Otto Skorzeny

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Otto Skorzeny
Bundesarchiv Bild 101III-Alber-183-25, Otto Skorzeny.jpg
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Viena, Austro-Ungaria[5][6] Modificați la Wikidata
Decedat (67 de ani)[2][6] Modificați la Wikidata
Madrid, Spania[7][6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Döbling[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer pulmonar) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer
inginer Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Tehnică din Viena  Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraWaffen-SS  Modificați la Wikidata
GradulObersturmbannführer  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieAl Doilea Război Mondial
Acțiunea Stejar
Operation Long Jump[*][[Operation Long Jump (alleged WWII military plan)|​]]
Operation Rösselsprung[*][[Operation Rösselsprung (military operation)|​]]
Operațiunea Panzerfaust[*]
Ofensiva din Ardeni
Operatie Greif[*][[Operatie Greif (battle)|​]]
Frontul de Răsărit[*]
Războiul Germano-Sovietic  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
Decorații Deutsches Kreuz in Gold[*][[Deutsches Kreuz in Gold |​]]
Crucea de Fier cu Frunze de Stejar în grad de cruce[*]
Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42[*][[Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42 (German campaign medal)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Otto Skorzeny (n. ,[1][2][3][4] Viena, Austro-Ungaria[5][6] – d. ,[2][6] Madrid, Spania[7][6]) a fost Obersturmbannführer în Waffen-SS, în al Doilea Război Mondial, cunoscut mai bine pentru acțiunile sale ca lider de commando.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Austria într-o familie din clasa mijlocie, cu tradiție militară. Skorzeny a studiat în anii '20 la academia militară din Viena. În 1931 a aderat la Partidul Nazist Austriac, iar mai târziu s-a înrolat în organizația paramilitară nazistă Sturmabteilung.

După invadarea Poloniei din 1939, Skorzeny, care lucrase ca inginer civil, s-a oferit voluntar în serviciul Luftwaffe, aviația militară a Germaniei, însă, întrucât împlinise 30 ani, a fost respins. S-a înrolat în Waffen-SS. La 21 februarie 1940 Skorzeny a intrat în război cu unitatea cea mai populară de luptă din cadrul Waffen-SS-ului, numită Leibstandarte SS Adolf Hitler. A fost combatant în campania împotriva Uniunii sovietice între 1941 și 1942 și s-a întors în Germania rănit, fiind decorat cu Crucea de fier pentru curaj în luptă.

După însănătoșire, un prieten din SS l-a recomandat pe Skorzeny ca un posibil lider pentru unitățile militare speciale, de comando, pe care Adolf Hitler intenționa să le înființeze. Astfel el a ajuns să primească sarcini de comando direct de la Hitler. Era un (aventurier) nazist SS-ist convins, pe care serviciile secrete aliate l-au considerat ca fiind foarte periculos, în ultima parte a războiului (the most dangerous man in Europe) .

În iulie 1943, Skorzeny a fost selectat personal de Hitler și a devenit agent special în armată și în aviația militară, pentru o perioadă, ca să conducă operațiunea militară desfășurată pentru salvarea lui Benito Mussolini, care fusese înlăturat de la putere și era ținut în detenție.

Întors în Germania după acțiunea de salvare a lui Mussolini, Skorzeny a fost răsplătit de Hitler prin înaintarea în gradul de colonel.

Comando Skorzeny în Ungaria[modificare | modificare sursă]

La 14 octombrie 1944, Hitler l-a trimis pe Skorzeny în Ungaria, când a aflat că Miklós Horthy negociase cu Armata Roșie. Skorzeny l-a răpit pe fiul lui Horthy, iar pe acesta l-a forțat să demisioneze, instalând în schimb un guvern fascist progerman, al partidului Crucilor cu Săgeți, în frunte cu Ferenc Szálasi. Acest guvern a rezistat până în aprilie 1945.

După război[modificare | modificare sursă]

La 28 aprilie 1945, cu două zile înainte de a se sinucide, Hitler, în buncărul din Berlin, i-a dat lui Skorzeny ultima misiune: să plece în Bavaria pentru a prelua comanda forțelor germane în vederea organizării ultimei rezistențe armate, supranumită "Fortăreață din Alpi".[necesită citare] În mai 1945 Skorzeny s-a predat armatei americane, rămânând prizonier timp de doi ani.

La 27 iulie 1948 a evadat și s-a stabilit în Spania, unde a primit pașaport spaniol de la dictatorul Francisco Franco. În 1952 a fost reabilitat, cu dreptul repatrierii în Germania. A colaborat în calitate de consultant cu președintele Egiptului, Gamal Abdel Nasser, și cu președintele Argentinei, Juan Domingo Peron. Din 1953 a colaborat cu Mossad-ul în contextul strângerii de informații privind dezvoltarea rachetelor egiptene. A murit de cancer la Madrid în 1975.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d „Otto Skorzeny”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b Otto Skorzeny, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Otto Skorzeny, Find a Grave, accesat în  
  5. ^ a b „Otto Skorzeny”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ a b c d e f The Hitler Book: The Secret Dossier Prepared for Stalin[*][[The Hitler Book: The Secret Dossier Prepared for Stalin |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ a b „Otto Skorzeny”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]