Rezultat
Aici este conținutul paginii.<ref>''LibreOffice For Starters'', First Edition, Flexible Minds, Manchester, 2002, p. 18</ref>
{{reflist}}
Aici este conținutul paginii.[1]
 1. ^ LibreOffice For Starters, First Edition, Flexible Minds, Manchester, 2002, p. 18

Tagul ref tag de asemenea poate conține legături externe:

Sintaxa Rezultat
Aici este conținutul paginii.<ref>''[http://www.example.org LibreOffice For Starters]'', First Edition, Flexible Minds, Manchester, 2002, p. 18</ref>
{{reflist}}
Aici este conținutul paginii.[1]
 1. ^ LibreOffice For Starters, First Edition, Flexible Minds, Manchester, 2002, p. 18

Vezi și