Meditație

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Charles West Cope - Meditație

Meditația este un fenomen mental biofizic care descrie o stare de atenție asupra unui gând, asupra conștientului, subconștientului sau incoștientului. De obicei implică atenția spre gândirea însăși, dar fără a te lăsa dus de gânduri.

Accepțiunea orientală[modificare | modificare sursă]

Meditația este adesea formal considerată ca fiind o componentă a religiilor estice, despre care există dovezi că ar fi fost practicată timp de peste 5.000 de ani. În accepțiunea orientală a termenului, în special în filosofia Zen, ca ramură a Taoismului, termenul de meditație desemnează o stare a mentalului în care acesta este golit de absolut orice conținut, așa numita minte liniștită sau tăcută. Această stare a minții presupune echilibrarea conștientă a planului conștient al minții, creând, astfel condiția necesară accesării subconștientului și înțelegerii adânci, profunde a rădăcinilor gândurilor cu care operează mintea conștientă. Acest demers este fundamental atunci când cineva își pune problema cunoașterii de sine.

Accepțiunea occidentală[modificare | modificare sursă]

Meditația a devenit, de asemenea, un simbol principal în cultura Occidentului. Ea cuprinde oricare din marea varietate a practicilor spirituale care subliniază activitatea mentală. Meditația poate fi folosită doar pentru cunoașterea sinelui sau pentru echilibrarea minții asupra oricărui subiect, dar este adesea folosită pentru cunoașterea divinității (sau a unui aspect privitor la divinitate). Multe persoane practică meditația în scopul găsirii liniștei sufletești, pe când alții practică anumite exerciții yoga (asane, Hatha-yoga (Ha - forță pozitivă, tha - forță negativă)) care au în comun exercițiile de sport pentru încheieturi, mușchi-tendoane și astfel toate ajută la sporirea și menținerea sănătații fizice și mentale. Legătura dintre minte și corp, corp și minte este evidentă. Mintea sprijină corpul și corpul ajută mintea astfel ajungându-se la "O minte sănătoasă într-un corp sănătos".

Opinia oamenilor de știință despre meditație[modificare | modificare sursă]

Meditația și improvizația muzicală pot fi asociate cu un nivel scăzut al activității cerebrale, acest fapt având potențialul de a favoriza relaxarea și creativitatea, conform estimării cercetătorului Julio Perez, de la Universitatea din Sao Paolo, din Brazilia.[1]

Mantra[modificare | modificare sursă]

Mantra in meditatie este o inductie asupra corpului uman ce se foloseste de vibratii sonore pentru a crea o alterare a campului magnetic al individului. Totul in mantra este doar o succesiune de cuvinte. Acestea pur si simplu creeaza o gandire care permite rezolvarea oricarei probleme pe care persoana le are. Daca de exemplu o persoana are o gandire descentralizata persoana va fi ajutata de mantra sa isi atinga scopurile. Intru-totul mantra simbolizeaza aducerea la realitate a unor fenomene din interiorul mintii care vor devenii viabile atunci cand se reflecta asupra persoanei in sine.

Meditația naturală[modificare | modificare sursă]

Meditația naturală nu are de-a face cu nici un obiect, gând sau stare, ci se rezumă la simpla observare a tot ceea ce există interior și exterior, se referă la cunoaștere, cu alte cuvinte este forma de a simți natural viața. Această meditație este prezentă la toate tipologiile de oameni, ea începe prin observarea simplă a respirației. Respiri deci exiști, iar dacă poți să fii conștient de acest fenomen exiști tot timpul vieții tale și astfel se scapă încet de prostie, ignoranță, aroganță, agresivitate, dispreț (și alte lucruri care te fac să suferi) și nu rămâne decât pace, armonie, iubire, ințelegere, acceptarea realității care este uneori dură și astfel mergi inainte echilibrat, fără a te mai atinge factorii stresanți. Cu alte cuvinte, stresul distructiv îl transformi în bunătate rațională. Aceasta este meditația în adevăratul sens al cuvântului, legătura ta cu Adevărul, cu Natura (pentru că suntem parte componentă a acesteia, fie că vrem sau nu, există un circuit alimentar, al aerului, al căldurii, al apei, fiind în permanență în legătură cu mediul ambiant), nu uita de Cel care ți-a dat Viață, pentru că ești format după chipul și asemănarea Sa. Pentru cei care vor să meargă în profunzimile conștientului, subconștientului și inconștientului, trebuie să ajungă să stăpânească bine observarea respirației, pentru că astfel biofizic, biochimic și mental curăță mizeriile pe care le-a acumulat de-a lungul trecerii timpului, și totodată defecțiunile preluate de la generațiile trecute. Aceste documentări au fost preluate din discuțiile cu mai mulți oameni care au meditat și studiat meditația și formele ei și care au întâmpinat greutăți pe acest drum al cunoașterii, și care au ajuns la concluzia că meditația naturală este forma cea mai bună pentru toate tipologiile de oameni, pentru toți cei care vor să se cunoască pe sine înșiși, și vor să se îmbunătățească în virtuți. Greutățile întâmpinate au fost datorate în mare parte de adaosurile aduse formelor de meditație-obiecte, cuvinte, gânduri, imagini chiar și concentrarea a fost un blocaj major. Adică în meditația naturală tot ceea ce ai de făcut este să fii conștient (nu să te concentrezi, ci să fii atent) la propria respirație (respirația se face pe nas, bineînțeles că știe fiecare că acesta este organul respirator, gura este pentru masticație).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Studiu: ce se întâmplă în creierul unui clarvăzător când intră în transă, 28 noiembrie 2012, Catalina Mihu, Adevărul, accesat la 16 aprilie 2016