India

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la o țară din sudul Asiei. Pentru alte sensuri, vedeți India (dezambiguizare).
India
India
Republic of India
भारत गणराज्य
Bhārat Gaarājya

Republica India
Drapelul IndieiStema Indiei[*]
Drapelul IndieiStema Indiei[*]
DevizăSatyameva Jayate
Sanscrită: सत्यमेव जयते
/sətyəmeːvə ɟəjəteː/
(Doar adevărul învinge)
ImnJana Gana Mana
Thou art the ruler of the minds of all people
[1]

India (orthographic projection).svg
Geografie
Suprafață 
 - totală3.596.590 km² (locul 7)
Apă (%)9,56
Cel mai înalt punctKangchenjunga (8.586 m) Modificați la Wikidata
Cel mai jos punctKuttanad[*] (-2 m) Modificați la Wikidata
Cel mai mare orașMumbai (12.478.447 locuitori)
VeciniNepal
Bangladesh
Bhutan
Birmania
Pakistan
Republica Populară Chineză Modificați la Wikidata
Fus orarUTC + 5:30
Populație
Populație 
 - Recensământ 20171.339.180.127 Modificați la Wikidata
Densitate336,5 loc/km²
 - Estimare 2016>1.330.000.000[necesită citare] (locul 2)
Limbi oficialelimba hindi, limba engleză și alte 22 de limbi
Etnonim(masc.) indian, (fem.) indiancă, (pl.) indieni
Guvernare
Sistem politicRepublică federală
Președinte al Indiei⁠(d)Ram Nath Kovind[*] Modificați la Wikidata
Prim-ministru al Indiei⁠(d)Narendra Modi[*] Modificați la Wikidata
LegislativParlamentul Indiei⁠(d) Modificați la Wikidata
CapitalaNew Delhi
Istorie
Independență
Economie
PIB (PPC)
 - Total$4,457 trilioane[2]
 - Pe cap de locuitor$3693
PIB (nominal)
 - Total2.597.491.162.897,7 dolar american[4] Modificați la Wikidata
 - Pe cap de locuitor1.598,26 dolar american[5] Modificați la Wikidata
IDUModificați la Wikidata0,362
Monedărupie indiană
Coduri și identificatori
Cod CIOIND Modificați la Wikidata
Cod mobil405
404 Modificați la Wikidata
Prefix telefonic+91
ISO 3166-2IN Modificați la Wikidata
Domeniu Internet.in
Prezență online
site web oficial
Example.of.complex.text.rendering.svg Acest articol conține text indian. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor indiene.

India, oficial Republica India, este o țară din sudul Asiei. India se află pe locul 7 în ierarhia țărilor după suprafață, pe locul doi după numărul locuitorilor și este statul democratic cu cei mai mulți locuitori. India are o zonă de coastă cu o lungime de 7000 de km[6] și granițe cu Pakistan[notă] la vest, Nepal, Republica Populară Chineză și Bhutan la nord-est, și Bangladesh și Myanmar la est. În Oceanul Indian, ea este adiacentă cu țările insulare Sri Lanka, Maldive și Indonezia.

Cămin al civilizației văii Indului, centrul a importante drumuri comerciale și vaste imperii, India a jucat un rol major în istoria umanității. Religii precum Hinduismul, Sikhismul, Budismul și Jainismul își au originea în India, în timp ce Islamul și Creștinismul se bucură de o bogată tradiție aici. Colonizată ca parte a Imperiului Britanic în secolul nouăsprezece, India și-a câștigat independența în 1947 ca națiune unificată după un efort susținut depus în această direcție. Atât populația țării, cât și flora și fauna, aspectul geografic și sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din întreaga lume. De asemenea India este țara de origine a piperului.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele India derivă de la cuvântul Ind, care la rândul lui derivă de la cuvântul persan Indù, din cel sanscrit Sindhu, sau de la numele istoric local pentru râul Ind.[7] Grecii antici se refereau la indieni cu termenul Indoi (Ινδοί), poporul Indului.[8] În constituția indiană, precum și în uzul limbilor indiene, pentru India se utilizează cuvântul Bharat.[9] Industan, care în persană înseamnă „țara indușilor”, din punct de vedere istoric se referă la nordul Indiei și (până în 1947) la Pakistan, dar este de asemenea utilizat ca sinonim pentru întreaga țară.[10][11]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Vestigiile din epoca de piatră cu picturi ale lui Bhimbetka in Madhya Pradesh sunt cele mai vechi mărturii de existență a vieții umane în India. Primele comunități permanente cunoscute au apărut acum 9000 de ani și s-au dezvoltat gradual formând civilizația din valea Indusului, care a apărut în jur de 3300 î.H. Apoi perioada vedică a pus bazele Hinduismului și ale altor aspecte culturale, care caracterizează societatea indiană din jurul anului 500 î.H. Începând cu 550 î.H. s-au dezvoltat și alte forme de comunități, care au dat naștere la diferite regate și republici independente cunoscute sub numele de Mahajanapadas. Cel mai important dintre acestea a fost regatul Magadha, care a dominat peste vaste regiuni orientale.

În secolul 3 î.Hr., cea mai mare parte din Asia meridională, a fost unită sub dominația imperiului maur al suveranului Chandragupta Maurya. Acest vast imperiu, primul care a unificat aproape întregul subcontinent, a înflorit sub domnia imperatorului Aśoka, una dintre figurile cele mai proeminente din istoria antică a Indiei. Această vastă unificare a fost continuată doar după multe secole de la căderea imperiului maur, de un alt mare imperiu, Imperiul Gupta, în sec 3 î.Hr., într-o perioadă definită ca „vârsta de aur a Indiei Antice“. După căderea imperiului Gupta, regii care au urmat au sprijinit formarea unor noi dinastii, mai ales în partea meridională unde au luat naștere noi imperii, dintre care cele mai importante au fost cele ale dinastiilor Chalukya, Rashtrakuta, Hoysala, Pallava, Pandya, și Chola. În epoca marilor imperii din antichitate, știința, ingineria, arta, literatura, astronomia și filozofia au înflorit sub conducerea diferiților regi și împărați.

După marile invazii provenite din Asia centrală, în sec X și XII, mare parte din India de nord a trecut sub dominația sultanului din Delhi, primul și cel mai vast imperiu mongol de apoi. Împărații mongoli și-au extins treptat regatele până când au ocupat cea mai mare parte din subcontinent. Cu toate acestea diverși regi indigeni au rezistat în partea de sud acestor cuceriri, de exemplu Imperiul Vijayanagara. Între secolele XVII-XVIII supremația imperiului mongol s-a diminuat, iar imperiul Maratha a devenit puterea dominantă. Din secolul al XVI- lea unele țări europene, printre care Portugalia, Olanda, Franța și Regatul Unit au început să facă schimburi comerciale cu aceste zone, dar când au văzut dezbinarea între diferiți regi au profitat și și-au impus coloniile lor în aceste zone. În 1856 cea mai mare parte din India era sub controlul Companiei Engleze a Indiei Orientale. Un an mai târziu o revoltă cunoscută sub numele de Primul război de independență indiană, a pus serios în pericol domeniul comunității britanice, dar în final revolta a fost înăbușită. În consecință, India a trecut sub Directa Guvernare a Coroanei Britanice drept colonie a Imperiului Britanic.

În prima jumătate a secolului XX a fost lansată o luptă de independență la nivel național de către Congresul Național Indian și alte organizații politice. În anii 20 și 30 cu mișcarea condusă de Mahatma Gandhi, milioane de persoane au participat la o campanie de neascultare civilă de masă. În 15 august 1947, India a obținut independența în fața Marii Britanii, dar a fost divizată în două teritorii independente, un domeniu al Indiei și un domeniu al Pakistanului, conform legii musulmane. Trei ani mai târziu, în 26 ianuarie 1950, India a devenit republică și a intrat în vigoare o nouă constituție.

După independență au apărut diverse religii și caste în diverse părți ale țării, care însă au făcut față diferitelor obstacole create de toleranță și reformele constituționale.

Terorismul în India constituie o importantă problemă de siguranță, mai ales în regiunea Jammu și Cașmir în nord-estul Indiei, iar mai recent chiar și în marile orașe cum sunt Delhi și Mumbai. Atacul din 2001 la Parlamentul Indian rămâne cel mai grav. India e membru fondator al mișcării Țărilor Non-Alineate și al Națiunilor Unite. În 1974 India a condus un test nuclear subteran, și apoi alte 5 teste în 1998, ceea ce a făcut ca India să fie recunoscută ca putere atomică. Începând cu 1991, importante reforme economice, au făcut din India una din țările cu rata de creștere economică printre cele mai mari din lume, fapt care a contribuit, atât la nivel regional cât și global, la creșterea nivelului de trai.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Harta topografică a Indiei
Relieful Indiei

Relief: India peninsulară este formată dintr-un podiș vechi, Podișul Dekkan, care este semideșert și mărginit de Gații de Vest și Gații de Est, sub 2.000 de metri (aceștia având aspectul de munți). Un alt podiș important este Podișul Thar (deșert). Tot în India se află Munții Himalaya (peste 8.000 de metri). Câmpii: Câmpia Indo-Gangetică. India continentală se situează sub sistemul himalayan.

Clima[modificare | modificare sursă]

Este predominant tropical-musonică.Configuratia geografica si geologica unica a Indiei ii influenteaza puternic climatul; acest lucru se manifesta in mare parte in regiunea himalayana in nord si in desertul Thar in nord-vest. Astfel clima Indiei este o alternanță de ierni reci și uscate (octombrie-martie), veri toride și uscate (aprilie-iunie) și anotimpuri musonice, cu ploi torențiale. Iarna temperaturile scad în multe zone către zero grade, în partea de sud vremea fiind mai blândă. Vara se pot înregistra până la 49 °C; în sud nu este chiar așa de cald. Perioada toridă se încheie odată cu începutul anotimpului musonic, ploios, în luna iunie.

Hidrografia[modificare | modificare sursă]

Cuprinde sistemul Brahmaputra-Gange. Rețeaua hidrografică este influențată de cele trei mari unități de relief și climă. Principalele fluvii sunt Gange și afluentul său, Brahmaputra. Ambele cu izvoarele în Himalaya, se varsă în Golful Bengal printr-o imensă deltă comună. Au debite bogate, sunt navigabile și favorizează irigațiile. Râurile din Podișul Dekkan sunt mai scurte (cel mai lung fiind Godavari care nu depășește 1500 km) și au debite variabile.

Biodiversitatea[modificare | modificare sursă]

Haliastur indus se identifică cu Garuda, muntele mitic al lui Vishnu. El vânează pește și alte animale mici în preajma coastelor și prin zonele mlăștinoase din interiorul subcontinentului.

India se află în ecozona Indomalaya și conține trei centre de biodiversitate.[12] Una dintre cele doar 17 țări megadiverse din lume, ea este casa a 8.6% din totalul speciilor de mamifere, 13.7% din toate speciile de păsări, 7.9% din toate speciile de reptile, 6% din toate speciile de amfibieni, 12.2% dintre toate speciile de pești, și 6% toate speciile de plante cu flori din lume.[13][14] Gradul de endemism este ridicat în rândul plantelor, 33%, și între ecoregiunile cum ar fi pădurile shola.[15] Habitatul lor se întinde de la pădurile tropicale din Insulele Andaman, Munții Ghats de Vest, și India de Nord-Est până la pădurile de conifere din Himalaya. Între aceste extreme se află pădurile de foioase (Shorea robusta) din zonele umede din estul Indiei; pădurile de foioase (tec) din zonele uscate din centru și sud; și pădurile de xerofite dominate de arbori de gumă arabică din Deccanul central și din Câmpia Gangetică de Vest.[16] Mai puțin de 12% din suprafața Indiei este formată din junglă deasă.[17] Planta medicinală neem, de folosită pentru fabricarea de leacuri în zonele rurale, este un arbore important în flora indiană. Luxuriantul smochin indian, care apare pe sigiliile civilizației Mohenjo-daro, i-a ținut, conform legendei, umbră lui Gautama Buddha în timp ce căuta iluminarea.

Zone muntoase Shola din Parcul Național Kudremukh, din Munții Ghats de Vest.

Multe specii indiene se trag din specii ale Gondwanei, continent din care placa Indian s-a separat acum circa 105 milioane de ani.[18] Mișcările tectonice ulterioare ale Indiei peninsulare către continentul Laurasia și coliziunea sa cu acesta a declanșat un mare schimb de specii. Vulcanismul și schimbările climatice de acum 20 de milioane de ani au produs o extincție în masă.[19] Mamiferele au pătruns atunci în India din Asia prin două trecători zoogeografice de cele două părți ale Munților Himalaya, aflați în plină înălțare.[16] Astfel, deși 45,8% din reptile și 55,8% din amfibieni sunt specii endemice, același lucru este valabil doar pentru 12,6% din mamifere și 4,5% din păsări.[14] Printre ele se numără maimuța-langur Nilgiri și broasca lui Beddome din Munți Ghats de Vest. India conține 172, sau 2,9%, dintre speciile amenințate cu dispariția clasificate de IUCN.[20] Printre acestea se numără leul asiatic, tigrul bengalez, și vulturul pleșuv indian cu gât alb, care era să dispară din cauza consumului de cadavre de vite ce conțineau diclofenac.

Factorul uman aflat în expansiune în ultimele decenii a pus în pericol flora și fauna sălbatică din India. Pentru a contracara fenomentul, s-a extins sistemul de parcuri naționale și arii protejate, înființat în 1935. În 1972, India a adoptat Legea Protecției Plantelor și Animalelor Sălbatice[21] și a întreprins Proiectul Tigrul pentru a proteja specii aflate în pericol; Legea Conservării Pădurilor a fost adoptată în 1980 și amendată în 1988.[22] India găzduiește peste cinci sute de sanctuare pentru specii sălbatice și treisprezece rezervații ale biosferei,[23] dintre care patru fac parte din Rețeaua Mondială de Rezervații ale Biosferei; douăzeci și cinci de zone mlăștinoase sunt înregistrate în cadrul convenției Ramsar.[24]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Oceanul IndianGolful BengalMarea AndamanMarea ArabieiMarea LaccadiveSiachen GlacierInsulele Andaman și NicobarChandigarhDadra și Nagar HaveliDaman și DiuDelhiLakshadweepPuducherryPuducherryPuducherryAndhra PradeshArunachal PradeshAssamBiharChhattisgarhGoaGujaratHaryanaHimachal PradeshJammu și CașmirJharkhandKarnatakaKeralaMadhya PradeshMaharashtraManipurMeghalayaMizoramNagalandOrissaPunjabRajasthanSikkimTamil NaduTripuraUttar PradeshUttarakhandBengalul de VestAfganistanBangladeshBhutanBurmaChinaNepalPakistanSri LankaTadjikistanDadra și Nagar HaveliDaman și DiuPuducherryPondicherryPondicherryPondicherryAndhra PradeshGoaGujaratJammu și CașmirKarnatakaKeralaMadhya PradeshMaharashtraRajasthanTamil NaduPakistanSri LankaSri LankaSri LankaSri LankaSri LankaSri LankaSri LankaSri LankaSri Lanka
Harta celor 28 de state şi a 7 teritorii federale a Indiei

India este o federație compusă din 29 state federale și 7 teritorii federale.[25] Toate statele, precum și teritoriile Puducherry și Teritoriul Național al Capitalei Delhi (National Capital Territory of Delhi) dispun de guverne și organe legislative alese, având drept model guvernul englez de la Westminster din Londra. Celelalte 5 teritorii federale sunt conduse de la centru prin intermediul unor administratori angajați.

În 1956 statele federale ale Indiei au fost reorganizate pe baza limbilor vorbite (conform legii States Reorganisation Act);[26] de atunci structura lor a rămas aproape neschimbată.

Statele federale și teritoriile federale se subîmpart în districte administrative, care la rândul lor se subîmpart în unități numite tehsil, taluk sau taluka, și ele la rândul lor se împart în localități.

State federale[modificare | modificare sursă]

 1. Andhra Pradesh
 2. Arunachal Pradesh
 3. Assam
 4. Bihar
 5. Chhattisgarh
 6. Goa
 7. Gujarat
 1. Haryana
 2. Himachal Pradesh
 3. Jammu și Cașmir
 4. Jharkhand
 5. Karnataka
 6. Kerala
 7. Madhya Pradesh
 1. Maharashtra
 2. Manipur
 3. Meghalaya
 4. Mizoram
 5. Nagaland
 6. Orissa
 7. Punjab
 1. Rajasthan
 2. Sikkim
 3. Tamil Nadu
 4. Telangana
 5. Tripura
 6. Uttar Pradesh
 7. Uttarakhand
 8. Bengalul de Vest

Teritorii federale[modificare | modificare sursă]

 1. Insulele Andaman și Nicobar
 2. Chandigarh
 3. Dadra și Nagar Haveli
 4. Daman și Diu
 5. Lakshadweep
 6. National Capital Territory of Delhi
 7. Puducherry (fost Pondicherry)

Economie[modificare | modificare sursă]

Tata Nano, cea mai faimoasă firmă constructoare de mașini din India, și una dintre cele mai faimoase din lume.
Exporturile Indiei în 2006.

Sectorul industrial este foarte diversificat și include atât industria grea, cât și fabricarea unor produse de înaltă tehnologie. Principala regiune industrială se află în est, cu zăcăminte de cărbuni, minereu de fier și centre siderurgice, centre industriale diverse; tot aici se află centrul industrial și urban Calcutta. Alte concentrări industriale sunt localizate la Mumbai, Bangalore, Madras, Delhi.

La nivel mondial, India este un important producător de cărbuni, minereu de fier, bauxită, diamante și sare. Este în creștere producția de petrol și gaze naturale. Industria prelucrătoare plasează India printre primele unsprezece țări ale lumii ca valoare a producției. Predomină încă ramurile tradiționale: textilă (îndeosebi prelucrarea bumbacului; locul 2 pe glob) și alimentară (este cel mai mare producător mondial de zahăr și unt). S-a afirmat puternic industria constructoare de mașini, care produce o gama variată: de la tractoare, locomotive și vapoare până la sateliți artificiali, India fiind una dintre puținele țări care au dezvoltat industria cosmică. India are și o puternică industrie cinematografică. Ocupă locul 2 pe glob în domeniu, după S.U.A., orașul Mumbai fiind supranumit „Hollywood-ul Indiei”.

Agricultura este de mare randament, fiind principala ocupație a populației. La unele produse agricole ocupă poziții foarte bune, cum ar fi vorba de grâu, orez și zahăr(locul 2 la fiecare pe glob), bumbac(locul 3), minereu de fier și soia(locul 5). În privința producției de ceai, ocupă 1 loc pe glob. Are, totodată, cel mai mare efectiv de bovine.

Însă, India se confruntă în drumul spre dezvoltare economică cu o rată a sărăciei mare și cu o corupție mare.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Populația este foarte mare, de cca 1.100.000.000 de locuitori, densitatea fiind mare (300 loc./kmp). Populația actuală a Indiei este formată din 2 mari grupe: în sud populații Dravidiene, iar în nord Indo-Europene(care au venit aici acum 3500 de ani).

În India, limbile oficiale sunt Limba Engleză și Limba Hindi, dar se vorbesc și alte 200 de limbi. Predomină Hinduismul (84% din populație), fiind urmată de Islam. Alte religii sunt: Jainismul, Sikhismul (cca 25.000.000 din populația totală a Indiei), Creștinismul (cca 24.000.000 din populația totală a Indiei), Budismul.

La momentul actual, India se confruntă cu o gravă scădere a numărului de femei în comparație cu creșterea numărului de bărbați, datorită numărului crescând de avorturi de fetuși feminini. Din această cauză, mulți bărbați trăiesc in celibat, dezvoltându-se o rețea mare de trafic de fete străine.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Taj Mahal, unul dintre simbolurile Indiei.

Istoria culturii Indiei cuprinde mai mult de 4,500 de ani.[27]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

^Guvernul Indiei consideră întregul stat al Jammu și Cașmir ca făcând parte din India, inclusiv porțiunea de la granița cu Afganistanul. O încetare a focurilor sponsorizată de Națiunile Unite în 1948 îngheață pozițiile teritoriilor deținute de India și Pakistan. Ca o consecință, regiunea de la granița cu Afganistanul se află în teritoriul Cașmirului administrat de Pakistan.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Generale

Etimologie

Istorie

Geografie

Biodiversitate

Politică

Relații externe și armata

Economie

Demografie

Cultură

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • O istorie a Indiei, Hermann Kulke, Dietmar Rothermund, Editura Artemis, 2003

Legături externe[modificare | modificare sursă]