Sari la conținut

Otto Skorzeny

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Otto Skorzeny
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Viena, Austro-Ungaria[5][6] Modificați la Wikidata
Decedat (67 de ani)[2][6] Modificați la Wikidata
Madrid, Noua Castilie⁠(d), Spania[7][6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Döbling[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer pulmonar) Modificați la Wikidata
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer
inginer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[8][9] Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Tehnică din Viena  Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraWaffen-SS  Modificați la Wikidata
GradulObersturmbannführer  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieAl Doilea Război Mondial
Acțiunea Stejar
Operation Long Jump[*][[Operation Long Jump (alleged WWII military plan)|​]]
Desant na Drvar[*][[Desant na Drvar (1944 military operation)|​]]
Operațiunea Panzerfaust
Ofensiva din Ardeni
Operatie Greif[*][[Operatie Greif (battle)|​]]
teatrul est-european de operațiuni din al Doilea Război Mondial[*]
Frontul de Est
Anschluss  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiDeutsches Kreuz in Gold[*][[Deutsches Kreuz in Gold |​]]
Crucea de Fier cu Frunze de Stejar în grad de cruce[*]
Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42[*][[Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42 (German campaign medal)|​]]  Modificați la Wikidata

Otto Skorzeny (n. , Viena, Austro-Ungaria – d. , Madrid, Noua Castilie⁠(d), Spania) a fost Obersturmbannführer în Waffen-SS, în al Doilea Război Mondial, cunoscut mai bine pentru acțiunile sale ca lider de commando.

S-a născut în Austria într-o familie din clasa mijlocie, cu tradiție militară. Skorzeny a studiat în anii '20 la academia militară din Viena. În 1931 a aderat la Partidul Nazist Austriac, iar mai târziu s-a înrolat în organizația paramilitară nazistă Sturmabteilung.

După invadarea Poloniei din 1939, Skorzeny, care lucrase ca inginer civil, s-a oferit voluntar în serviciul Luftwaffe, aviația militară a Germaniei, însă, întrucât împlinise 30 ani, a fost respins. S-a înrolat în Waffen-SS. La 21 februarie 1940 Skorzeny a intrat în război cu unitatea cea mai populară de luptă din cadrul Waffen-SS-ului, numită Leibstandarte SS Adolf Hitler. A fost combatant în campania împotriva Uniunii sovietice între 1941 și 1942 și s-a întors în Germania rănit, fiind decorat cu Crucea de fier pentru curaj în luptă.

După însănătoșire, un prieten din SS l-a recomandat pe Skorzeny ca un posibil lider pentru unitățile militare speciale, de comando, pe care Adolf Hitler intenționa să le înființeze. Astfel el a ajuns să primească sarcini de comando direct de la Hitler. Era un (aventurier) nazist SS-ist convins, pe care serviciile secrete aliate l-au considerat ca fiind foarte periculos, în ultima parte a războiului (the most dangerous man in Europe) .

În iulie 1943, Skorzeny a fost selectat personal de Hitler și a devenit agent special în armată și în aviația militară, pentru o perioadă, ca să conducă operațiunea militară desfășurată pentru salvarea lui Benito Mussolini, care fusese înlăturat de la putere și era ținut în detenție.

Întors în Germania după acțiunea de salvare a lui Mussolini, Skorzeny a fost răsplătit de Hitler prin înaintarea în gradul de colonel.

Comando Skorzeny în Ungaria

[modificare | modificare sursă]

La 14 octombrie 1944, Hitler l-a trimis pe Skorzeny în Ungaria, când a aflat că Miklós Horthy negociase cu Armata Roșie. Skorzeny l-a răpit pe fiul lui Horthy, iar pe acesta l-a forțat să demisioneze, instalând în schimb un guvern fascist progerman, al partidului Crucilor cu Săgeți, în frunte cu Ferenc Szálasi. Acest guvern a rezistat până în aprilie 1945.

După război

[modificare | modificare sursă]

La 28 aprilie 1945, cu două zile înainte de a se sinucide, Hitler, în buncărul din Berlin, i-a dat lui Skorzeny ultima misiune: să plece în Bavaria pentru a prelua comanda forțelor germane în vederea organizării ultimei rezistențe armate, supranumită "Fortăreață din Alpi".[necesită citare] În mai 1945 Skorzeny s-a predat armatei americane, rămânând prizonier timp de doi ani.

La 27 iulie 1948 a evadat și s-a stabilit în Spania, unde a primit pașaport spaniol de la dictatorul Francisco Franco. În 1952 a fost reabilitat, cu dreptul repatrierii în Germania. A colaborat în calitate de consultant cu președintele Egiptului, Gamal Abdel Nasser, și cu președintele Argentinei, Juan Domingo Peron. Din 1953 a colaborat cu Mossad-ul în contextul strângerii de informații privind dezvoltarea rachetelor egiptene. A murit de cancer la Madrid în 1975.

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d „Otto Skorzeny”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b Otto Skorzeny, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Otto Skorzeny, Find a Grave, accesat în  
  5. ^ „Otto Skorzeny”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ a b c d Das Buch Hitler[*][[Das Buch Hitler (2005 book edited by Matthias Uhl and Henrik Eberle)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ „Otto Skorzeny”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  9. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe

[modificare | modificare sursă]