Anwar Sadat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Medalia Premiului Nobel
Muhammad Anwar Al-Sadat
Anwar Sadat 1978.jpg
Funcția: Președintele Egiptului
Mandat: 28 septembrie 1970 -
6 octombrie 1981
Precedat de: Gamal Abdel Nasser
Succedat de: Hosni Mubarak
Data nașterii: 25 decembrie 1918
Locul nașterii: Mit Abu Al-Kum, Al-Minufiyah, Egipt
Decedat pe data: 6 octombrie 1981
Decedat în orașul: Cairo
Soția: Jehan Sadat
Partid: Uniunea arabă unită
(până în 1977)
Partidul Național Democrat
(din 1977)

Muhammad Anwar Al-Sadat (în limba arabă: محمد أنورالسادات) (n. 25 decembrie 1918 – d. 6 octombrie 1981) a fost un politician egiptean, al treilea președinte al Egiptului, începând cu 28 septembrie 1970 și până la asasinarea sa din 6 octombrie 1981. A fost considerat în Egipt și în Orientul Mijlociu, figura cu cea mai mare influență asupra istoriei moderne.[necesită citare]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Mit Abu Al-Kum, Al-Minufiyah, Egipt, Sadat provenea dintr-o familie săracă egipteană din Sudan, având 13 frați și surori. A urmat Academia Regală Militară din Cairo în 1938 și a intrat în "Mișcarea liberă de ofițeri" cu intenția eliberării Egiptului de sub controlul britanic.

În cursul celui de-al doilea război mondial Sadat a fost închis de britanici datorită eforturilor sale de a obține ajutor de la puterile Axei în scopul îndepărtării forțelor britanice din Egipt. Ulterior, împreună cu colegi săi, ofițerii Mișcării libere, Sadat a participat la Revoluția egipteană din 23 iulie 1952, care l-a îndepărtat pe regele Farouk I. Rolul său major din acea perioadă a fost preluarea controlului a posturilor de radio egiptene, care au fost folosite pentru a informa publicul egiptean de schimbările din țară din perioada post-revoluționară.

În 1964, după ce a ocupat mai multe poziții în guvernul republicii egiptene, a fost ales de Gamel Abdel Nasser ca vicepreședinte. A rămas în funcție pănă în 1966, și, apoi, din nou, din 1969 pănă în 1970.

Sadat în timpul președinției lui Nasser[modificare | modificare sursă]

După decesul lui Nasser de atac cardiac, Sadat a anunțat poporul de vestea tragică. În cursul prezidențial a lui Nasser, în 1954 Sadat a devenit ministrul statului egiptean. În 1959 și-a asumat poziția asupra poziției de secretariatul unit național. Între 1960 și 1968 a fost vicepreședinte și membru ai consiliului prezidențial în 1964. În decembrie 1969 încă o data devine vice președinte. Cand Nasser a murit în anul următor Sadat devine președinte, a făcut schimbări personale a făcut curățenie politică și s-a anunțat sfârșitul efectiv ai revoluției.

Sadat președinte[modificare | modificare sursă]

Carter. Sadat, Begin la Camp David

În 1971 Sadat trimite o scrisoare catre ONU lui Gunnar Jarring de o propunere de pace după acordul care prevedea returnarea de porțiuni din Peninsula Sinai Egiptului și rezoluția ONU 242 care prevede retragerea Israelului din părțiile ocupate din Războiul de șase zile

În 1973, Sadat, împreună cu Siria intră în Războiul de Yom Kippur cu Israel de a returna părțiile ocupate de Israel din Războiul de șase zile, trei divizii al Israelului sub comanda generalului Ariel Sharon ajung până la Cairo și Damasc (Siria) Sadat cere ca Uniunea Sovietică să intervină. Inițial la inceputul războiului era o victorie ai Egiptului și și-a returnat regiunile ocupate, s-a deschis Canalul Suez, aceasta a ridicat moralul poporului egiptean. La 19 noembrie 1977 Sadat devine primul lider Arab care în mod oficial vizitează Israelul, și se întâlnește cu premierul israelian Menachem Begin și a vorbit în Knesset în Ierusalim această vizită a avut loc deoarece a primit o invitație de la premierul Begin pentru negocierile de pace, lumea arabă era foarte revoltată de această vizită. În 1978 se semnează acordul de pace la Camp David apoi amândoi primesc Premiul Nobel Pentru Pace. Pe vremea aceea Egiptul era țara cea mai puternică dintre statele arabe. Sadat era foarte hotărît sa-și indeplinească misiunea de pace lăsănd la o parte problemele cu Liga Arabă.

În 1979, Liga Arabă a suspendat Egiptul ca membru ai ligii arabe, liga arabă se mută din Cairo la Tunisia aceasta a ținut pănă în 1989 urmează permisia ligii arabe a admite intoarcerea centrului ligii la Cairo. Mulți credeau ca numai prin forță militară se poate face ca Israelul să negocieze .

În 25 aprilie 1982 Israelul se retrage complet din peninsula Sinai.

Sadat asasinat[modificare | modificare sursă]

Sadat, Begin și Carter

La 6 octombrie 1981, în timpul unei parade militare la Cairo, Sadat a fost asasinat de membri ai partidului Jihadul islamic, pe motivul că a negociat cu dușmanul principal al națiunii arabe, Israelul.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Gamal Abdel Nasser
Președinții Egiptului
1970-1981

Succesor:
Hosni Mubarak


Predecesor:
Aziz Sedki
Listă de prim-miniștri ai Egiptului
1973-1974

Succesor:
Abdelaziz Muhammad Hejazi


Predecesor:
Mustafa Khalil
Prim-ministru al Egiptului
1980-1981

Succesor:
Hosni Mubarak