Ehud Olmert

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ehud Olmert
Ehud Olmert (Sao Paulo 2005).jpg
Date personale
Născut (72 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Binyamina-Giv'at Ada[*], Statul Israel Modificați la Wikidata
Părinți Mordechai Olmert[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Irmi Olmert[*]
Yossef Olmert[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Aliza Olmert[*] Modificați la Wikidata
Copii Dana Olmert[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Religie iudaism Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
avocat
advocate[*] Modificați la Wikidata
Prim-ministru al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat de Ariel Șaron
Succedat de Beniamin Netaniahu
Ministru al comunicațiilor al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ministru al sănătății al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ministru fără portofoliu Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politic Kadima[*]
Likud[*]
Alma mater Universitatea Ebraică din Ierusalim
Prim-ministrul Israelului, Ehud Olmert

Ehud Olmert (אהוד אולמרט în ebraică, (n. 30 septembrie 1945 la Binyamina,în regiunea Sharon) este un politician israelian, de profesie avocat. A fost prim ministru al Israelului din data de 16 aprilie 2006 și până la 31 martie 2009, ca lider al partidului de centru „Kadima” întemeiat de predecesorul sau, Ariel Sharon. Ehud Olmert a fost în mai multe rânduri ministru în guvernele Israelului, precum și primar al Ierusalimului. În timpul cadenței sale ca prim ministru au avut loc Războiul din Liban din 2006 cu miliția partidului islamist șiit Hezbollah din Liban și Operația „Plumb turnat”, represalii la atacurile asupra localităților din Israel cu rachete trase de pe teritoriul Fâșia Gaza, aflată sub controlul guvernului mișcării islamiste palestiniene Hamas.

Ehud Olmert s-a născut în perimetrul cetățuii medievale Shuni de lângă Binyamina, într-o familie de agricultori evrei, Mordehai și Bella Olmert, membri ai mișcării naționaliste Betar. Părinții săi se numărau printre fondatorii așezării agricole. Când avea vârsta de 3 ani, familia s-a mutat în așezarea vecină, și ea legată de mișcarea Betar, Nahlat Jabotinski, de lângă Binyamina. Mordehai Olmert s-a născut la Buguruslan în Rusia și a copilărit în orașul Harbin din China. Ajuns în Palestina, el a activat în Mișcarea Herut de sub conducerea lui Menahem Beghin și a fost deputat în Knesset.

Ehud Olmert a studiat dreptul, psihologia, și filozofia la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Și el membru al mișcării sioniste revizoniste și al partidului naționalist Herut, apoi al fracțiunii Centrul Liber (ulterior La'am) care a intrat în componența partidului conservator Likud, Ehud Olmert a fost deputat în Knesset începând din anul 1973, a fost membru al guvernului ca ministru fără protofoliu responsabil cu problemele minorităților, apoi ministru al sănătății. Timp de zece ani, în anii 1993 - 2003 a fost primar al capitalei, Ierusalim.

In 2003 a devenit ministru al comerțului și industriei, ulterior și al comunicațiilor, și vice prim-ministru, în guvernul condus de Ariel Sharon. În 2005 l-a urmat pe Ariel Sharon în noul partid de centru înființat de acesta, Kadima (Înainte) și a devenit locțiitor al primului ministru și ministru de finanțe în locul lui Binyamin Netanyahu care a demisionat în semn de protest față de hotărârile lui Sharon cu privire la retragerea unilaterală a forțelor israeliene din Fâșia Gaza. La 4 ianuarie2006 i-a succedat lui Sharon de urgență ca premier interimar, de îndată ce acesta a intrat în stare de comă în urma unei masive hemoragii cerebrale. Din aprilie 2006 Olmert a devenit prim ministru plin și a funcționat în fruntea guvernului ales, apoi al celui interimar pâna în martie 2009.

În ultima perioadă, ca prim ministru interimar, după ce a fost nevoit să demisioneze din cauza unor anchete judiciare pentru suspiciuni de corupție la 21 septembrie 2008. În iulie 2012 într unul din procese intentate împotriva sa Olmert a fost găsit cupabil de abuz în serviciu și achitat de celelalte capete de acuzare. A fost cel dintâi prim ministru israelian care a fost găsit vinovat de un delict penal.În martie 2014 a fost condamnat la o pedeapsă de 6 ani de detenție și 2 ani de închisoare cu suspendare și o amendă de un milion de shekeli de către un tribunal districtual pentru luare de mită și abuz în serviciu. La 29 decembrie 2015 Curtea Supremă a Israelului a acceptat recursul cerut de Olmert, și l-a achitat din îndoială rezonabilă de unul din delictele de luare de mită (de la Compania Zera) și i-a comutat pedeapsa la 18 luni închisoare. Un tribunal din Ierusalim l-a condamnat în plus și la o lună de închisoare pentru delictul de obstrucționare a justiției. Olmert a început ispășirea pedepsei în februarie 2016 în închisoarea Maasiyahu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ חה"כ אהוד אולמרט (în ebraică), Knesset 
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online, accesat în 9 octombrie 2017 
  3. ^ SNAC, accesat în 9 octombrie 2017 

Legături externe[modificare | modificare sursă]