Republica Populară Ungară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Republica Populară Ungară
Ungaria
Magyar Népköztársaság
Flag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg  –  Flag of Hungary.svg
Drapel Stemă
Drapel Stemă
Imn național
Himnusz a
Localizare
Localizare
Capitală Budapesta
Limbă limba maghiară
Guvernare
Formă de guvernare Sistem monopartit
Conducător  
 - 1947-1956 Mátyás Rákosi
 - 1956 Ernő Gerő
 - 1956-1988 János Kádár
 - 1988-1989 Károly Grósz
Legislativ Adunarea Națională[*]
Istorie
Epoca istorică Războiul Rece
Fondare
Revoluția ungară din 1956
Desființare
Economie
Monedă forint
a Himnusz a fost imnul Ungariei de dinainte de regimul comunist și continuă să fie imnul Ungariei în ziua de astăzi. Datorită utilizării cuvântului "Dumnezeu" în textul acestuia, autoritățile comuniste au încercat să creeze variante alternative sau să înlocuiască imnul, fără succes însă. Imnul a fost păstrat, dar era cântată doar melodia, fără versuri.
Istoria Ungariei

Acest articol este parte a unei serii
Panonia, formarea Ungariei
Panonia
Preistoria maghiarilor
Cucerirea Bazinului Panonic
Anii incursiunilor militare
Evul Mediu
Principatul Ungariei
Regatul Ungariei
Regatul Ungariei la începutul Epocii Moderne
Ocupația otomană
Regatul Ungariei Răsăritene
Principatul Transilvaniei
Războiul de independență condus de Rákóczi II. (1703-1711)
Ungaria Regală
Istoria maghiară în secolul al XIX-lea
Anii de reformă
Revoluția de la 1848
Ausgleich
Imperiul Austro-Ungar
Istoria maghiară în secolul al XX-lea
Revoluția Mîja-de-toamnă
Republica Ungară (1918 - 1919)
Republica Ungară a Sfaturilor
Tratatul de la Trianon
Regatul Ungariei (1920–1944)
Ungaria în Al Doilea Război Mondial
Statul Maghiar (1944-1945)
Republica Populară Ungară
Revoluția din Ungaria, 1956
Ungaria contemporană
Republica Ungară

Portal Ungaria
 v  d  m 

Republica Populară Ungară, în maghiară Magyar Népköztársaság (Republica Populară Maghiară), a fost numele purtat de Ungaria în perioada comunistă din istoria sa, ca stat satelit al Uniunii Sovietice, între 1949-1989.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Perioada stalinistă (1946-1956)[modificare | modificare sursă]

Republica a fost proclamată în Ungaria pe 2 februarie 1946. Mátyás Rákosi, noul lider al Ungariei, a cerut ascultare completă de la ceilalți membri ai Partidului Munctitoresc Socialist Ungar. Principalul rival al lui Rákosi pentru putere a fost László Marcu, care a fost ministrul de externe al Ungariei. Rajk a fost arestat și a lui Stalin, NKVD emisar coordonat cu maghiara Secretarul general Rákosi și de la poliție AVH secrete să conducă calea pentru procesul de spectacol Rajik.

La procesul din septembrie 1949, Rajk a făcut o mărturisire forțată, susținând că el a fost un agent a lui Miklós Horthy, Leon Troțki, Josip Broz Tito și a imperialismului occidental. El a recunoscut, de asemenea, că el a luat parte la un complot împotriva Mátyás Rákosi și Ernő Gero. Rajk a fost găsit vinovat și executat.

În ciuda faptului ca l-au ajutat pe Rákosi să lichideze pe Rajk, viitorul lider maghiar János Kádár și a altor disidenți au fost, de asemenea, eliminați din partid în această perioadă. În timpul interogatoriului lui Kádár, AVH-l bată, îi unse cu mercur pentru a preveni porii pielii sale de respirație, și-a petentul sa urineze in pried sa-deschis gura

Rákosi a impus ulterior, regim autoritar în Ungaria. La înălțimea domniei sale, Rákosi a dezvoltat un puternic cult al personalității. Numit "criminalul chel", Rákosi a implementat staliniste programe politice și economice, fapt care a făcut că Ungaria să se confrunte cu una din cele mai dure dictaturi din Europa. El sa descris pe sine ca fiind "cel mai bun discipol maghiar al lui Stalin" și "cel mai bun elev al lui Stalin."

Represiunea a fost mai dură în Ungaria decât în ​​celelalte state-satelit, în anii 1940 și 1950 din cauza la o rezistență maghiară mai vehemente. Aproximativ 350.000 de funcționari maghiari și membri de partid intelectuali au fost eliminați din Partidul Comunist Maghiar în perioada 1948 - 1956. Orice membru cu o conexiune vestică era imediat vulnerabil, fapt care astfel a inclus un număr mare de oameni care au petrecut ani în exil în Occident în timpul ocupației naziste a Ungariei. Aproximativ 150.000 de asemenea au fost închiși, cca. 2.000 fiind executați.

În plus, în timpul "socială epurări" non-membri de partid, la Budapesta, la ora 2:00 pm în zilele de luni, miercuri, vineri și, utilitare transportat obiectivele (persoane?) de epurat, care prin 1953, erau numerotate până la aproximativ 700.000. Dintre care, 98.000 au fost marcați ca spioni și sabotori, și din care 5.000 au fost executați. Acestea sociale epurări au necesitat cantități imense de resurse, inclusiv a aproape un milion de adulți din Ungaria angajați pentru a înregistra, de control, calcula, îndoctrina, spiona pe și ucide uneori obiectivele de epurare.

Deportări etnice[modificare | modificare sursă]

Între 1946-!948 la peste 200.000 de etnici germani li s-a anulat forțat cetățenia ungară, confiscat averea și au fost deportați în mod colectiv în Germania.

Rákosi a extins rapid sistemul de învățământ maghiar. Aceasta a fost o încercare de a înlocui clasa educată prin aceea ce Rákosi numea un nou "intelectuali de lucru". În plus față de efecte, cum ar fi o mai bună educație pentru săraci, mai multe oportunități pentru copiii clasei muncitoare și a crescut de alfabetizare, în general, această măsură a inclus, de asemenea, difuzarea de ideologia comunistă în școli și universități. De asemenea, ca parte a unui efort de a separa biserica de stat, instruirea religioasă a fost denunțat ca propagandă și a fost eliminată treptat, de la școli.

Cardinalul József Mindszenty, care au opus naziștilor germani și fasciștii maghiari în timpul al doilea război mondial, a fost arestat în decembrie 1948 și acuzat de trădare. După cinci săptămâni în arest, el a mărturisit la acuzațiile formulate împotriva lui și el a fost condamnat la închisoare pe viață. Bisericile protestante au fost, de asemenea, curățate, iar liderii lor au fost înlocuite de către cei care doresc să rămână loiali guvernului lui Rákosi.

Militarii maghiari noi etape în grabă publice, pre-aranjate studiile pentru a scăpa de "ramasite naziste și sabotori imperialiste". Mai mulți ofițeri au fost condamnați la moarte și executat în 1951, inclusiv Lajos Toth, o victorie, scor 28 ACE luptător al doilea razboi mondial, Fortele Aeriene Maghiare, care au întors în mod voluntar de la SUA captivitate pentru a ajuta la revigorarea aviației maghiară. Victimele au fost eliminate post-mortem după căderea comunismului.

Rákosi a avut dificultăți în gestionarea economiei și populației din Ungaria au văzut standardele de viață se încadrează. Guvernul său a devenit tot mai nepopular, și atunci când Stalin a murit în 1953, Mátyás Rákosi a fost înlocuit în funcția de prim-ministru de către Imre Nagy. Cu toate acestea, el a păstrat poziția sa ca secretar general al Ungariei de lucru Partidul Popular și în următorii trei ani, cei doi bărbați s-au implicat într-o luptă amară pentru putere.

Revoluția de la 1956[modificare | modificare sursă]

Revoluția maghiară din 1956 a început pe 23 octombrie ca o demonstrație pașnică a studenților din Budapesta. Studenții au protestat pentru punerea în aplicare a mai multor cereri, inclusiv capăt ocupației sovietice. Poliția a făcut câteva arestări și a încercat să disperseze mulțimea cu gaze lacrimogene. Când protestatarii au încercat să elibereze pe cei care au fost arestati, politia a deschis focul asupra mulțimii, provocând revolte în întreaga capitală.

Devreme în dimineața următoare, unitățile militare sovietice a intrat în Budapesta și confiscate poziții cheie. Cetățenii și soldați s-au alăturat protestatarilor, scandând "ruși du-te acasă" și defacing simbolurile comuniste de partid. Comitetul Central al Partidului Popular Ungaria Muncitorilor răspuns la presiunea de numire reformator Imre Nagy ca prim-ministru nou.

La 25 octombrie o mulțime de protestatari s-a format în fața clădirii Parlamentului. Unități de AVH au început să tragă în mulțime de la acoperișurile clădirilor vecine. Unii soldați sovietici a revenit pe foc AVH, greșit crezând că ei au fost obiectivele de filmare. Livrat cu arme luate de la AVH sau dat de soldați unguri care au aderat la revolta, unele în mulțime inceput sa traga din nou.

Imre Nagy a fost prezent la Radio Kossuth și a anunțat că a preluat conducerea guvernului în calitate de președinte al Consiliului de Miniștri al Republicii Populare Ungare. El a promis, de asemenea, "democratizarea profundă a vieții publice maghiare, realizarea unui drum maghiar a socialismului, în acord cu propriile noastre caracteristici naționale, precum și realizarea de scopul nostru național nobile:. Îmbunătățirea radicală a condițiilor de viață ale lucrătorilor"

La 28 octombrie, Nagy și un grup de susținătorii săi, inclusiv János Kádár, Géza Losonczy, Apró Antal, Károly Sarut, Münnich și Ferenc Szabó Zoltán, a reușit să preia controlul Partidului Popular maghiare de lucru. În același timp, consiliile muncitorilor revoluționare și comitetele locale naționale s-au format peste tot Ungariei.

Schimbare de conducere în partid a fost reflectat în articole de ziar guvernamental, Szabad NEP (Free People adică). La 29 octombrie, ziarul a salutat noul guvern și a criticat în mod deschis încercări sovietice de a influența situația politică din Ungaria. Acest punct de vedere a fost susținut de Radio Miskolc, care a cerut retragerea imediată a trupelor sovietice din țară.

Pe 30 octombrie Imre Nagy a anunțat eliberarea cardinalului József Mindszenty și a altor deținuți politici. Nagy a informat, de asemenea, că guvernul său intenționează să elimine sistemul de partid de stat. Zoltán Tildy, Kéthly și Anna Farkas Ferenc au anunțat reînființarea Partidului Micilor Proprietari, a Partidului Social Democrat și a Partidului Petőfi (fostul Partid Țărănesc).

Decizia cea mai controversată a lui Nagy a avut loc la 1 noiembrie, când a anunțat că Ungaria intenționează să se retragă din Pactul de la Varșovia și proclamă neutralitatea maghiară. El a cerut Națiunilor Unite să se implice în disputa țării cu Uniunea Sovietică.

La 3 noiembrie, Nagy a anunțat detalii ale guvernului său de coaliție. Acesta a inclus Comuniștilor (János Kádár, Georg Lukács, Géza Losonczy), trei membri ai Partidului micilor (Zoltán Tildy, Béla Kovács și Istvan Szabo), trei social-democrații (Anna Kéthly, Gyula Keleman, Joseph Fischer), și două Petőfi țărani ( Bibo István și Ferenc Farkas). Pál Maléter a fost numit ministru al apărării.

Nikita Hrușciov, liderul Uniunii Sovietice, a devenit tot mai preocupat cu privire la aceste evoluții și la 4 noiembrie 1956, el a trimis Armata Roșie în Ungaria. Tancurile sovietice capturate imediat aeroporturi din Ungaria, intersecții rutiere și poduri. Lupta a avut loc în toată țara, dar forțele maghiare au fost repede învinși.

În timpul revoltei maghiare aproximativ 20.000 de oameni au fost uciși, aproape tot timpul de intervenție sovietică. Imre Nagy a fost arestat și înlocuit cu loialist sovietic, János Kádár, în calitate de șef al Partidului Muncitoresc Socialist Ungar nou formate "(Magyar Szocialista Munkáspárt). Nagy a fost închis până la a fi executat în 1958. Alți miniștri de stat sau de suporteri care au fost fie executați sau au murit în captivitate a inclus Pál Maléter, Géza Losonczy, Attila Szigethy și Gimes Miklós.

Schimbările sub Kádár[modificare | modificare sursă]

Primul guvern Kádár a condus retribuții împotriva revoluționarilor. 21.600 disidenți au fost închiși, 13000 internat, și 400 ucisi. Dar, la începutul anilor 1960, Kádár a anunțat o nouă politică în conformitate cu motto-ul "El, care nu este împotriva noastră este cu noi", o variație a citat Rákosi lui: "El, care nu este cu noi este împotriva noastră". El a declarat un amnistiu general, au redus treptat, o parte din efectivele poliției secrete, și a introdus un curs relativ liberal in cultura și economie care vizează depășirea ostilitate post-1956 față de maghiari și regimul Kádár.

În 1966, Comitetul Central a aprobat "nou mecanism economic", prin care a încercat să revizuiască economie, creșterea productivității, Ungaria face mai competitive pe piețele mondiale, și de a crea prosperitate pentru a promova stabilitatea politică. Pe parcursul următoarelor două decenii de liniște relativă intern, guvernul Kádár a răspuns alternativ la presiuni pentru reforme politice și economice minore, precum și de contra-presiuni din partea adversarilor de reformă.

Până la începutul anilor 1980, Kádár a realizat unele reforme economice de durată și o liberalizare politica limitat și a urmărit o politică externă care a încurajat comerțul cu Vestul. Cu toate acestea, noul mecanism economic a condus la montarea datoriei externe, efectuate să subvenționeze industrii neprofitabile.

Economie[modificare | modificare sursă]

Ca un membru al blocului estic, inițial, Ungaria a fost modelată de mai multe directive ale lui Iosif Stalin, care au servit pentru a submina caracteristicile de Vest instituționale ale economiilor de piață, guvernarea democratică (numit "democrația burgheză", în limbajul sovietic), precum și a statului de drept discreționar supune de intervenție de către stat. Sovieticii au modelat restul economiilor din Blocul de Est, precum Ungaria, de-a lungul liniilor sovietice, economia de comandă. Activitatea economică a fost reglementată prin planuri de câte cinci ani, împărțite în segmente lunare (cincinale).

Bunuri de producători au fost favorizate asupra bunurilor de larg consum, bunuri de consum determinând să fie lipsită de cantitate și calitate în economiile de penurie care au condus. În general, ineficiența sistemelor fără concurență pe piață sau de compensare prețurilor a devenit costisitoare și nesustenabile, în special cu creșterea complexitate a economiei mondiale [23] în același timp., alte națiuni din Europa de Vest a cunoscut o creștere economică a crescut în Wirtschaftswunder ("miracol economic"), Glorieuses Trente ("treizeci de ani glorioși"), și după-al doilea război mondial boom-ul.

În timp ce majoritatea economiilor din Europa de Vest în esență, au început să se apropie de brut pe locuitor plan intern de marfuri din Statele Unite, în Ungaria nu a făcut-o, [24] cu PIB-urile sale pe cap de locuitor care se încadrează în mod semnificativ de mai jos lor comparabile cu omologii din Europa de Vest.

Liderii au colectivizat agricultura, și extras profiturile din fermele țării de a finanța expansiunea rapidă a industriei grele, care a atras mai mult de 90% din totalul investițiilor industriale. La început, Ungaria, concentrat în principal pe producerea de același sortiment de produse ar fi fabricate înainte de război, inclusiv locomotive si vagoane de cale ferată. În ciuda bazei de resurse săraci și oportunitățile sale favorabile să se specializeze în alte forme de producție, Ungaria a dezvoltat noua industrie grea, în scopul de a susține în continuare creșterea internă și produc exporturile de a plăti pentru materiei prime de import.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]