Republica Socialistă Cehoslovacă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Republica Socialistă Cehoslovacia)
Jump to navigation Jump to search
Republica Socialistă Cehoslovacia
Cehoslovacia
Republica Socialistă Cehoslovacă
Československá socialistická republika
Flag of Bohmen und Mahren.svg Flag of First Slovak Republic 1939-1945.svg  –  Flag of the Czech Republic.svg
Drapel Stemă
Drapel Stemă
Imn național
Pravda vítězí
Localizare
Localizare
Capitală Praga
Limbă limba cehă și limba slovacă
Guvernare
Formă de guvernare Stat socialist
Șef de stat  
 - 1949-1953 Klement Gottwald
 - 1953-1967 Antonín Novotný
 - 1967-1969 Alexander Dubček
 - 1969-1989 Gustáv Husák
Prim-ministru  
Lubomír Štrougal
Istorie
Epoca istorică Războiul Rece
Fondare
Constituția
Desființare
Date statistice
Suprafață  
 - 1992 127.900 km²
Populație  
 - 1992 15.600.000 loc.
     Densitate 122 loc./km²
Economie
Monedă Coroană cehoslovacă
Cehoslovacia

Republica Socialistă Cehoslovacă (Československá socialistická republika în limbile cehă și slovacă, abreviat ČSSR) a fost numele oficial al Cehoslovaciei din 1960 până la sfârșitul anului 1989, un stat satelit sovietic din Blocul Estic. În urma loviturii de stat din februarie 1948, când comuniștii au sprijinit Uniunea Sovietică, aceștia au preluat puterea. Cehoslovacia a fost declarată republică populară. Numele tradițional Československá republika (Republica Cehoslovacă) a fost schimbat la 11 iulie 1960 în urma punerii în aplicare a Constituției în 1960. Denumirea „Republica Socialistă Cehoslovacă”, un simbol al „victoriei finale a socialismului”, a rămas așa până la Revoluția de catifea. Mai multe alte simboluri de stat s-au schimbat în 1960.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Invazia comunistă[modificare | modificare sursă]

În aprilie 1945 a fost creată cea de a Treia Republică, o coaliție națională condusă de trei partide socialiste. Cu toate acestea, ulterior, Uniunea Sovietică a fost dezamăgită de faptul că guvernul nu a reușit să elimine influența "burgheză" în armată. Declinul a fost pentru un comunist victoria în alegerile din 1948. Sovieticii îl pun pe Edvard Beneš la putere. După atenta considerare scurta a Cehoslovaciei și mustrarea ulterioară a partidelor comuniste, Rudolf Slánský a revenit la Praga cu un plan pentru confiscarea definitivă a puterii, inclusiv de eliminarea dușmanilor de partid. Ulterior, ambasadorul sovietic Valerian Zorin dă acordul cehoslovac la lovitura de stat, urmată de ocupația de ministerelor non-comuniste, în timp ce armata a fost limitată la cazarmă.La 25 februarie 1948, Beneš, de teama unui război civil a capitulat și a pus a conducere un Partid Comunist din Cehoslovacia (KSC), dominat de guvern sub conducerea lui Klement Gottwald, stalinist, care s-a asigurat mai târziu o dictatură.

După trecerea din Constituție al IX-lea-de-mai, la 9 iunie 1948, țara a devenit o Republică Populară până în 1960. Beneš a refuzat să semneze Constituția IX-a-mai. Constituția al IX-lea-de-mai a confirmat faptul că KSC posedă puterea absolută, după cum alte partide comuniste au avut puterea in Blocul de Est. La 11 iulie 1960, Constituția din 1960 a Cehoslovaciei a fost promulgată, schimbarea numelui țării din ”Republica Cehoslovacă” în ”Republica Socialistă Ceholovacă”

Abolirea sistemului comunist[modificare | modificare sursă]

Informații suplimentare: Revoluția de catifea

Vezi și[modificare | modificare sursă]