A. B. Yehoshua

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
A. B. Yehoshua
Abraham Jehoshua.jpg
A. B. Yehoshua
Date personale
Nume la naștere אברהם ב. יהושע
Născut 1936
Ierusalim, Palestina sub mandat britanic
Naționalitate israelian Israel
Cetățenie Israel
Ocupație scriitor de limbă ebraică
Limbi limba ebraică[1]
Studii Universitatea Ebraică din Ierusalim
Activitatea literară
Note
Premii Premiul Bialik[*]
Premiul Israel[*]
Prix Médicis for foreign literature[*]

Abraham B. Jehoshua (Limba ebraică:אברהם ב. יהושע), cunoscut ca Abraham „Buli” Yehoshua sau pe scurt A.B.Yehoshua (n. 19 decembrie 1936, Ierusalim) este un romancier, eseist și dramaturg israelian. Este cunoscut apropiaților, într-o variantă mai familiară, cu numele de „Buli”.

Viața[modificare | modificare sursă]

A.B.Yehoshua s-a născut și a crescut la Ierusalim. Familia tatălui său, Yaakov Yehoshua, istoric specializat în istoria Ierusalimului este o familie de sefardă care locuiește în acest oraș de multe generații. Familia mamei, Malka născută Rozilio, este de asemenea sefardă, cu rădăcini în Maroc, dar care s-a așezat în Palestina în anul 1932. Mai târziu, scriitorul a descris disputele din familie în legătura cu educația sa. Obștea din care facea parte tatăl, sefarzi vorbitori de limba iudeo-spaniolă sau ladino, îi părea mamei la fel de străină ca și colectivitatea așkenază sionistă, majoritară în rândurile evreilor din Palestina din vremea aceea. Ea vorbea franceza și nu știa ladino, nu simțea față de comunitatea sefardă a soțului și a orașului, nici un fel obligație emoțională. Ambiția ei era de a se apropia de main stream-ul colectivității sioniste așkenaze și nu de ceea ce i se părea o obște marginală ca aceea a sefarzilor foarte traditionaliști din Ierusalim. În schimb tatăl se vedea legat de patrimoniul cultural al acestora din urmă. În cele din urmă Yehoshua a primit o educație laică sionistă cu o orientare socialistă. El a învățat la Gimnaziul ebraic din cartierul Rehavia. Ulterior el s-a înrolat în armată.

Volume publicate în limba română[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "A. B. Yehoshua", data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11929499f, accesat la 10 octombrie 2015  Missing or empty |title= (ajutor)