Referendum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Plebiscit)
Salt la: Navigare, căutare

Cuvântul referendum sau și plebiscit, cuvânt originar din limba latină, substantiv neutru în limba română (un referendum, două referendumuri), este folosit pentru a desemna procesul de consultare directă a cetățenilor unei țări în legătură cu un text de lege de o importanță cu totul deosebită sau asupra unei situații de importanță națională. Referendumul sau plebiscitul este o formă de democrație directă, în contrast cu democrația reprezentativă.

Ca procedură legislativă general acceptată, în cazul referendumului consultarea cetățenilor se face prin chemare la vot direct, pe buletinele de vot existând doar două opțiuni, Da sau Nu. Rezultatul referendumului este exprimat prin numărarea tuturor voturilor valabile exprimate și publicarea rezultatului final, în forma votului direct exprimat individual, sub forma unui Da sau Nu.

Pentru a determina rezultatul final majoritatea referendumurilor, cu excepții notabile care au nevoie de o lege specială care să menționeze excepția, necesită doar o majoritate simplă (mai mult de jumătate din totalul voturilor valabile exprimate). Rezultatul este ori un Da în favoarea situației, planului, proiectului sau legii, ori un Nu.

Referendumuri în România[modificare | modificare sursă]

Referendumuri și plebiscite care au avut loc în România:

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • "Istoria României în date", Editura Enciclopedică, București, 2003

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]