David Ben Gurion

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
David Ben Gurion
Ben Gurion 1959.jpg
Date personale
Născut[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Płońsk, Polonia[6] Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani)[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Israel Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMidreshet Ben-Gurion[*] Modificați la Wikidata
PărințiAvigdor Ben Gurion[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPaula Ben-Gurion[*] Modificați la Wikidata
CopiiAmos Ben-Gurion[*]
Renana Leshem[*]
Geula Ben-Eliezer[*] Modificați la Wikidata
CetățenieMilitary ensign of Vistula Flotilla of Congress Poland.svg Polonia Congresului
Ottoman flag.svg Imperiul Otoman
Flag of the United Kingdom.svg Palestina sub mandat britanic
Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Etnieevrei Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
sindicalist[*] Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deZalman Shoval[*]
În funcție
 – 
În funcție
 – 
În funcție
 – 
În funcție
 – 
În funcție
 – 
Justice Minister of Israel Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat dePinchas Rosen[*]
Succedat dePinchas Rosen[*]
Prim-ministru al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Șef al statuluiItzhak Ben-Tzvi
Zalman Shazar
Precedat deMoșe Șaret
Succedat deLevi Eșkol
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ministru al apărării Modificați la Wikidata
În funcție
secolul XX – 
Precedat dePinhas Lavon[*]
Succedat deLevi Eșkol
Ministrul transportului și al siguranței rutiere Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deDavid-Zvi Pinkas[*]
Succedat deYosef Serlin[*]
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ministrul învățământului al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deDavid Remez[*]
Succedat deBen-Zion Dinur[*]
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Prim-ministru al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Șef al statuluiHaim Weizmann
Yitzhak Ben-Aharon
Succedat deMoșe Șaret
Președinte al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deHaim Weizmann
Ministru al apărării Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat dePinhas Lavon[*]
Secretar General în Histadrut[*] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată

PremiiPremiul Bialik[*] ()
doctor honoris causa al Universității ebraice din Ierusalim[*] ()
Doctor honoris causa al Universității Tel Aviv[*]
Partid politicMapai[*]
Rafi[*]
National List[*]
Alma materUniversitatea din Varșovia
Istanbul University Faculty of Law[*]
Semnătură
David Ben-Gurion Signature.svg

David Ben Gurion (numele la naștere: David Josef Grün sau Gryn, în ebraică דוד בן גוריון , n. 16 octombrie 1886 – d. 1 decembrie 1973) a fost un politician și om de stat social democrat israelian, evreu originar din Polonia, unul din principalii conducători și ideologi ai mișcării sioniste, de autodeterminare a poporului evreu, și ctitor al Statului Israel. A fost cel dintâi prim ministru al Israelului. A prezidat guvernul israelian în două perioade: 14 mai 194826 ianuarie 1954 și 3 noiembrie 195526 iunie 1963. A fost și cel dintâi ministru al apărării al Israelului și unul din conducătorii mișcării muncitorești sioniste, de orientare social-democrată.

Ben Gurion a stat în fruntea luptei politice și militare pentru crearea statului evreiesc modern în Palestina, chiar cu prețul împărțirii țării, și a fost cel care a proclamat întemeierea Israelului la 14 mai 1948.

A fost lider al mișcării sioniste și președinte al conducerii Agenției Evreiești la Ierusalim, și apoi a condus Israelul în primii săi ani de existență. A apărat cu hotărâre autoritatea statului creat și a reprimat din fașă încercări de dreapta și de stânga de a prezerva entități militare alternative armatei naționale unice (cazul Altalena, Palmahul). Această viziune l-a făcut să hotărască în ajunul Războiului de independență al Israelului dizolvarea forțelor de apărare paramilitare evreiești Haganá (inclusiv Palmah), Irgun (Etzel) și Lehi (Grupul Stern) și înființarea armatei israeliene (Tzahal).

În timpul guvernării sale Israelul a făcut față cu succes atacului statelor arabe din regiune în anii 1948-1949 și a integrat un mare număr de imigranți evrei de pe cuprinsul globului. În anii 1950 Ben Gurion a promovat o politică de ameliorare a relațiilor cu Germania de vest, ajungând la înțelegere cu cancelarul Konrad Adenauer asupra unor însemnate ajutoare financiare acordate Israelului ca despăgubiri pentru crimele Germaniei naziste față de poporul evreu în timpul Holocaustului (Shoá).

În timpul exercitării de către Ben Gurion a funcției de prim ministru și ministru al apărării, Israelul a replicat cu represalii la atacurile de gherilă și teroriste arabe palestiniene de pe teritoriul Iordaniei (Cisiordania) și Fâșiei Gaza contra populației civile din Israel, de asemenea a implicat Israelul în alianță cu Franța și Marea Britanie în conflictul militar generat de Criza Suezului din 1956.

Ben Gurion a fost și unul din fondatorii confederației sindicale Histadrut și primul ei secretar general și unul din conducătorii populației evreiești din Palestina sub mandat britanic. A fost liderul Partidului Mapai și după ce s-a retras din acest partid și a demisionat din oficiul de prim ministru în 1963, a înființat partidul de opoziție Rafi. S-a retras din viața politică în anul 1970. S-a retras atunci a doua oară în kibuțul Sde Boker din deșertul Neghev, unde a trăit ultimii ani din viață. Încă de la prima sa retragere la Sde Boker în 1953, Ben Gurion a lansat un apel la dezvoltarea și popularea Neghevului, în care a văzut un obiectiv de mare însemnătate pentru viitorul țării.

Copilărie și tinerețe[modificare | modificare sursă]

David Ben Gurion s-a născut în 1886, sub numele David Josef Grün, în orășelul polonez Płońsk (gubernia Płock), la 60 km de Varșovia, pe atunci în Polonia Congresului, parte a Imperiului Rus, într-o familie de evrei. Płońsk număra în 1881 7,800 locuitori, din care 4,500 evrei. David era al șaselea copil al lui Viktor sau Avigdor Grün și al lui Sheindl, născută Fridman. Familia a avut în total 11 copii, din care, însă au supraviețuit doar cinci, David fiind al patrulea dintre aceștia. Avigdor Grün era fiul unei familii de „mitnagdim”, curentul tradițional iudaic care se opunea mișcării hasidice care devenise preponderentă între evreii din acea zonă. El a lucrat ca învățător și comerciant, iar apoi a devenit redactor autorizat de plângeri și a reprezentat persoane în fața tribunalului. Sheindl Grün era fiica unui proprietar de pamânt. David a învățat la Heder sau Talmud Tora, școala tradițională evreiască, apoi la așa numitul Heder metukan (Heder cu program școlar modernizat) pe care l-a înființat la Płońsk tatăl său, care era membru în mișcarea pre-sionistă „Hovevey Tzion” (Amicii Sionului). La 11 ani David a rămas orfan de mamă, care murise în urma unei complicații la o naștere. În anul 1900, deși avea numai 14 ani, la îndemnul tatălui său, David Grün a întemeiat, împreună cu doi prieteni, Shlomo Tzemah și Shlomo Lewkovicz Lavi, o asociație de tineri evrei numită „Ezra” care și-a propus să-i pregătească pe membrii săi pentru emigrarea („Aliya” - „urcare”) în Palestina sau Țara Israelului și să reînvie uzul curent al limbii ebraice strămoșești. Membrii asociației și-au luat obligația de a vorbi între ei numai în ebraică și au promovat învățarea acestei limbi de către tinerii conaționali din târgușor. Din copilărie Ben Gurion a fost câștigat de trei pasiuni nemărginite: cea pentru cărțile Bibliei evreiești, pentru limba ebraică și pentru Țara Israelului.

În anul 1904 David Grün s-a mutat la Varșovia, unde și-a câștigat pâinea din predarea de lecții și s-a alăturat cercurilor sioniste. A cumpănit sa urmeze studii la Universitatea imperială din Varșovia și a fost vreme de un an membru în partidul evreiesc Poaley Tzion (Muncitorii Sionului) de orientare sionistă și socializantă și care era implicat în organizarea de grupuri evreiești de autoapărare împotriva pogromurilor. În vremea Revoluției din 1905 tânărul David Grun a fost și el arestat de două ori de către autoritățile țariste. În 1906, la 20 ani, a decis să renunțe pentru moment la studii și să plece în Palestina, aflată în vremea aceea sub dominație turcească. Mai târziu a mărturisit că ziua sosirii în Palestina (debarcarea la Jaffa la 6 septembrie 1906) a fost cea mai mare zi din viața sa, a doua ca însemnătate fiind, pentru el, eliberarea Muntelui Templului din Ierusalim în Războiul de Șase Zile. În primii ani trăiți în Palestina, el a lucrat în munci agricole în așezarea de tip „moshava” Petah Tikva, de asemenea, la Sedjera (azi Ilaniya), unde a fost și paznic în cadrul asociației de pază „Hashomer”, apoi la Menahemiya, Zihron Yaakov, Kfar Saba și în ferma (havat) Kineret.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ חה"כ דוד בן-גוריון (גרין) (în ebraică), Knesset 
  2. ^ a b „David Ben Gurion”, data.bnf.fr, accesat în  
  3. ^ a b SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Find a Grave, accesat în  
  5. ^ a b Discogs, accesat în  
  6. ^ Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978) 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Teveth, Shabtai (Shavtay Tevet). Ben-Gurion and the Palestinian Arabs: from peace to war. Oxford University Press. 1985, ISBN 978-0-19-503562-9.
  • Teveth, Shabtai Ben-Gurion and the Holocaust. Harcourt Brace & Co.1996
  • Teveth, Shabtai The Burning Ground. A biography of David Ben-Gurion. Schoken, Tel Aviv,1997